Τα φώτα της Στοάς, τα φώτα της πόλης
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τα φώτα της Στοάς, τα φώτα της πόλης

Δεν ξέρω αν έχετε περάσει τελευταία από την Οδό Βουλής και αν έχετε δοκιμάσει μέσω της πολλαπλώς εμβληματικής Στοάς Εμπόρων να βγείτε στην Οδό Λέκκα.

Αν τα βήματα σας δεν σας έφεραν μέχρι εκεί, αποτολμήστε το! Το δημόσιο ουρητήριο και το καταφύγιο αστέγων δεν υπάρχουν πια. Η Στοά είναι καθαρή, τα φώτα άναψαν και τα καταστήματα της ανοικτά. Μια άλλη πραγματικότητα για τους Αθηναίους του Κέντρου. Η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων να διαμορφώσει τη Στοά σε μια μίνι αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας πέτυχε και το εγχείρημα βρήκε ανταπόκριση.

Και το εγχείρημα είναι καλό που βρήκε και ανταπόκριση αλλά και ευρύτερη αποδοχή παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ( κυβερνητικά στελέχη- κομματικός μηχανισμός) επιδίωξαν να κρατήσουν την αγορά της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως ένα αποστειρωμένο κλειστό σύστημα (με το ιδεολόγημα της περιβόητης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που συνόδευε τα κυβερνητικά καθήκοντα της αλήστου μνήμης Ράνιας Αντωνοπούλου).

Τόσο ο δήμος Αθηναίων και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (με τις πρωτοβουλίες του ο πρώτος, με τις επισκέψεις του ο δεύτερος) αποιδεολογικοποίησαν την κοινωνική επιχειρηματικότητα, έναν ευρύ χώρο οικονομικής δραστηριότητας με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα που μπορεί να συνεισφέρει με πολλαπλό τρόπο στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, τόσο οι παρεμβάσεις του Δήμου στην αναβαθμισμένη κλειστή αγορά της Κυψέλης (ΔΑΚ) όσο και με το άνοιγμα καταστημάτων που φιλοξενούν εταιρείες κλπ από τον χώρο της νέας αστικής οικοτεχνίας και της προσωπικής δημιουργίας έδειξαν ότι το στοίχημα και για εναλλακτικούς τρόπους συνεισφοράς στη τοπική ανάπτυξη μπορεί να κερδηθεί!

Όποιος περάσει, λοιπόν, από την Στοά Εμπόρων θα μπορούσε να δει, πέραν όλων των άλλων, τη δουλειά της ΣΧΕΔΙΑ ΑΡΤ (Προϊόντα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά αξιοποιώντας το χαρτί των απούλητων τευχών του περιοδικού δρόμου «σχεδία») και της BIRDLAND (Δημιουργία, παραγωγή, τοποθέτηση, αποκομιδή, και ανακύκλωση αφισών αλλά και επαναχρησιμοποίησή τους για κατασκευή διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων). Τα 2 από τα 8 καταστήματα της Στοάς.

Ένα εγχείρημα που χρειάζεται να στηριχθεί και να ενισχυθεί προκειμένου οι φωτεινές επιγραφές στη Στοά Εμπόρων να μην σβήσουν…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ