Ο κυνισμός του Τραμπ και οι εγχώριοι αφελείς...
helakis01

Γιώργος Χελάκης

Ο κυνισμός του Τραμπ και οι εγχώριοι αφελείς...

Να πούμε και του στραβού το δίκιο. Τους... αποστόμωσε όλους ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναρωτήθηκε που ήταν οι Κούρδοι κατά την συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία.

Σου λέει, αφού τότε δεν έβαλαν ένα χεράκι τώρα τι ζητάνε να τους σώσουμε από την τουρκική επίθεση!Αυτός ο άνθρωπος είναι πλανητάρχης και οι αποφάσεις του μπορούν να σκορπίσουν το θάναντο σε χιλιάδες ανθρώπους και να οδηγήσουν εκατομμύρια άλλους στην προσφυγιά ή -για να είμαστε στο πνεύμα Βορίδη- στην μετανάστευση.

Το deal με τους αφελείς Κούρδους είχε γίνει βέβαια νωρίτερα, επί εποχής Ομπάμα. Οι αμέρικανοί θα βομβάρδιζαν (κυρίως) και οι κούρδοι μαχητές θα έβαζαν τα σώματα τους μπροστά (πεζικό) για να νικηθούν οι τζιχαντιστές (ISIS). Κι ότι είπαν το έκαναν οι Κούρδοι με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να στεριώσουν σε ένα κομμάτι γης και θα αποκτήσουν κάτι που θα μοιάζει με κράτος κάτι που να θεωρείται δική τους εδαφική επικράτεια. Κι όλα αυτά θα γίνονταν εκεί που οι τζιχαντιστές θα έχαναν την μάχη.

Κι όταν οι τζιχαντιστές (περίπου) εξαρθρώθηκαν και αφού οι Κούρδοι είχαν πληρώσει με το αίμα τους στις μάχες την νίκη, ήρθε ο Τραμπ και δήλωσε ότι αποσύρει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την Συρία. Ετσι αφήνει τους Κούρδους στο έλεος του Ερντογάν ο οποίος δεν ήθελε με τίποτα κάτι που να μοιάζει με κουρδικό κράτος στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Είχαμε επικράτηση του υπέρτατου συμφέροντος. Φίλτατοι η Κούρδοι, φιλτέρα δε η Τουρκία. Κάπως έτσι άρχισε η πολεμική επιχείρηση των Τούρκων σε συριακό έδαφος με στόχο να εξαφανιστούν από την περιοχή οι Κούρδοι ή και να εξαφανιστούν γενικότερα.

Οι ΗΠΑ έδωσαν -επί της ουσίας- το πράσινο φως, η Ρωσία επί του παρόντος νίπτει τα χείρας της και η Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζεται σε χαλαρές συστάσεις στην Τουρκία ώστε να... μην το παρατραβήξει. Κι αυτές ακόμα οι συστάσεις ενοχλούν τον Σουλτάνο που απειλεί να ανοίξει τον δρόμο προς την Ευρώπη σε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες αν οι Ευρωπαίοι δεν σταματήσουν να χρησιμοποιούν άσχημες λέξεις όπως κατάληψη για την εισβολή που πραγματοποιεί. Στο μεταξύ στην Τουρκία φυλακίζονται ήδη δημοσιογράφοι με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τους τρομοκράτες επειδή δημοιεύουν πως κατά την επιχείρηση έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους άμαχοι!

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για την αφέλεια με την οποία οι Κούρδοι πίστεψαν τις αμερικάνικες διαβεβαιώσεις. Οτι έχουν κι εκείνοι τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Ολα αυτά όμως, ωχριούν μπροστά στον άμεσο κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν. Για τον Ερντογάν είναι απλά τρομοκράτες που πρέπει να εξαρθρωθούν και τίποτα άλλο. Η αντίστασή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλγκτες καταστάσεις. Τώρα βρίκονται να αμύνονται όχι υπερασπιζόμενοι κάποια εδάφη αλλά την ίδια την ύπαρξή τους.

Ο Ερντογάν με την ανοχή της Ρωσίας και το πράσινο φως από τις ΗΠΑ προχωρά ακάθεκτος. Ο κίνδυνος εθνοκάθαρσης είναι μπροστά. Οι εγχώριες αναλύσεις περί της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήσων. Ο “απομονωμένος” Ερντογάν προχωρά ανενόχλητος και απειλώντας όσους δεν συμφωνούν μαζί του. Οι αναλύσεις ότι τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ταυτίζονται με τα ελληνικά είναι για κλάματα. Περιέχουν τόση αφέλεια όση έδειξαν οι Κούρδοι εμπειστεύομενοι του αμερικανούς.

Κλείσιμο
Οταν ο Πομπέο δηλώνει στην Αθήνα ότι δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις την ώρα που τα γεωτρύπανά της περιφρούμενα από τον τουρκικό στόλο τρυπούν στην Επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε ένα σαφές δείγμα ότι ο πλανητάρχης και οι επιτελείς τους δουλεύουν την ελληνική κυβέρνση και εμάς τους ίδιουςμπροστά στα μούτρα μας. Κι όταν δεν μας δουλεύουν ειρωνεύονται όπως έκανε ο Τραμπ εγκαλώντας του Κούρδους ότι δεν συμμετείχαν στην συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network