Ο πρώην δήμαρχος, οι κομματικές προσλήψεις και στο βάθος …οι επενδυτές!
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ο πρώην δήμαρχος, οι κομματικές προσλήψεις και στο βάθος …οι επενδυτές!

Πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ όπως εκείνο εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Ένα από τα σημαντικά κομμάτια του Προγράμματος αφορά και τον τρόπο αξιοποίησης 10 περιφερειακών Οργανισμών Λιμένων – και πιο συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Πάτρας, Βόλου, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας που ο αποκλειστικός μέτοχος τους είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Ως μέθοδος αξιοποίησης επιλέγεται η «παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων/ή και συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών των 10 Οργανισμών Λιμένος». Τι σημαίνει αυτή η επιλογή; Η απάντηση είναι εξής: Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα επαναλάβει την μεταμφιεσμένη ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ- ΟΛΘ και στους μικρότερους λιμένες της επικράτειας. Με άλλα λόγια, αντί για ποσοστό μετοχών και διοίκηση παραχωρεί …προβλήτες. Το αν θα βρει επενδυτές να προσέλθουν υπό αυτές τις συνθήκες είναι κάτι που απομένει να φανεί στη συνέχεια.

Ας δεχθούμε, όμως, έστω και ως υπόθεση εργασίας την νέα κυβερνητική επιλογή και ας έρθουμε στην ουσία του πράγματος. Πως μπορείς να καλείς ένα σοβαρό επενδυτή να δημιουργήσει νέα έσοδα για τον Οργανισμό Λιμένος – έσοδα που θα έρθουν να συμβάλλουν στην τοπική ή και περιφερειακή ανάπτυξη- και η κυβέρνηση να διατηρεί το status quo ως προς την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος. Με απλά λόγια, όταν η παράδοση των κομματικών εγκάθετων διατηρείται αμετάβλητη, τότε για ποια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάνουμε λόγο;

Σε ένα από τα περιφερειακά λιμάνια που οδεύουν προς ΣΥΡΙΖΑικη αξιοποίηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο πρώην δήμαρχος της πόλης που εδρεύει ο Οργανισμός Λιμένος –δήμαρχος από το 1998 έως το 2002 αλλά απέτυχε όταν ξανακατέβηκε στις εκλογές το 2014 με σχήμα υποστηριζόμενο από το κυβερνών κόμμα.

Ο πρώην δήμαρχος και εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος θα κληθεί - αν θα μπορούσε η κυβέρνηση Τσίπρα με ιδιαίτερο μαγικό τρόπο να παρατείνει τον κύκλο ζωής της- να υλοποιήσει το πρότζεκτ της αξιοποίησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στο Λιμάνι μέσα από την πρόσκληση επενδυτών. Επαναλαμβάνω, τα δεδομένα: Ο πρώην δήμαρχος από την μια, οι επενδυτές από την άλλη. Ο μόνος που λείπει είναι ο μάνατζερ, ο εξειδικευμένος τεχνοκράτης.

Κλείσιμο
Κατά τα άλλα, θα πάμε στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως βγήκαμε από τα Μνημόνια και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πουλάμε Λιμάνια… Την ίδια ώρα που οι κομματικές προσλήψεις θα αφορούν ακόμη και …βαρκάρηδες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network