tziovaras_grigoris

Μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα και άλλα προεκλογικά «φούμαρα»

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Μόνο σε μια χώρα, η οποία έχει λύσει όλα τα προβλήματά της ή απλώς κυβερνάται από αργόσχολους, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν τελετές και παράτες που στήνονται άνευ λόγου και αιτίας, όπως αυτές που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες με τον περιβόητο «Φάκελο της Κύπρου» και αφήνουν έκθαμβους όσους, τουλάχιστον, εξ ημών έχουμε μια σχετική (επί)γνωση των πραγμάτων.

Μέχρι φωτογραφίες –με δικά μας προφανώς έξοδα- μοίρασε το Μέγαρο Μαξίμου για να εορταστεί το… κοσμοϊστορικό γεγονός που δεν ήταν άλλο «από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής για την παράδοση των εκδόσεων Φάκελος Κύπρου», όπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση που συνοδεύει τα ενσταντανέ με τους τέσσερις τόμους που είναι απλωμένοι πάνω στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου και δείχνουν τον Αλέξη Τσίπρα να παρακολουθεί βλοσυρά τον Νίκο Βούτση.

Προσωπικά δεν μπορώ να κρύψω την πολύ μεγάλη περιέργεια που με διακατέχει για να μάθω τι ακριβώς έλεγαν οι δυο τους. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να πληροφορηθώ αν ήταν επίσημη «γραμμή» ή προϊόν απλής αδαοσύνης τα όσα διέδιδαν εκ των προτέρων κάποια αμειβόμενα από το κυβερνητικό «Πρυτανείο» τρολ του διαδικτύου.

«Ακόμα και τον Φάκελο της Κύπρου, αυτή η κυβέρνηση τον φέρνει στο φως... Αύριο το μεσημέρι, μετά από δεκαετίες σιωπής, ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό τους πρώτους τέσσερις τόμους από 600 σελίδες, του Φακέλου της Κύπρου», έγραψε αυτολεξεί εις εξ αυτών στην πανηγυρική ανάρτησή του, η οποία συνέχιζε ως εξής: «Μετά την παράδοση στον ΠτΔ, στον ΠΘ, τους πολιτικούς αρχηγούς κ.ά., θα αναρτηθούν σε κοινή θέα. Συνολικά θα είναι 30 τόμοι και δεν θα λείπει ούτε μια λέξη από όλο το υλικό που είχε μαζευτεί από το 1986, από την εξεταστική επιτροπή, πλην όμως δεν υπήρξε ποτέ πόρισμα της Βουλής...».

Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Τόσο διαφορετική που δεν δικαιολογεί κανέναν πανηγυρισμό. Διότι, όποιος προστρέξει στην ιστοσελίδα της Βουλής, όπου ξεκίνησαν οι αναρτήσεις, θα αντιληφθεί ότι όλα αυτά δεν είναι παρά fake news. Ή, αλλιώς, ένα προπέτασμα καπνού με το οποίο επιχειρείται να μυθοποιηθεί έτι περαιτέρω μια πολύ απλή υπόθεση όπως είναι το –κατά τα άλλα σοβαρό- έργο της προ τριακονταετίας διερεύνησης των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στον πρώτο κιόλας τόμο, άλλωστε, βρίσκει κανείς τα –κατά τους προπαγανδιστές ανύπαρκτα- πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, τα οποία ήταν από την πρώτη στιγμή δημοσιευμένα και προσβάσιμα στους πάντες.

Αυτό που στην πραγματικότητα θα γίνει τώρα δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη δημοσιοποίηση ολόκληρων των καταθέσεων που έδωσαν οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας οι οποίοι παρέλασαν από την Εξεταστική Επιτροπή που άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 1986 και ολοκλήρωσε τις εργασίες της σχεδόν τρία χρόνια αργότερα με ένα πόρισμα στο οποίο κάθε κόμμα είχε καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.
Είχα, ας μου επιτραπεί η περιαυτολογία, την τύχη να παρακολουθήσω ως νεαρός συντάκτης από κοντά τις εργασίες εκείνης της Επιτροπής και να συνομιλήσω για λίγο ή περισσότερο με αρκετούς από όσους κλήθηκαν ως μάρτυρες, όπως και με πολλούς από τους βουλευτές που ήταν μέλη της Επιτροπής. Μπορώ εξ ου να διαβεβαιώσω ότι η πλειονότητα των τελευταίων είχαν δείξει –σε αντίθεση με συναδέλφους τους που μετείχαν σε μεταγενέστερες αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες- ιδιαίτερη προσήλωση στο καθήκον να αναζητήσουν την αλήθεια.

Είναι βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μου οι ομηρικοί καβγάδες των δημοσιογράφων που καλύπταμε τις εργασίες με τον προεδρεύοντα της Εξεταστικής, αείμνηστο Χρήστο Μπασαγιάννη, ο οποίος κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να τηρήσει απόρρητες τις καταθέσεις, σε πείσμα της δικής μας επαγγελματικής υποχρέωσης να δημοσιεύσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε από το περιεχόμενό τους.

Ωστόσο, από τη μια, ο χρόνος που είχε ήδη παρέλθει από τα γεγονότα του 1974, και, από την άλλη, τα στόματα των μαρτύρων που δεν άνοιγαν παρά μόνον για να καλύψει ο καθείς τον εαυτό του –ενώ κεντρικά πρόσωπα όπως οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Ιωαννίδης και Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος παρέμειναν απόλυτα σιωπηλά- δεν άφησαν πολλά περιθώρια για αποκαλύψεις που να αλλάζουν όσα ήταν γνωστά ως τότε για τα δραματικά γεγονότα που άνοιξαν τον δρόμο στον συνεχιζόμενο έως τις μέρες μας «Αττίλα».

Όπως και να έχει, όμως, το υλικό που συγκεντρώθηκε τότε έχει αναμφισβήτητη αξία. Μόνον που είναι αξία η οποία αφορά τους ιστορικούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες που θα θελήσουν να ερευνήσουν περαιτέρω τα καθοριστικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που οι δραματικές συνέπειες τους είναι ακόμη παρούσες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Διότι, κατά τα λοιπά, ουδείς πολίτης είναι σε θέση να βγάλει άκρη και να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα διαβάζοντας τις χιλιάδες σελίδες των καταθέσεων που θα έρθουν στο φως σε βάθος χρόνου.

Γι΄ αυτό και είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες έσπευσαν να δώσουν τώρα στη δημοσιότητα τους τέσσερις πρώτους τόμους αποκλειστικά και μόνον για προπαγανδιστικούς λόγους, όπως αυτοί που αναδύονται από τις προαναφερθείσες αναρτήσεις των κυβερνητικών προπαγανδιστικών μηχανισμών.

Με άλλα λόγια, οι τελετές και οι παράτες για τον «Φάκελο της Κύπρου» που στήθηκαν ήδη, όπως και εκείνες που είναι βέβαιο ότι θα στηθούν προσεχώς, δεν είναι παρά ένα… μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα το οποίο επιχειρείται να ενταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος και υπηρετεί τη διαρκή απόπειρα καθορισμού εκ των άνω της λεγόμενης επικοινωνιακής ατζέντας.

Να μην συζητούμε, δηλαδή, για το υπουργικό συμβούλιο που θυμίζει καφενέ με τις συζητήσεις που γίνονται στις συνεδριάσεις του για τα κονδύλια του… Σόρος. Ούτε να απασχολούμαστε με τις ανατριχιαστικές προχειρότητες με τις οποίες ασκείται στις μέρες μας η εξωτερική πολιτική.

Αλλά, αντιθέτως, να έχουμε να λέμε πότε για τον Φάκελο της Κύπρου, πότε για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Και, γενικώς, να είμαστε προσανατολισμένοι σε ό,τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτρέπει την ενασχόληση με τα ουσιώδη προβλήματα της χώρας: τη γήρανση του πληθυσμού, τους νέους που παίρνουν των ομματιών τους και φεύγουν ή την ανάπτυξη που δεν έρχεται.

Ας οπλιστούμε, λοιπόν, με υπομονή. Διότι στη μακρά, όπως όλα προοιωνίζονται, προεκλογική περίοδο που έχουμε μπροστά μας, μέλλει να δούμε, να ακούσουμε και να κληθούμε να ασχοληθούμε με πολλά τέτοια «φούμαρα». Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Ολοι οι φόροι που θα καταργήσει ή θα μειώσει η Νέα Δημοκρατία- Κόβει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%...

Δραστική παρέμβαση στους υπέρογκους φόρους που βαραίνουν την ελληνική οικονομία και δεν επιτρέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία. Σε ομιλία του στο ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ, ο Στυλιανός Πέτσας, Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία: -Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα πάει στο 20%, από 29% που είναι σήμερα -Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% -Θα καταργηθεί τελείως ο φόρος στο κρασί -Θα αυξηθεί το οριο υπαγωγής στον ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ από 10.000 που είναι σήμερα -Θα καθιερωθεί εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. -Θα καθιερωθεί νέα, προοδευτική, φορολογική κλίμακα με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55%, με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. -Σχεδιάζεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% που είναι σήμερα, σταδιακά στο βάθος της τετραετίας. -Προωθείται μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Ειδικά για το τουριστικό πακέτο, στόχος είναι να πέσει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα την εμείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 24% που είναι σήμερα. -Επίσης προβλέπεται κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα που ισχύει από φέτος.

Αυτή είναι η ουσία.

Οι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ είναι ήδη παρελθόν.

Προεκλογικά φούμαρα σε εμάς, φούμο στην κάλπη εμείς!

Είναι προφανέστατο ότι ο σύριζα προσπαθεί να μας πλασσάρει προεκλογικά φούμαρα. Στην κάλπη εμείς θα του ρίξουμε τόσο φούμο που θα βάλει και στις κωλότσεπες!!!

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και εμένα.

Και η αντίδρασή μου θα ακριβώς η ίδια. Θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία φανατικά!!

Μέχρι σήμερα, 25-10-2018, δεν έχουν εμφανισθεί...

Ψευτοδημοσκοπήσεις για τον μήνα Οκτώβριο 2018, από τις φιλοσυριζαίϊκες εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τόσο ασχημα είναι τα ευρήματα για τον σύριζα;;;

Το πράγμα είναι ηλίου φαεινότερον...

Τι ψευτοδημοσκοπήσεις να παρουσιάσουν;;; Αφού γελάνε μαζί τους και τα τσιμέντα...

Σορ-όπια

Από τον Σώρρα στον Σόρος ένα τσιγάρο δρόμος. Από τα καλά που σε... μπαφιάζουν και βλέπεις πράγματα ποια οι άλλοι δεν βλέπουν.

Εθνικές εκλογές την 27-01-2019;;;

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή, 27-01-2019. Δηλαδή σε ενενήντα τρεις, (93), ημέρες από σήμερα. Θέτω την πληροφορία αυτή υπόψη των αναγνωστών του "Πρώτου Θέματος".

Η Αριστερά δεν είναι ιδεολογία.

Eίναι ανίατη ψυχική νόσος.

Απέραντη περιφρόνηση και βαθύτατη αηδία…

Αισθάνομαι για οτιδήποτε αριστερό και για οποιονδήποτε αριστερό. Για τον αχρείο απατεώνα και τον πανάθλιο ψεύτη τσίπρα, τα αισθήματα αυτά είναι υψωμένα εις τη νιοστή δύναμη.

Ουστ, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ λεχρίτες!!!

Απέραντη περιφρόνηση, βαθύτατη αηδία και εντονότατη αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα τα οποία καταλαμβάνουν οποιονδήποτε νουνεχή πολίτη διαβάζοντας το σημερινό άρθρο... Το μόνο σχόλιο το οποίο μπορεί να εκφράσει επαρκώς την κατάσταση είναι το ακόλουθο: "Ουστ, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ λεχρίτες"!!! Τι σημαίνει λεχρίτης;;; λεχρίτης < αρχαία ελληνική λέχριος, Ουσιαστικό λεχρίτης αρσενικό = ο βρομιάρης, ο ανέντιμος, ο τιποτένιος

Οι εκλογές πλησιάζουν λεχρίτες...

Το πράγμα είναι ηλίου φαεινότερον. Το μόνο διακύβευμα των αμέσως επόμενων εκλογών είναι το μέγεθος της αυτοδυναμίας το οποίο θα επιτύχει η Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος θα την ψηφίσω για να απαλλαγώ από τους λεχρίτες, τους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία