Τι θέλουν οι Αμερικάνοι από την Μακεδονία μας; Τι είναι η πατρίδα μας;
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τι θέλουν οι Αμερικάνοι από την Μακεδονία μας; Τι είναι η πατρίδα μας;

Τι θέλουν οι Αμερικάνοι από την Μακεδονία μας; Τι είναι η πατρίδα μας; Αν και τα δύο ερωτήματα φαίνονται εκ πρώτης όψεως εντελώς ασύνδετα, εν τούτοις ένα αδιόρατο νήμα τα διαπερνά και αποκαλύπτει την σχέση τους. Μάλιστα, τα συστατικά της απάντησης του δεύτερου ερωτήματος δίνει τα αναγκαία και απαραίτητα τεκμήρια και δεδομένα για την τελική απάντηση και στο πρώτο.

Μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να αραδιάσω τους στίχους του γνωστού ποιήματος του Ιωάννη Πολέμη για τους κάμπους, τ' άσπαρτα ψηλά βουνά, τον ήλιο (που χρυσολάμπει), τ' άστρα της (τα φωτεινά) κλπ. Στην θέση τους, θα βάλω τις έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου (δυτικά της Κρήτης), τους αγωγούς μεταφοράς, τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, την Πλωτή Αποθηκευτική Μονάδα Επαναεριοποίησης (FSRU). Αλλά, και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τις μπίζνες για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 αλλά και εκείνες που συνδέονται με την αγορά Πληροφοριών, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας.

Ο κατάλογος δεν είναι πλήρης και οριστικά δεδομένος. Υπάρχουν και οι εν εξελίξει μπίζνες με τα καταχρεωμένα Ναυπηγεία των κρατικών επιδοτήσεων αλλά και η αναμονή μπίζνες για περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, των Τραπεζών κλπ.

Αυτή είναι τα συστατικά της ποιητικής πατρίδας ενός Πολέμη του 21ου αιώνα και αυτά ενδιαφέρουν τους εκπροσώπους της διακυβέρνησης Τράμπ στο πέρασμα τους από την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη τις πρώτες ημέρες της ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω – ανεξαρτήτως του βαθμού τελικού ενδιαφέροντος και συμμετοχής από επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ- απαιτούν και προϋποθέτουν ένα περιβάλλον αγοράς που η κυβέρνηση Τσίπρα αδυνατεί να διαμορφώσει παρά τις οβιδιακές μεταμορφώσεις της. Το τι θα γίνει εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες – από τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις αλλά και την διευρυνόμενη σύγκρουση συμφερόντων των υπερδυνάμεων στην περιοχή μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ