Αναζητείται πολιτική ηγεσία!
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Αναζητείται πολιτική ηγεσία!

Η κυβέρνηση Τσίπρα αντί να «κυνηγά» επενδυτές και επενδύσεις – έστω και από τον περιορισμένο κύκλο των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με προβεβλημένο δημόσιο συμφέρον ή των διεθνών conglomerates με ευρωπαϊκές ρίζες που συναποδέχονται το ελληνικό ρίσκο- μετράει και ξαναμετράει τα κουκιά των δημοσκοπήσεων διαμορφώνοντας τους προσφιλείς στο πληθυσμό του Μαξίμου τακτικισμούς εν όψει του καλοκαιριού…

Η Ελλάδα με την αναιμική ανάπτυξη της αδυνατεί να παρακολουθήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανεβάζει ταχύτητα και αξιοποιεί μια ευνοϊκή συγκυρία μεγάλης ρευστότητας και φθηνού χρήματος και επιμένει στον «κλεφτοπόλεμο» των διευθετήσεων που αφορούν ένα ακροατήριο που έτσι και αλλιώς δεν βρίσκεται και δεν μπορεί να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων…

Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα και του ίδιου του πρωθυπουργού η χώρα δεν μπορεί καν να αξιοποιήσει τα καλά deals των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί και ολοκληρώνει η τεχνοκρατικής καταγωγής διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Το conglomerate με επικεφαλής τους Γάλλους στον ΟΛΘ (λιμάνι Θεσσαλονίκης), τους Ιταλούς στον ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σιδηρόδρομοι), τους Ιταλούς – Βέλγους και Ισπανούς στον ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο) αλλά και τους Κινέζους στον ΟΛΠ (λιμάνι Πειραιώς)και τους Γερμανούς των περιφερειακών αεροδρομίων θα έπρεπε να είναι οι σταθεροί προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης – σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας μηχανής- προκειμένου να προωθηθούν πέραν της πώλησης των μετοχών και επενδύσεις που φέρνουν καινούργιες δουλειές και δραστηριότητες, καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες και εξειδικευμένους επαγγελματίες, καινούργια και περισσότερα εισοδήματα.

Τώρα, είναι η ώρα για μια μεγάλη εκστρατεία για την ολόπλευρη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο κ.α) με συγκροτημένες και γρήγορες διαδικασίες. Και στο σημείο αυτό μια αναγκαία και απαραίτητη διευκρίνιση: Αξιοποίηση δεν σημαίνει μόνο αγοροπωλησία μετοχών. Για παράδειγμα, υπάρχει και η διέξοδος με τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δεν καθόλου λίγοι εκείνοι από τον χρηματοοικονομικό τομέα που πιστεύουν ότι έφθασε η ώρα να περάσουμε σε μια νέα φάση των ΣΔΙΤ με κύρια αναφορά στο απόθεμα/κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (συν μεγάλες αθλητικές υποδομές όπως το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι) αλλά και στο δίκτυο των μουσείων – αρχαιολογικών χώρων ( με πολλαπλά οφέλη και για τον τουρισμό αλλά και τα δημόσια ταμεία μέσα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – φοροκλοπής).

Αλλά, είπαμε και θα το ξαναπούμε η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ανίκανη για να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Εκείνη περιορίζεται στην καταμέτρηση των κουκιών της εν όψει της θολής εξόδου από το Μνημόνιο. Με άλλα λόγια, η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια ικανή πολιτική ηγεσία που μπορεί να γυρίσει με αποφασιστικότητα τον διακόπτη και να «καθοδηγήσει» με μεγάλες δημόσιες επιλογές την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ