Andreou

Οι λαοί δεν φταίνε ποτέ! Ούτε για τις ηγεσίες που επιλέγουν;

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Είναι κανόνας, λένε, ότι οι λαοί δεν κάνουν λάθος, άρα δεν φταίνε, δεν μπορεί να φταίνε, ποτέ και για τίποτα.

Ετσι διδάσκουν σοβαροφανώς κάποιοι πολιτικοί, πολιτικοί επιστήμονες, πολιτικοί αναλυτές, πολιτικοί λαϊκιστές και πάει λέγοντας... Ομως οι λανθασμένες εθνικές επιλογές, που έχουν σοβαρότατες συνέπειες για τους πολίτες και τις κοινωνίες, ενίοτε στα όρια της εθνικής καταστροφής, όλο και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια. Εχουν φτάσει να γίνουν ο κανόνας. Δεν μπορεί πάντως, κάποιος θα φταίει. 

Κάποιος πήρε τις λάθος αποφάσεις ή επέλεξε τις λάθος διαδρομές που έφεραν τα εθνικά δεινά. Κάποιος προκάλεσε το κακό. Οι επιλογές είναι λίγες. Ή φταίει η κακή στιγμή όπως λένε για να δικαιολογηθούν ακόμα και οι φονιάδες, η αρνητική συγκυρία, η μοίρα, η τύχη, το κισμέτ, ή εντέλει, με τη μοιρολατρική αυτή αντίληψη, το εθνικό πεπρωμένο. Ή, και το προσφιλέστερο στα καθ’ ημάς, φταίνε οι ξένοι. Ή κάποιος δικός μας τέλος πάντων. 

Σίγουρα κάποιο πρόσωπο πήρε κάποια στιγμή τις κρίσιμες καταστροφικές αποφάσεις. Κάποιο πρόσωπο που είχε την εξουσία να το κάνει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, το κόμμα (δεν λέω το Κοινοβούλιο, γιατί αυτό απλά επικυρώνει ειλημμένες από άλλους αποφάσεις). Κάποιος. Το αστικό δημοκρατικό πολίτευμα δίνει, ακόμα, κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες. Να τους αποκαλύψουμε, και αν είναι ανίκανοι, να τους αποδοκιμάσουμε στις επόμενες εκλογές. Ή να τους τιμωρήσουμε, ακόμα και να τους κλείσουμε φυλακή αν είναι δόλιοι. Να πάρουμε όποιο μέτρο μάς δίνουν το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί. 

Για να προχωρήσουμε απτόητοι και δυστυχώς αμετανόητοι στις επόμενες επιλογές, σωστές ή λανθασμένες. Ολα μπορούμε να τα κάνουμε, κυρίαρχος λαός γαρ, εκτός από το να συζητήσουμε για τα λάθη μας, να εμβαθύνουμε σε αυτά αμερόληπτα και χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και κολλήματα, να διδαχθούμε από αυτά. Για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια. 

Δυστυχώς, όμως, έχουμε πιστέψει, βολεύει άλλωστε, ότι ο λαός δεν κάνει λάθη και συνεπώς δεν φταίει. Τι κι αν το πράγμα ήταν ολοφάνερο και το κακό που ερχόταν ορατό ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού; Δεν φταίνε οι λαοί που ακολουθούν πάλι και πάλι τους λαϊκιστές, τους κόλακες των ενστίκτων και των επιθυμιών τους. Που δεν βλέπουν τον μεταμφιεσμένο λύκο κάτω από την προβιά του προβάτου κι ας είναι παιδαριώδης η μεταμφίεση, ευδιάκριτο το (κενό) περιεχόμενο, κι ας τους έχει φάει λίγα χρόνια πριν ο ίδιος λύκος με την ίδια μεταμφίεση. Δεν φταίνε οι λαοί που αρνούνται να συζητήσουν καν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν, ενδοσκοπικά, ευθύνες από τους ίδιους, ως πολίτες, για τις επιλογές τους που προκάλεσαν τα δεινά. Το θέμα είναι μεγάλο, σύνθετο, δύσκολο, έως και επικίνδυνο.

Περνάει από πολλά μονοπάτια, πολλών επιστημών, δύσβατα και αχαρτογράφητα. Οι διαπιστώσεις εύκολες, οι λύσεις όμως από δύσκολες έως ανύπαρκτες. Λένε κάποιοι ότι η παιδεία θα μας σώσει. Οπως έσωσε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς που έχουν σοβαρή παιδεία. Ποια παιδεία; Η δική μας; Αυτών που ατιμώρητα επικηρύσσουν δημόσια και διαπομπεύουν τον καθηγητή που τόλμησε να αντισταθεί σε λίγους αχρείους; Ή η παιδεία των διδασκόντων που αρνούνται να αξιολογηθούν; Δυστυχώς, στα καθ’ ημάς, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Για να παρηγοριόμαστε, όμως, φαίνεται ότι είναι παγκόσμιο το φαινόμενο οι λαοί να επιλέγουν τις σειρήνες, τους ψεύτες κι αυτούς που τους προτείνουν την ήσσονα προσπάθεια, μόνο δικαιώματα και ψευτοεθνική περηφάνια, τους εθνικολαϊκιστές δηλαδή, και να απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την αλήθεια, την αξιοκρατία και το αληθές εθνικό τους συμφέρον. 

Ας μην πάμε στα παλιά και θυμίσουμε τη «δημοκρατική» εν γνώσει των προθέσεών του εκλογή του Χίτλερ στην καγκελαρία με 44,5% ή και άλλων. Να σταθούμε σε πολύ πρόσφατες επιλογές που υπενθυμίζουν ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν φταίνε οι Καταλανοί που ακολουθούν φανατικά, προφανώς τον επέλεξαν, τον «περιφερειάρχη» Καταλονίας που θέλει να γίνει πρωθυπουργός χώρας, έστω και αν γίνει μια χώρα μικρή και πολιτικά αδύναμη στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι και με δυσκολία θα σταθεί στα πόδια της;

Δεν φταίνε οι Αγγλοι πολίτες που επέλεξαν το Brexit ακολουθώντας «μικρούς», κομπλεξικούς - μέχρι και αστείους επικεφαλής; Δεν φταίνε οι Γερμανοί πολίτες που επιλέγουν τη νοσταλγία της εθνικής ντροπής τους αντί την εθνική περηφάνια της δύναμης - σε βαθμό μάλιστα παγκόσμιας ηγεσίας, στην οποία τους οδήγησε η φωτισμένη ηγεσία τους των τελευταίων χρόνων; Δεν φταίνε οι Αμερικανοί για την καρικατούρα που επέλεξαν; Δεν φταίμε εν τέλει και εμείς, οι Ελληνες πολίτες, για τις αντιευρωπαϊκές και διαχρονικά λαϊκίστικες επιλογές, τα κολλήματα, τις ιδεοληψίες και προκαταλήψεις μας; Τις πταίει, όπως αναρωτήθηκε κάποτε ο Χαρίλαος Τρικούπης; 

* Δικηγόρος 

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΤΤ

Δίκιο έχετε αλλά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα. Ο Ισοκράτης κάποιες χιλιετίες πρίν είπε οτι ένας απο του λόγους που η Δημοκρατία ΑΥΤΟκαταστρέφεται είναι οτι δεχόμαστε την αναίδεια του λόγου ως ισότητα.Δεν έχει σημασία σήμερα το επιχείρημα και η λογική συζήτση.Αν το πλήθος κάνει like στην βλακεία ή βλακεία γίνεται η αλήθεια.

Κωνσταντίνος Κοντογιάννης

Ναι Γιώργο, το κακό που ερχόταν ορατό ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού , το έβλεπαν πολλοί και το χαιρόντουσαν και το περίμεναν με εκδικητικό τρόπο , για τούτο υπάρχει ακόμη και σήμερα σημαντικό ποσοστό σε τέτοια κυβέρνηση, που η θέση της δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 3% του λαού. Έγιναν πολλές αδικίες στον σωστό παραγωγικό δυναμικό της χώρας τα προηγούμενα 40 περίπου χρόνια, δεν υπήρχε αξιοκρατία , βολεβόντουσαν άσχετοι, απαίδευτοι, ανίκανοι, τεμπέληδες, κουμουνιστές κλπ. Για να εξασφαλίσουν μερικοί ψηφαλάκια. Να λοιπόν εκτός όλων των άλων , ( που πολύ σωστά αναφέρεις στο άρθρο σου) λόγοι που πολλοί Ελληνες οδηγήθηκαν στην λανθασμένη για την χώρα μας επιλογή.

Αρκας

Αγαπητέ όλα είναι υποκινουμενα που μέσα στο παιχνίδι είναι και οι δικοί μας πολιτικοι (ηγέτες) ... όταν λέμε την λέξη συνωμοσία μας κοροϊδεύουν και όμως ισχύει στο έπακρο....συνομοτουν και συναποφασιζουν για την μοίρα των λαών.....

Αριστείδης Τσιπλάκος tsiplakos.a@gmail.com

Για ότι κακό συμβαίνει σε μιά χώρα υπευθυνοι είναι εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας. Ο Λαός μπορεί εύκολα από ασυνείδητους λαικιστές μία φορά να παραπλανηθεί. Πιστεύεται ότι οι Εγγλέζοι αν ξαναψήφιζαν θα ψήφιζαν πάλι Brexit; Οι καταλανοί δεν θα ψήφιζαν πάλι αυτόν που τους κορόιδεψε. Γιατί πιστεύουν ότι το δις εξαμαρτάνειν ουκ (ανδρός) Λαόύ σοφού. Μπορείς να μου πείς φίλε Γιώργο και συμπατριώτη ο Λαός μας αφού κατάλαβε ότι κάποιοι που ψήφισαν τον γέλασαν και τους ξαναπίστεψε στο δημοψήφισμα αφού χωρίς ντροπή το ναί το έκαναν όχι; δικαιολογείται να τους εμπιστευθεί και για τρίτη φορά; Αν το δίς εξαμαρτάνει δεν είναι σοφό το τρίς τί είναι;

ρ

ο αρθρογαφος εχει απολυτο δικιο ,οι λαοι επιλεγουν τους ανικανους,λαικιστες και κατα λαθος που και που κανα καλο κυβερνητη,σας ρωταω με ποια κριτηρια ο λαος επελεξε αρχηγο της νδ και μετεπειτα πρωθυπουργο τον καραμανλη,το ιδιο ισχυει για τον γ,παπανδρεου,το ιδιο για τον τσιπρα,το ιδιο για τον μητσοτακη,

K;vstaw

Ενώ, αν επέλεγε άλλους, τα πράγνατα θα ήταν ... καλύτερα; Όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη! Από τον Κώστα τον Καραμανλή μέχρι τον ... Μητσοτάκη!!!

μλκς

Συγνωμη,δεν μπορεσα να διαβασω ολοκληρο το αρθρο, ισως γιατι στα ματια μου ειναι με αλλα λογια το γνωστο -ολοι μαζι τα φαγαμε-οτι συμμετειχα δηλαδη σε κατι κακο.Θα ηθελα ομως να πω κατι.Η οποια "επαφη" του πολιτη με το Κρατος διεπεται απο ενα Νομικο Πλαισιο,εγκεκριμμενο απο την Βουλη.Η εσκεμμενη πολυνομια,αγνωστη ακομα και στους ειδικους (που αφ'εαυτης,τους καθιστα παρανομους) ειναι ο λογος της μειωμενης Δικαιοσυνης (για να παραφρασω την εδω και 2.500 χρονια ρηση του Κικερωνα).Δημοκρατια διχως Δικαιοσυνη ΔΕΝ υπαρχει.Ετσι,ο καθενας που εχει μια μορφη εξουσιας,μπορει να λεει και να πρατει κατα το δοκουν (η κατα το συμφερον).Ολοι αυτοι που κουνανε το δαχτυλο στον Λαο,τον οποιο ΔΕΝ θελουν αμοιρο ευθυνων,ξεχνανε κατι πολυ απλο.Για να ειναι καποιος συμμετοχος (η ακομα και συνενοχος),ΠΡΕΠΕΙ να του εχεις πει την ΑΛΗΘΕΙΑ εκ των προτερων.Εκ των υστερων μου φαινεται περιεργο για να μην πω κατι αλλο.Η μοναδικη ευθυνη που αποδεχομαι για τον εαυτον μου ειναι οτι δεν υπακουσα και συνεχιζω να μην υπακουω στην Συνταγματικη επιταγη-Η τηρησις του Συνταγματος επαφιεται στον Πατριωτισμο των Ελληνων-,με οτι αυτο συνεπαγεται.Καληνυχτα μας.

α

και βεβαια ολοι μαζι τα φαγαμε,1 500 000 ,δημοσιοι υπαλληλοι,ενο χρειαζοταν 300 000,με υπερογκους μισθους συνταξει,στις δεκο 250 000 εργαζομενοι και 50 000 συνταξιουχοι,με διπλασιου μισθους συνταξεις,απο οτι παιρνουν του δημοσιου,ολοι αυτοι ειναι λαος ,αυτοι τα εφαγαν,τοσο δυσκολο ειναι να το καταλαβεις,.και κατι ακομα ,τα διακοποδανεια ,καταναλωτικα δανεια ,πιστωτικες καρτες,εμεις τα πηραμε και δεν πληρωνουμε,εμεις ειμαστε λαος,ειμαστε καποια εκατομυρια ανθρωποι,.τιποτα δεν καταλαβαινεις,.

μλκς

Προφανως αγαπητε μου,για καποιο λογο δεν μπορεις να δεις το δασος!!.Σου ειπε ποτε καποιος κυβερνητικος παραγοντας,αλλα αστον αυτον ειχε συμφερον,καποιος αντιπολιτευομενος που προσδοκουσε την εξουσια,οτι το συνολο της δαπανης για την βουλη-μισθοδοσια Δ.Υ.-προνεια-συνταξεις,ΔΕΚΟ-κλπ,κλπ που παρελαβε αναλαμβανοντας την διακυβερνηση ηταν ποσα δις (η τοτε τρις δραχμες) ευρω και στα ποσα+αλλα ποσα το παρεδωσε??ΠΟΤΕ και ο λογος ειναι οτι περιμενε να αναριχηθει στην εξουσια και (χωρις να εχουμε εμεις καποια βαση) να συνεχισει να κανει τα δικα της που θα την διαιωνιζαν στην εξουσια??Ειναι σαν το παιχνιδι με την χειροβομβιδα,σε οποιου τα χερια σκασει,βγαινει απο το παιχνιδι.Ποτε τιμωρηθηκε καποιος απο αυτους ωστε η τιμωρια του να βαλει φρενο στην κακοδιαχειρηση του Δημοσιου χρηματος?? Απο την δεκαετια του '80,συνεχως,η κοινωνια βαδιζε στον δρομο που χαραζαν οι εκαστοτε κυβερνωντες (με απωτερο σκοπο το ιδιον οφελος,προσεκτικα καλυμενο πισω απο το κομματικο συμφερον),αυτον της εκπτωσης των αρχων και αξιων και οι πολιτικοι στον δρομο της νομικης θωρακισης της ασκησης της εξουσιας.Ποιον θα επρεπε να ψηφισω τοτε,ποιος μου ειπε την αληθεια??Καταληξαμε σαν Χωρα,την κρισιμη ωρα,να εχουμε "λιγους", υστεροβολους πολιτικους που δεν εδωσαν την μαχη και διεφθαρμενους θεσμους που ειχαν χασει την υποληψη τους εναντι της κοινωνιας.Αυτοι ειναι οι κυριοι λογοι,οι αριθμοι ηρθαν μετα.Η Δημοσια και η ιδιωτικη περιουσια αλλαζει χερια "εναντι πινακιου φακης" και θα ειμαστε "φορου υποτελεις" για τα επομενα 99 χρονια.Ετων 58,εξακολουθω να δουλευω στον ιδιωτικο τομεα,εξυπηρετω το δανειο μου (γνωστοι και "φιλοι" με εβριζαν τοτε γιατι πηρα 5 εκ δρχ ενω μπορουσα να παρω 15 εκ) και οοοταν βγω στην συνταξη θα παρω κλασμα των κρατησεων μου.ΟΧΙ κυριε,δεν τα φαγαμε μαζι,και με εσας να υποθεσω???

α

επιμενεις να λες οτι δεν τα φαγαμε μαζι,χωρις να το αποδεικνυεις,απαντα στον εαυτον σου γιατι οι του δημοσιου και των δεκο,ειναι υπερραρυθμοι με παχουλοτατους μισθους συνταξεις και συνταξη στα 50,και εσυ εαν προλαβεις να την παρεις,δουλευεις εσυ και τον ιδρωτα τον δικο σου τον παιρνουν οι του δημοσιου, γιατι, σου θυμιζω οσες φορες προσπαθησε το πολιτικο συστημα να κανει διορθωσεις ο λαος βγηκε στους δρομους,θυμισου ασφαλιστικο με τον γιαννιτση, οσον αφορα την κρατικη περιουσια που λες οτι ξεπουλιετε ,επρεπε να το ειχαν κανει πριν απο πολλες δεκαετιες,διοτι επαιρναν τα λεφτα απο εμας και τα εδιναν στους δεητζηδες ,οτετζηδες,τραπεζες κτλ,οι εργαζομενοι επερναν 5000 το μηνα μισθο και 4500 συνταξη στα 50, σε ρωταω γιατι, ποιος εφαγε τα λεφτα,μηπως εσυ,αμ δεν τα εφαγες εσυ,το προβλημα ειναι στο δημοσιο και μονο στο δημοσιο και στους τρακαδορους που δεν πληρωνουν,.και μια συμβουλη μην εισαι το κοροιδο,.

Νίκος

Για το "μαζί τα φάγαμε" να πούμε ότι αυτοί που φαγανε τα περισσότερα (βλέπε σκάνδαλα υπουργών Σιμήτη) πληρώνουν μόνο "πολιτική ευθύνη, ή, ακόμη χειρότερα (βλέπε μεγαλοεργολάβους), συνεχίζουν να έχουν δουλειές από το κράτος. Ο απλός λαός από την άλλη αναγκάζεται να πληρώσει όλα τα σπασμένα είτε συμμετείχε στο φαγοπότι είτε όχι. Ουαί τοις ητημένοις!

μλκς

Θα συμφωνήσουμε επομένως στο γεγονός ότι η έκπτωση των αρχών και αξιών που προανέφερα σε κάνει να με αποκαλείς κορόιδο ενώ αισθάνομαι,αυτό που λέει ο πολύς ο κοσμος,νοικοκύρης. Ευχαριστώ.

απλά λίγη υπομονή

χρειάζεται από αυτούς που ξεκίνησαν τη χρήση για να ξεχάσουν τα χρυσόψαρα πως ποτέ δεν έκαναν πραγματική αυτοκριτική (επειδή κατά βάθος πιστευουν πως τα έκαναν όλα σωστά), για να γυσρίουν (θριαμβευτικά) στις θέσεις τους και να συνεχίσουν τις αγαθές και άδολες πρακτικές τους. Με τις υγείες σας.

Και όμως.. Φταίνε και οι λαοί !!!

Οταν δεν φροντίζουν να απονείμουν δικαιοσύνη, τιμωρώντας την όποια κυβέρνηση σταθεί ανάξια να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, είτε πρόκειται για κυβέρνηση που τους επέβαλαν, είτε που εξέλεξαν

Tassos

Οι λαοι οντως δεν φταινε σε πολιτευματα οπως το δικο μας. Οι λαοι επιλεγουν μια γενικη γραμμη. Δεν επιλεγουν τε επιμερους. Ουτε καν ξερουν αν η γενικη γραμμη θα υλοποιηθει (οπως καλη ωρα με τη σημερινη κυβερνηση της ρηξης) Ο μονος τροπος να εχουν οι λαοι την ευθυνη ειναι στην αμεση δημοκρατια. Οχι μεσω του κοινοβουλιου που ολες οι αποφασεις παιρνονται πισω απο κλειστες πορτες.

Νίκος

Ένας από τους λόγους που ο λαός πιστεύει τους λαϊκιστές σε περιόδους κρίσης είναι και η αθέτηση υποσχέσεων και η μεγάλη διαφθορά από τις κυβερνήσεις των "υπεύθυνων" κομμάτων που λένε την "αλήθεια στον ελληνικό λαό". Αυτή η πολιτική ανηθικότητα έχει ως αποτέλεσμα οι λαοί να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην λογική, και να αναζητούν διέξοδο σε ανεδαφικές προτάσεις μεν, με έντονο συναισθηματισμό χρωματισμό όμως. Οι λαϊκιστές μπορούν τόσο εύκολα να κερδίζουν την προτίμηση της πλειοψηφίας σε τέτοιες καταστάσεις επαγγελόμενοι "δικαιοσύνη", "κοινωνική αξιοπρέπια", και "εθνική υπερηφάνια" ακριβώς γιατί οι προηγούμενοι τα έχουν καταπατήσει με βάναυσο τρόπο. Με λίγα λόγια, τον δρόμο για τους λαϊκιστές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ ΓΑΠ για εμάς εδώ στην Ελλάδα) τον προετοιμάζουν οι μη λαϊκιστές (ΠΑΣΟΚ Σιμήτη, ΝΔ). Και από τους λαϊκιστές, των οποίων το παραμύθι γρήγορα καταρρέει, κάποια στιγμή επιστρέφουμε στους μη λαϊκιστές και ο κύκλος συνεχίζεται ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία