Γιάννης Μανιάτης

«Η ενέργεια ρίχνει σωσίβιο στο Ασφαλιστικό»

Γιάννης Μανιάτης

Η μεγάλη συζήτηση για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να έχει μόνο ως αντικείμενο τις αυξήσεις εισφορών και τις μειώσεις συντάξεων.

Πρέπει κυρίως να αφορά τη δημιουργία νέων πηγών τροφοδοσίας με δημόσια έσοδα.

Στη Νορβηγία, στη Μεγ. Βρετανία, στη Δανία και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες τα έσοδα από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων τοποθετούνται σε ειδικά ταμεία με στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού τους συστήματος. Το Norwegian Government Pension Fund, το Νορβηγικό Ταμείο Ασφάλισης, διαθέτει σήμερα πάνω από 800 δισ. δολάρια, που διατίθενται μόνο για τις συντάξεις των Νορβηγών πολιτών.

Στη χώρα μας με τον Ν.4162/ 2013, που δυστυχώς καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέψαμε το 75% των εσόδων από την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να κατατίθεται στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Το δε εναπομένον 25% να διατίθεται σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα των τοπικών κοινωνιών καθώς και για τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις της τρόικας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, αντί για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, να κατευθυνθούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για τα πιθανά έσοδα, με βάση αξιόπιστες προσεγγίσεις, δίνουν ένα ποσό της τάξης των 1,5-2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα περίπου 30 χρόνια, όσο διαρκεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε σε διεθνές συνέδριο από τον εκπρόσωπο των ΕΛ.ΠΕ., που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση του οικοπέδου του Πατραϊκού, ότι με την αξιοποίησή του αναμένονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για 30 χρόνια.

Ανάλογες εκτιμήσεις ισχύουν για το οικόπεδο των Ιωαννίνων, το οποίο επίσης έχει παραχωρηθεί για αξιοποίηση στην εταιρεία Energean. Εξι οικόπεδα σε Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και άλλα τρία θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο αναμένεται σύντομα να ανατεθούν σε αναδόχους.

Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, τα έσοδα αυτά θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία μετά την πάροδο 5-6 ετών. Σημαντικό, όμως, μέρος των εσόδων αυτών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προείσπραξης μετά από σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Επειδή η κυβέρνηση: α) ήδη κατέθεσε δημόσια την πρότασή της για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με σημαντικές μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών και

β) η πρόταση αυτή θα αξιολογηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή με βάση τα αναμενόμενα έσοδα στα επόμενα χρόνια, οφείλει να απαντήσει στα ακόλουθα 4 ερωτήματα:
1. Προτίθεται να εφαρμόσει την πρόβλεψη του Ν.4162/2013 για την τροφοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα των υδρογονανθράκων και να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών;

2. Προτίθεται να παραχωρήσει τα δημόσια έσοδα των υδρογονανθράκων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;

3. Στην πρόταση που υπέβαλε στους δανειστές έχει ληφθεί υπόψη η μελλοντική εισροή εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, ή η πρόβλεψη αυτή έχει απολύτως αγνοηθεί;

4. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πρόκειται να λάβει υπόψη της τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων;

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα και δημόσια. Η διαγενεακή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κυβερνητικών μικροσκοπιμοτήτων.

*Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.)

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Αναθεματισμενοι κακουργοι.

Το άκρον άωρον τής αυθαδειας αυθαιρεσίας τής προστυχιας. Οι άνθρωποι πού πρόδωσαν τον Ελληνικό λαό, πού τον έσυραν στην απόλυτη μιζέρια φτώχια και δυστυχία, πού διαιρεσαν τον λαό σε εξουσιαστές σε τσιφλικάδες με τούς προϊσταμένους και σε κολιγους, οι αρχιερείς του πελατειακού φασισμού ,τον προάγγελο του ερυθρού φασισμού.Τώρα θέλουν να μάς σώσουν. Διέλυσαν ότι ιερό και όσιο έχει ένα κρατος,για τούς πολίτες του, έναν κουμπάρα για τα γεράματα τους, αυτοί ασελγεισαν και το μετέτρεψαν σε όργανο να πληρώνουν την εκλογική πελατεία, τον στρατό κατοχής για τούς μισούς Έλληνες. Έχοντας εξαγοράσει και τον δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίσουν την ατιμωρησία τους στα ειδεχθή εγκλήματα τους, και εξασφάλισαν περισσότερους από το 50%των πληρωμένων ψηφοφόρων πού τον πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας. Το δυστύχημα είναι ότι δεν είναι μόνοι. Έχουν και το άλλο κόμμα τής ΝΔ με τις ίδιες προδιαγραφές και προϊστορία. Δημιούργησαν την θηλιά στο λαιμό, πού τώρα θα μετράμε νεκρούς από λιμό. Οι λίστες των απατεώνων καταφθάνουν κατά δεκάδες από το εξωτερικό, για να τις εξαφανίσουν οι συμμορίες των κομμάτων τής Βουλής. Τώρα πού δεν υπάρχουν λεφτά, ο λαός αντί να τούς πάρει πίσω τα κλεμμένα, ζητάει να τούς δώσουν περισσότερα. Ισχύει η γνωστή ρήση "ηλιθιότητα ".Τις μεταρρυθμίσεις τις απεχθάνονται γιατί θα σταματήσει η ατιμωρησία τούς και θα ξυπνήσει και η θεοτυφλη δικαιοσύνη. Αναθεματισμενοι κακουργοι.

Stelios antoniou

Γιάννη πρέπει να είσαι υποψήφιος για αρχηγός η Φωφη δεν μπορεί

Θάνος

Ο βουτσάς στην ταινία που το παίζει πρίγκιπας από αραβια και μοιράζει ρολόγια και πετρέλαιο άσε μανιατη φάγαμε πολύ σανό δεν θελουμε άλλο φτάνει

vb

Πηρε και αυτος σειρα να μας κοροιψει. Αν το πετρελαιο δεν φτασει πανω απο 100 δολαρια το βαρελι ολοι ξερουμε οτι δεν βγαινει.

tasos

με το πετρελαιο 25 δολαρια το βαρελι σταματα το δουλεμα λαικιστη μανιατη ολο κοροιδια

telis

ase mas re grafike maniati

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία