Οι 120 ημέρες που τα άλλαξαν όλα
kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Οι 120 ημέρες που τα άλλαξαν όλα

Ελεγε ο Γκάντι: «Πρώτα αδιαφορούν για σένα, μετά γελάνε με σένα, μετά σε πολεμάνε και στο τέλος κερδίζεις». Και προσέθεσε ο Αϊνστάιν: «Μάθε από το χθες, ζήσε το σήμερα, να ελπίζεις για το αύριο. Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς». Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για τον καθένα από εμάς, για τη χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα.

Εχουμε λοιπόν νικήσει σε ανθρώπινο επίπεδο τις τελευταίες 120 ημέρες; Εχουμε κάνει βήματα προς τα εμπρός; Η μεγάλη δοκιμασία που όλοι μας περνάμε -μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα- μας έφερε αντιμέτωπους καταρχάς με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ολοι μας καταγράψαμε μικρές ή μεγάλες νίκες - ας μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς μερικοί συμπολίτες μας δεν τα κατάφεραν. Οι μικρές νίκες του καθενός αναπόφευκτα περιλάμβαναν και μικρές ήττες. Οι μεγάλες νίκες δυστυχώς ενίοτε έχουν και μεγάλες ήττες. Κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορωνοϊού οικογένειες ξαναβρέθηκαν ή επιτάχυναν τη διάλυσή τους, μερικοί αποφάσισαν να φροντίσουν τον εαυτό τους -χάνοντας περισσά κιλά-, άλλοι τρώγοντας τα συναισθήματά τους πάχυναν. Μάθαμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα και μάθαμε να εμπιστευόμαστε και να ακούμε τους ειδικούς. Πολλοί μπόρεσαν και έγιναν πιο αυτόνομοι: χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκατοντάδες χιλιάδες κυρίες που μόνες τους κουρεύτηκαν και φρόντισαν τα μαλλιά τους χωρίς επίσκεψη στα κομμωτήρια που έμειναν κλειστά. Οι βαφές μαλλιών επέδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. Πολλοί συμφιλιώθηκαν με το Ιντερνετ. Ανθρωποι 80 και πλέον ετών μάθανε να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προς όφελός τους. Πολλοί ασχολήθηκαν με νέα χόμπι: περπάτημα, κηπουρική, μαγειρική, διάβασμα. Πολλοί ξαναβρήκαν παλιούς φίλους. Η τεχνολογία μάς έφερε πιο κοντά και δεν μας αποξένωσε όπως πολλοί φοβόντουσαν. Ολοι μας εκτιμήσαμε την προσωπική επαφή. Θυμάμαι ενδεικτικά ότι στους μεγάλους περιπάτους που όλοι κάναμε πως χαιρετιόμασταν με αγνώστους. Ξαναμάθαμε - ή μάλλον συστηθήκαμε με τούς γείτονές μας. Πειθαρχήσαμε - εμείς, ο πιο απείθαρχος λαός όπως λένε. Γίναμε πραγματικά περήφανοι, αλλά και δημιουργικοί. Τσακωθήκαμε για τα ασήμαντα αλλά συμφωνήσαμε στα μεγάλα. Αναδείξαμε τη δημιουργικότητά μας. Διαπιστώσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το πόσοι διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες κυριαρχούν στην παγκόσμια κοινότητα. Αναδείξαμε καινούριους ήρωες, τους ήρωες της διπλανής πόρτας. Φοβηθήκαμε αλλά δεν παραδοθήκαμε. Εκτιμήσαμε ένα πάρκο που παρότι ήταν δίπλα μας, ποτέ δεν το είχαμε επισκεφθεί. Αγαπήσαμε και συμπαθήσαμε τα τόσο συμπαθητικά σκυλιά. Για μερικούς ήταν και ευκαιρία για μια απογευματινή βόλτα. Μπήκε στη ζωή μας η ανασφάλεια. Αλλά και αυτή πολλοί την πολέμησαν. Δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα. Πολλοί είδαν νέες ευκαιρίες.

Η χώρα μας αναμφίβολα κέρδισε. Αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία, θαυμασμό, συμπαράσταση -και ίσως κατανόηση- από όλο τον πλανήτη. Ξαναγίναμε πρωτοσέλιδα και πρώτη αναφορά στις ειδήσεις όχι για το τι δεν κάνουμε, αλλά για τις επιτυχίες μας. Το πολιτικό σύστημα, και ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξε ότι με όραμα, πλάνο, συντονισμό, πολλή δουλειά, αλλά και εθνική ομοψυχία μπορούμε. Το κράτος δούλεψε και άντεξε. Πολλές εταιρείες αλλά και ιδιώτες προσέφεραν μεγάλα ποσά για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η ψηφιακή μεταμόρφωση του κράτους σε χρόνο-ρεκόρ βοηθάει και πολλές δουλειές πλέον γίνονται από το σπίτι. Πάνω από 7 εκατομμύρια ετησίως λιγότερες θα είναι οι επισκέψεις πολιτών στα γκισέ των δήμων και των ΚΕΠ με την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών. Πάνω δηλαδή από 20 εκατομμύρια ανθρωποώρες εξοικονομούνται. Φυσικά είχαμε και ήττες. Μεγάλη δυσκολία στα οικονομικά, πτώση του τουρισμού. Οι ήττες αυτές, όμως, είναι παγκόσμιες. Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας υπάρχει και δίνει δυναμικά το «παρών».

Ο κορωνοϊός ανέδειξε τη σημασία που έχει ένας σύγχρονος αγροτικός τομέας για την ανάπτυξη της χώρας μας. Ηδη πολύ πετυχημένοι Ελληνες επιχειρηματίες υλοποιούν προγράμματα για την επόμενη μέρα αξιοποιώντας τα πλούτη της ελληνικής γης. Νέες μορφές επιχειρήσεων εμφανίζονται ακόμα και από πολύ νέους ανθρώπους. Αλλά και στον παραδοσιακό τραπεζικό χώρο μια νέα τράπεζα επενδύει και ανοίγει εν μέσω κορωνοϊού 17 νέα καταστήματα, παρέχοντας απασχόληση σε περίπου 100 εργαζομένους. Στη βιομηχανία ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας από το 10% σήμερα στο 15% του ΑΕΠ. Μια αύξηση που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και αν επιτευχθεί ο στόχος, θα δημιουργηθούν σταδιακά 550.000 νέες, καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, ότι «στην κρίση της πανδημίας αποδείξαμε ως λαός, σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας, πως είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Κι αυτό μας βοηθάει να ενδυναμώσουμε και τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση, που για κάποια χρόνια την είχαμε χάσει».

Σε επίπεδο ανθρωπότητας ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Πανηγυρίσαμε μαζί, φοβηθήκαμε μαζί, ελπίσαμε μαζί. Είχαμε και έχουμε έναν κοινό εχθρό, ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις και τιμωρεί όσους τον αντιμετωπίζουν με αλαζονεία και χωρίς πρόγραμμα. Η κρίση μάς ξαναθύμισε την αξία της ζωής, του περιβάλλοντος, της συναδελφικότητας και του ορθολογισμού.

Η ζωή της ανθρωπότητας μέσα σε 120 μέρες άλλαξε. Σχεδόν ποτέ στην Ιστορία τόσο σύντομα, τόσο πολύ και τόσο πολλοί άνθρωποι δεν είδαν τη ζωή τους να αλλάζει τόσο δραματικά. Ο κάθε άνθρωπος έβαλε ως προτεραιότητα την επιβίωσή του και θέλει να οραματίζεται την επόμενη μέρα. Τις μικρές-μεγάλες νίκες του καθενός μας είναι σημαντικό να τις θυμόμαστε και να μην τις ξεχάσουμε όταν με το καλό επικρατήσει η νέα καθημερινότητα. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτή την τόσο επώδυνη διαδικασία, αξιολογώντας ο καθένας μας σωστά τις προτεραιότητές του, θα μπορέσουμε να γίνουμε τελικά πιο δυνατοί αλλά και πιο ευτυχισμένοι. Αλλωστε ο Πλάτων στους «Νόμους» έγραφε ότι η πρώτη και μεγαλύτερη νίκη για κάθε άνθρωπο είναι αυτή που μπορεί να πετύχει στον εαυτό του. Αντίθετα, πολύ χειρότερο και ταπεινωτικό είναι να νικιέται κανείς από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ