Αφήστε 100 τεχνο-βλαστούς να ανθίσουν
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Αφήστε 100 τεχνο-βλαστούς να ανθίσουν

Το ομολογώ! Για μένα ήταν έκπληξη όταν είδα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης να στέκεται όρθιος – όπως και οι νεαροί φιλόδοξοι startupers – και επί τροχάδην να αναπτύσσει μπροστά σε διοργανωτές, μέντορες και κριτές την ιδέα του με την οποία ήρθε να συμμετάσχει στο 3ημερο Match & Develop a Start-up ( διοργανώθηκε από κοινού από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ και την ομάδα Bizrupt) στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) σε ένα ονειρικό για τα ελληνικά δεδομένα campus στην περιοχή Βασιλικά Βουτών, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η έκπληξη μου μεγάλωσε όταν κατάλαβα ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου – οι εγκαταστάσεις του οποίου γειτνιάζουν με εκείνες του ΙΤΕ- δεν ήταν μόνος. Και άλλοι συνάδελφοί του είχαν κάνει την ίδια με εκείνον επιλογή.

Και οι εκπλήξεις δεν τέλειωσαν εδώ. Μαζί με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου – από τμήματα της «βαθειάς» τεχνολογίας- διέκρινα στο κύκλο των συμμετεχόντων ένα διευθυντή ερευνών σε ένα από σπουδαία ερευνητικά κέντρα που φιλοξενεί η Κρήτη και μια δεκάδα ερευνητών με πολύχρονη θητεία στα ινστιτούτα και τα εργαστήρια του ΙΤΕ.

Κλείσιμο
Δεν έχουν σημασία τα ονόματα, οι τίτλοι κλπ. Η ουσία είναι μία. Η επιλογή αυτή του έμπειρου και πάνω απ΄όλα μάχιμου ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού να βγει από το εργαστήριο και να αναζητήσει τρόπους και μέσα για να γίνει το αποτέλεσμα της πολύχρονης κοπιώδους δουλειάς του ερευνητή προϊόν στην αγορά συνιστά μια επαναστατική αλλαγή στη νοοτροπία που έρχεται ως σαρωτικός άνεμος από τα μέρη της ψυχρής πραγματικότητας να συμβάλλει στην κατάρρευση των στερεοτύπων.

Δίχως άλλο μια πολύ θετική εξέλιξη. Ο ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής – σε πολλά τμήματα Πανεπιστημίων- δεν αντιμετωπίζει πλέον τον εαυτό του ως ένα δημόσιο υπάλληλο αλλά έναν εν δυνάμει νέο επιχειρηματία που αξιοποιεί στο πλαίσιο του δημοσίου Πανεπιστημίου- Ερευνητικού Ιδρύματος την παραγόμενη υπεραξία της δουλειάς του. 
Κατόπιν όλων αυτών ας αναφωνήσουμε (παραφράζοντας τον πρόεδρο Μάο) «Αφήστε 100 τεχνο-βλαστούς να ανθίσουν, 100 ερευνητικά κέντρα να συναγωνιστούν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network