Andreou

Μακεδονικό: Ενα άλλο σενάριο

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Το όνομα της FYROM είχε στοιχειώσει φαίνεται και το ξύπνησαν κάποιοι απότομα (λέγε με ΝΑΤΟ) μετά από 25 χρόνια. 

Για δικό τους χατίρι κι εμείς οι αριστεροί, his master voice. Οι Ελληνες πλημύρισαν παλμό και αγωνιστική αγαλλίαση. Αναπόλησαν εθνικούς αγώνες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, τον Χριστόδουλο, τα δάκρυα του Καραμανλή, τον Αντρέα. Αναβίωσαν συζητήσεις για την ανιστόρητη αντιποίηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας από τους σλαβόφωνους γείτονες, τις αλυτρωτικές βλέψεις και διεκδικήσεις τους, τα αγάλματα, τις πλατείες.

Ωρύονται οι Μακεδονομάχοι: απειλείται η Θεσσαλονίκη, όχι στη λέξη «Μακεδονία» ούτε σε σύνθετη ονομασία. Κραυγές και εθνική πλειοδοσία. Το μαύρο πέπλο του εθνικολαϊκίστικου πατριωτισμού σκέπασε τα πάντα. Πολιτικές δυνάμεις που πάντα επένδυαν στην πατριδοκαπηλία αναθάρρησαν. Ο λαός, εύπιστος, από κοντά. Νέα συλλαλητήρια με άγνωστους πάτρωνες και χρηματοδότες, όργιο στα social media, ανακοινώσεις, διαπρύσιοι λόγοι, σωτήρες του έθνους, μεσσίες. Οι πολιτικές δυνάμεις διχασμένες. Η Ελλάδα στα κάγκελα. Οι μετριοπαθείς στο απόσπασμα. 

Οι FYROMίτες, απέναντι, κουρασμένοι από τη φτώχεια συμβιβάζονται με σύνθετη ονομασία. Ψελλίζουν, για την τιμή των όπλων, πως η περιοχή τους ήταν ανέκαθεν Μακεδονία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αυτό το όνομα δόθηκε στην επαρχία της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας του Τίτο, με το όνομα αυτό μεγάλωσαν τα παιδιά τους και το FYROM, που έχει δεχθεί η Ελλάδα, έχει μέσα του το «Μακεδονία».

Δώστε μας κάτι, υπονοούν, να τελειώνουμε, αλλά να μην ξευτιλιστούμε στους δικούς μας.  Να, λοιπόν, ένα άλλο σενάριο. Να σκηνοθετηθεί επεισόδιο, τόσα και τόσα σκηνοθετούνται, για να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - με πρωτοβουλία των ΗΠΑ βέβαια που καίγονται. «Λόγω της απειλούμενης σύρραξης, των απρόβλεπτων συνεπειών και του φόβου αλυσιδωτών αντιδράσεων στο (ακόμα και τώρα) μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης».

 Μπορεί να αναφερθεί και ότι οι τουρκικές, οι αλβανικές και οι βουλγαρικές Ενοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή. Ποια είναι η αλήθεια άλλωστε και ποιος πιστεύει ποιον σήμερα.

- «...Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει ότι:

-  Η περιοχή βορείως του Αίμου, που σήμερα ονομάζεται FYROM, αποτελεί τμήμα της γεωγραφικής περιοχής Μακεδονία, με την έκταση που καταλάμβανε μέχρι τη διάλυση του μακεδονικού κράτους του Μεγαλέξανδρου, που στη συνέχεια έγινε η ομώνυμη ρωμαϊκή και βυζαντινή επαρχία.

-  Η Μακεδονία του Μεγαλέξανδρου, του Φίλιππου, του Αριστοτέλη κ.λπ., αποτελεί εθνολογική, ιστορική, πολιτισμική, γλωσσική παρακαταθήκη και κοιτίδα του ελληνικού έθνους.

- Αιώνες αργότερα, πολύ μετά τη διάλυση του μακεδονικού κράτους, στη βυζαντινή περίοδο, εγκαταστάθηκαν και κυριάρχησαν στην περιοχή αυτή διάφορα φύλα. Ειδικά στην περιοχή FYROM εγκαταστάθηκαν Σλάβοι και Αλβανοί και στα όρια της Βουλγαρίας, Βούλγαροι. 

- Το όνομα του κράτους FYROM θα είναι εφεξής έναντι πάντων «Ανω Μακεδονία» και θα έχει την έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού της περιοχής στην οποία έχουν εγκατασταθεί και διαβιούν από αιώνων οι Σλάβοι και οι Αλβανοί πολίτες του. 

- Τα υφιστάμενα σήμερα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και FYROM αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και τις αντιμαχόμενες χώρες ως σταθερά και απαραβίαστα. Η Ελλάδα και η FYROM δεν διατηρούν διεκδικητικές βλέψεις σε εδαφικές περιοχές η μία της άλλης.   

- Η FYROM δεν θα κάνει εφεξής χρήση συμβόλων, ονομάτων και θεσμικών στοιχείων της ιστορικής Μακεδονίας. Οι δύο χώρες, που συνυπογράφουν την απόφαση αυτή θα την επικυρώσουν άμεσα από τα κοινοβούλιά τους ως διεθνή σύμβαση και θα αποφεύγουν κάθε πρόκληση ή άλλη ενέργεια που την αμφισβητεί . Η τυχόν παράβαση της απόφασης θα θεωρείται παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και θα επισύρει τις προβλεπόμενες διεθνείς κυρώσεις». 

Θα μπορούσε, ίσως πρέπει, να γίνει έτσι. Να απαιτήσουν οι υπάκουοι Ελληνες της συγκυβέρνησης, από τους Αμερικανούς υποκινητές, να λυθεί το πρόβλημα μέσω του ΟΗΕ. Με απόφαση-διεθνή σύμβαση που θα λύνει συνολικά το πρόβλημα γιατί θα υπερισχύει και του Συντάγματος, που δεν χρειάζεται να αλλάξει.

Το πρόβλημα με αυτή τη μικρή και φτωχή χώρα, που θα ’πρεπε να είναι αποικία και δορυφόρος μας, αλλά δεν είναι επειδή το εθνικό μας DNA μας σπρώχνει, ιδιαίτερα σήμερα, να ανοίγουμε και να συντηρούμε προβλήματα στον βωμό διατήρησης της εξουσίας, είναι τεχνητά διογκωμένο. Με τον λαό να αφυπνίζεται επιθετικά όταν δεν πρέπει και να πιάνει τον καναπέ όταν πρέπει να είναι στον δρόμο.

Αλλιώς δεν εξηγείται ούτε το «μακεδονομαχικό» κλίμα, ούτε η προχθεσινή «ηρωική» εικόνα του στρατάρχη με στολή παραλλαγής και το στεφάνι στο χέρι, στο Αιγαίο, να προκαλεί διά της ΤV, συντηρώντας επικίνδυνα μια διένεξη με ισχυρό αυτή τη φορά γείτονα, για να οπισθοχωρήσει... στην πρώτη αντίδραση.

Αχός βαρύς ακούγεται, έλεγε ο ποιητής για το Σούλι. Επεφταν όμως ντουφεκιές. Ευτυχώς σήμερα πέφτουν ακόμα άσφαιρα και πυροτεχνήματα για θόρυβο και εντυπώσεις. Από επικίνδυνα αφελείς, όμως.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Αλή αλ-Γιουνάνι

"αποτελεί τμήμα της γεωγραφικής περιοχής Μακεδονία" ΔΕΝ αποτελεί. Αποτελεί τμήμα της αρχαίας Παιονίας. ΜΟΝΟ ένα κομμάτι στα νότια της ΠΓΔΜ ανήκε στη Μακεδονία (Μοναστήρι, Γευγελή) κ.α. Και ένα τμήμα στα βόρειο-δυτικά ανήκε στη Δαρδανία (Τέτοβο, Γκόστιβαρ) κ.α.

Ελπίδα

Υπάρχει από ότι βλέπω ισχυρή τάση στους Έλληνες πλέον να αναγνωρίζουν την ιστορία και να αποκαλούν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα της. Μπράβο! Σε συζητήσεις μας πρέπει να το ομαλοποιουμε και να μη λέμε "Σκοπιανοί", "Αλβανοβουλγαροι" και "Φυρομιανοι". Επειδή μιλάμε με λογική, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αρκετούς από τον περίγυρο μας να ξεφύγουν από τις εθνικιστικές κουταμαρες. Οφείλουμε να αποκαλούμε τη χώρα Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους κατοίκους Μακεδόνες. Επίσης, αγνοήσετε όσους το γυρνάνε σε προσωπικες επιθέσεις του τύπου: "Είσαι ανθελληνας, προδότης, Σκόπιανος κτλ". Απαξίωση μόνο τους αξίζει!

Η ιστορική αλήθεια

Θα ήθελα να θυμίσω στους φασίστες μας την παροιμία "η κότα όταν πίνει νερό κοιτάει και το Θεό "Να ανοίξουν κανά βιβλιαράκι ,να διαβάσουν την ιστορία των βαλκανικών πολέμων και να καταλάβουν επιτέλους ότι ΟΛΑ τα εδάφη από Κιλκίς και Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη τα πήραμε χωρίς να έχουμε καμιά απαίτηση για αυτά, λόγω συγκυριών και κυρίως λόγω της βλακείας των μοναρχοφασιστών που κυβερνούσαν την τότε Βουλγαρία. Οπότε, αφήστε ήσυχο το γειτονικό κρατίδιο ρε γελοίοι και ασχοληθείτε με τίποτα σοβαρότερο στη ζωή σας. Όσο για τους "ιστορικούς "μας σαν τον Παπαρηγόπουλο που αναφέρει πιο κάτω άλλος σχολιαστής, τι να πούμε;Ότι είναι η ντροπή της ιστορικής επιστήμης;Μάλλον όχι, αφού δεν μπορούμε να τούς χαρακτηρίσουμε καν επιστήμονες. Οι άνθρωποι είναι επιπέδου αγιορίτη μοναχού που δεν έχει βγάλει δημοτικό.

Marvel

Πολύ ψύχραιμο άρθρο κε ανδρεου, που δυστυχώς δεν βλέπω να επαληθεύεται. Έχουμε μπλέξει σε μια ηλίθια διαμάχη , κυριολεκτικά για ανεμόμυλους , που το δίκιο μας διεθνώς δεν θα το βρούμε γιατί πολύ απλά δεν έχουμε δίκιο. Οι γείτονες να ζουν στη περιοχή 1500 χρόνια, όσον να ναι ενα δικαίωμα το έχουν. Για χίλια χρόνια επί Βυζαντίου ζούσαν κανονικά και ήσυχα μαζί με τους Έλληνες και surprise surprise οι πρόγονοι μας Μακεδόνες τους έλεγαν για να τους ξεχωρίσουν από τους Βούλγαρους και τους Έλληνες . Δυστυχώς τότε το μακεδονας σήμαινε περίπου ο σλαβοφωνος κάτοικος της Μακεδονίας. Τους Έλληνες δεν χρειαζόταν να τους δώσουμε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό απλά τους έλεγαν Ρωμαίους. Όπως και τώρα ο Έλληνας είναι Έλληνας είτε μένει στην Πελοπόννησο είτε στη Μακεδονία . Μετά το 1992 οι συμπαθείς Βορειοελλαδίτης συμπατριώτες μας θυμήθηκαν ότι είναι κα Μακεδόνες και άρχισαν να αυτοπροδιοριζονται έτσι. Άλλη κουταμάρα αυτή, από γεωστρατηγικής/ διπλωματικής πλευράς. Η αλήθεια είναι ότι με την εθνολαικιστικη υστερία τροφοδοτούμε τους αντίστοιχους καραγκιόζηδες της άλλης πλευράς και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν εχθρό εκεί που δεν υπάρχει. Οι Σκοπιανοί θα μπορούσαν να είναι το πιο φιλικό κράτος της περιοχής και όπως τα λέτε και αυτοί προσπαθούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο να βγούνε από το αδιέξοδο. Έχουμε πραγματικά πολύ σοβαρούς εχθρούς που κυριολεκτικά αμφισβητούν τα σύνορα μας , και από ότι φαίνεται δρουν και συννεοημενοι ( Τουρκία- Αλβανία) και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά μάλλον ετοιμάζουν επεισόδιο. Δεν μας παίρνει να ασχολούμαστε με τους Σκοπιανούς , ούτε να επιτρέψουμε να γίνουν μέρος μια σ μεγάλης Αλβανίας. Θυμίζουμε το Βυζάντιο στην παρακμή του, που αντί να ασχολείται με τους Τούρκους ασχολούνταν πάλι με ονόματα και τίτλους ( τότε για τα πρωτεία του παπα και αν ο δικός μας η ο γερμανος αυτοκράτορας έπρεπε να ονομάζεται Ρωμαίος ). ΥΓ. Όσον αφορά το βέτο να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι για χόρταση. Προβάλλαμε την προηγούμενη φορά βέτο γιατί δεν δέχονταν συνθέτη ονομασία (που εμείς δεχόμασταν). Αν έρθει τώρα συνθέτη ονομασία και δεν τη δεχτούμε και πάμε για βέτο, αφενός θα μας θεωρήσουν διεθνώς ως σχιζοφρενείς , αφετέρου θα μας προσπεράσουν με συνοπτικές διαδικασίες ως άσοβαρους.

Επιχείρημα αχυρανθρώπου

Είναι πολύ εύκολο να παρουσιάζονται ως ανθέλληνες, προδότες, κομματόσκυλα, εθνομηδενιστές κτλ όποιοι αποκαλούν τη γείτονική χώρα με το όνομά της ή παρουσιάζουν επιχειρήματα ενάντια του τυφλού ελληνοεθνικισμού. Ηρεμήστε λίγο και ακούστε τι έχει να πει και η άλλη μεριά. Και επιτέλους ξεκινήστε να ΣΕΒΕΣΤΕ τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, τους Μακεδόνες και τη μακεδόνικη γλώσσα! Είναι απαράδεκτο και προσβλητικότατο να μην αποκαλείτε κάποιον με το όνομά του, ανεξάρτητα αν καλλιέργησε εθνική συνείδηση 100, 1,000 ή 10,000 χρόνια πριν. Αν η Ελλάδα σεβόταν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, το θέμα θα είχε λήξει 25 χρόνια πριν και πιθανότητα με σύνθετο, γεωγραφικό όρο που τώρα ορισμένοι παρακαλάνε να πάρουν. Και ούτε θα είχαμε ενδυναμώσει τους γραφικούς και εγκάθετους Γκρουέφκιδές τους!

@ Επιχειρημα αχυρανθρωπου

Για ποια Δημοκρατια της Μακεδονιας μιλας? Κρατος με αυτο το ονομα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Το κρατιδιο λεγεται ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ και κατοικουν Σλαβοι και Αλβανοι. Το ...Δημοκρατια της Μακεδονιας ειναι ΠΡΟΙΟΝ ΚΛΟΠΗΣ!

Η ιστορική αλήθεια @00:40

Αστοιχείωτε φασίστα, δεν λεγόταν (όχι λέγεται)"βαρντάσκα",αλλά "βαρντάρρρρσκα".Τόσο δύσκολο είναι να προσφέρεις "ρσκ"φθογγολογικά ανάπηρο άτομο;Όσο και ναναι, δεν είσαι άραβας η εβραιος για να προφέρεις μόνο φωνήεντα. Αλλά επί της ουσίας. Λεγόταν Βαρντάρσκα Μπάνοβινα που σημαίνει διοικητικό διαμέρισμα του Βαρδάρη. Ξέρεις γιατί;Γιατί το βουλγαρικό VMRO η αλλιώς εν συντομία και ελληνιστί Μακεδονική Οργάνωση περιείχε τον όρο Μακεδονία και οι σέρβοι τότε ισχυρίζονταν ότι οι κάτοικοι της περιοχής που κατέλαβαν δεν είναι ούτε βούλγαροι, ούτε σλαβομακεδόνες αλλά σέρβοι, οπότε ο όρος Μακεδονία έπρεπε να μην υπάρχει στο τότε σερβικό λεξικό. Διαβάστε επιτέλους λιγάκι ρε φασίστες. Καλό θα σας κάνει. Έτσι θα περιοριστούν σημαντικά οι βλακείες που αμολάτε κάθε λίγο και λιγάκι.

Σκοπιανε

Κι εγω θελω να λεγομαι Ιουνστινιανος και να κατεχω ολη την Μεσογειο. Αλλα δεν γινεται, γιατι κανενας δεν σεβεται αυτο το δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου μου. Να θυμασαι Σλαβε οτι αυτοπροσδιορισμος δεν ειναι το να κλεβεις την ιστορια και τα εδαφη του αλλου, αλλα να εχεις το γνωθι σεαυτον και να εισαι περηφανος για αυτο που εισαι, δηλαδη ανηκων στην Σλαβικη φυλη. Μονο ετσι θα εχεις τον σεβασμο, διαφορετικα θα εχεις τον σεβασμο που αποδιδεται σε εναν κλεφτη.

Ναι αλλά οι ψευτομακεδόνες

των Σκοπίων θέλουν και το όνομα της Μακεδονίας και τα λεφτά της Ελλάδας και της Ε.Ε., όπως και την προστασία από το ΝΑΤΟ. Δε θα πάρουν 'ομως για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν παίρνει τίποτα με το τίποτα. Όσο για την "μακεδονική" σλαβική γλώσσα ποτέ δεν υπηρξε ούτε θα υπάρξει. Να είσαι πιο προσεκτικός στην εκφορά γνώμης, γιατί άμα τα πεις αυτά σην παρέα σου θα σε πάρουν με τις ντομάτες και τα γιαούρτια...

Συμπληρωνω

Για τους οπαδούς του μυθεύματος του Παπαρηγόπουλου και άλλων προγονόπληκτων εθνικιστών που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το ελληνικό έθνος έχει ιστορία 3500 χρόνων και συνεπώς ο Μίνωας, ο Αγαμέμνωνας, ο Θεμιστοκλής, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Ρήγας Φεραίος και ο εθνάρχης Καραμανλής είναι συν-Έλληνες και άρα η Μακεδονία Ελληνική τους έχουμε δυσάρεστα νέα. Συγκεκριμένα, για την κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου, να τους θυμίσουμε ότι από το Μακεδονικό Βασίλειο (το αυθαίρετα αποδιδόμενο ως ελληνικό) μέχρι την απελευθέρωση των Βαλκανίων από τους Ναζί και τη συγκρότηση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, τμήμα της οποίας ήταν η νεοσύστατη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, μεσολάβησαν μόλις (!) η περίοδος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Μακεδονία είναι ένας γεωγραφικός χώρος που κατοικήθηκε από αναρίθμητους λαούς και έθνη της βαλκανικής και όχι μόνο. Για τους Ρωμαίους χωριζόταν άλλοτε σε δυο επαρχίες: Μακεδονία I (νότια) και Μακεδονία Salutaris (βόρεια), άλλοτε σε τρεις: Μακεδονία (νότια), Θρακία (ανατολικά), Μοεσία (βόρεια), για τους Βυζαντινούς σε: Μακεδονία Iκαι ΙΙ και τους Οθωμανούς: VilyetiSelnikκαι Vilyet-i Manastr. Στα πλαίσια του Γιουγκοσλαβικού Βασιλείου η σημερινή ΠΓΔΜ ονομαζόταν VardarBanovina και με την επικράτηση του Τίτο ονομάστηκε Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας (1944-1963), Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας (1963-1991) και Δημοκρατία της Μακεδονίας (1991- έως σήμερα με βάση το Σύνταγμά της) ή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σύμφωνα με το διεθνές προσωρινό όνομα. Οι γείτονές μας όσο εθνικιστές και να είναι, όσο αλυτρωτισμός και αν εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους, είναι δικαίωμά τους να ονομαστούν όπως θέλουν. Η κληρονομιά του Βασιλείου της Μακεδονίας και του Μ. Αλεξάνδρου είναι τόσο Ελληνική, όσο και Μακεδονική, Σέρβικη, Βουλγάρικη, Γερμανική και Αμερικάνικη. Όπως οι Έλληνες εθνικιστές ζητούν την Κύπρο και την Αγία Σοφία, τα πνευματικά δικαιώματα της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν ή της ανάπτυξης των μαθηματικών από τους Άραβες, τη μηχανική των πυραμίδων στην Αίγυπτο, άλλο τόσο μπορούν και οι υπόλοιποι εθνικιστές να διεκδικούν τον Λεωνίδα, την Ακρόπολη και το Καστελόριζο. Αυτός είναι ο εθνικισμός, έτσι δουλεύει, ας το χωνέψουν.

Μίκυ Μάους

Πώς τολμάς ρε ανθελληνικό εαμοβουλγάρικο σταλινοκομούνι;

KALO

:) KLAIW

Ποιοί

είστε εσείς που μας έχετε τα δυσάρεστα νέα; Οι αρουραίοι της Κουμουνδούρου; Οι σλαβόγυφτοι των Σκοπίων; Οι φωτεινοί παντογνώστες; Οι Αλβανοί κατσαπλιάδες; Οι πτυχιούχοι των Εξαρχείων; Εκπρόσωποι συλλογικοτήτων; Τα φίδια του ιντιφίδια ; Οι λούστροι του Καρανίκα; Οι αυλοκόλακες του Μαξίμου; Τα γαϊδουράγκαθα του ουράνιου τόξου; Τα ορφανά του Στάλιν; Οι εμμιςθοι κουκουλοφόροι; Μπορεί να είστε κάτι απο όλα αυτά αλλά το μόνο σίγουρο ειναι οτι δεν είστε Ελληνες. Οπότε δεν δικαιούστε να ομιλείτε. Τόσες ιστορικές ανακρίβειες και τόσα βλακώδη επιχειρήματα σε ένα κείμενο πρώτη φορά. Τόση αξιοπιστία εχει το κείμενο όση αξιοπιστία εχει η πρωτη φορα αριστερά του γίγα της Κυψέλης .

φαε μια μπουγατσα με αχνη

Κανενα επιχειρημα εχεις θειο η σου επεσε το ζαχαρο και γραφεις βλακειες;

a

ατυχησες..τωρα κατοικειται απο ποντιους και θρακες που προσφατα ανταλλαξαν τις πατριδες τους ...περαν της γενικης ραθυμιας ...κανεις δεν εχει τυχη στον συγκεκριμενο γεωαγραφικο χωρο

Δεν χρειαζόταν να τα πεις όλα αυτά.

Μπορούσες απλά να πεις: Προδότες, σλάβοι και αλβανοί. Και ο καθένας από αυτούς που απευθήνεσε μπορεί να καταλάβει σε ποιά κατηγορία ανήκει.

Τασος

Γι αυτα ακριβως που λες δεν επρεπε να υπαρχει ποτε κρατος μακεδονια. Τα πες μονος σου

Φιλολαος

Μεταξυ της αρχαιας Μακεδονιας και της συγχρονης μεσολαβουν 2500 χρονια τα οποια δεν μπορουμε να αγνοησουμε επειδη ετσι σας ειπε ο Μικυ. Η Μακεδονια ειναι μια γεωγραφικη περιοχη μοιρασμενη αναμεσα σε διαφορετικα κρατη.

σακ2

Η Γαλλία που είναι σοβαρό κράτος γιατί δεν τους αποκαλεί "Μακεδόνες"; Γιατί τους νοιάζει πως θα τους αποκαλέσουμε εμείς; Η Μακεδόνες βουλευτές πως θα ξανάρθουν στα χωρια τους;

Τρομακτικά υποτιμητικό

Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να σεβόμαστε το γειτονικό λαό. Αυτά που λέτε και προτείνετε είναι άκρως υποτιμητικά.. Η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για αποσαφήνιση και ως εκεί. Δε μπορούμε να ζητάμε από τον ΟΗΕ να προσυπογράψει τους ελληνικούς εθνικούς μύθους. Αφήστε τα αυτά για την επιστήμη. Ούτε επιτρέπεται να τους λέμε Σλάβους, Αλβανοβούλγαρους και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.. Μακεδόνες είναι εθνικά οι άνθρωποι!

Μην ξαναπείς κοντό τον κοντό.

Είθισται τον Σλάβο να τον λες Σλάβο ,τον Βούλγαρο να τον λες Βούλγαρο ,τα σύκα, σύκα και την σκάφη ,σκάφη. Οτιδήποτε άλλο είναι έκ του πονηρού.

@ 17 47

Ρε ανθελληνα τι ειναι αυτα που λες? Ελληνας εισαι εσυ? Απο που και ως που οι Σλαβοι ειναι Μακεδονες? Δεν ντρεπεσαι λιγακι... Ειπαμε κομματοσκυλα αλλα οχι για το κομμα να πουλατε και τη πατριδα. Εμεις σεβομαστε ολους τους λαους! Αυτοι δεν σεβονται και θελουν να αρπαξουν την ιστορια μας και ποιος ξερει τι αλλα εχουν στο νου τους.....

Aνδρεας Χ.

Πάς καλά ανθρωπέ μου?Τι ανιστορητες βλακείες ειν'αυτες πού ξεφουρνίζεις? Η Μακεδονια εχει τρισχιλιετη ιστορία,γλωσσα,γέννησε τον Φίλιππο και τόν Μ.Αλέξανδρο ,τί σχέση εχουν οι Σλαυοι των Σκοπίων μέ όλα αυτά τα επιτεύγματα των Μακεδόνων και πρέπει ,καθ'υμας να τους τα εκχωρήσωμε?Εχεις μέγα πρόβλημα ,να τό κοιτάξης. Ανδρέας Χ.

Λουκάς

Κύριε Ανδρέου Όπως πάντα βλέπεις τα πράγματα αντικειμενικά και θα συμφωνήσω μαζί σου στην ανάλυση που κάνεις. Βέβαια το βλέπω χλωμό να πραγματοποιηθεί το παραπάνω σενάριο αν και θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για μας. Πολύ φοβάμαι βέβαια ότι δεν θα σταματήσει ποτέ η χρήση του ονόματος "Μακεδονία" σκέτο από όλο τον υπόλοιπο κόσμο -πλην Ελλάδος- και ότι σιγά -σιγά το προσθετικό "άνω" θα καταργηθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι το πρόβλημα θα μας ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό ακόμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία