Μακεδονικό: Ενα άλλο σενάριο
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Μακεδονικό: Ενα άλλο σενάριο

Το όνομα της FYROM είχε στοιχειώσει φαίνεται και το ξύπνησαν κάποιοι απότομα (λέγε με ΝΑΤΟ) μετά από 25 χρόνια. 

Για δικό τους χατίρι κι εμείς οι αριστεροί, his master voice. Οι Ελληνες πλημύρισαν παλμό και αγωνιστική αγαλλίαση. Αναπόλησαν εθνικούς αγώνες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, τον Χριστόδουλο, τα δάκρυα του Καραμανλή, τον Αντρέα. Αναβίωσαν συζητήσεις για την ανιστόρητη αντιποίηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας από τους σλαβόφωνους γείτονες, τις αλυτρωτικές βλέψεις και διεκδικήσεις τους, τα αγάλματα, τις πλατείες.

Ωρύονται οι Μακεδονομάχοι: απειλείται η Θεσσαλονίκη, όχι στη λέξη «Μακεδονία» ούτε σε σύνθετη ονομασία. Κραυγές και εθνική πλειοδοσία. Το μαύρο πέπλο του εθνικολαϊκίστικου πατριωτισμού σκέπασε τα πάντα. Πολιτικές δυνάμεις που πάντα επένδυαν στην πατριδοκαπηλία αναθάρρησαν. Ο λαός, εύπιστος, από κοντά. Νέα συλλαλητήρια με άγνωστους πάτρωνες και χρηματοδότες, όργιο στα social media, ανακοινώσεις, διαπρύσιοι λόγοι, σωτήρες του έθνους, μεσσίες. Οι πολιτικές δυνάμεις διχασμένες. Η Ελλάδα στα κάγκελα. Οι μετριοπαθείς στο απόσπασμα. 

Οι FYROMίτες, απέναντι, κουρασμένοι από τη φτώχεια συμβιβάζονται με σύνθετη ονομασία. Ψελλίζουν, για την τιμή των όπλων, πως η περιοχή τους ήταν ανέκαθεν Μακεδονία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αυτό το όνομα δόθηκε στην επαρχία της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας του Τίτο, με το όνομα αυτό μεγάλωσαν τα παιδιά τους και το FYROM, που έχει δεχθεί η Ελλάδα, έχει μέσα του το «Μακεδονία».

Δώστε μας κάτι, υπονοούν, να τελειώνουμε, αλλά να μην ξευτιλιστούμε στους δικούς μας.  Να, λοιπόν, ένα άλλο σενάριο. Να σκηνοθετηθεί επεισόδιο, τόσα και τόσα σκηνοθετούνται, για να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - με πρωτοβουλία των ΗΠΑ βέβαια που καίγονται. «Λόγω της απειλούμενης σύρραξης, των απρόβλεπτων συνεπειών και του φόβου αλυσιδωτών αντιδράσεων στο (ακόμα και τώρα) μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης».

 Μπορεί να αναφερθεί και ότι οι τουρκικές, οι αλβανικές και οι βουλγαρικές Ενοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή. Ποια είναι η αλήθεια άλλωστε και ποιος πιστεύει ποιον σήμερα.
Κλείσιμο

- «...Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει ότι:

-  Η περιοχή βορείως του Αίμου, που σήμερα ονομάζεται FYROM, αποτελεί τμήμα της γεωγραφικής περιοχής Μακεδονία, με την έκταση που καταλάμβανε μέχρι τη διάλυση του μακεδονικού κράτους του Μεγαλέξανδρου, που στη συνέχεια έγινε η ομώνυμη ρωμαϊκή και βυζαντινή επαρχία.

-  Η Μακεδονία του Μεγαλέξανδρου, του Φίλιππου, του Αριστοτέλη κ.λπ., αποτελεί εθνολογική, ιστορική, πολιτισμική, γλωσσική παρακαταθήκη και κοιτίδα του ελληνικού έθνους.

- Αιώνες αργότερα, πολύ μετά τη διάλυση του μακεδονικού κράτους, στη βυζαντινή περίοδο, εγκαταστάθηκαν και κυριάρχησαν στην περιοχή αυτή διάφορα φύλα. Ειδικά στην περιοχή FYROM εγκαταστάθηκαν Σλάβοι και Αλβανοί και στα όρια της Βουλγαρίας, Βούλγαροι. 

- Το όνομα του κράτους FYROM θα είναι εφεξής έναντι πάντων «Ανω Μακεδονία» και θα έχει την έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού της περιοχής στην οποία έχουν εγκατασταθεί και διαβιούν από αιώνων οι Σλάβοι και οι Αλβανοί πολίτες του. 

- Τα υφιστάμενα σήμερα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και FYROM αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και τις αντιμαχόμενες χώρες ως σταθερά και απαραβίαστα. Η Ελλάδα και η FYROM δεν διατηρούν διεκδικητικές βλέψεις σε εδαφικές περιοχές η μία της άλλης.   

- Η FYROM δεν θα κάνει εφεξής χρήση συμβόλων, ονομάτων και θεσμικών στοιχείων της ιστορικής Μακεδονίας. Οι δύο χώρες, που συνυπογράφουν την απόφαση αυτή θα την επικυρώσουν άμεσα από τα κοινοβούλιά τους ως διεθνή σύμβαση και θα αποφεύγουν κάθε πρόκληση ή άλλη ενέργεια που την αμφισβητεί . Η τυχόν παράβαση της απόφασης θα θεωρείται παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και θα επισύρει τις προβλεπόμενες διεθνείς κυρώσεις». 

Θα μπορούσε, ίσως πρέπει, να γίνει έτσι. Να απαιτήσουν οι υπάκουοι Ελληνες της συγκυβέρνησης, από τους Αμερικανούς υποκινητές, να λυθεί το πρόβλημα μέσω του ΟΗΕ. Με απόφαση-διεθνή σύμβαση που θα λύνει συνολικά το πρόβλημα γιατί θα υπερισχύει και του Συντάγματος, που δεν χρειάζεται να αλλάξει.

Το πρόβλημα με αυτή τη μικρή και φτωχή χώρα, που θα ’πρεπε να είναι αποικία και δορυφόρος μας, αλλά δεν είναι επειδή το εθνικό μας DNA μας σπρώχνει, ιδιαίτερα σήμερα, να ανοίγουμε και να συντηρούμε προβλήματα στον βωμό διατήρησης της εξουσίας, είναι τεχνητά διογκωμένο. Με τον λαό να αφυπνίζεται επιθετικά όταν δεν πρέπει και να πιάνει τον καναπέ όταν πρέπει να είναι στον δρόμο.

Αλλιώς δεν εξηγείται ούτε το «μακεδονομαχικό» κλίμα, ούτε η προχθεσινή «ηρωική» εικόνα του στρατάρχη με στολή παραλλαγής και το στεφάνι στο χέρι, στο Αιγαίο, να προκαλεί διά της ΤV, συντηρώντας επικίνδυνα μια διένεξη με ισχυρό αυτή τη φορά γείτονα, για να οπισθοχωρήσει... στην πρώτη αντίδραση.

Αχός βαρύς ακούγεται, έλεγε ο ποιητής για το Σούλι. Επεφταν όμως ντουφεκιές. Ευτυχώς σήμερα πέφτουν ακόμα άσφαιρα και πυροτεχνήματα για θόρυβο και εντυπώσεις. Από επικίνδυνα αφελείς, όμως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ