tsaousis_kostas

Η Τρόικα της σιωπής

Κώστας Τσαούσης

Φεβρουάριος 2011. Ηταν η πρώτη εποχή της Τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα – τότε που την Τροικα την αποκαλούσαμε ακόμη με το πραγματικό της  όνομα.

Και η κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου ήταν ακόμη στην ...άνεση. Μάλιστα, είχε δώσει στους εκπροσώπους της Τρόικα την δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους αλλά και να πάνε ένα βήμα παρακάτω:  Να μιλήσουν για μια προκλητικά ριζοσπαστική πρόταση.

Η πρόταση αυτή έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εισπραχθούν 50δισ. ευρώ μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 15 εντός της διετίας 2011 - 2012. 

Απο την πλευρά της Τρόικα τις λεπτομέρειες της πρότασης που είχε συζητηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και είχε λάβει το πράσινο φως για την προώθηση της είχε ο Πώλ Τόμσεν απο το ΔΝΤ. Το τι έγινε εκ των υστέρων δεν περιγράφεται – μόνο οι πιτσιρικάδες με την ανεπιτήδευτη γλώσσα τους θα μπορούσαν να πλησιάσουν στα κράσπεδα της πραγματικότητας. 

Οι τότε ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου σε μια προσπάθεια να σώσουν οτι θα μπορούσε να σωθεί  έφτασαν στο σημείο να θεωρούν τα μέλη της Τρόικα ως “ανεπιθύμητα πρόσωπα” - το αν έπεισαν ή όχι το εθνικό ή το κομματικό τους ακροατήριο φάνηκε εκ των υστέρων... Σε κάθε περίπτωση οι τότε κυβερνητικοί φρόντισαν και έκρυψαν τα μικρόφωνα. Και όχι μόνο αυτό αλλά  προχώρησαν και σε πλήρη απαγόρευση των δηλώσεων. Ολων των δηλώσεων. 

Η κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου αλλά και οι επόμενες διατήρησαν την απαγόρευση και είχαν την ησυχία τους. Τρόπος του λέγειν. Η Τροικα – η Τρόικα της σιωπής- βρήκε άλλους τρόπους για σπάσει το μονοπώλιο της κυβερνητικής προπαγάνδας . 

Αλλά, η ιστορία εκδικείται. Οι υπερασπιστές της “εθνικής ανεξαρτησίας” που το 2011 – απο την μια έως την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος- έσκιζαν τα ιμάτια τους για το ποιός κυβερνά αυτόν το τόπο προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα όταν  το δύσκολο Ιούλιο του 2015 – με τις “17 ώρες διαπραγμάτευσης και αντίστασης- τα 50 δις ευρώ επέστρεψαν στο τραπέζι και κανείς δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι δεν ήξερα κάτι για το ...φόνο. 

Τα 50 δις ευρώ είναι εδώ – κάτι σαν το παλιό ΠΑΣΟΚ, το “ενωμένο, δυνατό”. Μόνο που στις μέρες μας με κλειστά ή ανοικτά τα μικρόφωνα των Θεσμών (η μεταλλαγμένη εκδοχή της αρχικής Τρόικα) είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε τον λογαριασμό που στο μεταξύ θέριεψε... 

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε οργανώσει έγκαιρα και σωστά τις πολιτικές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους – ένα πρόγραμμα “ελληνικής έμπνευσης”. 


ΣΧΟΛΙΑ (3)

Εξαγορά ρουσφετολογικη

Το βλέπω σαν αλλη μια απόδειξη της μαφίας που κυβερνά αυτον τον τρόπο, του δημοσιουπαλλήλικου καταστημενου,του πελατειακου φασισμού,της δικτακτοριας του κοινοβουλίου. Λέξεις και θρασεις που τις αναφέρω τουλάχιστον πέντε χρόνια. Βέβαια ουδεμία ανταπόκριση,μιας και το χρήμα έπεφτε σαν την βροχα, είτε από δανεικα ειτε από φορολογία ειτε από άγριο κλεψιμο του λαού που ήταν εκτός δημόσιου . Και πρεπει να ερευνηθεί και αυτή η κομπίνα, των εφοριακων και των κυβερνητικών και όχι μόνο, που χρεωναν το ιδιωτικο τομεα με νομιμοφανη αιτία και αποσπούσαν τις περιουσίες τους. Τελιως παράνομα τελείως αντισυνταγματικα .Που αν επιζησουμε, όσοι από εμάς,από την λαίλαπα του φασιστοκομμουνισμου, να ερευνήσουμε την απάτη ,ότι χρωστάς στην εφορία αλλά είναι κομπίνα .Όπως και σήμερα.Και βεβαίως είναι σφραγισμένο το στόμα των τροικανων, να μην μαθαινουμε τις πομπές του στρατού κατοχής.Των συμμοριων της Βουλής, εκλεγμένοι νομοτυπως, αφού οι ψηφοφόροι τους έχουν εξαγοράσθει, με αντίτιμο ρουσφετολογικο.

ele

FILTATE SXOLIASTI TOY KIMENOY TOY k TSAOYSI EGO THA PROSTHESO MIPOS TELIKA O ERDOGAN THA MAS SOSI APO TIN KATARA TON ADISTAKTON EKASTOTE POLITIKON APATEONON...TO APEYXOME ALA TI ALO MPORI NA SKEFTI KANIS.........ejereto sxoliasmos SINXARITIRIA

e!!

oxi i kalisi tha mas sosei me to prasino drako.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία