antipas1

Οι περιπέτειες των Ελλήνων μασκοφόρων

Ιωάννης Γ. Αντύπας

Υπάρχει το εξής υποθετικό ερώτημα σαν άσκηση εργασίας: Στέκεστε μπροστά σε ένα κτίριο και κάποιος σας ρωτάει αν θα μπαίνατε σε αυτό, γνωρίζοντας ότι υπάρχει 0,02% πιθανότητα να πέσει και να σας πλακώσει.

Ενδεχομένως να αναλαμβάνατε το ρίσκο, αν ταυτόχρονα σας έδινε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Δυστυχώς όμως όχι, απλά σας ζηταει να μπείτε και μόνο. Θα πρέπει να αναμένει κανείς πως η λογική και αναμενόμενη απάντηση όλων θα ήταν ένα ξερό όχι. Και τέλος.

Το ερώτημα, αν και υποθετικό, εχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα γιατί σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Our World Data”, η μέση πιθανότητα να αποβιώσει ένας απόλυτα υγιής άνθρωπος 40-49 ετών από τον Covid-19 είναι ακριβώς 0,02%. Όσο δηλαδή η πιθανότητα να πεσει με παρόμοια αποτελέσματα το επικίνδυνο κτίριο του παραδείγματός μας.

Αν λοιπόν δεν δεχόμαστε το 0,02% του κινδύνου από το κτίριο, γιατί την ιδια ακριβώς στιγμή ρισκάρουμε με το αντίστοιχο 0,02% ενος θανάτου από τον Covid-19 μη παίρνοντας τα στοιχεώδη μέτρα ασφαλείας;

Αναπόφευκτες εξελίξεις

Η κυβέρνηση και πολύ σωστά, διαπιστώνοντας την επικίνδυνη χαλάρωση από μέρους των πολιτών στην οικειοθελή χρήση των βασικών μέτρων αυτοπροστασίας (κυρίως την χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση αποστάσεων) και μετά την αύξηση των κρουσμάτων αποφάσισε πρόσφατα, την υποχρεωτική χρήση μάσκας τουλάχιστον στα σούπερ-μάρκετς.

Αυτό που έγινε με απλά λόγια ήταν πως η Κυβέρνηση, όπως και άλλες Κυβερνήσεις στον κόσμο, αφού είδε ότι οι πολίτες δεν ακολουθούν με την ελεύθερη θέλησή τους την –δυσάρεστη έστω- λογική παρενέβη, επαναφέροντας μια περιοριστική διάταξη. Πολλοί, μπορεί να δυσαρεστηθούν ή να αντιδράσουν. Όντως, η επιβολή κυβερνητικών μέτρων κοινωνικής συμπεριφοράς, είναι ξένη προς τις Δυτικού Τύπου κοινωνίες μας. Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες δηλώσεις του τύπου «Δεν θα φορέσω μάσκα. Ας μου βάλουν πρόστιμο».

Ερωτήματα προς μη-μασκοφόρους

Ας μιλήσουμε λοιπόν έξω από τα δόντια, ανεξάρτητα από το «Εθνικό μας Χούι» να εκφέρουμε γνώμη επί παντός επιστητού μέσα από κομματικά γυαλιά μυωπίας:

Γιατί άραγε η έντονη και πολλαπλώς επικοινωνηθείσα από Τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση κυβερνητική προτροπή προς όλους μας για οικειοθελή τήρηση δύο μόνο απλών, ανέξοδων και βασικών κανόνων αυτοπροστασίας δεν μας έπεισε να πράξουμε αναλόγως, αν και είναι προς το απόλυτο συμφέρον μας;

Είναι μόνο στείρα άρνηση ή/και αδιαφορία αυτή ή συμπεριφορά πολλών απο εμας, ή έχει και άλλους βαθύτερους λόγους;

Είναι βέβαια αρμοδιότητα των ειδικών επιστημόνων να αποπειραθεί κάποιος να ερμηνεύσει μια κοινωνική συμπεριφορά, αλλά αξίζει να τολμήσει κανείς μια επιφανειακή έστω ερμηνεία. Εξάλλου η κοινωνική επαφή, δίνει αρκετές αφορμές για κάποιες βάσιμες σκέψεις.

Οι σκέψεις ενός μασκοφορεμένου!

Κατ’ αρχήν θα έπρεπε να επισημανθεί ότι η άρνηση χρήσης της μάσκας στην χώρα μας όπως και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευτυχώς δεν έχουν λάβει διαστάσεις πολιτικού κινήματος όπως πχ στην Βραζιλία του ανεκδιήγητου Μπολσονάρο ή (κυρίως) στις ΗΠΑ του Ντ. Τραμπ. Εκεί υπάρχουν διαδηλώσεις με θέμα την μη χρήση μάσκας μέχρι και από γονείς για τα σχολεία των παιδιών τους! Η δικαιολογία είναι …ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και οι «επιπτώσεις» της χρήσης μάσκας στην υγιή κοινωνικοποίηση των παιδιών! Απίστευτα και τα δύο, αλλά υπαρκτά… Είναι βέβαια γνωστό πως πίσω από όλα αυτά βρίσκονται υπερσυντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι καθώς και οικονομικά κέντρα, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επιθυμούν την άμεση κατάργηση των όποιων περιορισμών για προφανείς λογούς.

Στην δική μας πιο ψύχραιμη -ομολογουμένως- χώρα, ένας λόγος θα μπορούσε να είναι πως μετά την προσπάθεια των δύο πρώτων μηνών η επιτυχία μας, λειτούργησε «απελευθερωτικά». Τοποθετήσαμε δηλαδή αυτοβούλως, δυστυχώς αγνοώντας τους ειδικούς επιστήμονες, το πρόβλημα «πίσω στο παρελθόν του αγχώδους προηγούμενου διμήνου». Αναρωτιέται κανείς αν αυτή μας η συλλογική σχεδόν «απόφαση» είναι κοινωνικά αναμενόμενη. Όμως αυτή η στάση μας είναι τελικά εξίσου επικίνδυνη, με αυτή των αρνητών της πραγματικότητας της πανδημίας: όσων δηλαδή υποστηρίζουν ότι όλα είναι φτιαχτά από ύποπτα και σατανικά κέντρα. (Μια παρένθεση εδώ: αυτήν την «Αντι-Μάσκα» ομάδα ανθρώπων θα την ξανασυναντήσουμε δυστυχώς άμεσα στο μέλλον, όταν θα εμφανιστεί το νέο εμβόλιο: τότε θα είναι οι «Αντι-Εμβολιαστες». Είναι όσοι αρνούνται κάθε τι που προέρχεται από την λογική και την Επιστήμη, προτάσσοντας ένα στείρο Όχι χωρίς καμία βάση σε κάθε τί).

Μήπως η στρουθοκάμηλος φταίει;

Πολλές φορές και θα το έχουμε διαπιστώσει και στις προσωπικές μας ζωές, μεγάλο μέρος των κοινωνιών αποστρέφουν το πρόσωπο μπροστά σε μια άσχημη πραγματικότητα. Δεν θελουμε να «την δούμε» και αποστρεφόμαστε τα σύμβολά της: την Μασκα, εν προκειμένω. Δεν ζούμε βεβαια σε κοινωνίες χωρίς προβλήματα και η καθημερινότητα, ειδικά για τους περισσότερους η οικονομική είναι δύσκολη. Όμως έστω και αν αυτό είναι μια αναμενόμενη στάση, δείχνει σχετικά ανώριμη μπροστά στα γεγονότα και κυρίως στους αριθμούς των μέχρι τώρα θυμάτων διεθνώς. Δείχνει να ξεχνάμε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε.

Το ίδιο ανώριμη ας μας επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, είναι και η άποψη πως όσοι φοράνε ακόμα μάσκα είναι συντηρητικοί ή φοβικοί. Ίσως το αντεπιχείρημα να είναι λογικότερο: πως αυτοί οι τελευταίοι, είναι οι μόνοι που όχι μόνο φοβούνται για τον εαυτό τους, αλλά φοβούνται και για τους συνάνθρωπους τους μην τυχόν τους κολλήσουν οι ίδιοι γιατί πολλοί φορείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Είναι οι μόνου που έστω λογω φόβου, νοιάζονται πραγματικά για το κοινωνικό σύνολο. Ας μην τους λοιδορούμε οι υπόλοιποι...

Οφείλουμε σαν κοινωνία μια λογική και συνειδητή απόφαση.

Με όλο τον σεβασμό, δεν είναι ένδειξη ώριμου λαού όταν μια κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, χαλαρώνει τα μέτρα και εμείς οι ίδιοι την αναγκάζουμε να αναιρέσει αυτήν την χαλάρωση.

Δεν είναι δυνατόν, να επιθυμούμε το άνοιγμα της οικονομίας, τον τουρισμό κλπ για να μειωθεί η ύφεση και ταυτόχρονα να μην εφαρμόζουμε συνειδητά και συνεχώς δυο απλά, ανέξοδα μέτρα προσωπικής κυρίως αυτοπροστασίας. Δυστυχώς δεν γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα

Οι σκέψεις αυτές αρχίσαν με αριθμούς, ας τελειώσουν πάλι με αριθμούς.

Αν μπούμε σε ένα κλειστό χώρο πχ ένα κατάστημα χωρίς μάσκα και σε απόσταση 2-3 μέτρων από εμάς ένας φορέας του ιού επίσης χωρίς μασκα βήξει ‘η φτερνιστεί θα βρεθούμε σε πολυ ασχημη θέση. Οι αριθμού είναι καταλυτικοί:

Βήξιμο: τα σταγονίδια με τον ιό, θα εκτοξευτούν με ταχύτητα 80χλμ την ώρα (*) από το στόμα προς εμάς. Θα χρειαστούν μόλις 9 εκατοστα του δευτερολέπτου να φτάσουν έως την μύτη και το στόμα μας.

Φτάρνισμα: Τα σταγονίδια θα εκτοξευτούν με 160χλμ την ώρα και θα χρειαστούν τα μισά ακριβώς να φτασουν έως εμάς: 4,5 εκατοστά του δευτερολέπτου.

Νομίζει κανείς, με πρώτο τον υπογράφοντα, πως θα έχει χρόνο να αντιδράσει σε …4μιση εκατοστά του δευτερολέπτου; Δεν θα ‘ταν καλυτερα να φοράει μια μάσκα πριν μπει; Εν τοιαύτη περιπτώσει και ειδικά αν είναι και ασυμπτωματικός φορέας, και κινδυνεύουν και οι γυρω του, ας μπει στο κτίριο που λέγαμε στην αρχή. Αυτό με το 0,02% πιθανότητα να πέσει. Αλλά είπε ΟΧΙ! Ας φορέσει μάσκα λοιπόν!

(*)https://www.lung.org/blog/sneeze-versus-cough
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Θβου

Τόσο μικρά ποσοστά θεωρούνται απειροελαχιστα και δεν λαμβάνονται υπόψιν. Εξάλλου σκέψου, μπαίνοντας κάθε ημέρα στο κτήριο για 10 χρόνια πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα πέσει. Θα προτιμούσες να μην μπεις στο κτήριο της ζωής και να δει με τα ζόμπι ;

Mr Hmm

0,02 % σημαινει 2 στους; 100.000 ανθρωπους. Δηλαδη κατι σαν τους δυδημους πυργους στην Νεα Υορκη. Και βεβαια θα μπεις στο κτηριο, Ειναι καλυτερο και απο τις πυραμιδες του Χεοπα σε στατικοτητα.

Bon Sens

0,02 τοις εκατό είναι 2 στο εκατομμύριο, όχι 2 τις χιλίοις!!! Κάνετε ένα τεράστιο αριθμητικό λάθος και θέλετε να μας διδάξετε ότι είναι αναγκαίο να φοράμε μάσκα; Αυτα τα "στοιχεία" έχουν υπόψη ο Χαρδαλιας και ο Τσιοδρας;

Αγγελής

2 στις 10.000 είναι το 0,02%. Κατά τα άλλα, η επιστημοσύνη του άρθρου είναι από το γνωστό γερμανικό πολυκατάστημα. Ανήκει στην κατηγορία της τρομολαγνειας, με κλασσικό βρισιμο των άλλων απόψεων. "Ανεκδιηγητοι", "υπερσυντηρητικοι" κλπ Ξεφτίλα ΠΘ, one more time.

κώστας

το πρόβλημα είναι πρόβλημα επικοινωνίας της διοίκησης με τον πολίτη, ο οποίος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που ακούει και ειδικά στους δημοσιογράφους. Ο λαός έχει αποδείξει ότι είναι λογικός και ακούει και συμμορφώνεται όταν πείθεται. Όχι όταν χεραγωγείται , όταν του κρύβουν στοιχεία, όταν λένε αντικρουόμενα πράγματα και δεν του τα εξηγούν. Ακούει τους δημοσιογράφους να λένε "ακούστε με εμένα , ξέρω τι σας λέω" ή τους ακούει να τον κατηγορούν. Υπάρχουν 3 κατηγορίες αυτών που δεν φορούν μάσκα ή αυτοί που την φοράνε λάθος (και δεν είναι λόγω ανοησίας) : 1ον αυτοί που πιστεύουν ότι η πιθανότητα να νοσήσουν είναι απειροελάχιστη, σε σχέση με τη δυσφορία ή τη βλάβη που θα πάθουν εάν τη φορούν. Τη φοράνε λοιπόν λάθος και όταν δουν αστυνομικό θα πούνε " μου έπεσε ,θα τη φορέσω κανονικά". 2ον Αυτοί που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά λένε μέσα τους: "ας τη φορέσω μπας και όντως υπάρχει πρόβλημα". 3ον : αυτοί που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει καν κορονοϊός. Για ποιό λόγο φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Διότι δεν μας εξηγούν τι συμβαίνει ακριβώς. Βλέπω το DW να έχει κάθε τόσο 10λεπτο που απαντά ειλικρινά σε δύσκολες ερωτήσεις των πολιτών. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Ακόμα κι αν ο λαός αποφασίσει λάθος, θα μάθει και τελικά θα κάνει το σωστό. Εδώ δεν έχει η ηγεσία εμπιστοσύνη στο λαό και σαν αποτέλεσμα δεν έχει ο λαός εμπιστοσύνη στην ηγεσία. Μέγα πρόβλημα! Και βλέπετε λάθος μηνύματα σε λάθος διαύλους επικοινωνίας. Απευθύνονται σε νέους μέσω τηλεόρασης την οποία ΔΕΝ βλέπουν. Βλέπουν οι ηλικιωμένοι και τρομοκρατούνται χωρίς λόγο.

Μια πολύ απλή ορθολογική εξήγηση...

Εάν η πολύωρη χρήση μάσκας ενέχει πιθανότητες έστω 3 τοις χιλίοις να πάθεις κακό (αναπνευστικά,καρδιαγγειακά, θυρεοειδής κλπ), ενώ η μη χρήση της μάσκας ενέχει πιθανότητες 2 τοις χιλίοις να πάθεις κακό,ο ορθολογισμός επιτάσσει την επιλογή να μην τη φορέσεις.Όσοι πάσχουν από κάτι εκ των παραπάνω (και δεν είναι λίγοι), φυσικά και οφείλουν να μην τη φορέσουν. Για τους υπόλοιπους,η ορθολογική επιλογή είναι να ζητήσουν εγγυήσεις-διαβεβαιώσεις από γιατρούς (πνευμονολόγους κλπ) και το κράτος ότι η πολύωρη χρήση μάσκας μέσα στον καύσωνα δεν θα βλάψει την υγεία τους. ΥΓ Ορθολογική επιλογή για τα ΜΜΕ που ταΐστηκαν με 20 εκατ. από τον Μητσοτάκη,είναι να προμοτάρουν όποια παπαριά σκεφτεί ο Μητσοτάκης.Όμως η ορθολογική επιλογή των ΜΜΕ (να δουλέψουν τα λεφτά που τα τάισε ο Μητσοτάκης) συγκρούεται με την ορθολογική επιλογή του πολίτη να προστατεύσει την υγεία του. Εκεί,λοιπόν,υπάρχει ένα προβληματάκι,το οποίο αργά ή γρήγορα θα το λύσει η ζωή...

Ι

πιθανότητες να σκοτωθείς κατά την οδήγηση με αυτοκίνητο είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες. Θα έμπαινες σε αυτό ; Σκέφτηκες καλά το ρίσκο που πήρες όταν μπήκες το πρωί ; Φοβάσαι να μην πεθάνεις γενικά, ή φοβάσαι να μην πεθάνεις από κορωνοιο;

κωστας

Ξαναδιαβαζοντας το αρθρο... "0.02% ειναι 2 τοις χιλιοις"! Βρωμαει Τσιπρα η δουλεια... ανθρωπος που δεν καταλαβαινει απο αριθμους, επιχειρηματολογει στην βαση αριθμητικων παραδειγματων! Ασε ρε Καραμιχαλακη!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία