tziovaras_grigoris

Αν υπήρχαν κουκουλοφόροι το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου θα είχε πάει φυλακή

Γρηγόρης Τζιοβάρας


Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν… διασκεδαστική η απέλπιδα προσπάθεια την οποία καταβάλουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι συνδεδεμένοι μαζί τους επικοινωνιακοί μηχανισμοί να μην αποκαλυφθούν οι «κουκουλοφόροι» που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες για να εξοντωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με την τροπή, όμως, που έχουν πάρει τα πράγματα, κάθε άλλο παρά… διασκεδαστική καταλήγει να είναι η μάχη την οποία δίνουν για να μην βγουν οι κουκούλες. Είναι μια μάχη άκρως αποκαλυπτική. Είναι αποκαλυπτική τόσο για τα μέσα με τα οποία ασκήθηκε η κυβερνητική εξουσία κατά την αλήστου μνήμης υπερτετραετή θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όσο και για το γεγονός ότι η πολλαπλή εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τον προηγούμενο χρόνο δεν δίδαξε τίποτε ούτε τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ούτε τους συνεργάτες του.

Θα περίμενε κανείς από μια πολιτική δύναμη που θέλει να περνιέται ως «προοδευτική» να έχει την παρρησία να ταχθεί, αν όχι και να πρωταγωνιστήσει, υπέρ της πλήρους διαφάνειας σε μια υπόθεση που προαναγγέλθηκε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών» και πλέον όλα μαρτυρούν ότι θα καταλήξει σε ένα χωρίς προηγούμενο φιάσκο για όσους ενορχήστρωσαν μια τόσο κακοφτιαγμένη σκευωρία.

Πέρασαν, άλλωστε, δύο ολόκληρα χρόνια αφότου η προηγούμενη Βουλή αποφάσισε, στηριγμένη στην ανώνυμη μαρτυρία τριών προσώπων, να παραπέμψει δέκα κορυφαίους πολιτικούς. Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να δικαιολογεί την παραπομπή ή να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των τριών «κουκουλοφόρων», ένας εκ των οποίων αυτοαποκαλύφθηκε και συνάμα αποκάλυψε την ταυτότητα των άλλων δύο.

Γι΄ αυτό και μάλλον δεν έχει πλέον κανένα νόημα το δήθεν κρυφτούλι που εξακολουθεί να παίζεται για το ποιοι είναι οι υποτιθέμενοι «ανώνυμοι» μάρτυρες. Είναι πρόσωπα που τα γνωρίζει όποιος από το πανελλήνιο έχει στοιχειωδώς ασχοληθεί με την βορβορώδη αυτή υπόθεση. Γνωρίζουν επίσης οι πάντες ότι όταν κλήθηκαν να καταθέσουν με τα κανονικά τους ονόματα δεν είχαν να εισφέρουν απολύτως τίποτε για να «δεθούν» οι κατηγορίες για δωροδοκίες πολιτικών που εκτόξευσαν πίσω από τις κουκούλες.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι ίδιοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι είχαν πάρει τις αρχικές καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» και έστειλαν στη Βουλή τον φάκελο της δικογραφίας, στον οποίο περιείχοντο οι διαβόητοι ισχυρισμοί για… τροχήλατες βαλίτσες με μαύρο χρήμα και άλλα ευφάνταστα σενάρια κινηματογραφικού τύπου, υποχρεώθηκαν να αρχειοθετήσουν τις κατηγορίες για τους περισσότερους πολιτικούς.

Πρέπει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι τις αρχειοθέτησαν αφού προηγουμένως άνοιξαν… διάπλατα τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ερεύνησαν ακόμη και τις θυρίδες όλων όσοι στοχοποιήθηκαν, χωρίς, σε πείσμα ενός ορυμαγδού δημοσιευμάτων ότι εντοπίστηκαν μίζες, να βρεθεί στους ίδιους ή σε συγγενείς τους κανένα ίχνος που να παραπέμπει σε δωροδοκία ή άλλη διάσταση διαφθοράς που να επιβεβαιώνει, έστω και κατ΄ ελάχιστον, τις καταθέσεις των κουκουλοφόρων.

Κατόπιν όλων αυτών, τι πιο λογικό από το να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής ώστε να διαπιστωθούν τα κίνητρα που τους οδήγησαν να καταθέσουν όσα κατέθεσαν και τα οποία κανείς άλλος δεν επιβεβαίωσε;

Αν υποθέσουμε ότι το έκαναν επειδή ήταν οι ίδιοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο ή διότι κάποιος τους υποσχέθηκε ότι θα αμειφθούν, π.χ. από το FBI, για την ψευδομαρτυρία τους, οι πρώτοι που θα έπρεπε να θέλουν την αποκάλυψη της αλήθειας είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που, αν δεν συμμετείχε στην ενορχήστρωση, όπως πολλοί υποπτεύονται και εξαιτίας της τωρινής αντίδρασης, τότε «έπεσε θύμα απατεώνων».

Κάποιος, άλλωστε, από τα εκατοντάδες παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι τώρα στρατευμένα στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θυμίσει στους «συντρόφους» της Κουμουνδούρου ότι αν το 1989 είχαν καταθέσει με κουκούλες οι ψευδομάρτυρες που είχαν εμφανιστεί να δηλώνουν ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου έπαιρνε χρήματα σε κούτες πάμπερς», η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου θα ήταν μάλλον διαφορετική από εκείνη που, κόντρα στη βούληση πολλών στελεχών του τότε Συνασπισμού, εκδόθηκε τελικά.

Αν δεν εμφανιζόταν με τις… φάτσες τους ενώπιον του δικαστικού ακροατηρίου «μπουμπούκια», όπως ο Μαμανέας και άλλοι σωματοφύλακες του Κοσκωτά, που υποτίθεται ότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες της μεταφοράς των χρημάτων, δεν θα είχαν καταρρεύσει με πάταγο οι αρχικές καταθέσεις τις οποίες –«δασκαλεμένοι», προφανώς- είχαν δώσει στις εισαγγελικές αρχές.

Ακόμη και ο «σκληρός» Βασίλης Κόκκινος που προήδρευε του Ειδικού Δικαστηρίου, υποχρεώθηκε να αποπέμψει ορισμένους εξ αυτών, αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν όσα είχαν καταθέσει στην ανάκριση. Αν είχαν καταφέρει να το κάνουν από την ασφάλεια που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει η ανωνυμία της κουκούλας, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού και ενδεχομένως και η φυλάκισή του θα ήταν αναπόφευκτες.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος έζησε στο πετσί του το άθλιο κλίμα εκείνης της εποχής και είναι τώρα νομικός παραστάτης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, θα μπορούσε, αν ήθελε, να επισημάνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η επιστράτευση ψευδομαρτύρων.

Αν δεν το κάνει ο παθών κ. Τσοβόλας, που πλέον δεν πολιτεύεται, ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ που βρήκαν στέγη στην Κουμουνδούρου, για να προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι στη Δημοκρατική Παράταξη, στην παράταξη του μέτρου και της λογικής, δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα ηγηθεί κάποιος ο οποίος βλέπει μπροστά του να εκτυλίσσεται μια σκευωρία και, αντί να ζητάει να πέσει φως στην υπόθεση, μάχεται για να επικρατήσει το σκοτάδι.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Νίκος

Ανδρέας Παπανδρέου ο καταστροφέας της μεσαίας τάξης της ελληνικής βιομηχανίας και όλης της Ελλάδας. Σταλμένος από τους Αμερικανούς.

Q

Το '89 δεν χρειαζονταν οι κουκουλοφοροι αφου η μεταπολιτευση το ειχε φρεσκο το παραμυθι των "γνωστων-αγνωστων". Μετα απο 40 χρονια συνεχων επαναληψεων χρειαζονται τις κουκουλες, για να κρυβουν τα κακομαθημενα πλουσιοπαιδα της Εκαλης!

a

κ.Τζιοβαρα οι προστατευομενοι μαρτυρες ειναι νομος του κρατους.Εσκεμμενα το ξεχνατε.Κατευθυνομενη δημοσιογραφια δυστυχως.Οι νομοι καλο ειναι να τηρουντε για ολους .οχι μονο για τον κοσμακι.

Ρε αφήστε τα

Έχουμε σοβαρές δουλειές να κάνουμε. Δεν θυμάστε ότι μετά την ανακοίνωση για το ειδικό δικαστήριο του 89 άρχισαν και οι πολιτικές δολοφονίες αντιπάλων τους και χύθηκε τόσο αθώο αίμα άδικα; Καλύτερα να λύνουμε τα θέματα μας με εκλογές και να καταδικάζονται μόνο οι αρμοί. "Οι πολιτικοί τιμωρούνται με το να τους στέλνει ο λαός στα σπίτια τους." Νομίζω το είχε πει ο Κομφούκιος αυτό. Ο θείος του Βούδα.

κοινος νους

σωστα δεν τα πηραν ποτε οι ελληνες πολιτικοι...τελικα εμεις ο λαος τα φαγαμε και πληρωσαν το μαρμαρο οι καημενες οι τραπεζες....

Σιγά το μούτρο

Σε κανονική χώρα ο ΑΓΠ θα πέθαινε στην φυλακή, αλλά στην Μεταπολίτευση οι Αριστεροί δεν φυλακίζονται...

θεσπρωτος

Πατριωτη ,μην συγκρινεις τον Ανδρεα και τον Τσοβολα , με τα υπολοιπα τσιογλ@νι@ ... Ο Ανδρεας , αφησε χρεος 45 περιπου δις , απο τα οποια εφαγε και ο λαος ....!!! και οι υπολοιποι ανεβασαν το χρεος στα 320 περιπου δις + 100 δις του τσιπρα , απο τα οποια ο λαος δεν εφαγε ουτε ενα ευρω , ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ..!!! Υπαρχει οπως καταλαβαινεις ...μια ΜΙΚΡΗΗΗ !!! διαφορα !!!

Κάποιος που δεν έφαγε

Αφού ο λαός έφαγε από το χρέος, ας πληρώσει τώρα, τι μας σκοτιζετε; Πληρώστε λοιπόν τα φαγωμένα. Όσοι φάγατε όμως, όχι εμείς που δεν διοριστήκαμε.

Ζ

Είστε τόσο κάφροι δεξιοί που ενώ η ΝΔ (με Καραμανλή) και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ σας τσάκισαν, σας χρεωκόπησαν, σας κατέστρεψαν εξακολουθείτε να κατηγορείτε για αυτά τον Τσίπρα, που σας επανέφερε σε κάποιο λίγο καλύτερο επίπεδο. Ειδικά αυτά τα 100 δις φάντασμα, που δεν υπάρχουν σε κανένα λογαριασμό, άρα δεν δημιουργήθηκαν ως χρέη, ούτε τα χρωστάμε, είναι το μοναδικό δήθεν «επιχείρημά» σας κατά του Τσίπρα.

panagiotis

Δεν τα πηρε ο Ανδρεας. Του εδωσε δανεικα ο Παπουλιας

Νικος

Για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, να διευκρηνισουμε ότι ανεξαρτήτως από τον ΑΠ προσωπικά και την ποιότητα των καταθέσεων του μαμανεα κλπ, το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν υπαρκτό και η δικαιοσύνη έστειλε στη φυλακή τον ιδιο, τον Τσοβόλα και υποθέτω και τον Κουτσόγιωργα εάν δεν είχε αποδημήσει εν τω μεταξύ. Και ας μην αντιφασκουμε λέγοντας από τη μια ότι ο Κόκκινος ήταν αυστηρός και απέπεμψε μάρτυρες και από την άλλη να υπονοουμε ότι η καταδίκη Τσοβόλα ήταν άδικη. Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το επιχείρημα. Μετά ακολούθησε και ο Άκης σε δευτερο επεισόδιο και ο Παπαντωνίου σε τρίτο επεισόδιο. Και δυο τρεις άλλοι αρχιπασοκτσιδες πρωταγωνιστές της "αλλαγής" του ΑΠ. Όλοι θύματα ψευδομαρτύρων;;;

Garfield

Και για να μην συνεχίζεις να δημιουργείς λάθος εντυπώσεις, να σου θυμίσω ότι στο άρθρο γίνεται αναφορά για τον Αντρέα Παπανδρέου και για τους ανεκδιηήγητους μάρτυρες .....

τρεις κατηγόρησαν δέκα;

κάτι δεν πάει καλά σε τούτη εδώ την χώρα. Ηθικόν δίδαγμα: αν θέλουν και τον Θεό τον ίδιο τον βάζουν φυλακή. Ου μ πλέξεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία