tsaousis_kostas

Τα «χρυσαφικά» του δημοσίου στο διάβα του χρόνου

Κώστας Τσαούσης

Ιούνιος του 2018. Οκτώ χρόνια και κάτι μήνες από το διάγγελμα του τότε Πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου στο Καστελόριζο – ο χρόνος της εποχής των Μνημονίων αρχίζει να «τρέχει»…

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το μαγικό καλοκαίρι με τις ελληνικές επιτυχίες στο Πανευρωπαϊκό Ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεκαέξι χρόνια από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων  ευρώ  σε 12 χώρες με συνολικό πληθυσμό 308 εκατομμυρίων κατοίκων - τη μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση που έχει γίνει ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ιστορική αναδρομή έχει τη σημασία της. Και αυτό για να «διαβαστεί» ορθά – πέραν των mea culpa- το κείμενο του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ. Σε άλλες εποχές – τις εποχές που στο χρηματιστήριο της Σοφοκλέους έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα- η πρώτη ανακοίνωση της πάντα έτοιμης αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους δυναμικούς συνδικαλιστές στο πλευρό της θα αφορούσε τα «χρυσαφικά» του δημοσίου που «βγαίνουν στο σφυρί»! Σήμερα, κανείς – από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της εξουσίας- δεν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο… Ωριμότητα ή απλώς παραίτηση. Ίσως και τα δύο, ενδεχομένως πολλά περισσότερα.

Αν προστρέξει κανείς στη λίστα με τις εταιρείες, τα ακίνητα, τις εκτάσεις, τα δικαιώματα  κλπ που οδεύουν προς πώληση ή προς αξιοποίηση μέσω παραχωρήσεων θα δει ότι τα περισσότερα εναπομείναντα «χρυσαφικά» του ΤΑΙΠΕΔ  βρίσκονται εκεί. Το Ελληνικό, η ΔΕΣΦΑ, 10 οργανισμοί λιμένος από όλη την Ελλάδα, η ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO), η εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Μαρίνες (μεταξύ αυτών και η εμβληματική μαρίνα του Αλίμου), η Εγνατία Οδός, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ), η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν.Καβάλα, η Αφάντου (Γκόλφ κα), το Castello Bibelli Κέρκυρας, μια μεγάλη έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής, το Ξενία και τα Ιαματικά Λουτρά στην Κύθνο,  οι εγκαταστάσεις της λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων αλλά και το ακίνητο του camping των Καμμένων Βούρλων, ένα μεγάλο ακίνητο στις Θερμοπύλες, η έκταση της πρώην Αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου,  ένα ακίνητο που παλιά ανήκε στην ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, οι πρώην εργοταξιακοί χώροι του έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου.

Τα περισσότερα από αυτά τα «χρυσαφικά» είναι από την εποχή του πανηγυριού για τον ερχομό του millennium  αλλά τότε «λεφτά» … υπήρχαν (δανεικά , ξεδανεικά η προέλευση τους δεν έπαιζε και πολύ ρόλο). Αλλά, με βάση τα σημερινά δεδομένα και με την γνώση της διαχρονικής διαδρομής καλούμαστε να διατυπώσουμε μια άποψη- μια θέση. Το πρώτο και βασικό στοιχείο που πρέπει κανείς να αναδείξει και να προβάλλει είναι η ολοκληρωτική αδυναμία του κρατικού μηχανισμού – πέραν των ιδεολογικών ακαμψιών και των κομματικών σκοπιμοτήτων- να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική για το δημόσιο χαρτοφυλάκιο.

Τότε είχαμε την άνεση του χρόνου αλλά η κυρίαρχη αντίληψη του πολιτικού και κομματικού ελέγχου πάνω στη δημόσια περιουσία (μετοχές, ακίνητα, δικαιώματα κα) σφύριζε αδιάφορα… Άλλωστε, τι είχαν να χάσουν οι ίδιοι και οι επιτελείς τους; Οι μισθοί να τρέχουν, τα αυτοκίνητα με τους οδηγούς στο βολάν πάντα έτοιμους, η γοητεία της κορδέλας και του ακριβού στυλογράφου σε συμβάσεις, οι προσλήψεις των κομματικών και των ψηφοφόρων της περιφέρειας και άλλα πολλά… Τώρα, όμως, ο δρόμος για τα «χρυσαφικά» είναι μονόδρομος, στενός και χωμάτινος!

ΣΧΟΛΙΑ (2)

η λίστα

Το Ελληνικό, η ΔΕΣΦΑ, 10 οργανισμοί λιμένος από όλη την Ελλάδα, η ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO), η εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Μαρίνες (μεταξύ αυτών και η εμβληματική μαρίνα του Αλίμου), η Εγνατία Οδός, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ), η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν.Καβάλα, η Αφάντου (Γκόλφ κα), το Castello Bibelli Κέρκυρας, μια μεγάλη έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής, το Ξενία και τα Ιαματικά Λουτρά στην Κύθνο, οι εγκαταστάσεις της λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων αλλά και το ακίνητο του camping των Καμμένων Βούρλων, ένα μεγάλο ακίνητο στις Θερμοπύλες, η έκταση της πρώην Αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, ένα ακίνητο που παλιά ανήκε στην ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, οι πρώην εργοταξιακοί χώροι του έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου.

κολιγοι με το ζόρι

Είναι όλο το βιός των Ελλήνων. Η περιουσία που δουλεύοντας της, θα μπορούσαν να φάνε, να συντηρηθουν πολλοί από τις επομενες γενιές. Τώρα τιποτα , παπαλα,δεν έμεινε τίποτα ή αν εμεινε κάτι, περιμένει σειρά. Όπως τα περιγράφει γλαφυροτατα κ.αρθρογράφος. Αλλα μέχρι εκεί. Το γιατι και το πως και το όταν, σε ένα άλλο επεισοδιο ή ότι καταβάσει η κούτρα του καθένα μας. Και ξεκινάμε με την αρχική σελιδα , που είναι ο στρατος κατοχης, το πελατειακο σύστημα ,το δημοσιουπαλλικο κατεστημενο. Με άλλα λόγια ,ο εμπνευστής του, ειθελε να εισερχουμε στον προθαλαμο του ερυθρού φασισμου. Με ένα πανισχηρο συνδικαλιστικο σύστημα, όπου μοιαζει με το φεουδαρχικο και η διαφορά φαίνεται από την 2.500 € των ΜΜΜ και του ανειδηκευτου εργάτη, 300€.Και πάει λεγοντας και για υπόλοιπα. Αυτη η διαφορά σε ένα πλυθησμο από 62% προσκολημενο στο δημοσιο ,κατά το δημοψηφησμα του όχι, δείχνει το ποιόν μας. Φασίστες κερατάδες. Να μην πιάσουμε το ασφαλιστικο που βρωμάει σαν .....Μακράν της δημοκρατίας όλα. Στην περιοχή του φασισμου. Ο αδηφαγος κρατισμος έφαγε, έφαγε, χωρις να δουλεύει. Και συνεχίζει ακάθεκτος να ξεκοκαλησει την λίστα αυτου του οργανισμού. Και δεν μπορεί κανείς να τους σταματήσει. Και δεν ζητούν μόνο από την λίστα τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλα και εθνικά ιερά με αίμα κερδισμένα. Αμ αυτό το έκτρωμα οι ανελ, δεν χρειάζονται ροχάλα στα μούτρα; Όσο είναι ιδανικό να περνεις πολλά λεφτά και να μην δουλεύεις, δεν αλλάζει τίποτα. Θα αλλάξει αργά αλλά σταθερά μόνο με τα μνημονια.Και οι επιστατες θα γινουν κολιγοι με το ζόρι. Προς χαρά των φεουδαρχων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία