tziovaras_grigoris

Η παράνοια της εξουσίας και οι…κρυφές μετρήσεις

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Σε όποιο λεξικό και αν αναζητήσει κανείς την ερμηνεία της λέξης «μεταστροφή» βρίσκει ότι ως τέτοια λογίζεται «οποιαδήποτε στροφή προς άλλη κατεύθυνση». Μάλιστα σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους, την Βικιπαίδεια, επισημαίνεται ότι ως όρος η μεταστροφή είναι προσφιλής όταν αναφέρεται στην προπαγάνδα και αποτυπώνεται σε εκφράσεις όπως «μεταστροφή του λαϊκού φρονήματος».

Παρότι το σχετικό λήμμα είναι προγενέστερο των πρόσφατων δηλώσεων του Πάνου Σκουρλέτη με τις οποίες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα λεγόμενά του μπορεί να θεωρηθούν ως κραυγαλέο παράδειγμα προπαγανδιστικής χρήσης της λέξης μεταστροφή. «Αυτό το οποίο είναι ορατότατο, πασιφανές, είναι ότι υπάρχει μεταστροφή του κόσμου, η οποία καταγράφεται», ισχυρίστηκε σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Το εύλογο ερώτημα για το που και πως καταγράφεται αυτή η μεταστροφή, ο κ. Σκουρλέτης το άφησε να αιωρείται. Σε μια άλλη συνέντευξή του, μάλιστα, έκανε λόγο για δημοσκοπήσεις που υπάρχουν στα χέρια των κομμάτων, χωρίς να δημοσιοποιούνται και οι οποίες «δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ»!

Αν όντως υπάρχουν τέτοιες έρευνες «στα χέρια των κομμάτων», τότε ο πρώτος που τις έχει στα χέρια του είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, λοιπόν, δεν τις δίνει στη δημοσιότητα; Ποιος τον εμποδίζει; Η απάντηση είναι μάλλον απλή: Διότι δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπήρχαν και οι δημοσκοπήσεις υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τις οποίες επικαλείτο ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χωρίς ποτέ να τις δώσει στη δημοσιότητα, όπως… απειλούσε ότι θα έκανε.

Είναι αλήθεια ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι αξιωματούχοι δεν είναι οι πρώτοι διδάξαντες το παιχνίδι με την αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων. Πολλοί άλλοι κατά το παρελθόν, όταν δεν τους βόλευαν τα ευρήματα των μετρήσεων, κατέφευγαν σε ισχυρισμούς ότι «είναι φωτογραφίες της στιγμής» που «δεν πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας».

Ωστόσο, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε διανοηθεί κάποιος να μιλήσει για… μεταστροφή προτού να παραδεχθεί ότι υπήρξε προγενέστερη στροφή. Γιατί, κακά τα ψέματα, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ… στροφή. Και πως αποδεικνύεται αυτό; Μα, από το γεγονός ότι τα -ουκ ολίγα- φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όσο και το διάστημα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπορεύονται δημοσκοπικά, έχουν πάψει να δημοσιεύουν σφυγμομετρήσεις.

Οπότε, το πιθανότερο είναι ότι οι άμοιροι αναγνώστες, ακροατές και θεατές τους, εφόσον δεν ρίχνουν… κλεφτές ματιές σε άλλα μέσα, μάλλον δεν έχουν πληροφορηθεί ποτέ τη… στροφή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες που υπογράφονται από υπαρκτές εταιρίες μετρήσεων βλέπουν την πλάτη των αντιπάλων τους.

Γι΄ αυτό και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αν ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος είχε όντως άλλες δημοσκοπήσεις που υπηρετούν το «αφήγημα» του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου, ότι είναι δυνατή η ανατροπή του παγιωμένου σκηνικού που αποτυπώνεται στις μετρήσεις, όχι μόνον δεν θα τις κρατούσαν κρυφές, αλλά θα φωταγωγούνταν η Πλατείας Συντάγματος για την ειδική πανηγυρική τελετή που διοργανωνόταν για την παρουσίασή τους.

Τώρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Με προφανή ψέματα – «έχουμε άλλες δημοσκοπήσεις»- ή μισές αλήθειες –«έλα μωρέ οι δημοσκοπήσεις, πέφτουν έξω»- προσπαθούν να αποσιωπηθούν τα ευρήματα των μετρήσεων που λίγο ως πολύ λένε τα ίδια πράγματα: ότι, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία έχει αποσπάσει διαφορά που σπανίως έχει καταγράψει άλλοτε αντιπολιτευόμενη δύναμη και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται του εν ενεργεία κατόχου του θώκου στις απαντήσεις για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.

Η περίπτωση της εταιρίας Public Issue είναι αποκαλυπτική. Οι ιθύνοντες της, ακολουθώντας μια δική τους μεθοδολογία δημοσιεύουν χρόνια τώρα, την αποκαλούμενη «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», με βάση την οποία διατυπώνουν πρόβλεψη για το τελικό εκλογικό ποσοστό με αναγωγή των αναποφασίστων και των λοιπών στοιχείων που άλλοι ομότεχνοί τους κατατάσσουν στη λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφο». Επί χρόνια πολλά τις μετρήσεις της οι ΣΥΡΙΖΑίοι τις είχαν… ευαγγέλιο. Πριν από τις εκλογές του 2015, μάλιστα, οι έρευνες της εύρισκαν φιλόξενη στέγη στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή».

Η φιλοξενία, όμως, ίσχυσε για όσο οι προβλέψεις βόλευαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Νοέμβριο, για παράδειγμα του 2014, που η Public Issue έδινε 27% στη ΝΔ και 38,5%, ποσοστά δηλαδή πολύ κοντά σε αυτά που βγήκαν δύο μήνες μετά στην κάλπη, ήταν όλα καλά. Όπως όλα καλά ήταν όταν τον Φεβρουάριο του 2015, που απογειώθηκε η εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τις υποσχέσεις ότι «δεν θα ψηφίσουμε ποτέ νέο Μνημόνιο», ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινασσόταν στο… 54% και η ΝΔ υποχωρούσε στο 16%.

Το ίδιο και στις δεύτερες εκλογές του 2015, που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν με τα ποσοστά που του έδινε η Public Issue. Όπως και λίγους μήνες μετά που, καθώς αποκαλυπτόταν η μνημονιακή μετάλλαξη των κυβερνώντων, η ΝΔ στην αρχή ισορρόπησε το παιχνίδι και μετά άρχισε από τους πρώτους μήνες του 2016 που απέκτησε καινούργια ηγεσία να παίρνει κεφάλι. Εκεί κάπου έπαψε και η συνεργασία της Αυγής με την Public Issue, η οποία, μη έχοντας άλλο δίαυλο, αναγκάστηκε τις έρευνες που εξακολουθεί να διενεργεί να τις δημοσιοποιεί πλέον μόνον μέσω Διαδικτύου.

Βλέπετε, το προβάδισμα υπέρ της ΝΔ το οποίο υπολογίζει είναι θηριώδες: έφθασε στις 24 μονάδες τον Οκτώβριο του 2016 και ήταν 16,5% στην πλέον πρόσφατη μέτρηση. Και δεν είναι μόνον αυτό: το 2014 είχε βρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν μπροστά με 13 μονάδες στην καταλληλόλητα ως πρωθυπουργός, ενώ τώρα ο αρχηγός της ΝΔ προηγείται με 18 μονάδες του εν ενεργεία πρωθυπουργού. Πριν από τέσσερα χρόνια, επίσης, το 26% θεωρούσε καταλληλότερη την κυβέρνηση Σαμαρά (έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα), ενώ τώρα μόνον 18% προτιμάει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και 36% τη ΝΔ.

Με αυτά και με αυτά δεν προκαλεί ίσως ιδιαίτερη εντύπωση που τα φιλοκυβερνητικά μέσα δεν κάνουν πλέον ούτε την παραμικρή μνεία στα ευρήματα της Public Issue. Περιμένουν ίσως τις… αόρατες δημοσκοπήσεις που έχει αλλά κρατάει… κρυφές ο κ. Σκουρλέτης. Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν βλέπει τις κλούβες των ΜΑΤ που τον φυλάνε στο σιδερόφρακτο Μαξίμου, τις μετρήσεις θα δουν; Η παράνοια της εξουσίας φαίνεται ότι τις κάνει κι αυτές αόρατες….
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Τα πράγματα είναι πολύ απλα

Αν ο συριζα ήταν πρώτος όπως αρέσκεται να λέει, θα έδινε εκλογές χθες....όλα τα άλλα είναι λεπτομερειες..

Επικών διαστάσεων "εκλογικό αγγούρι"...

Ορίζοντας ως "εκλογικό αγγούρι" τη διαφορά των ποσοστών ψήφου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο σύριζα πρόκειται να εισπράξει "εκλογικό αγγούρι" επικών διαστάσεων στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπολογιζόμενο από τους δημοσκόπους στο 10 % με 16,50 %.... Και με την ψήφο μου στη Νέα Δημοκρατία, θα συντελέσω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" αυτού!!!

Λουλουδού ΛΟΑΤΚΙ

Ο Τσίπρας είναι το καλύτερο επιχείρημα των αντικομμουνιστών. Η Ελλάδα δεν έζησε κομμουνισμό ούτε βαθύ αριστερισμό μέχρι το '15 και οι περισσότεροι έλληνες όταν άκουγαν "αριστερός" κατά κάποιο τρόπο το σεβότανε. Η Αριστερά "πουλούσε". Τώρα χάρις στον Τσίπρα ακούμε "αριστερά" και ρίχνουμε μπινελίκια. Το εκκρεμές και στην Ελλάδα (όπως και στην Ευρώπη) γυρίζει δεξιά και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Τα επόμενα 6-7 χρόνια θα ζήσουμε περπατώντας "δεξιά" μέχρι να ξεχαστούν τα ξεφτιλίκια του 2015-2019. Οι αριστεροί μπορούν να ελπίζουν γιατί ο Έλληνας έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Μόνο όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα...

"Οι αριστεροί μπορούν να ελπίζουν γιατί ο Έλληνας έχει μνήμη χρυσόψαρου". Λανθάνεις, σφόδρα. Η αριστερά τελείωσε στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες.

kostasv

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο ένα θέμα με τις δημοσκοπήσεις υπάρχει. Από το 15 και μετά όλο ....μέσα πέφτουν. Μάλιστα και ο τρόπος που παρουσιάζονται προκαλεί ερωτηματικά. Πιο πρόσφατο, η διάψευση του ίδιου του Φαναρά για την παρουσίαση της δημοσκόπησης που ο ίδιος διενήργησε για λογαριασμό του ΔΟΜ. Τα υψηλότερα ποσοστά της τριετίας παρουσιάστηκαν σαν μεγαλύτερη διαφορά της τριετίας !!! παρόλο που τη μείωση την καταλάβαινε και παιδί του δημοτικού.

Εσύ δεν είσαι το συριζοψώνιο...

Που δήλωνε στομφωδώς τον Σεπτέμβριο 2018, ότι: "Από τον Οκτώβριο γυρίζει το ματσάκι";;; Το ματσάκι έχει χαθεί, εδώ και 2,5 έτη!!!

Τα κάνει αόρατα

Τι ψάχνετε; Εδώ ο Τσίπρας μόλις χθες εμφανίστηκε σαν κυβερνήτης 100 ημερών.

Έχει απόλυτα δίκιο ο σχολιαστής...

Ο οποίος αποφαίνεται ότι: "Την αριστερά την έχουμε πλέον τοποθετήσει... 28/11/2018, 10:07 Στον βόθρο της ιστορίας, διότι την γνωρίσαμε και την απορρίψαμε οριστικά και τελεσίδικα. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, την έχουμε τοποθετήσει σε πλήρη επαφή με τον πυθμένα του βόθρου της ιστορίας". Με απλά λόγια, η αριστερά ευρίσκεται στον φυσικό χώρο της και αναδύει την κατάλληλη οσμή!

geo

Νομιζεις οτι πλεον σου δινει κανεις σημασια? ολοι σε εχουν παρει χαμπαρι τρολακι με τα κοπυ πειστ σχολια! Ακομα κι αν γραψεις οτι...προηγειται ο Συριζα κανεις δεν θα το διαβασει!! Μαλιστα το οτι απαντας στον εαυτο σου, δειχνει οτι χρηζεις ψηχιατρικης βοηθειας...Κοιταξε το οσο ειναι νωρις.

Την αριστερά την έχουμε πλέον τοποθετήσει...

Στον βόθρο της ιστορίας, διότι την γνωρίσαμε και την απορρίψαμε οριστικά και τελεσίδικα. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, την έχουμε τοποθετήσει σε πλήρη επαφή με τον πυθμένα του βόθρου της ιστορίας.

Απέραντη περιφρόνηση και βαθύτατη αηδία…

Αισθάνομαι για οτιδήποτε αριστερό και για οποιονδήποτε αριστερό. Για τον τσίπρα τα αισθήματα αυτά είναι υψωμένα εις τη νιοστή δύναμη.

Παράδειγμα ψευτοδημοσκόπησης.

Την 23-09-2018, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο tvxs του ευρωβουλευτή του Σύριζα Στέλιου Κούλογλου, δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis. Το ίδιο συνέβη δύο μήνες αργότερα, την 24-11-2018. Υιοθετώντας την παγκόσμια χρησιμοποιούμενη μέθοδο υπολογισμού του τελικού ευρήματος, δηλαδή την "πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων" οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντίστοιχα τα εξής αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 36,322 % και 36,035 %, Σύριζα 25,524 % και 25,582 %, Κίνημα Αλλαγής 8,273 % και 6,551 %, ΚΚΕ 6,303 % και 6,706 % και Χρυσή Αυγή 5,608 % και 7,954 %. Στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2018 εμφανίζεται και η Ένωση Κεντρώων να μπα'ινεο στη Βουλή, με ποσοστό 3,430 %. Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα παραμένουν σταθεροί ενώ κατακρημνίζεται το Κίνημα Αλλαγής, ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή και εισέρχεται τη Βουλή η Ένωση Κεντρώων, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος να δυσκολέψει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και η δυνατότητά της να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας το 2020 συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο αριθμός βουλευτών κάθε κόμματος...

Για τη δημοσκόπηση της 23-09-2018 είναι: Νέα Δημοκρατία 161, Σύριζα 78, Κίνημα Αλλαγής 25, ΚΚΕ 19 και Χρυσή Αυγή 17. Άρα για την εκλογή προέδρου της δημοκρατία απαιτούνται 180 ψήφοι, τους οποίους έχει άνετα η Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής, (δηλαδή έχει 186 ψήφους). Για τη δημοσκόπηση της 24-11-2018 είναι: Νέα Δημοκρατία 155, Σύριζα 74, Χρυσή Αυγή 27, ΚΚΕ 19, Κίνημα Αλλαγής 19 και 'Ενωση Κεντρώων 10. Άρα για την εκλογή προέδρου της δημοκρατία απαιτούνται 180 ψήφοι, τους οποίους δεν έχει η Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής, (δηλαδή έχει 174 ψήφους). 'Ετσι στήνεται η κομπίνα...

Στα καθάρματα απομένουν...

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την 26-05-2019. Δηλαδή σε πέντε, (5), μήνες και είκοσι έξι, (26), ημέρες από σήμερα. Το απώτατο χρονικό όριο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών είναι η 20-10-2019. Δηλαδή σε δέκα, (10), μήνες και είκοσι, (20), ημέρες από σήμερα. Όμως οι εθνικές εκλογές διεξάγονται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, (η οποία ορίζεται έναν, (1), περίπου μήνα πριν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών). Έτσι, η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα περιορίζεται το ανώτατο σε εννέα, (9), μήνες και είκοσι, (20), ημέρες. Εάν δε διεξαχθούν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές, τότε η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα περιορίζεται σε μόλις τέσσερις, (4), μήνες και είκοσι έξι, (26), ημέρες.

Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν Φεβρουάριο, Μάρτιο ή Απρίλιο 2019...

Τότε η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα περιορίζεται σε μόλις έναν, (1), δύο, (2), ή τρεις, (3), μήνες και είκοσι έξι, (26), ημέρες, αντίστοιχα!!!.

Τα καθάρματα μετράνε πλέον...

Αντίστροφα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία