Μόνο το Κέντρο εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Μόνο το Κέντρο εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη

Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις αυτών των ημερών ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη περί της θέσης της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό κέντρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος ασφαλώς σε όλους τους πολίτες αλλά και στους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης, ποια είναι σήμερα η πολιτική ταυτότητα του δεξιού κόμματός του και το τοποθέτησε ξεκάθαρα στο Κέντρο και όχι στη Δεξιά. Συγκεκριμένα είπε: «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής, το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Θεωρώ ότι αυτοί οι συμπολίτες μας -και είναι, ξέρετε, ολοένα περισσότεροι συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι- αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου».

Αυτό το ξεκαθάρισμα έχει πολλούς αποδέκτες. Καταρχήν απευθύνεται στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, η οποία ενδεχομένως να παρεξήγησε την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η τοποθέτηση αυτή παρουσιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεξιά στροφή της κυβέρνησης, αλλά προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αυτή την πρόθεση και γι’ αυτό έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Ν.Δ. εκφράζει το Κέντρο. Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός απευθύνεται με τη δήλωσή του και στους κεντρώους ψηφοφόρους, που περιλαμβάνουν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν μετακινηθεί ευκολότερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη Ν.Δ. Και όσοι από αυτούς ψήφισαν Ν.Δ. (εξαιτίας προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη) στις τελευταίες εκλογές με βαριά καρδιά, χρειάζονταν αυτή τη δήλωση και ανακουφίστηκαν. Η διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι το κόμμα εκπροσωπεί πλέον του κεντρώους και όχι τους δεξιούς, όπως παλιότερα ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί η θετική για την κυβέρνηση εντύπωση των κεντρώων ψηφοφόρων. Η δήλωση πάντως περιέχει και κάποια πολύ ουσιαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αντιδιαστολή με τη λογική του πολιτικού προσήμου, βάσει της οποίας η χώρα είναι διχασμένη 70 χρόνια, ο Μητσοτάκης προτάσσει τη λογική της αντιμετώπισης των προβλημάτων με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό και όχι με ψευδεπίγραφα αριστερά ή δεξιά πρόσημα. Σε αυτή τη λογική θα έπρεπε να κινούνται όλοι, αλλά ο αυτοεγκλωβισμός σε κόμματα και πολιτικές επιλογές που επιβάλλεται κυρίως από τα αριστερά κόμματα θολώνει την εικόνα και κρύβει το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η πρόοδος της χώρας, η ανάπτυξη της οικονομίας, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και η διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις και στη δημόσια διοίκηση. Θέτει λοιπόν σωστά ο πρωθυπουργός τον εθνικό στόχο και στιγματίζει όσους επιμένουν σε άλλες πολιτικές θεωρήσεις, συγκεκριμένα τώρα τους «δεξιούς» βουλευτές του, λέγοντας ευθέως για όσους ενοχλούνται από την τοποθέτηση της Ν.Δ. στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, ότι είναι δικό τους πρόβλημα, όχι του πρωθυπουργού. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Κέντρο, η επιλογή της αποτελεσματικότητας αντί των πολιτικών προσήμων είναι συνθήκες απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας από εδώ και πέρα. Καμία πολιτική ιδεολογία, καμία ψευδεπίγραφη δεξιά ή αριστερή πολιτική δεν συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας. Τα κόμματα έχουν αλυσοδέσει τους ψηφοφόρους σε δεξιά και αριστερά «μαντριά», κανένα κόμμα δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, διότι όλα περιορίζονται σε δεξιές ή αριστερές κραυγές και επί δεκαετίες ο ρόλος του πολιτικού κέντρου είναι παρεξηγημένος, καθώς όλοι είναι αναγκασμένοι να ενταχθούν σε ένα δεξιό ή αριστερό στρατόπεδο. Η οικονομία έτσι δεν πηγαίνει πουθενά, η δημόσια διοίκηση δεν εξυγιαίνεται, η δημοκρατία βασανίζεται και η χώρα καθηλώνεται σε τριτοκοσμικά επίπεδα.

Η ανάδειξη του πολιτικού κέντρου σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, η επαναφορά της ετικέτας του κεντρώου ως υπεύθυνου και σημαντικού ψηφοφόρου είναι πολύ σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα έχουν θετική επίδραση στην πρόοδο της χώρας. Οι κεντρώοι θέλουν την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν είναι αντίθετοι στις παροχές, δεν είναι αντίθετοι ούτε στις ιδιωτικοποιήσεις. Εξετάζουν πότε πρέπει να γίνει το ένα και πότε το άλλο. Δεν απαιτούν περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων, απαιτούν αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Δεν επιθυμούν πολιτικές πόλωσης ούτε ειδικά δικαστήρια, απαιτούν πολιτικές διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς. Οι κεντρώοι δεν ενδιαφέρονται αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, ενδιαφέρονται για το αν πιάνει τα ποντίκια. Και αυτό είναι που χρειάζεται και η οικονομία. Η μείωση της πόλωσης μεταξύ δεξιών και αριστερών και η ανάδειξη του Κέντρου ως χρήσιμης δύναμης είναι αυτά που θα πάνε τη χώρα μπροστά, αντίθετα με τα δεξιά και αριστερά καφενεία που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα επί δεκαετίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ