Μα δε μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες…
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Μα δε μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες…

Μας υποχρέωσες, μας υποχρέωσες μα δε μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες… Τραγουδούσε κάποτε ο Στράτος Διονυσίου και το τραγούδι των Αλέκου Χρυσοβέργη/Σπύρου Γιατρά κολλάει γάντι με τις πολιτικές/ιδεολογικές επιλογές του εκ των Οικολόγων Πράσινων προερχομένου Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,

Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Το πέρασμα του από το συγκεκριμένο υπουργείο άφησε και ισχυρό αποτύπωμα αλλά και …λογαριασμούς για την τσέπη των πολιτών αυτής της έρημης χώρας.

Λογαριασμοί; Ναι, λογαριασμοί! Οι τελευταίοι έρχονται τώρα στο προσκήνιο που τα πράγματα έχουν αλλάξει και η προσαρμογή της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα στις πραγματικότητες της χώρας είναι απόλυτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων – στην αρχική της εκδοχή, εκείνη της περιφερειακής εμβέλειας- ήταν να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ. Αλλά, ο κυβερνητικός Τσιρώνης της κατά τα άλλα παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης είχε αντίθετη άποψη… Και το αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής («μας σταμάτησαν» δηλώνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης) θα το πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι πολίτες!

Το ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε ως ΣΔΙΤ το 2012 μαζί με το ΜΕΑ της Ηπείρου – μάλιστα, τα δύο σχέδια πήγαν μαζί στη Διυπουργική Επιτροπή . Το ΜΕΑ της Ηπείρου χάρις στο πείσμα των αυτοδιοικητικών παραγόντων προχώρησε, το άλλο της Αλεξανδρούπολης κόλλησε στα λιμνάζοντα ύδατα της ιδεολογίας του κατά τα άλλα οικολόγου Γιάννη Τσιρώνη.

Σε 5 μήνες από σήμερα το ΜΕΑ της Ηπείρου παραδίδεται και ξεκινά η λειτουργία του. Ένα περήφανο έργο ΣΔΙΤ. Της Αλεξανδρούπολης … «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο» δηλώνει ο δήμαρχος της. Και έχει δίκιο αν και υπάρχουν και ευθύνες και στην πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν υπεράσπισε τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών.

Αλλά δεν είναι μόνο ο χρόνος… Είναι και οι συγκρίσεις στη βάση των πραγματικών δεδομένων και οι συγκρίσεις είναι αμείλικτες για τους ιδεολόγους της κυβέρνησης Τσίπρα.

Και τα δύο έργα από το ΕΣΠΑ θα πάρουν 20 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο που το ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης (όποτε και αν ολοκληρωθεί ως αποκλειστικά δημόσιο έργο όπου το κράτος τα σκάει στον εργολάβο) θα διαχειρίζεται 45 χιλιάδες τόνων, την ίδια στιγμή που το ΜΕΑ της Ηπείρου ( που τελειώνει και με ιδιωτικούς πόρους σε 5 μήνες από σήμερα) θα διαχειρίζεται 105 χιλιάδες τόνους.

Κλείσιμο
Με άλλα λόγια, ένα υπερδιπλάσιας έκτασης έργο τελειώνει και με ιδιωτικούς πόρους, ενώ το δημόσιο χρήμα (από το στράγγισμα των φορολογουμένων) «φτιάχνει» ένα μικρότερο έργο σε χρόνο άγνωστο…

Υπάρχει ζημιά; Και αν υπάρχει ποιος έχει την ευθύνη και ποιος θα πληρώσει τα …σπασμένα;

Και δεν είναι μόνο αυτό: To ΣΔΙΤ για το υπερδιπλάσιας έκτασης έργο θα κοστίζει 40 ευρώ ανά τόνο στους δήμους, το ίδιο που θα κοστίζει το μικρότερο – δύο φορές κάτω- έργο με το δημόσιο χρήμα απευθείας στον ιδιώτη εργολάβο της παλιάς καλής εποχής.

Τέλος, έχει αξία ότι το ΣΔΙΤ της Ηπείρου κατάφερε να μοχλεύσει και να συμπαρασύρει ιδιωτικά κεφάλαια 25 εκατομμυρίων ευρώ πάνω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ. Στην μια περίπτωση, έχουμε ένα έργο αναπτυξιακής πνοής, ενώ στην άλλη έχουμε έργο …Τσιρώνη με λεφτά των φορολογουμένων, Ευρωπαίων και Ελλήνων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ