Nikolopoulos

Δημόσιοι υπάλληλοι: Υπηρέτες ή δερβέναγες;

Γρ. Νικολόπουλος

Ο πρωθυπουργός δήλωσε προχθές ότι θα κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο, ότι ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι ένας μικρός δημόσιος τομέας επιτρέπει στα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτα.

Οι δηλώσεις αυτές είναι απολύτως αναμενόμενες από έναν πολιτικό της Αριστεράς. Θα μπορούσε όμως ακριβώς τις ίδιες να τις έχει κάνει οποιοσδήποτε Ελληνας πολιτικός, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας. Ολοι οι Ελληνες πολιτικοί -εκτός από κάποιους που όμως το κρύβουν επιμελώς- έχουν παρόμοιες απόψεις. Και όσοι λένε ότι δεν συμφωνούν, όταν αναλάβουν κυβερνητικό πόστο κάνουν αυτό ακριβώς που περιγράφει ο Τσίπρας: προσλήψεις στο Δημόσιο και αύξηση δαπανών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα και η Δεξιά είναι υπέρ του κρατισμού, όπως το Κέντρο και φυσικά η Αριστερά. 

Η ελληνική οικονομία ήταν, είναι και παραμένει κρατική και αυτό δεν θα αλλάξει παρά τις πιέσεις των εταίρων και τις διεθνείς τάσεις, διότι δεν το επιτρέπουν οι πολιτικοί μας και η δημόσια διοίκηση. 

 Η κρίση που ζούμε τα τελευταία οκτώ χρόνια οφείλεται στην υπερμεγέθη αύξηση του δημόσιου τομέα που συσσώρευσε τεράστια ελλείμματα τα οποία καλύπτονταν με διαρκώς αυξανόμενα δανεικά. Οταν όλα αυτά αποκαλύφθηκαν, οι διεθνείς αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν και μπήκαμε σε διεθνή εποπτεία και σε μνημόνια. Με τα μνημόνια οι εταίροι που συνέχισαν να μας χρηματοδοτούν ζητούσαν μεταρρυθμίσεις για να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου και για να λειτουργήσει σωστά το κράτος, αλλά οι Ελληνες πολιτικοί, αντί για μεταρρυθμίσεις, προτίμησαν να αυξήσουν τους φόρους διαλύοντας εντελώς την οικονομία.

Οκτώ χρόνια μετά, δεν έχουμε ακόμη υλοποιήσει τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και περιμένουμε τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή από δύο ακραία κρατικιστικά κόμματα, να τις εφαρμόσουν για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση. Και όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό, μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο επειδή αν προσπαθούσε να τις εφαρμόσει οποιαδήποτε άλλη, οι «ριζοσπάστες» του ΣΥΡΙΖΑ θα έκαιγαν την Αθήνα και θα κατέβαζαν σε απεργία το Δημόσιο ώστε να παραλύσει η χώρα.
Ας το πάρουμε λοιπόν απόφαση, κάποιες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ίσως προχωρήσουν τώρα με την πίεση των δανειστών, αλλά το DNA των Ελλήνων πολιτικών είναι τέτοιο που σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθούν να μεγαλώσουν το Δημόσιο και πάντα θα κυνηγάνε τα «συμφέροντα» όχι για να πετύχουν ισοτιμία και να προστατεύσουν την αγορά και το επιχειρείν, αλλά για να επωφεληθούν μέσω της διαπλοκής.

 Με δεδομένη λοιπόν αυτή την κατάσταση, αυτό που μας απομένει είναι να δούμε πώς το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, πώς θα γίνει πιο παραγωγικό και πώς θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά ακούγονται ουτοπικά και ίσως είναι, αλλά μεγάλο Δημόσιο που ταυτόχρονα είναι αντιπαραγωγικό και δεν προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τα μόνα που εξασφαλίζει είναι ύφεση, φτώχεια και διαρκή αύξηση ελλειμμάτων και χρέους. Εφόσον λοιπόν οι πολιτικοί θέλουν μεγάλο Δημόσιο, τουλάχιστον ας αυξήσουν τις απαιτήσεις τους από αυτό. Και οι πολιτικοί και οι πολίτες φυσικά.  Η απαίτηση να έχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αφού πληρώνουμε πάρα πολλούς φόρους για να συντηρήσουμε το μεγάλο Δημόσιο είναι απολύτως λογική και αναγκαία. Για να βελτιωθούν λοιπόν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να δουλεύουν περισσότερο και αποδοτικότερα και να αρθούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. 

 Με λίγα λόγια, πρέπει να υπάρχουν και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και σύνδεση της αμοιβής τους με την παραγωγικότητά τους και μείωση της γραφειοκρατίας. 
Η γραφειοκρατία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, οδηγεί σε διαπλοκή και διαφθορά στον δημόσιο τομέα και κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια. 
Το χαμηλό επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών αναγκάζει τους πολίτες να πληρώνουν φροντιστήρια επειδή τα παιδιά δεν μαθαίνουν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, οδηγεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία αυξάνοντας το κόστος περίθαλψης, αναγκάζει τους πολίτες να καταφεύγουν σε λογιστές και συμβούλους για να καλύψουν τις απαιτήσεις της γραφειοκρατίας και επηρεάζει αρνητικά κάθε δραστηριότητα. 

 Εφόσον λοιπόν οι πολιτικοί μας δεν σκοπεύουν να μειώσουν το κράτος, αλλά αντίθετα θέλουν διαρκώς να το αυξάνουν, τουλάχιστον ας το βελτιώσουν ώστε να μειωθεί το βάρος που προκαλεί στη χώρα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

 Φυσικά και πρέπει κάποιες από τις δραστηριότητές του να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτό δεν αρκεί αν δεν αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν υπάρξει αξιοκρατία στις προσλήψεις και στην ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων, αν το Δημόσιο δεν βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα και αν δεν επικρατήσει η λογική ότι τελικά ο δημόσιος υπάλληλος είναι υπηρέτης του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών και όχι δερβέναγας. 

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Μαιρη

Αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην αγροτική παραγωγή και μόνο. Αυτές θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους, λόγω επαγγέλματος και καθημερινής τριβής (δυστυχώς) με αυτά τα αποβράσματα της κοινωνίας, ένα θα σας πω: Οι μαζικές απολύσεις πρέπει να προηγηθούν και έπειτα να ακολουθήσει λυντσάρισμα και κρέμασμα.

Πανος

Καλο αρθρο μπραβο για την τεκμηριωση. "Σαν πολιτης σκυφτος ραγιας...σαν πιασει θεση...δερβεναγας."

gregory

nomizw oti i hwra hreiasete to esy , astynomia ,strato oloi oi aloi sto spiti tous den prosferoun kamia yperesioa gregory gregory

κωστας

Γι αυτους ακριβως τους λογους δεν θα γινει τιποτα. Ο Αλεκσις θα την κανει με ελαφρα πηδηματακια, φροντιζοντας ομως να κραταει τα τμηματα κρουσης του σε φορμα ωστε να ξαναξεκινησει το καψιμο της Αθηνας οταν φυγει. Ενας αλλος τυπος μαφιας ειναι κι αυτος, "η μας κανετε κυβερνηση, η σας καιμε καθε βραδυ". Η καταληξη θα ειναι, μετα απο αυξομειωσεις του κρατους και δωρακια οσο δεν βλεπει ο Σοιμπλε, η καταρρευση του κρατους, ισως με τα χαρακτηριστικα της σοβιετικης ενωσης.

panos

570.000 δ.υ εχει η ελλαδα.........μεσα ο στρατος η αστυνομια νοσοκομεια και δασκαλοι ........................ειναι κατω απο το μεσο ορο της ευρωπαικης ενωσης..........................................επενδυσεις χρειαζομαστε και να ανασανει ο κοσμος..................μην επαναλαμβανετε ιδεοληψιες των ακραιων κυκλων της νεας δημοκρατιας............αν θελαμε κομματικα τσιτατα θα πηγαιναμε στο συνεδριο οχι σε σαιτ εφημεριδας κ.δημοσιογραφε...................προσπαθειτε να βαλετε τον κοσμο να τσακωθει μεταξυ του λες και κατεβαινετε για εκλογες.............καπου μπερδεψατε τον ρολο σας νομιζω

ΣΥΜΦΩΝΟΣ

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ . ΝΕΕΣ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΡΑ , ΚΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΛΕΦΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ .

cg

Όταν μετά από τόσα χρόνια μνημόνια δεν υπάρχει ακόμα αξιολόγηση στο δημόσιο, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί. Όλοι γνωρίζουμε την έκφραση φίλησα κατουρημένες ποδιές για να μπω στο δημόσιο ή για να βάλω το παιδί μου στο δημόσιο. Και αυτή η νοοτροπία δυστυχώς δεν έχει αλλάξει. Αν ποτέ χαλαρώσει λίγο η επιτήρηση τα ίδια θα γίνουν δυστυχώς. Θα ψηφίζω όσο ζω όποιον πει πως θα καταργήσει την μονιμότητα στο δημόσιο (και το κάνει) και συνδέσει τους μισθούς και τις απολύσεις στο δημόσιο με την παραγωγικότητα. Δεν παράγεις, σπίτι σου. Έχει έλλειμμα η ΔΕΚΟ χ; Μέτρα να σταματήσει να είναι ελλειμματική. Αν χρειάζεται να γίνει μείωση μισθών ή απολύσεις να γίνουν. Τολμάει κανείς πολιτικός να τα πει αυτά;

Αντωνης

Θρασυτατοι και προκλητικοι ΔΥ η και νεαροι συνταξιουχοι του Δημοσιου, υποτιμουν τη νοημοσυνη μας και νομιζουν οτι απευθυνονται σε διανοητικα καθυστερημενους. Φυσικα και ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ο δημοσιος τομεας, αφου στα νουμερα που παρουσιαζονται ΔΕΝ συμπεριλαμβανονται οι νεαροι συνταξιουχοι του Δημοσιου κατω των 60 ετων. ΔΕΝ συμπεριλαμβανονται αυτοι που ( μας ) δουλευουν στις ΔΕΚΟ. Στις δημοτικες αμαρτωλες επιχειρησεις. Ακομα και σημερα ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΥΓΝΑ και το μονο πραγμα που εχουν στο μυαλο τους ειναι η αργομισθια τους, η βολεψη τους, το εφαρπαξ και η συνταξη χωρις δουλεια. Εις βαρος της χωρας, εις βαρος των μελλοντικων γενεων, εις βαρος των ιδιων τους των παιδιων!!!! Για τετοιους μιλαμε. Για τετοια ατομα.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΤΕ; ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΕΣΥ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΛΕ. ΠΩς ΤΟ ΒΓΑΛΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε;

Νκ

Ασε ρε σφραγιτζηδες, που καθε φορα που μιλαμε για ΔΥ κρυβεστε πισω απο την αστυνομια την πυροσβεστικη και τους νοσοκομους! Αν ειχαμε 670.000.(και οχι 570.000 που ψευδως γραφει ο πιο πανω!) ιατρους νοσοκομους αστυνομους και πυροσβεδτες, Σουηδια θα ηταν η Ελλαδα! Τωρα ομως ειναι Μπανανια γιατι εχει 670.000 ξυστες που το μονο που κανουν ειναι να ταλαιπωρουν τον πολιτη και να φωναζουν με τσυριχτη φωνη "Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ" αφου πρωτα ΔΕΝ εξυπηρετησαν τον προηγουμενο με διαφορες προφασεις!

Ραγου

Νικολόπουλε πες την αλήθεια, σε ελληνική εφορία έχεις πατήσει το πόδι σου; Πολεοδομία, ασφαλιστικό ταμείο; Χμμμ, δεν πολυφαίνεται!

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο

Σκλάβοι

ΜΑΡΙΟΣ

''Το χαμηλό επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών......οδηγεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία αυξάνοντας το κόστος περίθαλψης...'' Δεν έχετε καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία