LIVE

Κορωνοϊός

Andreou

Τι κάνεις 14 μήνες Κυριάκο;

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Δεκατέσσερις μήνες πρωθυπουργός. Τι έκανες τόσον καιρό. Απολογήσου.

Δεν 10πλασίασες τις ΜΕΘ, δεν προσέλαβες αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές, νάχουμε μονάδες να νοσηλεύσουμε όσους κολλάνε covid. Να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα και ασύδοτα, ξέροντας πως μας περιμένει μια εντατική να διασωληνωθούμε.

Τι και αν, όπως λες, υπερδιπλασίασες τη δυναμικότητα των δημόσιων νοσοκομείων, που σε λίγους μήνες θα τριπλασιαστεί και τρέχουν ήδη οι προβλεπόμενες χρονοβόρες διαδικασίες για να είναι νόμιμες και αδιάβλητες οι προσλήψεις. Δικαιολογίες. Σημασία έχει πως μας έκλεισες πάλι μέσα.

Επιμένεις να βάζεις δύσκολα στον κόσμο. Ζητάς αυτοπεριορισμό και αυτοπροστασία, για να σωθούν ζωές. Πως θα ξεδώσει η νεολαία από το άγχος της ζωής, το σκέφτηκες καθόλου; Τι κι αν φύγουν κάποιοι μεγάλοι, που επιμένεις να προστατεύεις, τάφαγαν τα ψωμιά τους, λένε κάποιοι. Τι είναι αυτά τα περί ατομικής ευθύνης. Οφείλεις να κόψεις το λαιμό σου να προστατέψεις τη ζωή που γουστάρουμε να κάνουμε. Δεν θα μας μαντρώσεις εσύ και κανένας άλλος. Το κράτος, καταλάβετέ το, ευθύνεται και υποχρεούται για όλα προς όλους. Και δεν μιλάμε για τους ψεκασμένους.

Τσιγκουνεύτηκες και δεν έδωσες σε όλους τους Έλληνες τα χρήματα που ζητούσαν την άνοιξη, για τις απώλειες από την καραντίνα, όπως σε εγκαλεί από καιρό η αντιπολίτευση. Έχε χάρη που πρόβλεψες ότι χρειάστηκε να ξαναδώσεις.

Ξανάρχισες να κτίζεις και να επεκτείνεις το τείχος στον Έβρο. Τι χρειάζεται λένε; Χρειάστηκε όμως την άνοιξη και βοήθησε να μην επιτρέψεις να μπουκάρουν οι μετανάστες που έστειλε ο εξ ανατολών τραμπούκος. Ευτυχώς κράτησες τότε γερά, αλλιώς δεν σε έσωζε τίποτα από τους εθνολάγνους, δεξιούς κι αριστερούς.

Καθυστερείς να αγοράσεις φρεγάτες και αεροπλάνα. Άσε τις διαδικασίες και τη νομιμότητα και πάρε όσο – όσο ο,τι βρίσκεις μπροστά σου. Τόχουν κάνει κάποιοι άλλοι, «δημοκράτες», με «αντισταθμιστικά οφέλη» μάλιστα.
Απέτυχες να στείλεις πίσω στις χώρες τους μαζικά, τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, να εξετάσεις αμέσως τις πολλές χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, να αδειάσεις τα νησιά, να τους στεγάσεις αξιοπρεπώς, να τους επιτρέπεις να κυκλοφορούν, να τους ελέγχεις χωρίς να τους φυλακίζεις. Καθυστερείς και δίνεις δικαίωμα να σε εγκαλούν αυτοί που τους έφεραν και τους συσσώρευσαν σαν σάκους με σκουπίδια.
Τι σ’ έπιασε πάλι να αρχίσεις να ελέγχεις τις ΜΚΥΟ που τους πατρονάρουν και γίνεσαι κακός στους ξένους και στους ντόπιους παρατρεχάμενους, αριστερούς κατά κανόνα.

Απαντάς με τη διπλωματία και τις συμμαχίες της χώρας στην επιθετικότητα των Τούρκων και δεν τους δίνεις να καταλάβουν με τα κανόνια, έτσι που αλωνίζουν στο Αιγαίο. Δεν είναι σοβαρές δικαιολογίες τα περί διεθνούς νομιμότητας, το εμείς είμαστε Ευρώπη και όχι Τουρκία και άλλα τέτοια. Έχε χάρη που η Τουρκία πάει κατά διαβόλου οικονομικά και έχει ανάγκη τους κοινούς συμμάχους.

Έσπευσες να οριοθετήσεις την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, λες και οι άλλοι τόσα χρόνια ήταν ηλίθιοι που δεν τόκαναν. Δεν σκέφτηκες ότι ερεθίζεις τους Τούρκους, που δεν τους αρέσει και αγριεύουν. Ούτε στην αντιπολίτευση αρέσει. Γιατί άραγε; Το ότι έτσι ακυρώθηκε στην πράξη η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι φτηνές δικαιολογίες. Το ίδιο και η δημιουργία ισχυρού συμμαχικού μεσογειακού μετώπου με Αίγυπτο και Ισραήλ, που μας θωρακίζει περισσότερο. Αν ήταν συμφέρον για τη χώρα θα το είχε κάνει η αριστερά που μόνο αυτή λέει ότι νοιάζεται.

Δεν τρίζεις τα δόντια και δεν σηκώνεσαι να φύγεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθυστερεί να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας. Τι πάει να πει ότι η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος, είναι τα νώτα μας στα δύσκολα, είναι και τα λεφτά που δίνει και τα χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι θέμα πολιτισμού και άλλα τέτοια. Βρόντηξέ τα και σήκω φύγε, όπως σε προτρέπουν οι «νεοεθνικόφρονες».

Μείωσες τους φόρους στο εισόδημα, τις προκαταβολές, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Άλλαξες το ασφαλιστικό σύστημα. Έπρεπε παραπάνω. Οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και τα εθνικά θέματα δεν είναι σοβαρή δικαιολογία. Ο λαός περιμένει λεφτά, μόνο λεφτά. Δεν ακούς μου φαίνεται τους νεόκοπους υπερασπιστές της μεσαίας τάξης. Τους ίδιους που την εξαφάνισαν με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επέστρεψες στους συνταξιούχους από τις κομμένες συντάξεις μόνο όσα αποφάσισαν τα Δικαστήρια και όχι όλες τις μειώσεις όλων των χρόνων των μνημονίων και της κρίσης, όπως σου λένε να κάνεις αυτοί που έκοψαν τις περισσότερες. (Θάθελα να έχω ακούσει τους συνταξιούχους ή τους δημόσιους υπαλλήλους της κοινωνίας αυτής, που είναι οι μόνοι που δεν πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, να πούνε κράτα ένα κομμάτι να πάρουμε καμιά φρεγάτα, άσε που θα χρειαστούν εμβόλια, ΜΕΘ και άλλα).

Αρκέστηκες να πάρεις μόνο 32 δις ευρώ από την Ευρώπη, ψίχουλα, και δεν διεκδίκησες περισσότερα, με «δημιουργική ασάφεια» και άλλα καραγκιοζιλίκια. Έπρεπε να απαιτήσεις έναν αξιοπρεπή δια βίου μισθό από την Ε.Ε. για όλους τους Έλληνες. Μα το χρωστάνε που τους δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού.

Όφειλες να αυξήσεις τον κατώτατο μισθό, να μειώσεις περισσότερο την ανεργία, να δίνεις σε όλους επιδόματα, να διορίσεις υπαλλήλους, να μειώσεις τα τέλη και τις υποχρεώσεις των πολιτών, να στηρίξεις τις επιχειρήσεις. Τι κάνεις;

Δεν είναι δικαιολογία ότι ξεμπλοκάρησες κάποιες βαλτωμένες επενδύσεις, δημιούργησες καλό επενδυτικό κλίμα για να ανοίξουν νέες δουλειές, κάνεις θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ψηφιοποιείς ραγδαία τη λειτουργία του κράτους, κάνεις ιδιωτικοποιήσεις και ξεφορτώνεσαι βαρίδια που επιβαρύνουν το κράτος. Μας διαφήμισες ως επένδυση την εγκατάσταση στη χώρα της Microsoft, να μας ελέγχει με ηλεκτρονικά τσιπάκια.
Ενώ θα έπρεπε να έχεις λύσει, τόσους μήνες, όλες τις εκκρεμότητες της χώρας από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, ολιγωρείς. Νομίζεις θα σε σώσει το διεθνές κύρος που κέρδισες με την αξιοπρεπή παρουσία σου στα διεθνή φόρα, πολύγλωσσος, με αστική ανατροφή;

Δυστυχώς αποτυγχάνεις sτα λόγια που είναι και το κρίσιμο προσόν σ’ αυτή τη χώρα. Τι κι αν τα πας καλά στην πράξη.

Πέτυχες όμως το ακατόρθωτο. Να σε συγκρίνουν, όχι με τους ικανούς ή ανίκανους προκατόχους σου, αλλά με τον εαυτό σου, με το τι νομίζουν οι πολίτες ότι θα μπορούσες να κάνεις εσύ ο ίδιος, που έβαλες πολύ ψηλά τον πήχη. Στη χώρα βλέπεις αυτή δεν ισχύει ο κανόνας «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Παρά ταύτα οι πολλοί εξακολουθούν να είναι μαζί σου, με ή χωρίς επιφυλάξεις. Δεν είσαι Κυβερνήτης σε λάθος λαό, όπως ίσως σου περνάει από το μυαλό.

( Σου τα γράφω αυτά κ. πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί προχθές στη Βουλή μου φάνηκες, δικαίως, απογοητευμένος από τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα)

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (119)

Πεζοδρομιάκιας

Η απόλυτη ξεφτίλα άφησε δύο φορές τους μακροχρόνιας άνεργους χωρίς κανένα βοήθημα.

καράτσος

ενα ρεαλιστικό αρθρο, που δυστυχως μονον οι φανατικοί το κατακρίνουν.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Το πιο θαυμάσια υβριστικό άρθρο του φετινού χρόνου. ΛΑΘΟΣ κατάλαβαν οι περισσότεροι. Ο κ. Ανδρέου δεν εξυμνεί το Μητσοτάκη. Αυτόν απλώς τον περιγράφει. Στην πραγματικότητα βρίζει με το χειρότερο αλλά πολύ σωστό και έξυπνο τρόπο τους τζάμπα επικριτές, σχολιαστές, αγανακτισμένους, Βαρουφάκηδες και άλλα πολλά αριστερόστροφα θηλαστικά, που το μόνο που γνωρίζουν είναι να μιλούν πολύ και άχρηστα και να ενεργούν ελάχιστα ή καθόλου για να είναι ασφαλής. Παραφράζοντας μία γνωστή φράση, τους στέλνω το κάτωθι μήνυμα, αν το καταλάβουν: "Είναι η πραγματικότητα, ηλίθιοι!!!"

η αποθεωση της

αγιογραφιας.Εσεις ξεπερασατε ακομα και το αρθρο περι Μωυση.Ελπιζω να μην πανε χαμενοι οι κοποι σας και να εκτιμηθουν αναλογως απο τον κ.Μητσοτακη.

...

"Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος" Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για αυτό. Εξαιρετικό άρθρο για damage control. Ειδικά εκεί που γράφει ότι δε δόθηκαν τα χρήματα την άνοιξη επειδή, λέει, είχε προβλέψει ότι θα χρειαστεί να ξαναδώσει (πράγμα που πρώτη φορά ακούμε ή διαβάζουμε). Άρα μάλλον ούτε και τώρα θα πάρουν τίποτα οι δικαιούχοι, γιατί μπορεί το Πάσχα να χρειαστεί πάλι να ξαναδώσει. Τι ωραία λογική.

Montazieros

Εγώ διαφωνώ. Εάν δεν φτιάξει ο "Κούλης" από μια εντατική στο υπόγειο του κάθε Έλληνα πολίτη για κάθε ενδεχόμενο, να ανοίξει όλη την οικονομία για να μην πεθάνουμε από την πείνα χωρίς όμως να αρρωσταίνουμε, αν δεν αφήσει τους ενεργούς πολίτες να διαδηλώνουν ελεύθερα χωρίς μάσκες ώστε να ακούγεται η φωνή τους δυνατά, αν δεν αφήσει τους νέους να κλαμπάρουν, να ερωτεύονται και να επικοινωνούν καθημερινά όπως προστάζει το νεαρό της ηλικίας τους,δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα. Το γράφει και η Αυγή. Προσοχή όμως! Μην τυχόν και του ξεφύγουν τα κρούσματα. Γιατί έχει φανεί ανεπαρκής τώρα τελευταία. Άνοιξε τον τουρισμό τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να πεθαίνει κόσμος τον Νοέμβριο. Που είναι το κράτος? Που είναι οι φορείς? Αντε γιατί τα πήρα τώρα!

Σωστα...

Όταν έκανε σκηνή στην Βουλή για 40 νεκρούς από γρίπη και έβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πήρε μέτρα ήταν καλός ;; Δεν έχετε καταλάβει ότι εμείς απλά ήμαστε αριθμοί ;; Τι ασχολείστε ;;

Νάνος

Για εσάς που φαγωθηκατε με τον Μητσοτάκη πρέπει να αντιληφθείτε ότι αν δεν φύγει ο Τσίπρας από αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξει κυβέρνηση ούτε σε 20 χρόνια. Άκους να μιλάνε στη Βουλή και είναι η μέρα με τη νύχτα. Όσο αντιπαθής και να είναι ο Μητσοτάκης ο μικρός δεν κάνει ούτε για γυμνασιάρχης, όχι για πρωθυπουργός!

Bamboo

Υπέροχο αγιογράφημα! Αντε και βουλευτής με το καλό σας εύχομαι. Δηλαδή ο Μπογδάνος τι παραπάνω έχει;

λεων

Ειδες τα οντα μολις πηραν γραμμη, ολοι οι συριζαιοι χτυπανε τον ανθρωπο που ειπε την ΑΛΗΘΕΙΑ...Μηπως ξερετε κατι για το ΠΘ και δεν το ξερουμε ,το πανε για ΑΥΓΗ Νο2...

ΜπαχαLoreal

14 μηνες τωρα αυτο που κανει ειναι να μετατρεπει την ΝΔ σε Μπλε Συριζα και να εξαθλιωνει τον λαο για να τον ταιζει επιδοματα που του δινει η Θεια Μερκελ...by the way το Oruc Reis ειναι εξω απο την Ροδο.. Κο Γιωργο...καλα τσιπουρα στον Ζαμπα....οποτε ξανανοιξει...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία