Η κατάληψη και η βράβευση
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η κατάληψη και η βράβευση

Πιστέψτε με θα ήμουν ο τελευταίος που θα τολμούσε να πει καλά λόγια για το εγχείρημα Γαβρόγλου που αλλάζει άρδην τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις Τμημάτων των ΤΕΙ που ενσωματώνονται σε υπάρχοντα γειτονικά Πανεπιστήμια. Και αυτό γιατί το εγχείρημα του σημερινού υπουργού έχει μια αντίληψη «τροχονόμου» δίχως μέριμνα για την επόμενη μέρα…

Με άλλα λόγια, η υπουργική – κομματική επιδίωξη έχει να κάνει με μια αλληλοδιαδοχή ενεργειών ικανοποίησης μικρο- διευθετήσεων σε τοπικό ή συντεχνιακό επίπεδο. Αλλά, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο και το τίμημα στο κοινωνικό πεδίο θα είναι βαρύ. Ο λόγος; Δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να υποκρίνεσαι ότι θα καταφέρεις κάτι καλό για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απλώς αλλάζοντας την διάταξη των κομματιών σε ένα φαραωνικών διαστάσεων πάζλ που φτιάχτηκε δίχως συνεκτικό πρόγραμμα και αντίληψη και σήμερα είναι έτοιμο να καταρρεύσει από τα πολλαπλά αδιέξοδα του.

Παρόλα αυτά μου είναι αδύνατον να κατανοήσω και να αποδεχθώ το περιεχόμενο των διεκδικήσεων δυνάμεων από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις σπουδαστικές ενώσεις και τους φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που ζητούν απόσυρση νομοσχεδίου Γαβρόγλου, απορρίπτουν τις συγχωνεύσεις με τα υφιστάμενα γειτονικά Πανεπιστήμια και προτείνουν μια δική τους έμπνευσης «Ανωτατοποίηση» του ΤΕΙ ως έχει και ευρίσκεται … Ας πάρουμε το παράδειγμα των σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας που έχει την έδρα του στη Λάρισα. Οι σπουδαστές προχώρησαν σε καταλήψεις ζητώντας να μην προχωρήσει η συγχώνευση – ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά η διατήρηση του (με όλες τις Σχολές και τα Τμήματα του) και η άνευ όρων και προϋποθέσεων μετεξέλιξη του σε αυτοδύναμο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας!

Η κυβέρνηση αλλά και ένα πλήθος μικρών διάσπαρτων τοπικών και συντεχνιακών συμφερόντων οδηγείται σε μια τυφλή σύγκρουση επιδιώκοντας να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα του εκπαιδευτικού συστήματος με οργανωτικού τύπου διευθετήσεις.

Χτες το πρωί χάζευα τις φωτογραφίες σε τοπικά sites της Λάρισας με τους φοιτητές να έχουν καταλάβει τις σχολές τους και οι σύλλογοι τους – μεταξύ των οποίων και ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΤΕΓ ΤΕΙ «Αρης Βελουχιώτης»- είχαν αναρτήσει πανό με τα αιτήματα τους όπου η κρίση και τα μνημόνια συναντούσαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά και τα ελεύθερα διδακτορικά στο μελλοντικό αυτοτελές και αυτοδύναμο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πολλές ώρες μετά – περασμένες 8- καταχάρηκα μια βράβευση αξίων επαγγελματιών και εκπαιδευτικών. Το περιοδικό Γαστρονόμος της εφημερίδας Η Καθημερινή επέλεξε ένα από τα βραβεία ποιότητας να δοθεί στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας. Το τελευταίο είναι ένα από τα Εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, ένα από τα δύο τμήματα που διαθέτει η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Στο site του Εργαστηρίου μαθαίνουμε πως το ίδιο έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο. Παράλληλα, έχει διαμορφώσει τους όρους και τις συνθήκες όχι μόνο να υπηρετήσει τον στόχο της εξωστρέφειας και να βγει στην τοπική κοινωνία αλλά ακόμη καλύτερα, να φέρει την τοπική κοινωνία κοντά του προς υποστήριξη των σκοπών του. Επιπλέον, αυτού όσοι σπουδαστές και σπουδάστριες πέρασαν από το Εργαστήριο συνέχισαν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο – π.χ μεταπτυχιακό- και βρήκαν δουλειά σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας διαθέτει υποδομές και εξοπλισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου. Στο Εργαστήριο λειτουργεί η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας, η οποία απαρτίζεται από 14 γευσιγνώστες εκπαιδευμένους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τα μέλη της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας συμμετέχουν σε εθελοντική βάση και όλοι είναι άνθρωποι που αγαπούν το ελαιόλαδο, αναγνωρίζουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική σημασία του για τον τόπο μας και ένα προϊόν άριστο ποιοτικά.

Οι δύο εικόνες – η κατάληψη και η βράβευση- αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις δύο όψεις της σκληρής ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ