Οι εκλογές το μόνο σίγουρο, όλα τα άλλα στον αέρα
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Οι εκλογές το μόνο σίγουρο, όλα τα άλλα στον αέρα

Το 2019 είναι έτος εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αλλάξουμε κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση αυτονομίας, αν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και σε κάθε περίπτωση αν η όποια κυβέρνηση προκύψει θα έχει την αποφασιστικότητα και το πολιτικό θάρρος να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μπει η χώρα σε μια δυτικού τύπου κανονικότητα.

Οι κομματικοί μηχανισμοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταφέρει να αναβάλουν έως τώρα όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα διευκόλυναν την πρόοδο και την ανάπτυξη. Εχουν καταφέρει να συντηρήσουν αλώβητη μια πανίσχυρη γραφειοκρατία η οποία λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον της, δηλαδή για την ενίσχυσή της και την αύξηση του ελέγχου που ασκεί στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τα κόμματα συντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια με τη γραφειοκρατία (με την οποία οι κομματικοί μηχανισμοί ταυτίζονται ως πρόσωπα) και κανένας πολιτικός δεν έχει αποδείξει έως σήμερα ότι μπορεί να κινηθεί εκτός του πλαισίου που του βάζει η γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Οι μεταρρυθμίσεις που οι πολιτικοί καλούνται να επιβάλουν δεν είναι, δυστυχώς, ούτε επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι μεν δημόσιοι υπάλληλοι τις εμποδίζουν, οι δε ιδιώτες είτε δεν τις καταλαβαίνουν είτε τις φοβούνται.

Ελάχιστοι τελικά τις θέλουν και έτσι η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στη μεταπολιτευτική νοοτροπία που σημαίνει πελατειακό κράτος, αναποτελεσματικότητα παντού και μικροπολιτική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές εκτός αν η επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να προκαλέσει όχι απλές αλλαγές, αλλά ραγδαίες ανατροπές. Ο καιρός θα δείξει.

Πάντως, η άποψη των ξένων για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις είναι αποστασιοποιημένη από τα ελληνικά κόμματα. Γι’ αυτούς το βασικό είναι πως όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί θα παραμείνεις εντός του πλαισίου της μεταμνημονιακής εποπτείας. Και αυτό σημαίνει ότι τελικά αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις οι αγορές δεν θα μας χρηματοδοτήσουν ξανά και μέσα στην επόμενη τριετία η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει ξανά στην Ευρώπη επωμιζόμενη νέα μνημόνια.

Για το 2019, λοιπόν, όλα θα λειτουργούν στον ρυθμό των εκλογών, δηλαδή η χώρα θα υπολειτουργεί.

Οσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για όλους, και γι’ αυτούς που θα φύγουν και γι’ αυτούς που θα έρθουν και για τους πολίτες και για την οικονομία. 

Η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει μεγάλη προεκλογική περίοδο, η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει το «ξανασυμμάζεμα» που θα χρειαστεί να γίνει όσο ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του σπαταλούν χρόνο και χρήμα για να εξαγοράσουν ψηφοφόρους.

Κλείσιμο
Ακόμη κι αν επανεκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν προς το συμφέρον του να έχει προκαλέσει μικρότερη ζημιά πριν από τις εκλογές από αυτήν που μπορεί να προκαλέσει μια μακρά προεκλογική περίοδος.

Δυστυχώς, το πότε θα γίνουν εκλογές θα το αποφασίσουν ο Τσίπρας και η Κουμουνδούρου με αποκλειστικό κριτήριο το καλό του κόμματος και όχι της χώρας.

Κατά τα άλλα, όσοι περιμένουν ανάπτυξη της οικονομίας υπό αυτές τις συνθήκες είναι βαθιά νυχτωμένοι, η πορεία του Χρηματιστηρίου το αποδεικνύει αυτό, όπως και η ανυπαρξία επενδύσεων από Ελληνες ή ξένους.
 
Οι Ελληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να κοιτάζουν προς το εξωτερικό για δουλειές λόγω του άθλιου επιχειρηματικού κλίματος, όσοι έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν τα φέρνουν πίσω, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, ούτε καν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν εκτελείται προκειμένου να κρατήσει η κυβέρνηση τα λεφτά για εξαγορές ψηφοφόρων. Οταν λοιπόν σε μια χώρα κανένας ντόπιος, ούτε καν το κράτος επενδύουν, πώς θα έρθουν να επενδύσουν οι ξένοι;

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας φυσικά εξαρτάται εκτός από τις εγχώριες εξελίξεις και από τους διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι επίσης δεν είναι καθησυχαστικοί. 

Οι γεωπολιτικές αλλαγές που προκαλούνται από την πολιτική Τραμπ ενδέχεται να έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις στην περιοχή μας και κυρίως στη Μέση Ανατολή. Η επιθετικότητα του Ερντογάν δεν αναμένεται να περιοριστεί, ο ρόλος των Ρώσων στη Συρία, την οποία ουσιαστικά τους «χάρισε» ο Τραμπ, δεν ξέρουμε ποιος θα είναι, η στάση της Γερμανίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και κυρίως έναντι της Ελλάδας, στη μετά Μέρκελ εποχή δεν ξέρουμε ποια θα είναι και πόσο θα μας διευκολύνει, το αρνητικό κλίμα στις αγορές σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ολα αυτά μαζί με τις εγχώριες εξελίξεις δημιουργούν ένα τοπίο μεγάλης αβεβαιότητας για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ