Ο φασίστας που κρύβεται μέσα μας...
helakis01

Γιώργος Χελάκης

Ο φασίστας που κρύβεται μέσα μας...

Oταν πεθαίνει ένα παιδάκι είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:Η πρώτη είδηση είναι ότι ένα βρέφος είναι νεκρό. Ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροτομή αφού στην αρχή μιλά περί “ρωτοφανούς σεξουαλικής κακοποίησης”, τα μαζεύει μετά μιλώντας περί στοιχείων που δεν έχουν συνεκτιμηθεί με τι φράση “Τί να σας πω;”.

Στη συνέχεια κι αφού ακούστηκαν διάφορα, μαθαίνουμε από την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση ότι οι γονείς δεν κακοποίησαν σεξουαλικά το παιδί τους αλλά του έκαναν συχνούς υποκλεισμούς λόγω θεραπείας καθότι είχε μικροκεφαλία και του χορηγείτο σκεύασμα λόγω συχνότητας επιληπτικών κρίσεων. Ο πατέρας του βρέφους και ο εξάδερφός του παρέμειναν οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα μέχρι να βγει το πόρισμα.

Από τη στιγμή που ο πρώτος ιατροδικαστής είπε όσα είπε, η είδηση κάνει τον γύρο της ελληνικής κοινωνίας και εγκαθίσταται στις συνειδήσεις των πολλών με την εξής μορφή: Οι Σύροι γονείς (πρόσφυγες) κακοποίησαν σεξουαλικά και μέχρι θανάτου το μωρό τους. Διάφοροι επώνυμοι “διακινητές” του ρατσισμού και της ξενοφοβίας όπως οι κύριοι Κρανιδιώτης και Τζήμερος, σπεύδουν να ελεεινολογήσουν κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Κατά των μουσουλμάνων. Το έδαφος είναι πρόσφορο. Εχει “οργωθεί” κατάλληλα -χρόνια τώρα- με την γνωστή αντιμεταναστευτική, αντιπροσφυγική ρητορική. Η ιστορία είναι τραγική για τους γονείς του άτυχου παιδιού και διδακτική για όλους εμάς που συνθέτουμε την ελληνική κοινωνία.

Αν θελήσουμε να κοιτάξουμε κατάματα αυτή την θλιβερή ιστορία, ανάμεσα σε άλλα, θα δούμε τη βαθιά προκατάληψη σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ειδικά των μουσουλμάνων. Πολλοί από εμάς τους έχουμε ικανούς να ερωτοτροπούν με τα παιδιά τους. Ορισμένοι ίσως, να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο τους το επιτρέπει και η θρησκεία τους. Είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε οτιδήποτε, φτάνει να το δούμε στην τηλεόραση και να το διαβάσουμε στα σάιτ. Εχουμε εθιστεί να πιστεύουμε ό,τι πιο απάνθρωπο και αποτρόπαιο αρκεί να μας σερβιριστεί κατάλληλα από όσους ψάχνουν ένα κλικ και μια μονάδα θεαματικότητας παραπάνω. Οσοι μας κάνουν το... σέρβις ξέρουν ότι η ξενοφοβία πουλάει πολύ...

Ζούμε σε μια κοινωνία που την έχουν κατακλύσει οι φόβοι. Ανθρωποι απελπισμένοι, φοβισμένοι, μαθημένοι να μισούν τον άλλο, τον διαφορετικό, τον ξένο. Κυριαρχούμενοι από έναν παραλογισμό καταλήγουμε μισάνθρωποι, έτοιμοι να πιστέψουμε το κάθε τι αρκεί να ταιριάζει στα στερεότυπά μας. Ο αναγνώστης του κειμένου θα τρομάξει με τις αναλογίες, ίσως τις θεωρήσει υπερβολικές. Την εποχή της ανόδου και κυριαρχίας του ναζισμού ήταν οι τσιγγάνοι, οι Εβραίοι και οι ομοφυλόφιλοι που έχαναν σταδιακά την ανθρώπινη ιδιότητα.

Εχαναν το δικαίωμα να ζούν ισότιμα με όλους τους άλλους και τελικά έχαν και το δικαίωμά τους να ζουν. Τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να χάσουν το δικαίωμα να θεωρούνται άνθρωποι όπως κι εμείς, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες οι μουσουλμάνοι. Οταν πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο υπάρχουν συμπολίτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που το πανηγυρίζουν. Ο εκφασισμός μιας σημαντικής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας είναι προ των πυλών. Η “Χρυσή Αυγή” βρίσκεται εκτός Βουλής αλλά οι απόψεις και η νοοτροπία της έχουν εισχωρήσει στο κοινωνικό σώμα. Ο φασίστας δεν είναι στη Βουλή αλλά μπορεί να κρύβεται μέσα μας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ