Γιατί είναι παλαιοκρατιστές
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Γιατί είναι παλαιοκρατιστές

Εσύ κεντρώε δημοκράτη  Ευρωπαϊστή, οπαδέ  για πολιτικούς και   πολιτισμικούς  λόγους, του «ανήκομεν  στη δύση», νοικοκύρη, πετυχημένε,   με καλή δουλειά και προσωπικές υποδομές,  εσύ γιατί αντιδράς στους Συριζανέλ;

Μήπως είσαι κολλημένος, ανεδαφικός και δεν βλέπεις καθαρά; Τι σε νοιάζει εσένα φανατικέ του αστικού - δυτικού τρόπου ζωής , αν αυτούς τους αρέσει να λένε και να καμαρώνουν, ότι είναι αριστεροί. Δεν σου φτάνει ότι ενεργούν και συμπεριφέρονται δυτικότροπα και δυτικόφιλα, συσφίγγοντας τις σχέσεις με τη δύση, διατηρούν το βασικό καπιταλιστικό οικονομικό και δομικό πλαίσιο της κοινωνίας.

Αυτά δηλαδή που κι εσύ θέλεις. Χωρίς να ανοίξει μύτη. Χωρίς να ξηλώνονται κάθε μέρα πεζοδρόμια και να παραλύει το κέντρο. Ακόμα κι όταν υποκλίνονται, ταπεινά , για να τιμήσουν τη Μέκκα του καπιταλισμού, όταν διώχνουν κατ’ εντολή το Ρώσο πρέσβη, που δεν τόχε κάνει ούτε ο Παπάγος. Δεν σε ικανοποιεί που στρίψαμε έγκαιρα και έντεχνα προς την Ευρώπη στο κρίσιμο 2015; Έστω με καθυστέρηση και σημαντική ζημιά. Γιατί αντιδράς;

Εύλογος αντίλογος και φαινομενικά δύσκολη η απάντηση. Υπάρχουν πάνω από εκατό απαντήσεις (λόγοι) , απάντησε ο ναύαρχος Νέλσον στο βρετανικό ναυτοδικείο στο γνωστό περιστατικό. Αρκεί όμως μία.

Επειδή είναι ακραίοι «παλαιοκρατιστές». Αδιάφορο, αφού μετράει το αποτέλεσμα, αν είναι ψεύτες και υποκριτές και δεν πιστεύουν πραγματικά τις δυτικότροπες επιλογές τους, αλλά τις κάνουν, είτε γιατί τους έχουν πείσει οι έξω και ελπίζουν, είτε γιατί το έχουν πιστέψει, ότι μόνο αυτοί μπορούν να τους διατηρήσουν στο θρόνο της εξουσίας, ως βολικούς . Όλα θα ήταν ανεκτά, εκτός βέβαια από κάποιες διαφαινόμενες σοβαρές θεσμικές παρεκτροπές σταλινικής λογικής, αν οι κυβερνώντες δεν συνέχιζαν, συστηματικά, τη διόγκωση του δημόσιου τομέα, τη διεύρυνση της παρέμβασης του κράτους και την εγκατάλειψη της ιδιωτικής οικονομικής δράσης.

Τα τελευταία χρόνια, φάνηκε, προς στιγμήν , πως η κρίση είχε μια παράπλευρη ωφέλεια. Την ηθική αποκαθήλωση του κρατισμού, στον οποίο και στο δυσανάλογα μεγάλο κράτος αποδόθηκε, μεταξύ άλλων, η εθνική μας κατάρρευση. Με τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες και σπατάλες , την συνεπακόλουθη διαφθορά , τις προμήθειες και τις μίζες, τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις κλπ, κλπ. Για λίγο όμως. Γιατί αποδείχθηκε, δυστυχώς, πως ο κρατισμός έχει βαθιές, ανθεκτικές ρίζες, που δεν μπόρεσαν να ξεριζωθούν, στη συνείδηση της γαλουχημένης να βυζαίνει με το κεφάλι στο δημόσιο κορβανά ελληνικής κοινωνίας . Έτσι ήρθαν στα πράγματα «έγκαιρα» και ελέγχουν την εξουσία οι λαϊκιστές, οι αρχιερείς του κρατισμού στον οποίο πιστεύουν βαθύτερα και από τους παλαιοΠασόκους «δήθεν» σοσιαλιστές , που στοιχήθηκαν άλλωστε εν πολλοίς πίσω και δίπλα τους έγκαιρα. Μαζί βέβαια και κάποιοι δεξιοί εξ ίσου κρατιστές, για πολιτικάντικους λόγους αυτοί.

Όλοι αυτοί μαζί, όταν κατάλαβαν ότι η κοινωνία «κινδυνεύει» να απογαλακτιστεί από τον κρατισμό, από τον έλεγχό της πολιτικής, το δικό τους δηλαδή, έσπευσαν πανικόβλητοι, μη χάσουν το δοβλέτι , να αποδομήσουν την αντικρατικίστικη φιλελεύθερη, αντίληψη, που είχε αρχίσει να επηρεάζει θετικά τη συνείδηση της κοινωνίας. Οι ορκισμένοι οπαδοί του κράτους – πολυεργαλείου , αντί να δουν το πρόβλημα στην αληθινή του βάση, να συνεχίσουν την προσαρμογή του στις πραγματικές ανάγκες και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα που παράγει, άρχισαν την παλινόρθωση. Δεκάδες δημόσιοι Οργανισμοί φυτρώνουν κάθε μέρα στα μνημονιακά και μη νομοσχέδια, που ψηφίζει βροχηδόν αδιάβαστα το κοινοβούλιο.

Κλείσιμο
Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, μέλη των ΔΣ και υπαλληλικό προσωπικό, στελεχώνει άχρηστους οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου, που υποτίθεται θα αναλάβουν κάποια δράση του κράτους. Αληθώς όμως βολεύουν κομματικά στελέχη στις διοικήσεις και ημετέρους με διορισμούς και μονιμοποιήσεις. Και «ανεπαισθήτως», κατά τον ποιητή, διευρύνονται τα τείχη του κράτους απειλώντας να «κλείσουν τους πολίτες από τον κόσμο έξω» . Δημιουργούνται δίαυλοι για να διοχετεύεται σε ημέτερους, το προϊόν της υπερφορολόγησης και υπερεισφοροδότησης , ο μόχθος δηλαδή των αγωνιζομένων πολιτών του συρρικνούμενου ολοένα ιδιωτικού τομέα. Αντί στην παραγωγή, καταλήγει σε άχρηστες δραστηριότητες, που αναβιώνουν και ενισχύουν την νοσηρή νοοτροπία και τον εθισμό των νέων στο διορισμό στο δημόσιο. Επαναφέρουν δομές και νοοτροπίες, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο ίδιο αποτέλεσμα. Την κρίση που βιώνουμε δέκα σχεδόν χρόνια. Που δυστυχώς δεν θα χρειαστεί να επανέλθει, γιατί δεν θα φύγει ποτέ.

Όχι λοιπόν στους παλαιο-κρατιστές, λαϊκιστές, ακραία παλαιοκομματικούς , οπισθοδρομικούς, συντηρητικούς, που γυρίζουν τη χώρα 50 χρόνια πίσω. Παντού. Και το κάνουν ξεγελώντας πάλι τον κόσμο με υποσχέσεις, κρύβοντας τις συνέπειες και το ολέθριο αποτέλεσμα του μοντέλου τους. Με μανδύα μάλιστα την πιπίλα του αριστερού (δήθεν και ψευδο)προοδευτισμού, που δυστυχώς πουλάει ακόμα, εμπλουτισμένος με διχασμό, ρουσφέτια και διορισμούς. Επιτομή παλαιοκομματισμού. Δυστυχώς όλα αυτά με την ανοχή αν όχι συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Αλλά και των Αμερικανών, συμμάχων μας, που νοιάζονται μόνο για τα στενά γεωπολιτικά συμφέροντά τους και βρήκαν τους ανθρώπους τους. Τρίβουν τα χέρια τους οι Ευρωπαίοι δανειστές μας από τα πλασματικά πλεονάσματα, αδιαφορώντας για το υπερ - εισφορο - φορολογικό σφίξιμο όσων παράγουν και δηλώνουν, πιστεύοντας πως έτσι θα πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν. Στενόμυαλα εθελοτυφλούν ικανοποιημένοι από τη μειωμένη κοινωνική αντίδραση των πληττομένων αστών στα μνημονιακά μέτρα (το πατροπαράδοτο πρόβλημα ανοχής της Ελληνικής μεσαίας τάξης).

Δεν βλέπουν πως ο κρατισμός και η επαναδιόγκωση του κράτους θα καθηλώσει την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου, ελλείψει πόρων. Και θα δημιουργήσει ελλείμματα και ανάγκη και άλλων δανεικών. Θα στερέψει την πηγή από την οποία και μόνο μπορεί να υπάρξει πραγματικό υγιές περίσσευμα, που θα μπορέσει να ξεπληρώνει χρέη. Το πρόβλημα θα είναι ορατό οσονούπω , αν δεν αλλάξει κάτι.


* Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος

ΜΟΤΟ: Γιατί αποδείχθηκε, δυστυχώς, πως ο κρατισμός έχει βαθιές, ανθεκτικές ρίζες, που δεν μπόρεσαν να ξεριζωθούν, στη συνείδηση της γαλουχημένης να βυζαίνει με το κεφάλι στο δημόσιο κορβανά ελληνικής κοινωνίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ