Αυτονόητες (;) σκέψεις για το Μεταναστευτικό
politis

Γιώργος Ν. Πολίτης

Αυτονόητες (;) σκέψεις για το Μεταναστευτικό

Η κατανόηση και η συμπάθεια –με την κυριολεκτική σημασία του όρου, συν-πάσχω, δηλαδή υποφέρω μαζί με τον άλλο–  προς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για μια καλύτερη ζωή είναι αυτονόητη

Εξίσου αυτονόητη είναι και η αναγνώριση ότι η Δύση ευθύνεται  για τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική επιβάρυνση του Τρίτου Κόσμου. Επομένως, έχει και μια επιπλέον ηθική οφειλή προς αυτούς τους ανθρώπους. Απ’ την άλλη μεριά, είναι επίσης αυτονόητο, ότι όσο κι αν ένας άνθρωπος συμπονέσει τον πλησίον του, δεν είναι ικανός να βοηθήσει όλους τους φτωχούς της Γης.

Αντίστοιχα, μια μικρή χώρα που είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται μέσα σε τρία χρόνια περισσότερο απ’ όσο μειώθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ τη δεκαετία που ακολούθησε το Κραχ του 1929, είδε την ανεργία στους νέους να ξεπερνά το 50%, προκαλώντας κύμα φυγής τους προς το εξωτερικό και διανύει τον έβδομο χρόνο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, είναι δεδομένο ότι διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες συμπαράστασης. Κι όσο κι αν η Ελλάδα έχει, πράγματι, και αυτή μερίδιο ευθύνης για τα δεινά των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι μετανάστες, δεν έχει ούτε το αποκλειστικό, ούτε το μεγαλύτερο –ούτε καν μεγάλο μερίδιο–, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ή της Δύσης γενικότερα.

Κατά συνέπεια, δεν έχει κάποια άγραφη ηθική υποχρέωση να δεχθεί ανεξέλεγκτα υψηλό αριθμό μεταναστών, πολύ περισσότερο αφού με αυτόν τον τρόπο οδηγείται και η ίδια στην εξαθλίωση. Εάν σε μια φτωχή χώρα 10.000.000 κατοίκων συρρεύσουν 10.000.000 μετανάστες, το πρόβλημα του Τρίτου Κόσμου δεν θα λυθεί• απλώς η χώρα θα κατρακυλίσει μια ώρα αρχύτερα στον Τρίτο Κόσμο.

Κλείσιμο


*Ο Γιώργος Ν. Πολίτης είναι Επίκουρος Καθηγητής κοινωνικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας του βιβλίου "Να σηκωθούμε όρθιοι - Η επανάσταση της κοινής λογικής".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα