LIVE

Κορωνοϊός

tziovaras_grigoris

«To φυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι»

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πάνος Καμμένος και ο Βασίλης Λεβέντης ανήκουν στις γενιές οι οποίες διδαχθήκαμε αρχαία ελληνικά.

Και σίγουρα ένα από κείμενα που, έστω και ακροθιγώς, θα τους έχουν διδάξει οι δάσκαλοί τους πρέπει να ήταν οι «Ολυνθιακοί Λόγοι» του Δημοσθένη, ο πρώτος από τους οποίους περιλαμβάνει ένα από τα πλέον εύγλωττα αποφθέγματα: τη διαχρονική και αιώνια επίκαιρη ρήση, σύμφωνα με την οποία «τo φυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι».

Ο διασημότερος ρήτορας της αρχαίας ελληνικής πραγματικότητας, προσπαθώντας να παροτρύνει τους συμπολίτες του Αθηναίους να αντισταθούν στις επεκτατικές διαθέσεις του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου, επικαλείται την επιθυμία των ανθρώπων να είναι ελεύθεροι, παρά δούλοι, επισημαίνοντας (σε απόδοση στη νέα ελληνική) τα εξής:

«Και μα τον Δία, αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο· γιατί για τους ανοήτους η παρ᾽ αξίαν ευτυχία γίνεται αφορμή να μη σκέφτονται σωστά· γι᾽ αυτό, πολλές φορές συμβαίνει να είναι δυσκολότερη η διατήρηση των αγαθών παρά η απόκτησή τους».

Αναφέρεται, δηλαδή, ο Δημοσθένης σε εκείνους που γεύονται την «παρ΄ αξίαν ευτυχία» με αποτέλεσμα «να μη σκέφτονται σωστά». Και, επαναπαυόμενοι σε αυτά που έχουν, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι «η διατήρηση των αγαθών είναι δυσκολότερη από την απόκτησή τους».

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μια συμπυκνωμένη σκέψη η οποία τυγχάνει γενικής εφαρμογής: από τον πλούτο σε γνώσεις, που, αν δεν καλλιεργούνται, χάνονται έως τον πλούτο σε υλικά αγαθά που μπορεί να σπαταληθούν ή να εξανεμιστούν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από εκείνη που κατέβαλλε κάποιος για να τα συσσωρεύσει.
Το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για τα πολιτικά κέρδη. Η ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, ιδίως στις εποχές της μεγάλης κρίσης που ξεκίνησε μετά το 2009, ήταν, σε σχέση τουλάχιστον με το παρελθόν, μια εύκολη διαδικασία.

Η χρεοκοπία της χώρας στα χέρια των παραδοσιακών δυνάμεων, έφθειρε τις δύο μεγάλες παρατάξεις και μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας, αλαφιασμένοι από το ότι αισθάνθηκαν ότι τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι, ένοιωσαν την ανάγκη να τιμωρήσουν σκληρά τα παλαιά κόμματα.

Στράφηκαν, γι΄ αυτό σε νέους σχηματισμούς, αδιαφορώντας πολλές φορές για την πραγματικότητα που βοούσε ότι ένας ικανός αριθμός από όσους εμφανίζονταν ως νέοι δεν ήταν ούτε άσπιλοι ούτε αμόλυντοι.
Πολύ περισσότερο που σε ορισμένες περιπτώσεις το νέο δεν ήταν παρά απλή μεταμόρφωση του παλαιού και το μόνο που το διαφοροποιούσε από τους υπολοίπους ήταν ότι όσοι το απάρτιζαν λειτούργησαν σαν τους ποντικούς που εγκαταλείπουν πρώτοι το σκάφος που ναυαγεί και κινδυνεύει να βουλιάξει.

Εξαιρώντας τη Χρυσή Αυγή που αποτελεί μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα που ξεπήδησε μέσα από την κρίση και χρήζει μεγάλης ανάλυσης, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις ορισμένων από τα νεοσύστατα κόμματα που ιδρύθηκαν τον καιρό της χρεοκοπίας.

Στις εκλογές του 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου συγκέντρωσαν το εντυπωσιακό 10,31% και εξέλεξαν 33 βουλευτές. Επτά χρόνια μετά και αφού ο αρχηγός και τα στελέχη τους απόλαυσαν τους καρπούς της κυβερνητικής εξουσίας με πάθος που οι προηγούμενοι δεν είχαν επιδείξει, οι ΑΝ.ΕΛ. βολοδέρνουν και ο ηγέτης τους, εκτός κυβέρνησης πια, προσπαθεί να επιβιώσει επιδιδόμενος σε βαρύτατες καταγγελίες εναντίον όσων συμπορεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Με ένα κόμμα που είχε ιδρύσει μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απέσπασε στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 ποσοστό 6,61%, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές. Στις βουλευτικές κάλπες του Ιανουαρίου του 2015 το Ποτάμι, που δεν είχε κλείσει καλά καλά τον πρώτο χρόνο από την ίδρυσή του, διατήρησε περίπου το ίδιο ποσοστό και εκλέγοντας 17 βουλευτές άφησε πίσω του κόμματα, όπως το ΚΚΕ, οι ΑΝ.ΕΛ. και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Βασίλης Λεβέντης συμμετείχε για περίπου 35 χρόνια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όποτε στηνόταν κάλπη, είτε για τη Βουλή, είτε για την Ευρωβουλή, ακόμη και για την Αυτοδιοίκηση, εκείνος έθετε υποψηφιότητα. Και πάντοτε αποτύγχανε παταγωδώς. Ώσπου, τον Σεπτέμβριο του 2015, του άνοιξε η τύχη και η Ένωση Κεντρώων με 3,69% μπήκε στη Βουλή με εννιά βουλευτές.

Οι τρεις τους, δηλαδή ο Πάνος Καμμένος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης, φλέρταραν με τη συμμετοχή στη δεύτερη κυβέρνηση που σχημάτισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τελευταίος επέλεξε τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ταυτίστηκε μαζί του. Αλλά και οι άλλοι δύο δεν απογοητεύτηκαν από την χυλόπιτα που έφαγαν.

Συνέχισαν το φλερτ με την εξουσία, αδιαφορώντας για τις φυγόκεντρες τάσεις στα κόμματά τους. Δυσκολεύονταν –από αλαζονεία ή απειρία;- να αντιληφθούν ότι αφού εκείνοι παζάρευαν με τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί να μην κάνουν το ίδιο και τα στελέχη τους; Άλλωστε, για να θυμηθούμε και τον Δημοσθένη, δεν ήταν μόνον εκείνοι που είχαν αποκτήσει την «παρ΄ αξίαν ευτυχία», το ίδιο ίσχυε και για τους συνεργάτες τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας που δεν χρειάζονταν πλέον τους αρχηγούς των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, έκανε απευθείας επαφές με την Κουντουρά και τον Κόκκαλη, τη Μεγαλοοικονόμου και τον Παπαχριστόπουλο, τον Δανέλλη και τον Σαρίδη.

Κάπως, έτσι, ο… πλούτος που είχαν αποκτήσει ο Καμμένος, ο Θεοδωράκης και ο Λεβέντης εξανεμίστηκε. Και ο βασικός λόγος γι΄ αυτό είναι ότι δεν είχαν λάβει υπόψη τους τη Δημοσθένεια διδαχή για το πόσο δυσκολότερη από την απόκτηση είναι η διατήρηση των αγαθών.

Υ.Γ.: Ακόμη πιο κραυγαλέο παράδειγμα πολιτικού… νεοπλουτισμού αποτελεί η περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι τώρα, ωστόσο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι μάχεται σκληρά για την διατήρηση των κερδών του. Το αν και πόσα από αυτά θα καταφέρει να διαφυλάξει θα αρχίσουμε να το μαθαίνουμε από αύριο που θα έχει εκπληρώσει και την τελευταία μεγάλη υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι του ξένου παράγοντα και είναι, φυσικά, η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Δημήτριος.-

Θα καταλάβουμε σύντομα τι σημαίνει μια χαλαρή ψήφος για Ενφια(που δεν αλλάζει αλλά καταργείτε) και το σκίσιμο των μνημονίων (που από σκίσιμο γίνεται το ΟΧΙ, ΝΑΙ με 100 χρόνια ξεπούλημα στα πάντα) στη μεγαλύτερη ήττα από το 1973(Κύπρος) και το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Αυτό θα το κλαίμε για πάντα. Ας προσέχουμε ποιους ψηφίζουμε στο μέλλον.

Είναι προδότες και περηφανεύονται!

Για όποιον έχει ακόμη την παραμικρή αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνει την προδοσία της Μακεδονίας, ήρθε η Σία Αναγνωστοπούλου, (βουλευτής Αχαϊας, του Σύριζα), να το ξεκαθαρίσει. Έτσι η γνωστή συριζαία δήλωσε προχθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών: "Η αριστερά σε αυτόν τον τόπο έφτιαξε το ΕΑΜ. Αυτή ήταν που αντιστάθηκε και μαζί με την εθνική ανεξαρτησία συνδύασε την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Είναι το ΕΑΜ που συνομίλησε με όλη την Ευρώπη και έφτιαξε ευρωπαϊκό μέτωπο. Είναι αυτή η αριστερά, η δική μας, που παίρνει την συνέχεια από εκείνη την περίοδο και γι΄ αυτό εντάσσουμε την συμφωνία των Πρεσπών σε αυτήν την μεγάλη ιστορία που έχουμε διανύσει". Είναι προδότες και περηφανεύονται!

Θαυμάστε τους 'Ελληνες...

Αυτούς ψηφίσατε!!!

Ουστ, συριζαίοι λεχρίτες!!!

Απέραντη περιφρόνηση, βαθύτατη αηδία και εντονότατη αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα τα οποία καταλαμβάνουν οποιονδήποτε νουνεχή πολίτη διαβάζοντας το σημερινό άρθρο... Το μόνο σχόλιο το οποίο μπορεί να εκφράσει επαρκώς την κατάσταση είναι το ακόλουθο: "Ουστ. συριζαίοι λεχρίτες!!!" Τι σημαίνει λεχρίτης;;; λεχρίτης < αρχαία ελληνική λέχριος, Ουσιαστικό λεχρίτης αρσενικό = ο βρομιάρης, ο ανέντιμος, ο τιποτένιος

Επικροτώ...

Ο χαρακτηρισμός του σχολιαστή "συριζαίοι λεχρίτες", αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. Επικροτώ...

φολα στα κομματοσκυλα!

ΤΑ πρωτα 14(!!!) σχολια ειναι ΟΛΑ γραμμενα απο εσενα! Μετρωντας και τις απαντησεις...στον εαυτο σου!!! Μια αναδρομη να κανει καποιος σε παλαιοτερα αρθρα του blog, αλλα και αρθρα που αφορουν δημοσκοπησεις, και τα βρισκει ολα! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχχααχαχαχαχαχχα!!!!!!!!

Τέσσερα, (4), χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης από...

Τον Σύριζα, (πρώτα με τους Αν. Ελλ. και σήμερα πλέον με τους διάσπαρτους λεχρίτες υποστηρικτές του), συμπληρώνονται σήμερα. Να μην το ξεχνάμε και να τους τιμωρήσουμε στις κάλπες!!!

Μαύρο, δαγκωτό και χωστό στον Σύριζα.

'Εχει μυρίσει εκλογές στη χώρα. Έχει μυρίσει το μαύρο, δαγκωτό και χωστό το οποίο θα ρίξουμε στον Σύριζα.

Δυστυχώς, ψήφισα τα καθάρματα του Σύριζα...

Να μου κοβόταν το χέρι σύριζα!!! Η μόνη μου παρηγοριά είναι ότι πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, οπότε και θα εκδικηθώ ψηφίζοντας μαζί με όλη την οικογένειά μου, τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν είσαι ο μόνος εξαπατημένος από τον Σύριζα...

Αλλά οι εκλογές πλησιάζουν και η εκδίκηση των εξαπατημένων θα είναι τρομερή. Θα ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Με χέρια και με πόδια.

Του γιατρου!

Το Δεξιοτρολ που ,και καλα, ψηφισε Συριζα! Και κλασικα απανταει στον εαυτο του σαν καποιος αλλος 'εξαπατημενος' χαχαχαχαχαχα!

ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Την αριστερά τη γνωρίσαμε καλά ως καταστροφική κυβέρνηση. Την απορρίψαμε οριστικά και τελεσίδικα, από τα βάθη της ψυχής μας. Μέσω της ψήφου μας, δεν πρόκειται να της επιτρέψουμε ποτέ να ξανακυβερνήσει την πατρίδα μας.

Απερίφραστα.

Μεταξύ της Χρυσής Αυγής και του Σύριζα, επιλέγω τη Χρυσή Αυγή ως ένα εκατομμύριο φορές καλύτερη πολιτική επιλογή.

Τα πράγματα είναι απλά.

Στη χώρα θα επιβιώσουν πολιτικά τέσσερα, (4), κόμματα. Η Χρυσή Αυγή, η Νέα Δημοκρατία, ο Σύριζα και το ΚΚΕ. Στο μέλλον θα συγκυβερνούν η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή. Και με την ψήφο μου.

Εκτιμώ ότι η αναλυσή σου είναι ορθή.

Και εγώ θα επιβάλλω τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή. Με την ψήφο μου.

ΜΑΚΑΡΙ!

Αυτό ακριβώς θέλουμε, να συγκυβερνησετε με τη χρυσή αυγή!! Από το 30-31% (τοσο έχει πραγματικά) η ΝΔλουλα σου την επόμενη μέρα θα πάει στο 15%...!

Και στα δικά μας, σύντομα!!!

Συμφωνία για τοπική κυβέρνηση με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox υπέγραψαν, την Τετάρτη, το Λαϊκό Κόμμα και το φιλελεύθερο Ciudadanos στην Ανδαλουσία. Ο Χουάνμα Μορένο, επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος του Λαϊκού Κόμματος, θα αναλάβει την πρωθυπουργία της περιοχής, αντικαθιστώντας για πρώτη φορά μετά 36 χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην ηγεσία της πολυπληθέστερης ισπανικής επαρχίας. Στις διαπραγματεύσεις με το Λαϊκό Κόμμα, το Vox «στρογγύλεψε» κάποιες από τις απαιτήσεις του, αφαιρώντας την πλέον επίμαχη απαίτηση της ακροδεξιάς παράταξης, που ήταν η κατάργηση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Το Λαϊκό Κόμμα δέχθηκε, ωστόσο, να εισαγάγει ορισμένες τροποποιήσεις στον νόμο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Vox, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα να μετατραπεί η «Ημέρα της Ανδαλουσίας» (επέτειος μνήμης, ιδίως για τα πολλαπλά εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος στην περιοχή, μεταξύ αυτών για τη δολοφονία του συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα) απλώς σε «ημέρα συμφιλίωσης». Οι απαιτήσεις του επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αβασκάλ, για την προστασία των ταυρομαχιών και του κυνηγιού επίσης περιλαμβάνονται στο κείμενο των 37 σημείων, με βάση το οποίο ο σχηματισμός παρέχει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Η εξέλιξη είναι πολιτικά ριψοκίνδυνη κυρίως για τους Ciudadanos, που δεν είναι σε θέση να συμβιβάσουν την προσήλωση στον φιλελευθερισμό με τις βαθύτατα ανελεύθερες ιδέες του Vox σχετικά με τα δικαιώματα γυναικών, ομοφυλοφίλων και μεταναστών. Μόλις λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι Ciudadanos υποστήριξαν πως η απαίτηση του Vox για χωριστό υπουργείο Οικογένειας παραβιάζει τη συμφωνία για ένταξή του στο υπουργείο Ισότητας.

Συριζαίοι, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση...

Για την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Δηλαδή, για την ημέρα αποβολής σας από την εξουσία, με τις κλωτσιές, από τον ελληνικό λαό!!!

Στα συγκυβερνώντα καθάρματα απομένουν...

Την 19-05-2019 θα διεξαχθεί ο 1ος γύρος των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών. Η ημερομηνία αυτή απέχει από σήμερα, (24-01-2019), εκατόν δέκα τέσσερις, (114), ημέρες... Την 26-05-2019 θα διεξαχθεί ο 2ος γύρος των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών και οι ευρωεκλογές. Η ημερομηνία αυτή απέχει από σήμερα, (24-01-2019), εκατόν είκοσι μία, (121) ημέρες... Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την 19-05-2019, (ώστε ο χάρτης της Ελλάδας να μην έχει ήδη βαφτεί μπλε, λόγω των αναμενόμενων νικών της Νέας Δημοκρατίας στον 1ο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών). Επειδή οι εθνικές εκλογές διεξάγονται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, (η οποία ορίζεται έναν, (1), περίπου μήνα προ της διεξαγωγής τους), στα καθάρματα απομένουν ογδόντα τέσσερις, (84), ημέρες ακόμη πραγματικής, (δηλαδή καταστροφικής...) διακυβέρνησης, της πατρίδας μας!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία