tsaousis_kostas

Το παράδειγμα του ΔΕΣΦΑ

Κώστας Τσαούσης

Η επιτυχής ολοκλήρωση μιας ιδιωτικοποίησης – εδώ που έφθασαν με την ευθύνη του Μαξίμου τα πράγματα- είναι πάντα μια καλοδεχούμενη είδηση. Ειδικά, όταν πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση που αφορά την αγορά της ενέργειας αφού έχει να κάνει με την επόμενη μέρα του ΔΕΣΦΑ αλλά και μια ιδιωτικοποίηση που έστω και έμμεσα «ανοίγει» το φάκελο της προοπτικής μιας άλλης πρώην ΔΕΚΟ – εκείνον των ΕΛΠΕ…

Αλλά, ας μείνουμε στη ΔΕΣΦΑ. Η τελευταία – που ξεκίνησε να πωληθεί στους Αζέρους- κατέληξε σε μια κοινοπραξία αξιόπιστων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε ήδη ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. ύψους 535 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η Snam, για παράδειγμα, είναι μια ηγέτιδα δύναμη της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου. Η τελευταία για 75 χρόνια «χτίζει» και διαχειρίζεται δίκτυα και υποδομές, ενώ κυριαρχεί στην γενέτειρα της την Ιταλία και έχει γερή πρόσβαση μέσω θυγατρικών της στην Αυστρία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, είναι ένας εκ των βασικών μετόχων του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) αλλά και από τους πρωτοπόρους της ιδέας για την δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης.

Η Snam είναι και αυτή μια πρώην ΔΕΚΟ που βρέθηκε στο Ιταλικό Χρηματιστήριο το 2001 και έκτοτε συμμετέχει στον FTSE MIB index.

Ανάλογα πράγματα, θα γράφαμε και για την Enagás Internacional που είναι 100% θυγατρική της ισπανικής Enagás S.A., με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση υποδομών φυσικού αερίου αλλά και την Βελγική Fluxys που δραστηριοποιείται στις υποδομές και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι μια αποσπασματική ενέργεια και όχι μέρος ενός ολοκληρωμένου και συνειδητού προγράμματος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ειδικά στον κρίσιμο χώρο της Ενεργείας όπου τα «καπετανάτα» συνεχίζουν την δράση τους και εν ολίγοις, ζουν και δυναστεύουν την ζωή των Ελλήνων.

Αλλά, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη για την συστηματική και καλά σχεδιασμένη – με όρους δημοσίου συμφέροντος- αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερα στον χώρο της Ενέργειας. Ένας χώρος που έχει «ψωμί» και μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην ανάκαμψη – ανάπτυξη της χώρας με νέες επενδύσεις, νέες δουλειές και δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα για τους εργαζόμενους, επιστήμονες και επαγγελματίες.
Τολμά, όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα να αναμετρηθεί και με ορφανεμένους στρατούς των συνδικαλιστών που βρήκαν καταφύγιο στην Κουμουνδούρου αλλά και τα εγχώρια επιχειρηματικά καπετανάτα; Η απάντηση είναι μια και μόνη: OXI.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Ο αρθρογράφος είπε:

"η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι μια αποσπασματική ενέργεια και όχι μέρος ενός ολοκληρωμένου και συνειδητού προγράμματος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου" Αυτό συμβαίνει γιατί η ιδιωτικοποίηση γίνεται καταναγκαστικά ως μνημονιακή υποχρέωση. Αν όμως αυτό συνέβαινε ως στρατηγική επιλογή σε μία ελεύθερη οικονομία θα γινόταν με άλλους όρους και άλλα οφέλη για τους Έλληνες πολίτες. Πόσοι όμως θα υποστήριζαν μία τέτοια επιλογή προ κρίσης? Η απάντηση είναι εύκολη: κανείς. Πρώτος πρώτος ο αρθρογράφος θα μιλούσε για ξεπουλήματα κλπ.

Κώστας

Διάβασα μόνο την 1η παράγραφο. Όταν συναντάω αρχικά ΔΕΣΦΑ - ΔΕΚΟ (αυτό το ξέρω) - ΕΛΠΕ σταματάω να διαβάζω αν δεν τα επεξηγεί ο αρθρογράφος. Ούτε να γκουγκλάρω θέλω, ούτε να γεμίσω τον εγκέφαλό μου με αρκτικόλεξα.

Βάσος

Μα τι γράφεται; τις περισσότερες και μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις (συγκριτικά με το χρόνο διακυβέρνησης) έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

τρομακτικός

Είσαι και ανορθόγραφος πέρα από ανακριβής. Τρομάρα σου!

Χωρίς σχεδιασμό και υπό πίεση !

Καθυστέρησαν, ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, οι ιδιωτικοποιήσεις, για να γίνουν ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, με το χειρότερο τρόπο, σε συνθήκες εθνικής εκμετάλλευσης, σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς σχεδιασμό και ενιαία αξιοποίηση, με προχειρότητες, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, και τεράστια απώλεια αξιών από τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ !!!

ιωσηφινα

Τα φληναφήματα του κομματικού στρατού (ανεξαρτήτως χρωματος και καταγωγής) περί συμμετοχών του δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ είναι εντελώς παλαιοημερολογήτικα στις μέρες μας - ηταν και είναι παραμύθια για να διαχειρίζονται οι κομματικοί και οι συνδικαλιστές τις επιχειρήσεις με τον τρόπο που αυτοί γνωρίζουν καλά

Kρίτων

Η εκποίηση του εθνικού πλούτου και υποδομών συνεχίζεται και από την ροζούλα κομμουνιστική κυβέρνηση. Τα εισπραχθέντα από ΤΑΙΠΕΔ θα καταλήξουν στους επικυριάρχους Δανειστές και αυτά των ΕΛΠΕ στους προσεχώς αγοραστές τους. Όλο το κύκλωμα της Ενεργείας πρέπει να ελέγχεται από το Δημόσιο διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κοινωνία και δεν πρέπει αφήνεται βορά σε τυχάρπαστους κερδοσκόπους. Κάποιοι «ιδιώτες» λαμβάνουν ομολογιακά δάνεια για να εξαγοράσουν λιγνητικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, που κατασκευάστηκαν με χρήματα των Ελλήνων και ανήκουν στον ελληνικό λαό. Βλέπετε οι εξαγοραστές ήσαν πρώην κρατικές επιχειρήσεις που δωρήθηκαν μέσω χρηματιστηρίου σε fund, που διακινούν κεφάλαια αγνώστου εν πολλοίς προελεύσεως.

Jiannis

Ας ήταν άξιο το δημόσιο να διαχειρίζεται δημόσιες επιχειρήσεις όπως στο εξωτερικό ,αλλά δεν είναι ,είναι παντελώς ανίκανο και έτσι εξαγοράζονται από ΔΕΚΟ του εξωτερικού

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία