tziovaras_grigoris

Οι βαρύτατες συνέπειες της 5ης Ιουλίου

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη πολιτική φαρσοκωμωδία που έχουμε ζήσει σε αυτή τη χώρα και που δεν είναι άλλη από το διαβόητο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Μια φαρσοκωμωδία που δεν ξέρει κανείς ποιοι πρέπει να κλαίνε και ποιοι να γελάνε σε μια τέτοια επέτειο. Και που το πιθανότερο είναι ότι από τον ιστορικό του μέλλοντος θα καθιερωθεί ως ισοδύναμο της «Πρωταπριλιάς» και ως συνώνυμο της απόλυτης πολιτικής εξαπάτησης ενός λαού από την εκλεγμένη ηγεσία του.

Με την απόσταση της τριετίας, που παρήλθε από το ιστορικό αυτό ορόσημο της κορύφωσης των, εν πολλοίς, συνειδητών ψευδαισθήσεων και αυταπατών, θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να μπορούσε κανείς να καταγράψει τα συναισθήματα του μεγάλου πλήθους που είχε βγει στους δρόμους τόσο την παραμονή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για να αποθεώσει όσους τον καλούσαν να ψηφίσει «Όχι» όσο και το βράδυ της έκδοσης του συντριπτικού αποτελέσματος όταν πλήθος λαού κατέκλυσε τις ανά την ελληνική επικράτεια πλατείες για να πανηγυρίσει την εντυπωσιακή πλειοψηφία με την οποία είχε γίνει δεκτή η απαίτηση των κυβερνώντων.

Πόσοι, άραγε, εξακολουθούν να θεωρούν ότι η στάση στην οποία τους κατηύθυναν οι ιθύνοντες της τότε εξουσίας ήταν πράξη αντίστασης κατά των δανειστών και έκφρασης εθνικής υπερηφάνειας; Και πόσοι, αντιστοίχως, είναι όσοι έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το εύρος της ιστορικά πρωτοφανούς απάτης την οποία υπέστησαν από μια άφρονα ηγεσία; Μια άφρονα ηγεσία η οποία, όπως έδειξε η συνέχεια, δεν ήξερε ούτε τι ήθελε ούτε τι ζητούσε από τους εταίρους ούτε τι καλούσε τους Έλληνες να κάνουν.

Διότι, κακά τα ψέματα, στην πραγματικότητα ο ελληνικός λαός κλήθηκε να απορρίψει μια πρόταση των εταίρων και δανειστών της χώρας αλλά λίγες μέρες μετά οι εισηγητές της απόρριψης –σε απόλυτη αντίθεση με ότι είχαν ψηφίσει οι πολίτες- αποδέχονταν μια πολύ χειρότερη συμφωνία, οι επιπτώσεις της οποίας ήταν βαρύτατες για την ελληνική οικονομία αλλά και για την καθημερινότητα ενός εκάστου των Ελλήνων.

Οι επιπτώσεις, άλλωστε, εκείνης της παρανοϊκής πρωτοβουλίας έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στο σώμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο πλήρης αφελληνισμός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Είναι η μεταβίβαση του ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους της δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές. Είναι τα καταστροφικά capital controls. Είναι η επιπλέον και με κάθε μέσο φοροαφαίμαξη των πάντων. Είναι οι νέες εισοδηματικές περικοπές σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του τρίτου και σκληρότερου μνημονιακού προγράμματος.

Δεν είναι, όμως, εμφανείς μόνον στην οικονομία οι συνέπειες από το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και την συνακόλουθη απροκάλυπτη πλαστογράφηση της βούλησης των πολιτών. Είναι εξίσου, αν όχι και περισσότερο, βαθιά τα σημάδια που αφήνει στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Είναι, πρωτίστως, τα σημάδια που δημιούργησε ο διχασμός της κοινωνίας με την αδιάκοπη προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι όποιος δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση είναι εχθρός του λαού και πρέπει να δαιμονοποιηθεί με τη χρήση κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου, αρκεί να εξυπηρετούνται, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Και είναι, επιπροσθέτως, ο εθισμός στο ψέμα που επιχειρείται με τη διαρκή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την εμπέδωση της αντίληψης ότι «όλα επιτρέπονται» στο όνομα του υποτιθέμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» που οι ίδιοι οι κυβερνώντες απένειμαν αυθαιρέτως στους εαυτούς τους.

Τα όσα, άλλωστε, διαμείβονται αυτές τις μέρες στην πολιτική ζωή του τόπου είναι άκρως χαρακτηριστικά τόσο για τη διχαστική λογική που επιχειρείται να επιβληθεί όσο και για την αέναη συνέχιση της κοροϊδίας των Ελλήνων και την ατελεύτητη υποτίμηση της νοημοσύνης τους.

Δίνουν «γη και ύδωρ» σε όλα τα μέτωπα, από το Σκοπιανό και το χρέος έως το Μεταναστευτικό και τα εξοπλιστικά, εκλιπαρώντας του εταίρους και δανειστές να τους επιτρέψουν να «πουλήσουν καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς» με υποσχέσεις περί δήθεν «καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια» και μετάθεσης της περικοπής των συντάξεων για μετά τις εκλογές ώστε να επιπέσουν επί των κεφαλών της επόμενης κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το μόνο που μπορεί να αποδειχθεί παρήγορο είναι η πεποίθηση από την οποία φαίνεται να διακατέχονται αρκετοί από τους κυβερνώντες οι οποίοι δείχνουν να πιστεύουν ότι, αφού η απάτη της 5ης Ιουλίου 2015 δεν τους στοίχισε εκλογικά στις κάλπες που στήθηκαν λίγους μήνες αργότερα, μπορούν να συνεχίσουν στο διηνεκές την κοροϊδία των πολιτών.

Αν όντως αυτή είναι η επικρατούσα αντίληψη στο συνονθύλευμα που παριστάνει το κυβερνητικό σχήμα, τότε μπορεί να ελπίζεται ότι ίσως αποδειχθεί καθοριστικός ο πειρασμός να δοκιμάσουν και πάλι την ετυμηγορία της κάλπης σε αυτή τη φάση που δεν τους βγαίνει τίποτε.

Αν το κάνουν πράγματι, είτε από άγνοια κινδύνου είτε από υπερβολική, λόγω αλαζονείας, εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους, τότε υπάρχει η ελπίδα μέσα στις τόσες αρνητικές επιπτώσεις της 5ης Ιουλίου να προκύψει και μια θετική συνέπεια.

Και για όσους τυχόν έχουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης οι επιστήμονες που μελετούν απροκατάληπτα και σε βάθος τις όχι και τόσο εμφανείς μεταβολές στην ελληνική κοινωνία επισημαίνουν ότι οι έξωθεν επιβολές που κορυφώθηκαν με το Μεταναστευτικό και το Μακεδονικό έχουν δοκιμάσει τα υπαρξιακά όρια των Ελλήνων σε βαθμό πολύ πιο σημαντικό από τη μνημονιακή φτωχοποίηση που υπέστησαν την τελευταία οκταετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Ξκ

Έχεις δίκιο, αλλά και οι "εταίροι"- πράττοντες λανθασμένα στα 2 μνημόνια μας κανόνισαν όπως αυτοί ξέρουν.

μακιςςς

και γιατί φταίει η ηγεσία που τον εξαπάτησε; Μυαλό δεν έχουν; Εμείς οι άλλοι που ακούγαμε τον νταουλιέρη και γελάγαμε τι είμαστε διάνοιες;

Αμετανόητος Τσίπρας

Οι άνθρωποι δεν βάζουν μυαλό. Διαβάστε τι είπε ο Τσίπρας σήμερα στη Βουλή: "Είμαστε περήφανοι για το δημοψήφισμα. Γιατί τολμήσαμε να βγάλουμε το λαό στο προσκήνιο της ιστορίας". Αμετανόητος! Και χωρίς ίχνος τσίπας!

Παρακμη

Το δημοψηφισμα ηταν καλο, γιατι ετσι εξεφρασε ο λαος την βουληση του, την αγανακτηση του, τις αγωνιες του και επειδη ηθελε το οχι του να ακουστει σε ολο τον κοσμο. Ηταν ομως κακο, που το εκανε ενας καραγκιοζης, που ενω φαινοταν οτι υποστηριζε το οχι, ηθελε να βγει το ναι. Το δημοψηφισμα ηταν αληθινο απο την μερια του λαου οπως και το οχι που ειπε, αλλα ηταν σικε απο την ηδη παραδομενη κυβερνηση που δεν πιστευει καθολου σε ηθικες και εθνικες αξιες, παρα μονο στο παρα και στη καρεκλα. Το δημοψηφισμα ηταν καλο και για εναν ακομη λογο, οτι αποκαλυψε την αληθεια για το τι συμβαινει στη χωρα μας. Εκανε την αποκαλυψη σε ολο το κοσμο, τη παρακμη του πολιτικου συστηματος. Εκανε την αποκαλυψη οτι η δημοκρατια στην Ελλαδα ειναι κατειλημμενη και δεν λειτουργει, απο ενα κατασκευασμενο χρεος, απο τα μνημονια, απο τη γερμανικη ΕΕ και κυριως απο τα κομματα που παιρνουν την εξουσια με ψεμματα, που δεν εχουν πυγμη και θεληση να κανουν καλο στην Ελλαδα και απεδειξαν οτι στις δυσκολες στιγμες οταν πιεζονται απο την αγανακτηση του λαου ξερουν να ενωνονται για να προστατεψουν τα δικα τους προνομια. Οταν δεν υπαρχει ηγεσια σε μια χωρα δεν βγαινει τελικα τιποτα θετικο. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΦΤΑΙΕΙ.

Παπάραψ

Σε τέτοιο άφρονα λαό, αυτός ο ηγέτης αξίζει!

Που είναι η Μπέτυ οέο;

Κλαίει ακατάπαυστα!

Οι Έλληνες δεν περιμένουν τους ιστορικούς

Για να δούμε αν θα ισχύσει η προφητεία σας ότι "από τον ιστορικό του μέλλοντος θα καθιερωθεί ως ισοδύναμο της «Πρωταπριλιάς» και ως συνώνυμο της απόλυτης πολιτικής εξαπάτησης" ή αν οι Έλληνες θα τους ξαναψηφίσουν και όλα θα ξεχαστούν. Πιο πιθανό κατ' εμένα είναι το δεύτερο.

Και τα δισέγγονα μας

Τα καραγκιοζιλικια του 2015 θα τα πληρώνουν τα παιδιά, τα εγγόνια, μπορεί και τα δισέγγονα όσων πίστεψαν τους απατεώνες.

Και τα δικά μας

Το κακό φίλε μου είναι ότι δεν θα τα πληρώσουν μόνον όσοι τους πίστεψαν. Θα πληρώσουμε όλοι μας. Και εμείς και τα δικά μας παιδιά εγγόνια και δισέγγονα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία