Η διαχείριση του φόβου
Κλεοπάτρα Κοντονίκα

Κλεοπάτρα Κοντονίκα

Η διαχείριση του φόβου

Προσπάθησε η κυβέρνηση να καλλιεργήσει θετικές προσδοκίες και να διαχειρισθεί την ελπίδα, αλλά απέτυχε.

Δηλώσεις μεγαλόσχημες ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι σκίζουμε τα μνημόνια, ότι εκδιώκουμε την τρόϊκα. Απέτυχε όμως. Κανείς δεν πιστεύει, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Φταρνίστηκαν οι αγορές και πανικοβλήθηκε η Αθήνα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιστράτευσε ξανά το φόβο.

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, η κ. Σοφία Βούλτεψη μα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωναν πως θα αδειάσουν τα ATM’s των τραπεζών, θα αποσύρουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες, θα επιστρέψουμε στην καταστροφή.

Και βγήκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα το βράδυ, να στερήσει από την κυβέρνηση το βασικό ιδεολόγημα στην επιχείρηση διαχείρισης του συλλογικού φόβου. «Δεν θα σηκώσω τις καταθέσεις μου από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί» δήλωσε ο τεχνοκράτης υπουργός, διασώζοντας τη σοβαρότητά του. Και πώς θα μπορούσε να δηλώσει κάτι διαφορετικό, μερικές μέρες μετά τις κυβερνητικές δηλώσεις για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα ευρωπαϊκά stress tests; Αφού υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχες για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, τόσο εύθραυστη είναι αυτή η σταθερότητα η οποία μάλιστα στηρίχθηκε σε τόσα δισεκατομμύρια ευρώ;

Κλείσιμο
Σε άλλο μέτωπο, η κυβέρνηση προς στιγμήν φάνηκε να κερδίζει τη μάχη της τάξης και της νομιμότητας, μετά τα επεισόδια στη σύγκλητο και την εισβολή ομάδας φοιτητών που απειλούσαν να κλειδώσουν τον Πρύτανη και τα μέλη της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν.

Έφτασε να αποκαλέσει ο πρωθυπουργός «θρασίμια» τους φοιτητές που αντιδρούσαν και γενικώς τους φοιτητές που αντιδρούν. Αμέσως μετά ξέσπασε κύμα καταλήψεων σε 500 και πλέον Λύκεια της χώρας, για να κατηγορηθούν οι καταληψίες ότι είναι υποκινούμενοι κοπανατζήδες. Υποκινούμενοι, άρα άβουλοι που χρησιμοποιούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση και κοπανατζήδες άρα τεμπέληδες και μπαχαλάκηδες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γλυτώσουν τα μαθήματα.

Αυτή η επικοινωνιακή τακτική, θεωρεί δεδομένο αξίωμα ότι οι πολίτες είναι άβουλοι, άρα είναι έρμαιο στην επικοινωνιακή τακτική διαχείρισης του φόβου, συνεπώς βάσει της αυτοεκπληρούμενης προφητεία του κ. Γεωργιάδη και της κ. Βούλτεψη, θα αδειάσουν οι τράπεζες από καταθέσεις λόγω Σύριζα.

Ομοίως, δεδομένο αξίωμα θεωρείται πως όποιος φοιτητής ή μαθητής αντιδρά είναι «θρασίμι» που πρέπει να επαναφέρουμε στον ίσιο δρόμο. Κι αμέσως μετά βγήκε ο κ. Φορτσάκης αφού είχε απολαύσει των συγχαρητηρίων της κυβέρνησης, να τινάξει στον αέρα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη, ζητώντας την επιστροφή των πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο, αλλιώς το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να καταρρεύσει, λόγω της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του προηγούμενου υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου ο οποίος άνοιξε την πόρτα των μετεγγραφών δεκάδων εκατοντάδων φοιτητών που κατέκλυσαν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Στο μέτωπο της δημοκρατικής λειτουργίας και αντίληψης, πάνω που όλοι είχαν ξεχάσει τον κ. Μπαλτάκο, μας προέκυψε ο ατυχής υφυπουργός Παιδείας κ. Στύλιος με το θλιβερό ατόπημά του «Κασιδιάρη θέλετε κυρία Κανέλλη…» στην παρθενική του μάλιστα εμφάνιση ως υφυπουργού στη Βουλή. Του ξέφυγε προφανώς, αλλά καμία σημασία δεν έχει. Του ξέφυγε, αλλά το σκέφτηκε και στην πραγματικότητα είναι σαν να επικροτεί τη χειροδικία Κασιδιάρη. Σωστά η κ. Κανέλλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο και απέπεμψε τον κ. Στύλιο. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Υπέστη όμως μία ακόμα ήττα. Και στερήθηκε για μια ακόμα φορά το «ηθικό πλεονέκτημα» που αγωνιωδώς προσπαθεί να χτίσει με την επιχείρηση διαχείρισης του φόβου.

Με δυό λόγια, απέτυχε η κυβέρνηση και στη διαχείριση του φόβου. Διότι αντί να ξυπνήσει το φόβο, ξυπνά την οργή και την αντίδραση. Προσβάλλει τους πολίτες και τη νοημοσύνη τους.

Αποκαλεί τα παιδιά τους θρασίμια, θεωρεί τους ίδιους άβουλη μάζα που άγεται και φέρεται, ξεχνώντας επίσης ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλη την περίοδο της κρίσης, όλες οι κυβερνήσεις, επέρριψαν όλες τις ευθύνες μόνο στους πολίτες. «Ο πιο διεφθαρμένος λαός της Ευρώπης», «Μαζί τα φάγαμε», «Ο κάθε Έλληνας ένας μικρός Τσοχατζόπουλος», «Οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι», «Τα θρασίμια των πανεπιστημίων» και άλλα ων ουκ έστι αριθμός.

Η Κυβέρνηση κάνει ένα λάθος. Προσπαθεί να διαχειρισθεί το φόβο των πολιτών, αλλά δεν μπορεί να διαχειρισθεί το δικό της. Κακός σύμβουλος ο πανικός

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ