Επιμόρφωση. Ας γίνει προαιρετική εθελούσια αμειβόμενη επιλογή
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Επιμόρφωση. Ας γίνει προαιρετική εθελούσια αμειβόμενη επιλογή

Τελικά αποδείχθηκαν ελάχιστοι αυτοί που είχαν ανοιχτό το μυαλό να αποδεχθούν τον πραγματικό λόγο της καθιέρωσης του λεγόμενου επιδόματος επιμόρφωσης των επιστημόνων. Αν και τον ψέλλιζε η Κυβέρνηση, αδυνατώντας να τον πει δυνατά. Ήταν ο μοναδικός τρόπος να εκταμιεύσει η Κυβέρνηση τα χρήματα οικονομικής ενίσχυσης των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών από το ΕΣΠΑ, από Ευρωπαϊκά κονδύλια δηλαδή, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έξυπνη σκέψη κατ αρχήν. Για να εκταμιευθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ απαιτούνται, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας του, διαδικασίες και ειδικός σκοπός που πρέπει να βεβαιωθεί ότι επιτελέστηκε. Υποχώρησε όμως η έξυπνη σκέψη αυτή μπροστά στην γενική εξέγερση και κατακραυγή των ίδιων των «επιστημόνων», δια των οργανώσεών τους. ΤΕΕ, Δικηγορικοί και άλλοι επιστημονικοί Σύλλογοι, ΝΠΔΔ, είδαν το θέμα κοντόφθαλμα και κυρίως εγωιστικά και ένοιωσαν πως υποτιμούνται από τη συμμετοχή «επιστημόνων» στη σχετική διαδικασία. Ή μήπως επειδή αποκλείονταν από τη διαχείρισή των σχετικών κονδυλίων; Ενώ το 600άρι ως ποσό δεν το ένοιωσαν ως υποτίμηση .

Την αντίδραση αυτή άδραξαν ως ευκαιρία για πολιτική σπέκουλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης , επιρρεπή εξ επαγγέλματος στην κολακεία των μαζών, στον λαϊκισμό δηλαδή, καταγγέλλοντας σκάνδαλα, αδιαφάνεια, χαριστικές πράξεις και ρεμούλες.

Δεν σκέφτηκαν ή μάλλον αδιαφόρησαν, τουλάχιστον κάποιες «φωτισμένες» συνδικαλιστικές ηγεσίες, άσε την αντιπολίτευση, ότι εναλλακτικά η επιχορήγηση θα μπορούσε να δοθεί , όπως και έγινε τελικά με την αναδίπλωση του πρωθυπουργού, μόνο με επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού. Που καλείται ήδη, μιας και η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ακόμα, να σηκώσει τεράστια βάρη. Του προϋπολογισμού που αν και με πολύ περιορισμένες δυνατότητες, έχει πολύ κόσμο να ενισχύσει στην δύσκολη αυτή περίοδο. Άνεργους, εργαζόμενους, απολυόμενους, ιδιαίτερα ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, επιχειρήσεις που πρέπει να ενισχυθούν για να πάρουν μπροστά και γενικά μεγάλες κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται συγκριτικά σε εν πολλοίς πολύ χειρότερη μοίρα και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από την πλειοψηφία των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτή είναι η μία παράμετρος. Η άλλη , που προφανώς δεν σκέφτηκαν οι εκπρόσωποι των επιστημόνων, είναι πως η επιμόρφωση αυτή μπορεί , και σίγουρα είναι, χρήσιμη και πραγματική ευκαιρία να γίνει, στις ημέρες της αναγκαστικής αργίας τους. «Παράπλευρη» ωφέλεια σε μια περιόδου απραξίας. Και παρασύρθηκαν να αντιδράσουν προφανώς από :
είτε τους οικονομικά ανεξάρτητους, τους πετυχημένους, που δεν ένοιωσαν την ανάγκη να αποκτήσουν ένα επιπλέον προσόν και κυρίως δεν έχουν ανάγκη τα 600€ για να επιβιώσουν και πρόταξαν, οι υπερευαίσθητοι, την «ντροπή» της διαδικασίας.

Κλείσιμο
είτε τους ελάχιστους που κατείχαν το αντικείμενο της επιμόρφωσης,

Αποτέλεσμα. Και ο εθνικός κορβανάς θα επιβαρυνθεί και θα κινδυνεύσει να μικρύνει το ονομαστικό ποσό των επιχορηγήσεων γενικά. Γιατί είναι φυσικό ότι μεγαλώνοντας ο διαιρέτης , ο αριθμός δηλαδή των δικαιούχων κρατικής ενίσχυσης, θα μικραίνει το κατά κεφαλή ποσό, μιας και τα συνολικά ποσά του προϋπολογισμού που μπορούν να διατεθούν για ενισχύσεις είναι σχεδόν δεδομένα. Άσε που τα έσοδά του θα συρρικνώνονται τους προσεχείς μήνες της ύφεσης. Εκτός όμως αυτού θα κινδυνεύσουν να χαθούν χρήματα του ΕΣΠΑ, αφού λόγω της καραντίνας και της μειωμένης εξ αυτής οικονομικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να τρέξουν επιλέξιμα προγράμματα και να απορροφηθούν πόροι.

Επειδή όμως , κ. πρωθυπουργέ, κάθε επιμόρφωση, πολλώ μάλλον στην καλπάζουσα τεχνολογία, είναι χρήσιμη και αναγκαία και επειδή υπάρχουν πολλοί που τη θέλουν και δεν θα είχαν αντίρρηση να γεμίσουν τις άδειες ημέρες της καραντίνας με κάτι χρήσιμο, είναι μια μοναδική ευκαιρία, να την επαναφέρετε. Όχι ως υποχρεωτική, δηλαδή ως πρόφαση επιχορήγησης, αλλά ως προαιρετική εθελούσια αμειβόμενη επιλογή. Για όποιον την θελήσει και δηλώσει συμμετοχή. Πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια.

Να ξεμπροστιάσετε τους υποκριτές κτυπώντας το λαϊκισμό που δεν θα έχει τι να πει και θα συρθεί να συμφωνήσει.

Δεν θα κινδυνεύσουν να χαθούν και να απορροφηθούν χρήματα του ΕΣΠΑ
Θα εμπλουτισθεί η ικανότητα και η επαγγελματική επάρκεια των επιστημόνων στην τεχνολογία, με ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο και προσόν. Επένδυση στην τεχνολογία και την πρόοδο και
Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους, που έχουν πραγματική ανάγκη, τους πολύ νέους κατά κανόνα, να εισπράξουν ένα επιπλέον βοήθημα, αμοιβή , στην περίοδο της επαγγελματικής τους απραξίας. Γιατί φοβάμαι πως η μεγάλη αντίδραση προήλθε κυρίως από αυτούς που δεν έχουν πραγματική ανάγκη το 600άρι για να επιβιώσουν.

Εκτός αυτού, είναι σκόπιμο, θεσμοθετώντας ειδική διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ να ρίξετε τη μπάλα, αναθέτοντας την επιλογή και υλοποίηση της επιμόρφωσης , στους φορείς των επιστημόνων, το ΤΕΕ, τους Δικηγορικούς και λοιπούς επιστημονικούς Συλλόγους. Να θέσετε στη διάθεσή τους, τους σχετικούς πόρους και να τους καλέσετε, είναι άλλωστε ΝΠΔΔ – φορείς δημόσιας εξουσίας και αυτοί - να υλοποιήσουν, άμεσα και με ταχύτητα, τις σχετικές διαδικασίες επιλογής των ειδικά διαπιστευμένων επιμορφωτών, την κατάρτιση του καταλόγου των συμμετεχόντων με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, την διεκδίκηση των ποσών , κατά κεφαλήν, και γενικά την διαχείριση των σχετικών κονδυλίων σε δεδομένο σύντομο χρόνο. Θα αφαιρέσετε έτσι το δικαίωμα από το λαϊκισμό να μιλάει για κυβερνητικά σκάνδαλα.

Για να δούμε εν τέλει τις πραγματικές προθέσεις, τις δυνατότητες και την επάρκειά των επιστημονικών φορέων. Αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του λαϊκισμού σε μια διαδικασία, από την οποία μόνο να ωφεληθεί θα έχει η κοινωνία.

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK