tziovaras_grigoris

Οι ατελείωτες αυταπάτες και οι ανελέητες ψυχρολουσίες

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Δεν χρειαζόταν, ίσως, η νέα ανελέητη ψυχρολουσία που επεφύλαξαν στην ελληνική κυβέρνηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συν αυτώ στο τελευταίο Eurogroup για να αντιληφθούμε πόσο πολύ υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των ελλήνων πολιτών -και όχι μόνον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Διότι μόνον σε υποτίμηση της νοημοσύνης όλων μας μπορεί να αποδοθούν τα όσα ισχυριζόταν ο κ. Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα για τα σκληρά μέτρα που –μαζί με τα υποτιθέμενα «αντίμετρα»- ψήφισαν ομοθυμαδόν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Και, πολύ περισσότερο, η συσχέτιση που υποστήριζε ότι έχουν όλα αυτά με την πολυπόθητη ρύθμιση του χρέους που την έχει αναδείξει ο ίδιος ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» για τη διαιώνιση της εξουσίας του.

«Τα μέτρα αυτά που ψηφίζουμε σήμερα θα εφαρμοστούν αν -και μόνο αν- πρώτα αρχίσουν να εφαρμόζονται, μετά το τέλος του Προγράμματος, τον Σεπτέμβρη 2019, ουσιαστικά μέτρα για το χρέος, μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε οριστική έξοδο από την κρίση», έλεγε επί λέξει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο σφαγιάστηκαν όσο ποτέ άλλοτε τόσο οι συντάξεις όσο και το αφορολόγητο, πλήττοντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους πλέον αδύναμους από τους συμπολίτες μας που εξακολουθούν να διαθέτουν και να δηλώνουν εισοδήματα.

«Σε αντίθετη περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα αποσυρθούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το γνωρίζουν αυτό και οι πιστωτές μας, το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, το γνωρίζει και το Σώμα», κομπορρημονούσε ο κ. Τσίπρας με τη γνωστή, πλέον, άνεση με την οποία μπορεί να «ξεφουρνίζει» ο,τιδήποτε, αδιαφορώντας πλήρως αν τα λεγόμενα του συγκρούονται κατά μέτωπο με την πραγματικότητα. 

Με την ίδια, άλλωστε, αφελή (ή μήπως κουτοπόνηρη;) άνεση είχε φροντίσει μια μέρα νωρίτερα να φωνάξει τους δημοσιογράφους στο γραφείο του στη Βουλή για να τους πει πόσο καλά νέα είχε να περιμένει. «Too good to be true», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε κάνοντας επίδειξη αγγλομάθειας. Ενώ εμφανίστηκε… προβληματισμένος όχι με κάτι άλλο παρά –αν είναι δυνατόν!- με το γεγονός ότι έφθανε η ώρα να φορέσει γραβάτα!  

Το ερώτημα, ωστόσο, αν όλα αυτά τα πίστευε ή τα έλεγε ως τονωτική ένεση για το ηθικό των στελεχών του, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ίδιος παλαιότερα είχε ζητήσει από τους πολιτικούς του αντιπάλους να μην τον χαρακτηρίζουν ψεύτη, αλλά να του καταλογίζουν ότι είχε αυταπάτες. Είναι, όμως, έτσι; Για να θέσουμε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στη βάσανο της κοινής λογικής:

Αν, για παράδειγμα, όπως διαφάνηκε στο πρόσφατο Eurogroup δεν ρυθμιστεί το χρέος με τον τρόπο που επιθυμεί η χώρα μας, το αφορολόγητο θα μείνει ως έχει; Και αν μείνει, τότε που θα βρεθούν τα κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν τα σχολικά γεύματα και η ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Μάλλον πουθενά. Και το πιθανότερο είναι ότι θα βγει μια νύκτα και θα διαμαρτύρεται κλαίουσα η Όλγα Γεροβασίλη, όπως τότε που το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών και όρισε να επιστραφούν στους καναλάρχες το τίμημα που –υποτίοθεται ότι- προορίζονταν για ανάλογους σκοπούς.  

Ακόμη χειρότερα: Στην απευκταία περίπτωση που δεν ληφθούν τώρα ή αργότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να παραμείνουν στο σημερινό ύψος τους οι καταβαλλόμενες συντάξεις; Μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακαλέσει τις ψηφισμένες περικοπές και θα βρει χρήματα για να πληρώσει τις σημερινές παροχές προς τους συνταξιούχους, έχοντας αποσύρει τα μέτρα που ψήφισε; Από πού άραγε; Θα βγει στις αγορές να δανειστεί; Ή θα ανακαλύψει τώρα τα λεφτόδενδρα που δεν βρήκαν το 2015 από κοινού με τον Γ. Βαρουφάκη;  

Κακά τα ψέματα, λοιπόν. Και ακόμη χειρότερες οι αυταπάτες. Οι περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο δεν πρόκειται, δυστυχώς, να ανακληθούν. Και δεν θα ανακληθούν είτε οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος ληφθούν στο επόμενο Eurogroup, είτε μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ή -ακόμη, ακόμη- και αν πάει πιο πίσω η λύση και δοθεί, εν τέλει, το καλοκαίρι του 2018 που τελειώνει το τρέχον πρόγραμμα. 

Σε κάθε περίπτωση, όσο ο κ. Τσίπρας αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ενώπιον της οποίας έχει φέρει τη χώρα, όσο εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως άλλος Πολλάκης, κατασκευάζοντας «εσωτερικούς εχθρούς» εκεί που δεν υπάρχουν, όσο καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να αλλάζουν για χάρη του οι ευρωπαϊκοίκαι οι παγκόσμιοι συσχετισμοί και όσο τρέφει αυταπάτες ότι μεγαλοπιάστηκε επειδή του βγαίνουν στο τηλέφωνο η Μέρκελ και ο Μακρόν, οι ανελέητες ψυχρολουσίες, όπως αυτή της περασμένης Δευτέρας, θα διαδέχονται η μια την άλλη. 

Και αυτό θα γίνεται μέχρις ότου τα παθήματα θα αρχίσουν, επιτέλους, να του γίνονται μαθήματα. Και, πάνω από όλα, μέχρι να πάψει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων που τον πίστεψαν και τον έκαναν πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Η διαδρομή του θανατου.

Ατέλειωτες ψυχρολουσίες, ατελείωτα ηλιθιότητες.Το μόνο σίγουρο ότι κρατούν τα προνόμια -παράνομα ως επί τω πλείστον -των πληρωμένων ψηφοφόρων των κομματικών στρατων, των κομμάτων του κοινοβουλίου. Του στρατού κατοχής. Και προσπαθούν να πιάσουν κορόιδα τους Ευρωπαίους εταίρους,να τούς αποσπάσουν χρήματα. Για να πληρωνουν τους εκαντονταδες χιλιαδες των κομματικών στρατων. Και φαίνεται ότι έχουν κάνει σιωπηλή συμφωνία τα κόμματα της Βουλής , και αλλάζοντας η κυβέρνηση, δεν ενοχλουν τα ρουσφέτια της προηγούμενης κυβέρνησης.Ούτε ενοχλουν ,δίνοντας μάλιστα και παραγραφή, ατιμωρησία στα σκάνδαλα των προηγούμενων. Είναι γεγονος ότι η μεγαλητερη πολιτική δύναμη της χώρας είναι το δημοσιουπαλληλικο κατεστημένο, των κομμάτων της Βουλής, ίσως και το 62% από το δημοψηφησμα. Έχοντες το προνόμιο να πληρώνονται από το κράτος και να μην δουλεύουν. Οι περισσότεροι έχουν μετακομίσει στα ασφαλιστικά ταμεία, για λόγους να μην φαίνονται. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχέση εργαζομενών -συνταξιούχων κανιβαληστικη. Μη βιώσιμη στις δημοκρατίες, παρά μόνο στις δικτακτοριες. Όσοι ήμαστε εκτος του πελατειακου συστήματος, θα μας ρουφάνε το αίμα, για να ταζουμε τον στρατό κατοχής της δικτακτοριας του κοινοβουλίου. Η πρόταση της Λαγκαρντ, να εξελθουν οι μη νομιμοι από τα ταμεία, και να περνούν ένα επιδομα, φυσικά δεν είχε καμία ανταπόκριση. Ακρα του ταφου σιωπη,έτσι συνεχίζει ο κατήφορος προς τη πείνα, την ανέχεια και τον θάνατο.

Θλιμμένη Παναγιά

Μην σας ξεγελάει το ύφος της... θλιμμένης Παναγιάς που φοράει μετά το καινούργιο κάζο που του έκαναν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε τους οποίους καμονόταν ότι τους ξελόγιασε και είναι μαζί του. Κι αυτοί και ο Σουλτς και ο Μακρόνησο και οι... πάντες ό λοι. Ψέματα έλεγε και πάλι. Και μάλιστα αχρείαστα αφού οι βουλευτές του, που είναι σαν κι αυτόν, θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως. Δεν έχει λοιπόν καμία αυταπάτη. Ψεύτης ειναι. Και μάλιστα παθολογικός ψεύτης. Εδώ είμαστε και θα το δούμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία