makrigiannis_giannis

Παραμύθια της Χαλιμάς

Γιάννης Μακρυγιάννης

Μία σειρά από πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η Ευρώπη παραμένει ένα πεδίο βαθιών ανισοτήτων και μεγάλων αντιθέσεων. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι μάλλον χαρακτηρισμός επιεικής.

Οι δε συνταγές που εφαρμόζονται, κυρίως στα εργασιακά, αλλά και γενικότερα καταδεικνύουν ότι τα χάσματα γίνονται ακόμη βαθύτερα, παρά τις μεγαλοστομίες των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα φυσικά παραμένει στην ουρά και στο περιθώριο, παρά τις πομφόλυγες διαφόρων, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο διευθυντήριο της ΕΕ.

Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης για παράδειγμα και κυρίως σκληρών μνημονιακών πολιτικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υστερεί σημαντικά από τον μέσο όρο των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Με τόση συμπίεση στην ελληνική οικονομία, με τέτοια βίαια προσαρμογή και εμφάνιση «ευκαιριών» για «επενδύσεις» - όπως λένε τα ξεπουλήματα, το ξεκλήρισμα ολόκληρων κλάδων και την εσωτερική υποτίμηση – το «ελατήριο» της ανάπτυξης να τιναχθεί θεαματικά προς τα πάνω. Φευ!

Η Ελλάδα το 2017 είχε ανάπτυξη μόλις 1,4% στο ΑΕΠ της, έναντι 2,3% μέσου όρου στην ευρωζώνη. Ακόμα κι αυτό το 1,4% αμφισβητείται βέβαια, γιατί ένα μέρος της «μαύρης» οικονομίας «άσπρισε» με την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Το χάσμα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για το μέσο κόστος για κάθε ώρα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν χώρες, όπως η Δανία, το Βέλγιο και άλλες που το κόστος φτάνει τα 50 ευρώ περίπου, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στα 14 ευρώ και σε άλλες χώρες, κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ, που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των 5 και 10 ευρώ!

Ανάλογες είναι και οι διαφορές και οι αποστάσεις σε όλα τα μεγέθη – φυσικά και στο κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και στην απασχόληση, αφού η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στην ανεργία.

Η πορεία της χώρας είναι περίπου αδιέξοδη, ως προς την οικονομική της ανάκαμψη και την κοινωνική της συνοχή. Μάλιστα η αναγνώριση, ακόμη και από το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα υπέστη σοκ στις εργασιακές σχέσεις, είναι ενδεικτική των όσων έγιναν τα τελευταία χρόνια στον κοινωνικό ιστό.

Και επιπλέον, σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις – ακόμα και οι δηλώσεις του Τσακαλώτου εν τέλει- φανερώνουν ότι «καθαρή» έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς (για έξοδο από την κρίση, ούτε λόγος), δεν είναι εφικτή!

Κι αν είναι δύσκολος έως ανέφικτος ο απεγκλωβισμός (λέμε, αν), τουλάχιστον ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Κι αν δεν μπορούμε δηλαδή τη ζωή μας να αλλάξουμε, τουλάχιστον να μην εξευτελιζόμαστε λέγοντας άλλα αντί άλλων και παραμύθια της Χαλιμάς.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Πλέον η καθημερινη μας τρελά.

Θα μπορουσε να αναφωνισει κάνεις, σας βαρέθηκα,τα ίδια και τα ίδια. Εννοούμε βέβαια τούς δημοσιογραφους, που υποθαλπτουν κτυβουν,απόσιωπούν την πραγματικότητα και μερικές φορές την παραποιουν. Και ετσι δεν γίνεται τίποτα. Μια τρύπα στο νερό. Εφ'όσον δεν ξέρεις το πρόβλημα ποιο είναι πως θα το θεραπευσεις.Και ολα τα αναφερόμενα στο κείμενο, σωστοτατα μεν, αλλά αποσιωποντας για τα αίτια ,τον λόγο που συμβαινουν αυτα , την αιτία.Αδραζουμε της ευκαιρίας και αποκαλύπτω, ότι είναι ο στρατος κατοχης, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, η δικτακτόρια του κοινοβουλίου. Ας είναι. Η αντίθεση μεταξύ πολιτικής της κυβέρνηση και λαού ειναι τεράστια. Αλλά όταν λέμε λαού, πρέπει να διαχωρίσουμε εδώ, σε πολίτες που έχουν εισόδημα από τον προυπολογισμό, από το κρατος, και τους άλλους του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους χρεισιμοποιουν οι κρατιστες σαν τους κολιγους, μόνο για να αντλούν πόρους από όπου και συντηρούνται. Και είναι και η μειοψηφία όλης υποθεσεις.Αλλά δεν βαριέσαι, τα λεμε και τα ξαναλέμε χωρίς αντίκρισμα. Αφού δεν υπαρχουν στοιχεία, απόδειξεις . Δεν υπάρχουν; Ποσώς. Η Ιρλανδία, διάβασα "γράφει" εκπληκτικές επιδόσεις ανάπτυξης και προόδου. Και εμείς τρώμε στην μούρη από την ΤV αυτές τις κακομουτσουνες ιεριες του Σταλιν, λες και τις διάλεξαν από την αυλή του κομη δράκουλα. Βεβαια είναι εμφανής ο στόκος και η σπάτουλα που έχει πέσει. Αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας που είναι εμφανής. Εκτός από την κακία, αυτες πρέπει να έφαγαν πολύ βραστή λαχανιδα ,σε χωρα του πάλαι ποτέ 'σοσιαλισμου ' για να κάνουν τέτοιο δέρμα.Η πλάκα η μεγάλη ότι τρανταχτα ονόματα της αριστερας -ο θεός να την κάνει -που απολαμβάνουν κύρος και εκτίμηση στην κοινωνια μας, αγωνιστικαν ακόμα και θυσιαστικαν μερικοί, υπέστησαν τα πάνδεινα, για την ιδέα του κομμουνισμου και του δειθεν σοσιαλισμου. Σημερα αποδεικτικε, πέραν πασης, ότι όλα ήταν αυταπάτη, μια ψευδεστηση , κάτι μη πραγματοποιησιμο.Και είναι κρίμα, γιατί τα κίνητρα ήσαν αγνά, για το καλύτερο.Που ήταν όλα, ο ποιο ευτελής και αιμοδηψεις φασισμός. Ούτε αυτό το αναφέρουν οι κύριοι κύριοι. Ούτε να τον υπουργό προστασίας του Σταλιν. Και κάποιοι να διαφημησουν και την δημοκρατία.

κκ

τους μόνους που συμπονώ είναι ανθρώπους κυρίως της κουλτούρας που πίστεψαν στον κομμουνισμό γιατί αφελώς πίστεψαν ότι θα γινόταν καλύτερος ο κόσμος, εθελοτυφλώντας στα παγκόσμια εγκλήματα του κομμουνισμού ιδιαίτερα εις βάρος του χριστιανισμού, η μεγάλη σφαγή και λεηλασία στους χριστιανούς έγινε, κάποιοι θα σπάσουν τις πλάκες των τάφων και θα βγουν από μέσα να τους φτύσουν

Sanos Pkourletis

κυρ Γιάννη, Μην ανησυχείς. Θα 'ρθει ο Αλέξης και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κι όλα θα φτιάξουν.

1980-2021=42 έτη Αριστεράς

H (πρωην) αριστερόστροφη και μαρξιζουσα Ελλάδα είναι η αιτία των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ οικονομικών και κοινωνικών δεινών. Το 1980 η αναλογια ΑΕΠ Ισπανιας-Ελλαδος ήταν 4,8 προς 1. Το 2021 που σχεδόν θα ξεμπερδεύουμε από τα μνημονια του Συριζα και τις αριστερές απλές αναλογικές, το Ισπανικό αεπ θαναι 1530 δις ευρω και το ελληνικο 225 (σχεδόν 7:1). Δεδομενου ότι το ΔΝΤ προβλεπει μετα το 2019, ελλην.αναπτυξη 1,9% και ισπανικη πανω απο 2,5% (3% τα τελευταια τρια χρόνια έναντι σχεδόν 0% του Τσιπρα). Στα 40 έτη μετά το 1980, οι κυριότερες δυτικές χωρες εξέλεγαν στο 70-85% των τετραετιών σκληρες ΔΕΞΙΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ κυβερνησεις. Στην Ελλάδα εξελεγαν ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΟΣΙΑΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ τριτοκοσμικές ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ σε ποσοστο 78%!!!(1980-2019), και δεξιες στο 22% του χρον.διαστηματος. Εξου και αναλογικά με την Ισπανικη ανάπτυξη, το 2021 θαπρεπε να έχουμε αεπ 105 δις περισσοτερα από οσο προσδοκούμ (μισο αεπ) (ΥΓ.στα 2,5 ετη Σαμαρα μειωθηκε αλγεβρικα -4-3+1=6% δηλ περιπου 10δις μόνο, για άρση παρανοήσεων)). ΜΙΣΟ ΑΕΠ ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ όπως ο Ερντογαν αποκαλεί τους αριστερούς εχθρούς της Οικονομίας και της χώρας.

κωστας

Και τιποτα δεν φαινεται να αλλαζει! Προσφατα, το 2015, με την πραγματικη απειλη της εξοδου απο την ευρωζωνη, 63% ψηφισαν αριστερα (και μετα επιασαν τους χορους στο Συνταγμα). Γιατι ετσι μας αρεσει. Το νωριτερο που μπορει να περιμενει κανεις αλλαγη ειναι οταν απελθει η γενια του Αντρεα, δηλαδη τουλαχιστο 20-30 χρονια.

300 δις χρέος, 15,6% έλλειμμα!

Άκου να μαθαίνεις δεξιόστροφο τρολάκι, όπως και ο σχολιαστής σου κωστας. Το 2004-2009 υπήρχε στη χώρα Δεξιά κυβέρνηση που έφτασε το χρέος από 170 δις σε 300 δις! Δηλαδή το κατέστησε μη βιώσιμο για τη χώρα. Αυτή η Δεξιά κυβέρνηση, παραποιούσε σκόπιμα τα στατιστικά στοιχεία, γνωστά πλέον ως Greek Statistik, και παρουσίαζε έλλειμμα 6% όταν αυτό εκτοξεύτηκε στο 15,6%!!! Αυτή η λαϊκιστική Δεξιά Κυβέρνηση μας χρεοκόπησε. Στη συνέχεια, μη αναλαμβάνοντας καμιά ευθύνη για τη χρεοκοπία μας, που ευτυχώς δεν ήταν ΑΤΑΚΤΗ χρεοκοπία χάρη στην κυβέρνηση του 2010-2011, πουλούσε τζάμπα αντιμνημονιακή μαγκιά, μαζί με αντιευρωπαϊσμό, συναγωνιζόμενη την παλαβή Αριστερά των συριζα(νε)λητών. Μαζί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έσκιζαν μνημόνια κάθε μέρα και κατάντησαν η αιτία των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ οικονομικών και κοινωνικών δεινών που βιώνουμε σήμερα.

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ!!!

Ουδέν περαιτέρω σχόλιο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία