tsaousis_kostas

Ο νέος πλούτος στα εργαστήρια των ερευνητών!

Κώστας Τσαούσης

Όλα μα όλα τα σπουδαία και τα μεγάλα σε αυτήν την έρημη χώρα είναι ζήτημα αντίληψης και προσέγγισης, νοοτροπίας και κουλτούρας. Αν αυτοί οι παράγοντες καταλυτικής επίδρασης στις ζωές μας αρχίσουν να αλλάζουν τότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης - ένα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με προέλευση τις δραστηριότητες που αφορούν την διαχείριση διαθεσίμων και την χρηματαγορά – κάθισε στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων για να μιλήσει για το πώς τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας θα φθάσουν στην αγορά και τις επιχειρήσεις, θα γίνουν προϊόντα και υπηρεσίες για τον καταναλωτή, τον τελικό χρήστη.

Μια πρωτοβουλία που ακόμη φαντάζει πέρα και έξω από την «τάξη των πραγμάτων» που έχει επιβληθεί σε αυτήν την έρημη χώρα… Κι όμως, σήμερα η επένδυση (με την ευρεία έννοια του όρου) στους κατεξοχήν φορείς της έρευνας και της καινοτομίας –ερευνητικά ιδρύματα όπως το ΙΤΕ, το «Φλέμινγκ» και το ΕΚΕΤΑ- είναι ο μελλοντικός πλούτος και οι αποδόσεις του! Ο κόσμος που φτιάχνει το ισχυρό κύμα καινοτομίας είναι ο γενναίος νέος κόσμος που θα ζήσουμε όλοι μας!

Ας μου επιτραπεί να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από την παρέμβαση του κ. Φραγκιαδάκη που δίνει στίγμα πορείας: «Η συνεργασία μας με το ΕΚΕΤΕ, το Φλέμινγκ και το ΙΤΕ, ενσωματώνεται κι αυτή μέσα στον μεγάλο σχεδιασμό _ στο όραμα που έχουμε για την Εθνική.

Θυμίζω τί θέλουμε και τί πρόκειται να κάνουμε.

Η Εθνική αναδιατάσσεται εντός Ελλάδος και μπορεί να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παρόλο που η γεωγραφία της Εθνικής επικεντρώνεται πλέον στην Ελλάδα, η παρουσία της θα παραμείνει διεθνής μέσω της εξάπλωσης της γεωγραφίας του μυαλού: δηλαδή τη συμβολή της Εθνικής στην εξάπλωση της ελληνικής καινοτομίας εντός και εκτός συνόρων.

Πλέον θα περνάμε τα σύνορα τόσο μαζί με τους πελάτες μας όσο και με τη στήριξη των ελληνικών ιδεών στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, εντός συνόρων, η Εθνική θα ρίξει το βάρος της στις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα _ θα συμμετάσχουμε στις διαρθρωτικές μεταβολές που είναι αναγκαίες και θα είμαστε στην αιχμή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Καθώς θέλουμε να στηρίξουμε τις δυνάμεις που έχουν διεθνή ορίζοντα, η συνεργασία μας με τα τρία σημαντικότερα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας είναι αυτονόητη.

Το ΕΚΕΤΑ, το Φλέμινγκ, το ΙΤΕ είναι από τους πιο διεθνοποιημένους οργανισμούς της χώρας.

Αποτελούνται από ερευνητές που έχουν προνομιακή πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Βασίζονται για τη χρηματοδότησή τους κυρίως σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης _ προγράμματα εξόχως ανταγωνιστικά _ όπως βασίζονται και σε πόρους πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου είναι συμπληρωματική στη φάση αυτή.

Οι ερευνητές από τα ιδρύματα αυτά έχουν να επιδείξουν ένα διακεκριμένο, διεθνώς, έργο. Και συνεισφέρουν στην παγκόσμια καινοτομία σε τομείς όπως η ανοσολογία, η μοριακή βιολογία, η πληροφορική, τα δίκτυα μεταφορών, η τηλεματική, η αγροβιοτεχνολογία.

Με απλά λόγια, πρόκειται για την Ελλάδα που κερδίζει. Που κερδίζει εκτός συνόρων με όπλο τη γνώση και μέσα σε έντονο διεθνή ανταγωνισμό».

Ο κ. Φραγκιαδάκης περιέγραψε τον καινούργιο γενναίο κόσμο στέλνοντας μαζί και ένα πολιτικό μήνυμα – το μήνυμα που συνδυάζει την μεταρρύθμιση με την διεθνοποίηση μέσα από την καινοτομία και την εξωστρέφεια και της οικονομίας και της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ζωή Πετροπούλου

Και η σκοτεινή μα κατασκότεινη όψη του φεγγαριού... Πρόσφατα η Εθνική κατέληξε στη στρατηγική επιλογή πώλησης της θυγατρικής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ. Γνωρίζετε πόσες αγωγές ασφαλισμένων της θυγατρικής της εκκρεμούν τρεχόντως εναντίον της στα Ελληνικά Δικαστήρια για πρωτοφανή καταστρατήγηση των όρων των ασφαλιστικών συμβολαίων τους (παλαιών συμβολαίων)??? Ευχόμαστε πραγματικά οι Έλληνες Δικαστές που δε δέχονται ασμένως την κριτική σε πρόσφατες αποφάσεις τους, να σταθούν στο ύψος του Λειτουργήματός τους και της Νομικής Επιστήμης βεβαίως και όλως ιδιαιτέρως, ώστε να δικαιώσουν τους αναξιοπαθούντες ασφαλισμένους έλληνες πολίτες και να επιδικάσουν τις απολύτως νόμιμες χρηματικές αποζημιώσεις όσο υψηλές και αν είναι αυτές...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία