Κουρουμπλής και Μπαρόζο, ΣΥΡΙΖΑ και πραγματικότητα
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Κουρουμπλής και Μπαρόζο, ΣΥΡΙΖΑ και πραγματικότητα

Πριν από λίγες ημέρες ο Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα επειδή προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Δύο ημέρες αργότερα, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαρόζο και είπε ότι δεν ξέρει τι λέει. Ο κ. Μπαρόζο, όμως, είναι ο πρόεδρος της Goldman Sachs και κάποια ιδέα θα έχει για τις αγορές, αφού ηγείται του κορυφαίου χρηματιστηριακού οργανισμού στον κόσμο. Για τον κ. Κουρουμπλή ωστόσο αφού η άποψή του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας άσχετος.

Ο Κουρουμπλής δεν είναι ο μόνος. Δηλώσεις και πολλών άλλων κυβερνητικών, όπως π.χ. για τις πυρκαγιές στο Μάτι και τους ανθρώπους που κάηκαν εκεί, δηλώσεις για τους μετανάστες που απλώς λιάζονται, δηλώσεις για το ανύπαρκτο μετρό της Θεσσαλονίκης, δηλώσεις για το θαύμα της οικονομίας, δηλώσεις για την πολύ επιτυχημένη πορεία-πρότυπο της Βενεζουέλας, όπως και παλιότερα περί επιτυχημένων διαπραγματεύσεων, για να νταούλια που θα χτυπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αγορές θα χόρευαν.

Ψέματα για όλα διαρκώς. 

Η επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο ψέμα απαιτεί βεβαίως και ένα εύπιστο και αφελές ακροατήριο που θα τις πιστέψει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι αυτό το ακροατήριο υπάρχει και είναι και μεγάλο.
Υπάρχει το ακροατήριο που δέχεται να πιστέψει ότι έχει λιακάδα επειδή το είπε ο υπουργός ακόμη και όταν στέκεται εν μέσω καταιγίδας μουσκεμένο μέχρι το κόκαλο.

 Αυτό το κοινό θα ψηφίσει στις εκλογές σε λίγους μήνες και θα αξιολογήσει θετικά το έργο αυτής της κυβέρνησης. Μάλλον θα είναι μειοψηφία.

Κλείσιμο
Το ζήτημα όμως είναι ότι εκτός της άποψης ΣΥΡΙΖΑ επί παντός επιστητού, υπάρχει και η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, ένα αδιέξοδο που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με έναν τρόπο. Με αλλαγή της κυβέρνησης. 

Οι εκλογές δεν θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, θα δώσουν όμως ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που προσπάθησε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, δεν τα κατάφερε. Κατάφερε να κατέβει από το υπερπέραν στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν προσγειώθηκε. Δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις ιδεοληψίες, δεν κατάφερε όμως να ξεφορτωθεί τους Πολάκηδες και τους Καρανίκες, δεν μπόρεσε να αποφύγει τον ακραίο λαϊκισμό με τον οποίο ανέβηκε στην εξουσία, δεν κατάφερε να πει αλήθειες αντί για ψέματα.

Κατάφερε βέβαια πολλά. Ξεφορτώθηκε τον Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη, κατάφερε να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, κατάφερε να πάρει κάποια σωστά μέτρα και να περιορίσει χρόνια προβλήματα υπό την ασφυκτική πίεση των Ευρωπαίων, βαρυγκωμώντας και βρίζοντας. Δεν το έκανε όμως με την καρδιά του, δεν υιοθέτησε τις πολιτικές που εφάρμοσε και δεν τις πέρασε με θετικό τρόπο στους πολίτες, δεν φρόντισε οι πολιτικές του να είναι δίκαιες, δίχασε τον λαό. 

Οπως όλα δείχνουν, τις εκλογές θα τις χάσει με διαφορά. Το πότε θα γίνουν δεν έχει σημασία, αυτό αφορά μόνο τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. δεν βιάζεται, ξέρει ότι θα κερδίσει, ο λαός δεν βιάζεται, έχει μπροστά του το θεϊκό ελληνικό καλοκαίρι, οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται, έχουμε ευρωεκλογές. 

Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να αποφασίσει αν βιάζεται ή αν προτιμά να καθυστερήσει. Από τη μία φοβάται ότι αν του σκάσει ένα νέο Μάτι μέσα στο καλοκαίρι θα καταρρεύσει με γδούπο, διότι ο διαλυμένος κρατικός μηχανισμός δεν είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει, από την άλλη δεν θέλει με τίποτα να φύγει από την καρέκλα της εξουσίας και τα οφέλη της. 

Θα σερνόμαστε λοιπόν έτσι μέχρι να αποφασίσει ο Τσίπρας πότε θα κάνει εκλογές και μετά θα ελπίζουμε να αλλάξει η κατάσταση. Θα ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και θα φέρει επενδύσεις στη χώρα και αύξηση του ΑΕΠ. Το αν θα το καταφέρει ή όχι θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα του Μητσοτάκη. Πάντως το βέβαιο είναι πως όταν ο Μπαρόζο λέει ότι οι αγορές εκτιμούν πως στις εκλογές θα βγει ο Μητσοτάκης και γι’ αυτό έχουν αρχίσει να αξιολογούν θετικά την οικονομία μας, το εννοεί. Και ξέρει τι λέει, αντίθετα με τον Κουρουμπλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network