Κυριάκος-Αλέξης. Ελεύθεροι-Πολιορκημένοι
νες-βλογερ

Κέλλυ Σταμούλη

Κυριάκος-Αλέξης. Ελεύθεροι-Πολιορκημένοι

Ο Τσίπρας καρφώνει απευθείας στο θυμικό.   Όπως εκείνο το ζεϊμπέκικο του γοητευτικού στρατιώτη στο Ηρώδειο, που χόρεψε στα πόδια της θρυλικής Αλεξίου και ξεσήκωσε συθέμελα το κοινό του αρχαίου Θεάτρου.

Ετσι και ο Αλέξης. Στην αρχή, υπηρετώντας την αριστερή ουτοπία, ακινητοποιούσε τα πλήθη και γλυκά τα υποχρέωνε να τον χειροκροτούν ηχηρά.

Ο Στρατιώτης Αλέξης κατόπιν, με την πλειοψηφική δύναμη του λαού χρίζεται Στρατηγός. Μέσα στην παραζάλη του εκτυφλωτικού πρωθυπουργικού χορού, υποκύπτει στις επιταγές του χειροκροτήματος, με σύμμαχο πάντως την αξιοζήλευτη πολιτική του όσφρηση.

Οι Υπουργοί του εν τω μεταξύ, που μέχρι τότε ματώνουν τις παλάμες τους στον κρότο της αποθέωσης του Αρχηγού, καλούνται να διαχειριστούν δυσθεώρητα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Μερικοί, λίγοι, ποντάρουν σωστά και καταφέρνουν να κονταροχτυπηθούν με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες. Και εκεί, στο πικ της ανάσας, όταν με το χαμόγελο της Τζοκόντα κι εμπροσθοφυλακή τον Αλέξη οι Ελληνες επιτέλους αποχαιρετούν τα Μνημόνια και τις αντιλαικές δεινές πολιτικές, κάνει την εμφάνισή του στα Τείχη ο... Αχιλλέας. "...Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά. Ο Αχιλλεύς..." (Κωνσταντίνος Καβάφης “Τρώες”).

Ελεύθερος –καβαφικός- Αχιλλέας, εμφανίζεται στα τείχη της Τροίας ο Κυριάκος. Ξεπροβάλλει με άτρωτη ασπίδα το δυνατό βιογραφικό του, την άριστη ευχέρεια στις ξένες γλώσσες, την ανατροφή του σ΄ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον και την εξ απαλών ονύχων τριβή του με προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι. Με ισχυρό CV, χωρίς βεβαίως το συναίσθημα και το λαϊκό γκελ του Αλέξη, η κάλπη του δίνει τη νίκη. Ο Αλέξης, πολιορκημένος στο στενό τετραγωνικό, που «ο χορός του αετού» επιτρέπει, ηττάται.

Και κάπως σαν σειρά του Netflix, το κοινό αναμένει τη δεύτερη σεζόν. Τα επόμενα επεισόδια, δεδομένης της φονικής πανδημίας, ας είναι ποτισμένα από την πολιτική συνεργασία των δύο Αρχηγών, σ΄ έναν συγκερασμό των δυνατών τους χαρακτηριστικών. Ο Αλέξης, στη συνέντευξή του (6.4.20), με τη συναινετική του κραυγή, αφάνισε κάθε φιλοεμφυλιακή διάθεση συρράξεως και δήλωσε σχεδόν συμμαχητής των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ο Κυριάκος επιβάλλεται τώρα να κινηθεί απερίσπαστος. Η μάχη κατά του κορωνοϊού δεν επιτρέπει να ψάξουμε την αχίλλειο πτέρνα του Πρωθυπουργού.

Της Κέλλυς Σταμούλη, Δικηγόρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ