Nikolopoulos

Οι αγορές δεν συγχωρούν, θα μας διαλύσουν

Γρ. Νικολόπουλος

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο, όταν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Ενώ είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη από τους πιστωτές για πολλά χρόνια σε ένα αυστηρό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν απορίες -για να μην πω αγωνίες- σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτείται η ελληνική οικονομία από τις αγορές. Οι αγορές, σε αντίθεση με τους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες της τρόικας, δεν συζητάνε, δεν δίνουν περιθώρια, ούτε αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Είτε δανείζουν είτε δεν δανείζουν. Και όταν δανείζουν, το κάνουν με αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Συνεπώς, αν κρίνουν ότι η οικονομία έχει καλές προοπτικές, δανείζουν με χαμηλότερα επιτόκια, αν κρίνουν όμως ότι οι προοπτικές είναι περιορισμένες, δανείζουν με υψηλά επιτόκια και αν δεν βλέπουν προοπτικές, δεν δανείζουν καθόλου.

Σήμερα, επειδή δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις που μειώνουν το κόστος του δημοσίου τομέα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα στηρίζεται σε υπερβολικούς φόρους. Το κράτος απορροφά ολόκληρη τη ρευστότητα της οικονομίας για να πληρώνει μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις και αν θέλει -όποτε θέλει- πληρώνει και κάποιες από τις υποχρεώσεις του σε προμηθευτές.

Η οικονομία ταλανίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και το τραπεζικό σύστημα δεν είναι σε θέση να δανείσει χρήματα λόγω της έλλειψης κεφαλαίων και των κόκκινων δανείων. Για να αρχίσει το τραπεζικό σύστημα να δανείζει χρήματα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, κάτι που θα γίνει κυρίως μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των τραπεζιτών, ακόμη και όταν η τράπεζα διαθέτει χρήμα να δανείσει, δεν υπάρχει ζήτηση. Και δεν υπάρχει ζήτηση διότι το κόστος που πρέπει να πληρώσει η επιχείρηση στο Δημόσιο είτε σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, είτε σε διάφορες γραφειοκρατικές υπηρεσίες είναι τόσο υψηλό που δεν μένει περιθώριο κέρδους. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μετατρέψουν τα δάνεια σε κέρδος κι έτσι δεν δανείζονται, ούτε επενδύουν. Και όσο υπάρχει τόσο υψηλό κόστος φόρων, εισφορών και γραφειοκρατίας, δεν πρόκειται να επενδύσουν.

Η χώρα λοιπόν ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για να δανείζεται μετά τα μνημόνια. Και θα βγει στις αγορές με πολύ μεγάλες δανειακές ανάγκες λόγω των υψηλών δαπανών του Δημοσίου, με διαλυμένο τον ιδιωτικό τομέα, με χαμηλή παραγωγή, με χαμηλές εξαγωγές, με υψηλές εισαγωγές, χωρίς επενδύσεις, χωρίς χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

Πώς θα φερθούν οι αγορές σε μια τέτοια χώρα; Μάλλον σκληρά. Και σκληρά σημαίνει ότι θα δανείζουν με υψηλά επιτόκια και ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμες να κλείσουν την κάνουλα των δανείων όταν διαπιστώσουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχωράνε σε μεταρρυθμίσεις. Τι είδους μεταρρυθμίσεις; Αυτές που εδώ ονομάζουμε «φιλελεύθερη οικονομική πολιτική», δηλαδή μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες και τους φόρους, εξαφανίζουν το έλλειμμα και οδηγούν σε μείωση του χρέους. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι αγορές για να δανείσουν και θα παρακολουθούν πολύ στενά αν τις κάνουμε ή όχι. Με την τρόικα και το μνημόνιο, όταν η κυβέρνηση δεν μπορούσε να επιβάλει μια μεταρρύθμιση, υπήρχε συζήτηση, κατανόηση, συμφωνία για αναβολή της μεταρρύθμισης, εναλλακτική λύση, υπήρχαν και ισοδύναμα μέτρα και η χρηματοδότηση συνεχιζόταν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Μετά τον Αύγουστο, όμως, όταν θα ζητάμε δάνεια από τις αγορές, τίποτα από αυτά δεν θα υπάρχει. Οι αγορές είναι απρόσωπες και πάρα πολύ σκληρότερες από την τρόικα.

Πώς θα κινηθεί λοιπόν αυτή η κυβέρνηση ή οι επόμενες μετά τον Αύγουστο για να ικανοποιήσουν τις αγορές;

Θα αναγκαστούν να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις ή θα τα τινάξουν όλα στον αέρα, δηλαδή θα μείνουν αδρανείς και θα φτάσουν σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων αν δεν μπορούν να δανειστούν για να πληρώσουν; Υποτίθεται ότι θα υπάρχει ένα μαξιλαράκι ρευστότητας, δηλαδή ένα απόθεμα κάποιων δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιούνται αν τα επιτόκια ανεβαίνουν και δεν μας συμφέρει να δανειστούμε. Αυτό το απόθεμα θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Και οι αγορές θα φροντίσουν, με επιμέλεια, να τελειώσει γρήγορα. Είναι σαν παιχνίδι πόκερ. Οταν γνωρίζεις πόσα λεφτά έχει ο αντίπαλος και έχει λιγότερα από εσένα, τον αναγκάζεις να τα ξοδέψει για να είναι μετά ευάλωτος. Αυτό οι αγορές το κάνουν καθημερινά, καθώς είναι η βασική τους δουλειά.

Το μαξιλαράκι αυτό λοιπόν εξασφαλίζει κάποιον πολύ μικρό πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση για να κάνει προεκλογική εκστρατεία με μικροπαροχές, αλλά εξαντλείται γρήγορα και μετά η χώρα είναι έρμαιο των αγορών.
Και σε αυτό το σημείο μάλλον εστιάζει η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: θα ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, θα αρχίσει κάποιες θεαματικές παροχές που θα ανατρέψουν την καλή εικόνα, θα εξαντλήσει το μαξιλαράκι και μετά τις εκλογές θα αφήσει στον Μητσοτάκη άδεια ταμεία και τις αγορές να τον εκβιάζουν.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Γνωστο αυτο

Και το ξερει και ο Τσιπρας. Απλα, προγραμματιζει το χτυπημα των αγορων να πεσει στην επομενη κυβερνηση.

Chris

Ρε παιδιά, αυτό το παραμύθι με τις αγορές, μέχρι και εγώ το έμαθα πια. Δεν το βαρεθήκατε? ήμασταν εξ αρχής ένα απόλυτα διαχειρίσιμο πρόβλημα της ευρωζώνης. Αποφάσισαν, αντί να μας κάνουν έναν διακανονισμό εξαρχής, με το χρέος, να μας τραβήξουν το αυτί, και να μας βασανίζουν ήδη επί 8 χρόνια. Γιατί, έτσι παραδειγματίστηκε η Ιταλία και η Ισπανία, και έκαναν λιτότητα. Ανά πάσα στιγμή, μας σώζουν, αν το πράγμα πάει στο αμήν. Έτσι και με τις αγορές. Αν δεν μας δανείσουν οι αγορές, θα βρούνε πάλι καμιά αλχημεία. Θα βρούνε ξεχασμένα λεφτά, που μας χρωστάει η ΕΕ. Και θα μας δανείσουν, για να μας έχουν στο σωληνάκι. Μέχρι να αποφασίσουν, ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες για τον διακανονισμό του χρέους. Μην ανησυχείτε λοιπόν. Το παιχνίδι είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Όσο είμαστε καλά παιδιά, θα μας κρατάνε ζωντανούς.

εξαιρετική τοποθέτηση

Πολύ εύστοχο άρθρο κ. Νικολόπουλε (ευτυχώς στη σημερινή αρθρογραφία δεν υπάρχουν σαχλαμάρες της Ξυδά)

κωστας

Δυστυχως, η δουλεια των αγορων δεν ειναι η εκπαιδευση, η εστω η απονομη δικαιοσυνης. Ειναι το κερδος. Το οποιο στο τελος θα αποδωσει δικαιοσυνη και θα εκπαιδευσει, αλλα μονο οσους ειναι ανοιχτοι στο να μαθουν κατι καινουργιο. Τα παιδια που πιστευουν οτι ο κοσμος γεννηθηκε, και τελειωσε το 1917 δεν θα μαθουν τιποτα καινουργιο. Θα πανηγυρισουν για το οτιδηποτε και θα ξαναπαρουν την εξουσια δινοντας χαντρες και καθρεφτακια στους ιθαγενεις. Προσωπικα μου ειναι αδιαφορος ο ρολος του "Σωτηρα", ο κοσμος μπορει να κανει οτι θελει, κι εγω το ιδιο. Αυτο ειναι απλως ενα σχολιο για τους "ιθαγενεις", αν θελησουν να βγαλουν τα ροζ γυαλακια τους και να ερθουν στον 21ο αιωνα.

αποσαθρωση των πάντων

Και όχι μόνο. Δηλαδη θα αφήσει τα ταμεία άδεια και οι αγορές θα αρχίσουν να εκβιάζουν. Θα αναγκαστει να κάνει η καινουργια κυβέρνηση περικοπές παντού, χειρότερες από τις σημερινές για εξευρεση πόρων. Και καπακι θα έχουμε απεργίες δαδηλωσεις,το γνωστό μπάχαλο από το περελθον .Αλλά το στρατηγικό σχέδιο περιέχει και άλλα στοιχεία. Με το σημερινό μεγάλο πλεόνασμα, των 10 δις, θα πάνε σε αποπληρωμή των δανειστών, πράγμα που δεν χρειάζεται να γίνει στην παρούσα στιγμή και θα αφήσει πίσω τεράστιες υποχρεώσεις του κράτους για την καινούργια κυβέρνηση η οποία θα αναγκαστεί να φορολόγει. Και ταυτόχρονα θα αρχίσει η προπαγανδα του ερυθρού φασισμου και η πλύση εγκεφάλου. Μιας και ο στόχος της αποσαθρωσης του ιδιωτικού παραγωγικου τομέα έχει επιτευχθεί και το εμπόριο ζει από τα έτοιμα. Όλα αυτά παράλληλα με την περεταιρω φτωχοποιηση του ολοκληρου του λαού και χωρίς να μειωθεί ο στρατός κατοχης των δημοσιων υπαλλήλων. Έτσι η μεθ'επόμενη κυβέρνηση, θα είναι ώριμο φρούτο, στα χέρια ποιο σκηροπυρινηκων αριστερων. Τώρα οι αμφιβολίες περί κομμουνιστικης απειλης,εξαλειφονται με την δήλωση χθες του υφυπουργού ότι ο Ρουβικωνας είναι ακτιβιστες, μια οργάνωση ακραίων φασιστων εγκληματιων. Η αιχμή του δόρατος του αντάρτικο των πόλεων. Πως θα φύγουν αυτά τα καθάρματα που είναι ικανά να βλάψουν και τον εαυτό τους αρκεί να πετύχει η ιδεοληψια τους, πάγμα που επιτυνχανεται με την μπουρδελοποιηση της κοινωνίας. Φανταστείτε τι εισπρατουν οι ανελ, για αυτό. Δεν ακουγεται ούτε κιχ.

TI XAIRETAI KAI XAZOGELAEI, PALI ??

Οι ΧΑΧΑΛΕΚΣΗΔΕΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ, ΔΗΜΕΥΟΥΝ, ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ, ΕΚΠΟΙΟΥΝ, ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΠΙ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΚΑΝΑ ΔΙΜΗΝΟ ΑΚΟΜΗ, ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ !! ΜΕ ΧΑΖΟΓΕΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ - ΤΑΧΑ - ΤΑ ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΑ ΧΡΕΗ !!! ΤΙ ΑΘΛΙΟΙ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ !!!!

Σουητώνιος,Τiberius 32,5

Κατα την απάντηση του αυτοκράτορα Τιβέριου στους έπαρχους που εισηγούνταν να επιβληθούν βαρύτεροι φόροι στους κατοίκους των επαρχιών :"boni pastoris esse tondere pecus non degluebere" (χαρακτηριστικό του καλού βοσκού είναι να κουρεύει τα πρόβατα ,όχι να τα γδέρνει.Οι τελευταίες δύο παράγραφοι περιγράφουν ακριβώς το σχέδιο του γδάρτη που κυβερνά. Το μαξιλάρι των 15 δις είναι μόνο δέρμα καθόλου μαλλί. Θα είναι θέμα χρόνου να ξαναζητήσουμε λεφτά απο τον ESM εκτός και αν γίνουν όλες οι σωστές κινήσεις ξεκινώντας απο τα 3Μ: Μείωση δαπανών -Μείωση φόρων- Μείωση φοροδιαφυγής

CR

Δεν χρειάζεται να έχουμε τις αγορές και τους δανειστές. Η πέμπτη φάλαγγα υπάρχει στο εσωτερικό. Τώρα πως ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει παροχές, που θα αφήσουν άδεια τα ταμεία για τη ΝΔ (κλαψ!) ενώ θα υπάρχει το πλαίσιο εποπτείας πολύ θα ήθελα να μας το εξηγήσει ο αρθρογράφος.

κιμων

τι ακριβως δεν καταλαβες ? συριζαιος ε?

Μα τις κανει ηδη...

Ηδη εχει προσλαβει ξανα χιλιαδες υπαλληλους στο δημοσιο, απο τους οτα ως τις διαδτημικες υπηρεσιες. Ηδη μοιρασε το μερισμα. Οι Ευρωπαιοι δεν νοιαζονται που ληστεψε οσους εχουν δυνατοτητα να πληρωσουν φορο, για να μοιρασει λεφτα σε οσους φοροδιαφευγουν κατα πλειοψηφεια. Εξαλλου οι ευρωπαιοι δεν δινουν τα δικα τους λεφτα, των πολιτων τους δινουν. Οι αγορες ομως δινουν τα δικα τους. Στα πρωτα τετοια κιχ την εκαναν. Και οτσιπρας ειναι παραπανω απο ικανος, για να μαζεψει ψηφους, να αρχισει οχι κιχ να κανει αλλα να βηχει σαν τρελος....

οι αγορές δεν

συγχωρούν τους μάγκες, τους ψεύτες, τους απατεώνες. Μπορεί να μη τιμωρήσουν άμεσα, ή μπορεί να μη καταλάβουν γρήγορα τι συμβαίνει, ή μπορεί να περιμένουν, αλλά αργά ή γρήγορα αντιδρούν. Αν δεν έχετε καταλάβει ποιός είναι ο ρόλος των αγορών στις κοινωνίες (καπιταλιστικές, κομμουνιστικές, κλπ), μάθετε τε το γρήγορα. Αν νομίζετε ότι οι αγορές είναι ανήθικες, τότε σφάλετε. Οι αγορές έχουν και ηθική και ιστορία μακρά όσο το ανθρώπινο είδος. Οι αγορές τιμωρούν άτομα, κοινωνίες ολόκληρες και ομάδες ανθρώπων. Οι αγορές όμως επιβραβεύουν και δίνουν απλόχερα. Οι αγορές χρειάζονται να τις καταλάβει κανείς, να μάθει τους περιορισμούς τους και τις ανεπάρκειες τους. Οι αγορές δεν είναι "Θεός", αλλά είναι εργαλείο που πρέπει να το κατανοήσει κανείς. Οι αγορές έχουν να κάνουν όχι μόνο με την οικονομία, αλλά και με τη πολιτική, την τέχνη, την επιστήμη. Οι αγορές για να σε βοηθήσουν, Ελληνα, χρειάζονται εσύ να καταλάβεις 1. την αξία του ανταγωνισμού σε όλες τις εκφάνσεις την κοινωνικής ζωής, όχι μόνο την οικονομία, και 2. Την αξία της ιδέας Rule of Law. Η χώρα της ελλάδας, δεν κατέχει κανένα απο τα παραπάνω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία