Andreou

Πολιτική ευθύνη αλά ελληνικά (αφελείς, άπειροι, ανίκανοι)

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Οι χαρακτηρισμοί της παρένθεσης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά:
● Την πρόσφατη δήλωση υπουργού, εντεταλμένου υποτίθεται να προστατεύει τα νησιά (για τον οργανωμένο εποικισμό 28 βραχονησίδων του Αιγαίου), την αυτόματη τουρκική επιθετική και διεκδικητική απάντηση και την κυβερνητική άτακτη υποχώρηση.

●  Τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις («και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει») άλλου, λαλίστατου, εθνολάγνου υπουργού εκ της «Δεξιοαριστεράς».
Αν και στην πολιτική γενικά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στη δράση της κυβέρνησης αυτής, τα απίστευτα λάθη από αφέλεια, απειρία, ανικανότητα, από βαριά αμέλεια δηλαδή, στα όρια του ενδεχόμενου δόλου είναι καθημερινή πρακτική. Το αποτέλεσμα όμως κάνει τη διαφορά. Οταν το πρόβλημα σχετίζεται με την κυβερνητική δράση στο εσωτερικό, μικρό το κακό. Ενα ακόμα λιθαράκι στην κυβερνητική δημοσκοπική καθίζηση.

Εχουμε συνηθίσει, άλλωστε, στην πρακτική του «είπα - ξείπα» ή «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις» ή και στην, με απίστευτα ψέματα και θράσος μπροστά στα έκπληκτα μάτια και αυτιά μας, μεταμόρφωση του λάθους σε επιτυχία. Στην Παιδεία, στην αριστεία, στη Δικαιοσύνη, στη θρησκεία, στην οικονομία, στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους και σε όλους γενικά τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Οταν όμως το θέμα ακουμπάει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ακεραιότητα, το πράγμα γίνεται από σοβαρό επικίνδυνο. Σε μια πολιτικά ευνομούμενη χώρα, ειδικά ο υπουργός για τα νησιά, δεν μιλάω για τον άλλο τον αμετροεπή εθνικιστή ξερόλα, έπρεπε να έχει αποσυρθεί στα ίδια μόνος του, ευθύς ως αντελήφθη το αποτέλεσμα των λόγων του. Που έδωσε την ευκαιρία στη γείτονα, εκμεταλλευόμενη τη δική μας οικονομική και διεθνοπολιτική υστέρηση, να κάνει επίδειξη δύναμης αμφισβητώντας για πολλοστή φορά τα σύνορά μας κι εμείς ντροπιασμένοι να βάλουμε για πολλοστή φορά την ουρά στα σκέλια. Να μην περιμένει να τον παύσει ο πρωθυπουργός, που με τη σειρά του όφειλε να το κάνει, άμεσα μόλις διαπίστωνε ολιγωρία. Για να υπάρχει και κάποιος που τιμωρεί. Δεν μιλάμε βέβαια για σωματικό χαρακίρι, αλλά το πολιτικό σίγουρα έπρεπε να έχει καθιερωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Τίποτα, όμως, από αυτά δεν γίνεται. Γιατί ως αποδεδειγμένα εφευρετικός λαός, έχουμε ανακαλύψει τη μαγική λύση της ατιμωρησίας. Δύο μόνο λέξεις: «πολιτική ευθύνη». Αλά ελληνικά όμως. Δηλώνει δημόσια ο αφελής, ο άπειρος ή ο ανίκανος, ακόμα και ο δόλιος ή ο αρχηγός του που τον καλύπτει, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη πράξεων, λόγων ή παραλείψεων που είχαν επιζήμια αποτελέσματα, ακόμα και σε εθνικά θέματα και τέλος. Αυτό ήταν. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, την οποία θα τιμωρήσει, υποτίθεται, ο λαός στις επόμενες εκλογές. Και συνεχίζει απτόητος το θεάρεστο έργο του, παραμένοντας υπουργός μέχρι το επόμενο λάθος. Η ζωή συνεχίζεται από το κακό στο χειρότερο γιατί όλα αυτά γίνονται με την ανοχή αν όχι με την επιδοκιμασία των Ελλήνων.

Την «πολιτική ευθύνη» αυτού του τύπου, που επικράτησε πλήρως στη Μεταπολίτευση, ενίσχυσε, άθελά του πιστεύω, με τη διάσημη -επιβεβλημένη τότε- ρήση του ο αείμνηστος Εθνάρχης ότι «οι πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή, πάνε στο σπίτι τους». Φράση που αθώωσε τον ομοίως αείμνηστο αρχι-λαϊκιστή. Αρεσε φαίνεται στους πολιτικούς μας η πρακτική αυτή, που απαλείφει τις ευθύνες τους -πολιτικές, ποινικές, αστικές, διοικητικές- και απενοχοποιεί τη δημόσια δράση τους όσο επιζήμια και αν υπήρξε. Ετσι στήθηκε το πολιτικό σύστημα της κυριαρχίας των μετρίων που δεν αυτοκαθαρίζεται αποβάλλοντας αυτόματα τους αφελείς, τους άπειρους, τους ανίκανους και, κυρίως, τους δόλιους και τους επίορκους. 

Σύστημα αντιαξιακό, αναποτελεσματικό και εθνικά καταστροφικό, που αυτόπροστατεύεται. Σύστημα που επιτρέπει, για να είμαστε επίκαιροι, σε ανθρώπους που έπρεπε να έχουν «καταδικαστεί» ισόβια να ενδιατρίβουν στα χρονοντούλαπα της Iστορίας, να εμφανίζονται, όπως προχθές ο κατεξοχήν φορέας των «προσόντων» της παρένθεσης στον τίτλο, και να μιλάνε διεκδικώντας πάλι, με θράσος, την εξουσία που κακοποίησαν. Την οποία, το χειρότερο, μπορεί να τους δώσει ο αμνήμων λαός μας, όπως διδάσκει η πρόσφατη Ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Άριστος ην

Στου κασιδι το κεφάλι. Και ποια ποινική αστική η άλλη ευθύνη.. εδώ βγαίνουν έξω αυτοί οι ταγοι και αντί ( όχι να τους φτύσουμε όχι δεν συμφωνώ με τη βία) να τους πιάσουμε και να τους πούμε ότι είναι καταπτυστες οι πράξεις του για τον τάδε και τον δείνα λόγο, τρέχουμε να τους σφίξουμε το χέρι και να τους πούμε στο αυτί: να σου στείλω το βιογραφικό του παιδιού μου να το βάλεις στα εξάμηνα στο δήμο νέας κωλοπετινιτσας.... Ε ? Κατάντια του λαού ξεπεσμός ηθικός , αμοραλισμός, υλισμός.. μόνο για κάνα τσιγάρο και κάνα καφέ... Άντε και λίγο Ολυμπιακό. Κατά τα άλλα άσε να μας βάζουν στην τηλεόραση Άντρες να φιλιούνται και εάν πει κανας οπισθοδρομικός (γιακουματος) ότι είναι λάθος , είναι τέτοιο το σύστημα που αναγκάζεται να ζητήσει και συγγνώμη γιατί είπε ότι το λάθος είναι λάθος ενώ έπρεπε να πει ότι είναι σωστό και δημοκρατικό. Αν ένα λεπτό ζούσε ο Καποδίστριας ο Λάμπρος Κατσώνης ο Κολοκοτρώνης ο Μακρυγιάννης κλπ θα πάθαιναν ανακοπή καρδιάς με αυτά που θα βλεπανε στην Ελλάδα για την οποία έδωσαν την ζωή τους για να μαλακιζομαστε εμείς σήμερα......

ΑΡΗΣ Β

Συγνώμη.Δεν αναφερόμουν σε σας προσωπικά.Εσείς δεν καταλάβατε τι εννοούσα.Λυπάμαι.Περιμένω να μου απαντήσετε για όσα σας ρωτούσα στο προηγόύμενο.Πρέπει.

Η πιο μαύρη περίοδος του Ελληνισμού

Τα τσιπρακια έχουν εκτραχυνθει τελείως, λόγο του κινδύνου ως φανονται ,εκ των δημοσκοπισεως και χάσιμο των εκλογων. Έτσι ενεργοποιηθηκαν τα μεγάλα κόλπα. Πού ειναι λίγο πολύ γνωστά. Την πλήρη διαφθορα της κοινωνίας. Με σοβαρά αντιτιμο . Την φοροδιαφυγή. Ειδικά, οι επιστήμονες μας, πολιτικοι μηχανικοι, γιατροι, δικηγόροι κτλ. διαφεύγουν φορολογικά, δεν πληρώνει ουδεις. "Σύστημα" παλαιό από το Πασοκ και όχι μόνο, πατέντα γνωστή. Αλλά και αποτελεσματικη που φέρνει ψήφους και έγινε η μεταφορά της τεχνογνωσίας, από τους παλαιοκομματικους του πασοκ , στο σημερινο σύριζα. Και αυξάνονται οι ψηφοφόροι του κόμματος. Σε όλα τα επαγγέλματα σε ολη την οικονομια. Πιστοποιημενο και από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι που κατεστρεψαν την χώρα, εφαρμόζούν και παλι τον ίδιο μηχανισμό. Από την άλλη εχουμε αυτόν τον πανηλιθιο Σοιμπλερ που εχει καταστρεψει όλη την Ελληνική κοινωνία, παριστανοντας τον γερμανικο εγκέφαλο, που δεν κάνει λάθη. Επτα χρόνια δίνει εντολες που δεν εφαρμόζονται, που υπογράφοντας μνημονια, που μένουν στα χαρτιά. Και γνωρίζει πολύ καλά ο φασίστας, για τον ντόπιο στρατό κατοχής, την δικτακτορια του κοινοβουλίου, η διαφθορά από την 52η θέση ανέβηκε στην 67η, ότι το κράτος δίνει το 11% του προυπολογισμο στα ταμεια, έναντι του 2% των χωρών της Ένωσης. Οι ενδείξεις πληθώρα. Ήξερε και ξέρει ότι με τα δεδομενα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει το παραμικρό. Μόνο αρπαγή του πλούτου. Δυστηχως ζητάμε σωτηρία από τους ξένους, γιατί εμείς έχουμε τον στρατό κατοχής, τα γιουσουφακια των κομμάτων της Βουλής. Και τον κατάπτυστο συριζανελ.

Ανδρέας

Πολύ ωραίο άρθρο...Συμφωνώ με όσα γράφετε...Μόνο σε ένα σημείο, επιτρέψτε μου μία επισήμανση.Η ατιμωρησία ,είναι μια βολική τακτική κακοποιών, διεφθαρμένων, ξεπουλημένων , αμετανόητων ατόμων. Δεν είναι ο λαός όλος υπεύθυνος ,για αυτά τα χάλια. Η φθορά , δυστυχώς είναι στο δικαστικό σώμα πλέον, εμφανής , διότι δεν ασκεί διώξεις σε κακοποιούς απατεώνες παρανομους άνομους ...προδοτες.

ΑΡΗΣ Β

Γράψε μας κυριέ μου πως κακοποίησε την εξουσία αυτός που υπονοείς.Αναλυτικά.1.2.3.4.Τώρα.Μιλάς για ανίκανους πολιτικούς.Για ανίκανους και ανέντιμους δημοσιογράφους δεν σε έχω δει να αναφέρεσαι.Το τι ζημιά έχουν κάνει δεν θα μας πείς;Λοιπόν περιμένω απάντηση.Πως κακοποίησε την εξουσία αυτός που υπονοείς.Τώρα.

08:41

εισαι αγενης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία