Nikolopoulos

Θα κάνει μεταρρυθμίσεις ο «χουβαρντάς»;

Γρ. Νικολόπουλος

Καθώς πλησιάζουμε σε μια -καθόλου «καθαρή»- έξοδο από τα μνημόνια, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν κάναμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν την κατάσταση, αλλά, αντίθετα, διαλύσαμε την οικονομία και παραμένουμε απροστάτευτοι από τους τοπικούς δαίμονες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει ψηφοφόρους δίνοντάς τους λεφτά, το βάφτισε αυτό κοινωνικό μέρισμα και παράλληλα ομολόγησε ότι βρήκε τα λεφτά αυτά από την υπερφορολόγηση. Το παίζει γαλαντόμος, ανοιχτοχέρης, χουβαρντάς, λέγοντας ότι θα μοιράσει χρήμα σε φτωχούς (τους οποίους ο ίδιος φτωχοποίησε) και το χρήμα που λέει ότι θα μοιράσει το πήρε από τις τσέπες όλων και όχι φυσικά από τους πλούσιους. Με τα λεφτά των άλλων παριστάνει τον λαϊκό ήρωα. 

Ο Τσίπρας δηλώνει πως κάνει αναδιανομή του πλούτου, ενώ αυτό που κάνει είναι να γενικεύει τη φτώχεια και να διατηρεί στο απυρόβλητο όλες τις αιτίες της κατάρρευσης της χώρας. 
Οι αιτίες αυτές είναι η πελατειακή σχέση πολιτικών, κομμάτων και δημόσιας διοίκησης και η -πάλι πελατειακή- σχέση αυτών των τριών με τους πολίτες και κάποιους επιχειρηματίες. 
Εφόσον οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τη σημερινή, κατόρθωσαν να διατηρήσουν το ίδιο μοντέλο δημόσιας διοίκησης χωρίς να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι αιτίες της κρίσης δεν εξαλείφθηκαν. Υπάρχουν και θα τις βρούμε ξανά μπροστά μας.

 Ολα όσα παρουσιάστηκαν ως μεταρρυθμίσεις μόνο μεταρρυθμίσεις δεν ήταν. Η υπερφορολόγηση, η μείωση των εισοδημάτων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Είναι μέτρα απελπισίας που αποσκοπούν στο να μαζέψει το Δημόσιο όλο το χρήμα για να επιβιώσει. Ετσι, το Δημόσιο σκοτώνει όλους τους άλλους, διαλύει την οικονομία και καταστρέφει τις προοπτικές της νέας γενιάς για να διατηρήσει την ισχύ του. 
Καθώς λοιπόν φτάνουμε στο υποτιθέμενο τέλος των μνημονίων, ίσως αρχίσει επιτέλους και η εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων. 

Οχι επειδή ωρίμασαν οι πολιτικοί αλλά επειδή εξαντλήθηκε η δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν. 

Εφόσον το πλεόνασμα στηρίχθηκε στους φόρους και την παύση πληρωμών των υποχρεώσεων του Δημοσίου είναι μη διατηρήσιμο. 

Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη με τα οποία τους φορτώνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση μέσω της αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Για να διατηρηθεί το πλεόνασμα πρέπει να μειωθούν τα έξοδα του Δημοσίου. Και αυτό γίνεται μέσω μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. 
Θα τις κάνει ο Τσίπρας; Θα προσπαθήσει να τις αποφύγει όσο μπορεί, αλλά, πάνω απ’ όλα, θέλει να διατηρήσει την εξουσία και να εξασφαλίσει ότι μελλοντικά μπορεί να διατηρήσει το κόμμα του. Θα κρίνει λοιπόν τι τον συμφέρει πολιτικά και προσωπικά και θα αποφασίσει. Στην καλύτερη περίπτωση, θα λέει ότι κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα εφαρμόζει αυτά που ψηφίζει. Οπως κάνει μέχρι σήμερα. Θα αφήσει την καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη; Ισως. Το ερώτημα είναι αν και η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις διότι και εκείνη είναι ένα λαϊκίστικο κόμμα, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει προσωπικά ο αρχηγός της. 
Για να συνέλθει η χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο. Και όλες οι μεταρρυθμίσεις αφορούν το Δημόσιο και τον πολιτικό κόσμο. 
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων στους ικανούς και με τη σύνδεση αμοιβής και ιεραρχικής ανόδου με την παραγωγικότητα είναι η πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει για να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου, να περιοριστεί η διαφθορά και να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

Η μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους που αυτή προκαλεί στους πολίτες είναι επίσης αναγκαία. Σε όλες τις λίστες των διεθνών οργανισμών βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των εμποδίων που θέτει το Δημόσιο στην οικονομία. 
Αν κάποιος πρωθυπουργός αποφασίσει να κρίνει τους υπουργούς του με βάση τη βελτίωση της θέσης κατάταξης της χώρας στις διεθνείς λίστες στον τομέα που κάθε υπουργός εποπτεύει, τότε και μόνο τότε θα δούμε μια πραγματική βελτίωση της ζωής στην Ελλάδα. Διότι τότε ο κρινόμενος υπουργός και συνολικά η κυβέρνηση θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Θέλει κάποιος πολιτικός να το κάνει αυτό; Δεν φαίνεται να θέλει κανείς, αλλά και να θέλει δεν το λέει, διότι αν το πει η δημόσια διοίκηση θα τον εγκαταλείψει και θα τον εμποδίσει. 
Ο μόνος τρόπος λοιπόν να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι μέσω της πίεσης των ξένων, η οποία θα συνεχιστεί ακόμη και αν υποθέσουμε ότι επισήμως τελείωσε το μνημόνιο. Ανεπισήμως βέβαια θα εφαρμόζεται για πολλά χρόνια, μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα, κάτι που θα γίνει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο υπό πίεση και αν δεν έχουν κανένα άλλο «ισοδύναμο» οι Ελληνες πολιτικοί θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις - κλαίγοντας και βρίζοντας βεβαίως.
Τελικά αφού μας καταλήστευσε το κράτος, θα αναγκαστεί να κάνει όλα όσα απέφυγαν οι πολιτικοί που διοίκησαν τη χώρα μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή, πάντως, κάποιος θα υποχρεωθεί να τα κάνει αφού εμείς δεν θα έχουμε άλλα λεφτά να του δώσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΨευτΑλεξης ΧωριςΤσιπας

Θα μεταρρυθμιστειτε ολοι, θελετε-δεν θελετε! Ειμαι ανενδοτος και απολυτα αποφασισμενος να φερω την προοδο, την ανανεωση και την αλλαγη

Η δικτακτόρια του κοινοβουλίου

Όλα δείχνουν ότι ο στρατός κατοχής, δηλαδη το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, ο πελατειακος φασισμός, οι κομματικοι στρατοι, εξακολουθουν να έχουν την απόλυτη κυριαρχία στην πολιτική ζωή της χώρας .Από εποχης Ανδρέα ,όταν το πελατειακο σύστημα καθιερώθηκε, με επιστημονικο τρόπο, αυτού του είδους ο φασισμός,πού έναντι ανταλλαγματων ή ρουσφετιων, εξαγοράζουν την ψήφο των πολιτων .Συστημα που υπήρχε και παλαιότερα, αλλά όχι στην έκταση αυτή, και για άλλο σκοπό. Έκτοτε ρουφάει το κόπο τον ιδρώτα του λαού, με μοναδικη σκοπό, να συντηρεί και να τρέφει μια μερίδα πολιτών, κυρίως δημοσιους υπαλλήλους, να ψηφίζουν στις εκλογές τα κόμματα της Βουλής. Αυτοί οι στρατοι , οργανώθηκαν δια μέσου του συνδικαλισμου,και αποτελούν την μεγαλύτερη μάστιγα, υποδουλωσαν τον λαό, τον ιδιωτικό τομέα, από όπου αντλούν και τους οικονομικούς πόρους.Κυρίως με την αριστερά ιδεολογία, βρίσκουν προφασεις, να διεκπεραίωνουν το εκληματικο τους έργο. Αλλα και η αλλη παράταξη η επονωμαζομενη και δεξιά, χρεισιμοποιει την ίδια αιτιολογία,για να λαμβάνει ψήφους στις εκλογές, αλλά κυρίως να παρανομεί χωρίς έλεγχο. Το κακό είναι ακόμη και οι εταίροι στην Ευρώπη, γνωστές της ιδιορρυθμιας αυτής, αντί να την πολεμισουν , συνεργάστηκαν μαζί τους, υποθέτω γία λογους ίδιου συμφεροντος .Έτσι το πρόβλημα της Ελλάδος, η οινονομική δυσπραγια, θα διαιωνιζεται , την στιγμή μάλιστα που από το δημοψήφισμα, εδειξαν την δυναμη τους, ξεπερνώντας το μισό των εκλογεών, λαμβάνοντας το 62% του όχι. Όλα αυτά τα χρόνια ο ιδιωτικος τομέας, είτε ψήφιζε είτε όχι, δεν είχε καμία σημασία. Τώρα ο ισχυρισμός ότι τελειώνουν τα λεφτά των ιδιωτών και ότι θα περιοριστεί ο δημόσιος τομέας και έτσι δεν θα μπορουν να συντηρούν τους κομματικους στρατούς, δεν ισχύει. Η αντοχή τους είναι τεράστια, μέχρι λαχανιδες θα μας κάνουν να βράζουμε και να πίνουμε τον ζουμι τους. Κατά τα πρωτυπα των κομμουνιστικων κομμάτων. Ελπίδα καμιά. Μια και οι εταιροι μας είναι γνώστες της φασιστικής νοοτροπίας της Ελληνικής νομεκλατουρας, της δικτακτοριας του κοινοβουλίου.

@

Θα κάνει, όσες "μεταρρυθμίσεις" έκαναν και οι ...προηγούμενοι, που του παρέδωσαν χρέος 325(!) -τριακοσια εικοσι πεντε- δισεκατομμυρια και ανεργία 26%...

@@

Τσίπρα εσύ?

Vas_Pap

Αυτος θα κανει...ειναι αλλοιωτικος απο τους αλλους και εκτος απο μεταρυθμιεις θα μειωσει και το χρεος που του φορτωσαν οι αλλοι,δηλαδη για την ακριβεια μόνος του το επιδιωξε. Ηδη πριν αρχισει να το μικραινει το μεγαλωσε καμια 20 δις για να μπορει μετα να κυλαει προς τα κατω πιο ευκολα...εχει τεχνικη ο ανθρωπος. Ετσι δεν ειναι "συντροφε" ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία