Κόκκινα δάνεια: Ας δούμε την αλήθεια!
giorgos-stylios01

Γιώργος Στύλιος

Κόκκινα δάνεια: Ας δούμε την αλήθεια!

Πάνω από το 40% των δανείων στην Ελλάδα είναι μη εξυπηρετούμενα έναντι 3,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του. Σε σύγκριση δε με την τελευταία τετραετία, το 90%. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι περίπου 5 δις, που ισοδυναμούν με την μισή κεφαλαιοποίηση της Coca Cola στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση προχώρησε σε νέα 3η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, που προσέθεσε κόστος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Παρέδωσε τον απόλυτο έλεγχο και τη διοίκηση των τραπεζών της χώρας στους δανειστές. Απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι μπορεί να χρειαστεί να δώσουν για μια ακόμη φορά χρήματα για να σώσουν τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί το όλο θέμα. Οι συνεπείς δανειολήπτες, που αποπληρώνουν με θυσίες τις υποχρεώσεις τους, είναι αδικημένοι. Δεν τους παρέχεται καμία απολύτως επιβράβευση ή κίνητρο. Η κυβέρνηση δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Κύπρος, όπου δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο του σε τιμή αντίστοιχη με αυτή των funds. Καμία ανάλογη πρόβλεψη δεν έχει γίνει ούτε για τους εγγυητές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού άφησε το πρόβλημα να γιγαντωθεί, έδωσε δίμηνη παράταση στο νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος παρά την προστασία που παρείχε στην πρώτη κατοικία, παρουσίαζε σοβαρά κενά τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι κακοπληρωτές εις βάρος όλων των συνεπών πολιτών που από το υστέρημα τους προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν.

Πέρα όμως από τα κόκκινα δάνεια στα νοικοκυριά, πλήρης ήταν και η αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Από τις 400.000 επιχειρήσεις με οφειλές, αυτές που εντάχθηκαν τελικά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν ξεπερνούν τις 1000. Δηλαδή μόλις το 0.25%. Δεδομένου ότι οι τράπεζες αδυνατούν να διοχετεύσουν χρήματα στην αγορά πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε «λουκέτο». Θέσεις εργασίας χάθηκαν. 450.000 νεαροί Έλληνες επιστήμονες, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Με την εργασία τους αυξάνουν τα ΑΕΠ των χωρών που τους φιλοξενούν. Στη χώρα μας έμειναν τα χρέη για τις σπουδές τους σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.

Η οικονομία της πατρίδας έχει ανάγκη από ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ένα νομικό πλαίσιο εφαρμόσιμο, απλό στην κατανόηση του και προπάντων βιώσιμο. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει επί του θέματος μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: Οι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) Οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία, β) Οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους και γ) Οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους. Ουσιαστικά, οι δύο πρώτες κατηγορίες χρίζουν απόλυτης προστασίας. Η τρίτη κατηγορία αφορά υποθέσεις που πρέπει να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ταυτόχρονα, η λύση που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, παρέχει ουσιαστική 2η ευκαιρία στους επιχειρηματίες θύματα της κρίσης, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το παρόν ζήτημα δεν αποτελεί εύκολη εξίσωση. Ο κίνδυνος δημιουργίας κενού στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ορατός. Ο τρόπος που διαπραγματεύεται και παίρνει αποφάσεις η κυβέρνηση προκαλεί την ανησυχία στα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πολιτική ηγεσία αγνοεί τις προτάσεις μας και αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεδειγμένα έχει αποτύχει να φέρει εις πέρας αυτά τα σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Όμως, κάθε λανθασμένη κίνηση κοστίζει σε οικογενειάρχες την υπόστασή τους. Απαιτούνται ρυθμίσεις εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές και δίκαιες.

*Του Γιώργου Στύλιου, Βουλευτή Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ