Διακομματική συναίνεση για το αυτονόητο
tsiligkiri

Χριστίνα Τσιλιγκίρη

Διακομματική συναίνεση για το αυτονόητο

7 Οκτωβρίου 2020. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και εκδίδει μια καινοφανή -για τα δικαστικά χρονικά- απόφαση. Καταδικάζει την Χρυσή Αυγή, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα με 3 συνεχόμενες θητείες ως εγκληματική οργάνωση, υπό τη διεύθυνση, μάλιστα, των κορυφαίων και πλέον προβεβλημένων στελεχών του

Η απόφαση αυτή, το σκεπτικό της οποίας καθαρογράφεται σε 12.700 σελίδες συνολικά, έρχεται να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και να θωρακίσει την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Πλέον, καμία εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να ενδύεται κοινοβουλευτικό μανδύα και να αψηφά το κράτος Δικαίου.

Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει μια ιστορική πρωτοβουλία και φέρνει στη Βουλή μια τροπολογία, με στόχο την περαιτέρω προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Βάσει αυτής, αναμένεται να απαγορευθεί η συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές για το κόμμα του υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και να μην επιτραπεί να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία κόμματα, που έχουν -τύποις ή ουσία- ως αρχηγό κάποιον που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει ένα οριστικό τέλος σε μια μακρά διαδικασία επούλωσης των δημοκρατικών θεσμών. που ξεκίνησε επί των ημερών της Κυβέρνησης Σαμαρά. Δυστυχώς, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις ενέργειες κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες.

Άλλωστε, η Χρυσή Αυγή διατήρησε μια λανθάνουσα σχέση με το αντιμνημονιακό μέτωπο, η οποία μετουσιώθηκε σε μια πολυσχιδή, ανίερη συμμαχία.

Μια συμμαχία που σφυρηλατήθηκε στις πλατείες των αγανακτισμένων και τα γαϊτανάκια αντιδράσεων έξω από τη Βουλή. Που ταξίδεψε ως το Καστελόριζο, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο τότε επικοινωνιακό σόου του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Που ανακάλυψε ότι στο Κοινοβούλιο δεν υπάρχουν «μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», έτσι ώστε να αμφισβητήσει μνημονιακά νομοσχέδια και να αναζητήσει ευρεία πλειοψηφία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Που φρόντισε να πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή και την επόμενη μέρα, αλλάζοντας τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τις εγκληματικές οργανώσεις στο «παρά πέντε» των εκλογών.

Μια συμμαχία, που, τέλος, έδειξε εξαιρετική πολιτική ατολμία στο να βρει αίθουσες για να διεξαχθεί η πολύκροτη δίκη της φασιστικής οργάνωσης.

Σήμερα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα έρχονται, για ακόμη μία φορά, αντιμέτωπα με τις ευθύνες τους και με την ιστορία. Καλούνται να συναινέσουν και να συνυπογράψουν τον επίλογο μιας τραγικής -για τη Δημοκρατία μας- ιστορίας.

Καλούνται να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές και τις μικροκομματικές τους βλέψεις, λίγο πριν τις εκλογές, και να ενεργήσουν με γνώμονα την ενίσχυση των θεσμών του κράτους και της Δικαιοσύνης.

Καλούνται, πρωτίστως, να κλείσουν οριστικά την ιδεολογική κερκόπορτα που επέτρεψε σε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, να οχυρωθούν πίσω από την ασυλία του κοινοβουλευτικού τους άρματος.

Κλείσιμο
Ειδάλλως, θα θέσουν με ελαφρότητα εαυτούς στην κρίση των Ελλήνων πολιτών και του ιστορικού του μέλλοντος.

* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ.,
Πολιτευτής ΝΔ Β’ Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ