tziovaras_grigoris

Ενέσεις ηθικού για το «παιχνίδι που (δεν) γυρίζει»

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Πριν από περίπου ένδεκα μήνες η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το διαβόητο υπερπλεόνασμα που προέκυψε από την ανελέητη λεηλασία όσων δεν φοροδιαφύγουν, μοίρασε χριστουγεννιάτικο «μποναμά» στους συνταξιούχους. 

Προσπάθησε μάλιστα να τον βαφτίσει «13η σύνταξη» ευελπιστώντας ότι έτσι θα μπορούσε να εξαπατήσει όλους εκείνους που την είχαν ψηφίσει εξαιτίας αυτής της προεκλογικής υπόσχεσης που ήταν μια από τις πολλές που διαψεύστηκαν παταγωδώς. 

Σηκώθηκε τότε μέγας κουρνιαχτός και επί σχεδόν δύο μήνες ο μποναμάς και οι πιθανολογούμενες επενέργειες θα είχε στις πολιτικές εξελίξεις κυριαρχούσαν στη δημόσια συζήτηση. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονταν, άλλοι από προπαγανδιστική διάθεση και άλλοι από λάθος εκτίμηση, ότι «ο μάγος Τσίπρας τα κατάφερε και πάλι να ανατρέψει την κατάσταση». Και, προεξοφλώντας ότι οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου, εκτιμούσαν ότι θα αποδεικνύονταν για μια ακόμη φορά εύπιστοι και θα επιβράβευαν τη… γαλαντόμα κυβέρνηση.

Από τη μια οι κάθε λογής κυβερνητικοί αβανταδόροι και από την άλλη οι κοντόφθαλμοι και οι ψοφοδεείς από την αντίπερα όχθης, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εικονικό κλίμα ανατροπής των πολιτικών δεδομένων, το οποίο δεν άφησε ανεπηρέαστη την αντιπολίτευση, στις τάξεις της οποίας επικράτησε αμηχανία. «Πάει, το έχασε το παιχνίδι ο Μητσοτάκης αν δεν ψηφίσει…», ήταν η… προφητεία που έβγαινε από αρκετά στόματα. Ιδίως όταν η κυβέρνηση που νόμιζε ότι ήταν «καβάλα στο άλογο» προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Η ατμόσφαιρα ήταν τέτοια που ακόμη και ορισμένοι αντιπολιτευόμενοι –«αντιλαϊκιστές», κατά τα άλλα…- τσίμπησαν στο ψευτοδίλημμα να πουν «ναι» ή «όχι» που ορθώθηκε μπροστά τους. Και, αντί να ασκήσουν τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, έσπευσαν να συνταχθούν με τους κυβερνώντες,  θεωρώντας ότι μπορούσαν να γίνουν συμμέτοχοι στα ψηφοθηρικά «λάφυρα»… 

«Λάφυρα» τα οποία προσδοκούσαν ότι θα προέκυπταν για όσους έλεγαν «ναι» σε μια ρύθμιση με την οποία δόθηκε ο «μποναμάς» σε… αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας όπως ο Γεράσιμος Μπαλαούρας ή ο Γεράσιμος Γιακουμάτος που συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους επειδή, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας, παίρνουν μόνον ένα μέρος της σύνταξης τους και, ως εκ τούτου, κατατάσσονται στους «μικροσυνταξιούχους»...

Ω, του θαύματος, όμως, όταν ήρθε η ώρα του «πολιικού ταμείου», οι προφητείες για τη… «μαγεία του Τσίπρα» όχι μόνον δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το επόμενο δίμηνο που ακολούθησε την καταβολή του μποναμά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως –ακόμη και σε εκείνες που ακόμη τότε δημοσίευαν σποραδικά τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης- η απήχηση της κυβέρνησης εμφανίστηκε να υποχωρεί ραγδαία και την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση βελτίωνε σημαντικά τις επιδόσεις της.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μετρήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2017 η διαφορά που χώριζε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία έφθασε σε ιστορικά υψηλά ποσοστά που όμοια τους δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν. Και το ίδιο κατεγράφη με τη συγκριτική αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Όσο για τους λοιπούς αντιπολιτευόμενους που φοβήθηκαν να πουν «όχι» στην κυβερνητική ψηφοθηρική κοροϊδία, τα κέρδη τα οποία ανέμεναν δεν τα έχουν δει ακόμη να φθάνουν.

Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται ποτέ να καρπωθούν τέτοια κέρδη, για δύο πολύ απλούς λόγους: Ο πρώτος είναι διότι αν έπρεπε οι δικαιούχοι να ευχαριστήσουν κάποιον για τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς τους, αυτός θα ήταν η κυβέρνηση που πήρε την απόφαση, η οποία θα ίσχυε ό,τι και αν έλεγαν οι αντιπολιτευόμενοι. Και ο δεύτερος -και μάλλον- σημαντικότερος λόγος είναι επειδή συνήθως οι ψηφοφόροι –και πάντως, όσοι εξ αυτών μετακινούνται εύκολα- αλλάζουν την εκλογική τους συμπεριφορά όχι τόσο γι΄ αυτά που ήδη έχουν πάρει αλλά κυρίως για εκείνα που περιμένουν να πάρουν.  

    Αν έχουν μια αξία όλα αυτά, είναι διότι το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί και πάλι μια αντίστοιχη με την περυσινή «φιλολογία» για το κατά πόσο η καταστροφική κυβερνητική εμμονή να βγάλει εκ νέου υπερπλεόνασμα – ξεζουμίζοντας, από τη μια, τους φορολογουμένους και στεγνώνοντας, από την άλλη, την αγορά με την άρνηση να ξεπληρώσει οφειλές και να εκδώσει νέες συντάξεις- μπορεί να συμβάλει στη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που ετοιμάζονται να στήσουν χορούς και πανηγύρια γύρω από τη διανομή του νέου μποναμά.

Είναι καλό, λοιπόν, να θυμόμαστε τι συνέβη πέρυσι για να μπορούμε να διαβλέψουμε και ποιο είναι το πλέον πιθανό να συμβεί φέτος. Όπως και να έχει, πάντως, και πέρα από το συγκεκριμένο προηγούμενο, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι ενέσεις ηθικού που συνήθως κάνουν στους εαυτούς τους οι (εκάστοτε) κυβερνώντες, αναθέτοντας σε διαφόρων ειδών φερέφωνα να διακινούν φήμες και σπερμολογίες ότι το «παιχνίδι γυρίζει», σχεδόν ποτέ δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Άμα το ρολόι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, οι μποναμάδες τις περισσότερες φορές λειτουργούν και κείνοι αντίστροφα. Αντί, δηλαδή, να σταματήσουν την κατηφόρα, συνήθως επιταχύνουν την κατακρύλα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Κάτω τα χέρια από τους Μάκηδες

Μου άρεσε πιο πολύ από όλα αυτό που γράφετε για τους "αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας όπως ο Γεράσιμος Μπαλαούρας ή ο Γεράσιμος Γιακουμάτος που συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους επειδή, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας, παίρνουν μόνον ένα μέρος της σύνταξης τους και, ως εκ τούτου, κατατάσσονται στους μικροσυνταξιούχους...". Ελπίζω μόνον να μην το γράφετε για να τους κοπεί τώρα. Γιατί σας προειδοποιώ ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, σκοπεύω να πάω στο Σύνταγμα και να διαδηλώσω νε σύνθημα: "Κάτω τα χέρια από τους Μάκηδες"!

Montazieros

Ο Σύριζα κ. Τζιοβάρα μοιάζει σαν τον πολλά υποσχόμενο δυναμικό και όμορφο γαμπρό, που αφού παντρεύτηκε το κορίτσι άρχισαν να του βγαίνουν ένα σωρό κουσούρια. Δεν δουλεύει, δεν ασχολείται με το σπίτι, πέρδεται συνεχώς εντός της οικίας,λείπει συνέχεια τα βράδια δεν κάνει τίποτα σωστά έχοντας συνεχώς μια δικαιολογία για την ανικανότητα του ρίχνοντας πάντα το φταίξιμο στους άλλους. Πόσο να αντέξει πια η καψερή με το ρεμάλι που της έτυχε; Αργά ή γρήγορα θα τον σουτάρει όσα δώρα και αν της φέρνει με λεφτά που της παίρνει από το πορτοφόλι. Είναι ποτέ θα γίνει η έκρηξη.

απλα πραγματα

για να κερδισεις τον τσιπρα πρεπει να εχεις και καλο αντιπαλο.νομιζουμε οτι ο κυριακος τραβαει αλλα τα αποτελεσματα που φερνει ειναι τραγικα.εαν δεν ανοιχτει στον απλο κοσμο δεν προκειται να κανει τιποτα.απλα πραγματα

Σωστός

Έχετε απόλυτο δίκιο, κύριες αρθογράφε. Η δωροδοκία των ψηφοφόρων μόνον πρόσκαιρα οφέλη μπορεί να αποδώσει. Θυμηθείτε για παράδειγμα ότι ο Καραμανλής με τα τριχίλιαρα που μοίραζε ο Ρουσόπουλος κέρδισε τις εκλογές που έγιναν το 2007 αμέσως μετά τις τεράστιες φωτιές που έκαψαν τόσο κόσμο στην Ηλεία. Ένα χρόνο μετά, όμως, είχε τόσο μεγάλη κατακρύλα που υποχρεώθηκε να πάει μια ώρα αρχύτερα σε νέες εκλογές. Τις οποίες έχασε φυσικά πανηγυρικά. Από ποιον; Από τον Γιωργάκη που έκλεινε το μάτι με το "λεφτά υπάρχουν". Το ίδιο είχε γίνει και παλαιότερα με τις επιταγές από την ΕΟΚ που μοίραζε ο Ράλλης, που έχασε επίσης τις εκλογές με πανηγυρικό τρόπο. Αλλά και το 1989 το "Τσοβόλα δώστα όλα" του Ανδρέα δεν εμπόδισε την ήττα του από τον Μητσοτάκη. Οι πονηροί Έλληνες παίρνουν ότι είναι να πάρουν από αυτόν που είναι στα πράγματα και μετά πάνε στον επόμενο. Για το κατιτίς παραπάνω. Έτσι θα γίνει και τώρα. Όσα και αν μοιράσει ο Σύριζας τις εκλογές θα τις χάσει!

Παράγκες...

Εδώ και δύο μήνες ο συριζανέλ λειτουργεί σαν ζαλισμένο κοτόπουλο... Αντί για Μακρόν , ψάχναμε τα εργοστάσια που κλέινουν και την κυλιδα στον Σαρωνικό, τις μπιλιές του Καμμένου και τις ... μπάρμπυ που πήρε σε σακούλες λες και τελείσαν στα Τζάμπο... Αντί για Τράμπ, αναζητούσαμε τα 2,5 δισ δολλάρια που θα μειώσουν την ανεργία στο Τεξας.. Και τώρα ο λαοπρόβλητος" βρίζει τον λαό που δεν κατάλαβε και στήθηκε σαν μαλάκας στην ουρά που έφαγε με την καμήλα... Προφανώς έχουν χάσει την μπάλα και όπως όλα τα κοκκινα φασιστικά καθεστώτα θα χειροτερεύουν όσο χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους... Το ερώτημα είναι οι διαφοροι της παράγκας της ΝΔ , τι ακριβώς περιμένουν ;;;; Να μην γίνει αυτοδύναμο το κόμμα τους;;; Ο κόσμος τους βλέπει...

Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με 163

Οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη κυβέρνησης. Συνεπώς, το μέγεθος το οποίο μετρά σε μία δημοσκόπηση είναι ο αριθμός των βουλευτών τον οποίο αναμένεται να εκλέξει κάθε κόμμα. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου και του ποσοστού ψήφων κάθε κόμματος, (το οποίο προκύπτει αφαιρώντας τασ ποσοστά όσων δηλώνουν αποχή, ακύρο ή λευκό και κατανέμοντας αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος το ποσοστό των αναποφάσιστων). Στη χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 16 % και κατανεμόμενο αναλογικά δίνει: Νέα Δημοκρατία 36,90 %, Σύριζα 21,43 %, Χρυσή Αυγή 8,33 %, Δημοκρατική Συμπαράταξη 7,74 %, ΚΚΕ 6,55 %, Ένωση Κεντρωων 3,57 %. Σε αριθμό βουλευτών προκύπτει: Νέα Δημοκρατία 163, Σύριζα 63, Χρυσή Αυγή 25, Δημοκρατική Συμπαράταξη 23, ΚΚΕ 19, Ένωση Κεντρώων 11. Δηλαδή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, σε εξακομματική βουλή.

Μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα και τον τσίπρα...

"Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι η φοροεπιδρομή είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης..." Και για εμένα είναι συνειδητή επιλογή να το ρίξω στις προσεχείς εθνικές εκλογές μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα και τον τσίπρα... . Το ίδιο θα πράξουν και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Ο λόγος είνα απλός. Η οικονομική μου κατάσταση πρόκειται να επιβαρυνθεί τρομερά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τον υποβιβασμό του ορίου για αφορολόγητο εισόδημα, (όλα "κατορθώματα της πανάθλιας συγκυβέρνησης συριζα- ανελλ...). Πρακτικά, για εμένα σημαίνει μείωση του ετήσιου εισοδήματός μου κατά 25 % τουλάχιστον. Είναι αυτονόητο ότι τόσον εγώ όσο και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου θα ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Με χέρια και με πόδια!!!

Τους απομένουν 10 μήνες, (το μέγιστο)...

"Ολα αυτά και κυρίως η προαποφασισμένη μείωση του συνόλου των συντάξεων (με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς) τον Ιανουάριο του 2019 είναι αρκετά για να αντιληφθεί κανείς ότι το πολιτικό ρολόι για τις κάλπες κουρδίστηκε με την εφετινή διοργάνωση της ΔΕΘ και θα χτυπήσει κάποια στιγμή ως την επόμενη ΔΕΘ". Εάν δεχθούμε την άποψη αυτή, η επόμενη 83η ΔΕΘ θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, άρα οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018. (Πηγή: Άρθρο του Ζώη Τσιώλη, με τίτλο: Το ρολόι των εκλογών ρυθμίσθηκε, δημοσιευθέν την 03-09-2017, στον ιστότοπο Του Βήματος). Συνεπώς, έχουν ήδη παρέλθει 1.013 ημέρες διακυβέρνησης από τους συριζανέλλ και τους απομένουν 10 μήνες διακυβέρνησης, (το μέγιστο...), μέχρι ότι τους ρίξει την κλωτσιά στον κ@λο ο ελληνικός λαός!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία