makrigiannis_giannis

Το Σκοπιανό δεν ρίχνει την κυβέρνηση – μόνο η οικονομία

Γιάννης Μακρυγιάννης

Όσοι πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, μπορεί να προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με ανατροπές στους συσχετισμούς και πτώση της κυβέρνησης, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τίποτα από Αλέξη Τσίπρα – ή Πάνο Καμμένο – και επιπλέον δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές δυναμικές που καθορίζουν τα πράγματα.

Ο Τσίπρας θα πάει την υπόθεση μέχρι του σημείου, που θα δει ότι δεν επηρεάζει – και δεν ρίχνει – την κυβέρνησή του. Και ο Καμμένος είναι ικανός να εφεύρει κάθε πιθανό και απίθανο κόλπο και ελιγμό, ώστε να μην σπάσει τη συμμαχία.

Ο λόγος είναι απλός – και δεν μιλάμε για την αγάπη για την εξουσία, αυτή είναι δεδομένη, μεγάλη και καταλυτική φυσικά. Μιλάμε για την επιδίωξη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πλάνο της στην οικονομία. Και να καταγραφεί ως εκείνη που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια – έστω και τυπικά. Να εμφανιστεί ως η κυβέρνηση, που έβγαλε τη χώρα ξανά στις αγορές – έστω με… ντεμί τρόπο και όχι τόσο «καθαρό» όσο λεγόταν κάποια στιγμή.

Η κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει, εφόσον οι αριθμοί (οι άνθρωποι δεν είναι τόσο απαραίτητο όπως φαίνεται) πάνε καλά φέτος, την τύχη της, προσδοκώντας ότι η λήξη του τρίτου Μνημονίου μπορεί να σηματοδοτήσει μία θεαματική αναπτυξιακή εκτίναξη – η χώρα γίνεται «μούρλια» για τα funds – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την απασχόληση και τα εισοδήματα.

Εάν λοιπόν πάνε καλά οι σχεδιασμοί στην οικονομία (επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, μανιπουλάρισμα προβλημάτων όπως οι πλειστηριασμοί και οι μειώσεις συντάξεων και μία σχετικά θετική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα), τότε η κυβέρνηση θα επιλέξει να μείνει στην εξουσία μέχρι την άνοιξη του 2019.

Και θα κοιτάξει να μείνει στην εξουσία ό,τι κι αν γίνεται στα άλλα πεδία. Του Σκοπιανού συμπεριλαμβανομένου.

Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένει στην οικονομία και όλο το αφήγημα περί εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια καταρρεύσει, με τις νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο να έρχονται, με γαρνιτούρα τους πλειστηριασμούς τότε ναι, μπορεί να επιλέξει να πάει νωρίτερα σε εκλογές. Αλλά είναι απίθανο το σενάριο να πέσει για το Σκοπιανό. Να υποστεί πολιτικό κόστος ίσως, αλλά όχι να πέσει.

Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο εθνικό θέμα θα πάνε μέχρις εκεί που δεν απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα. Και ή θα ναυαγήσουν, όπερ σημαίνει δεν τίθεται άλλο πολιτικό θέμα, ή θα δώσουν αποτέλεσμα που θα εγκριθεί από την ελληνική πλευρά, πάλι υπό την αίρεση ότι δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο Τσίπρας άνοιξε το θέμα για δύο λόγους: επειδή το θέλει οι διεθνής παράγοντας και θεώρησε ότι θα κερδίσει πόντους στο γενικότερο γεωστρατηγικό παιχνίδι και επειδή πίστεψε ότι η επίλυση ενός τέτοιου εθνικού προβλήματος θα καταγραφεί στα θετικά του, με το επιπλέον μπόνους ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στη ΝΔ.

Δεν υπολόγισε σωστά τις αντιδράσεις, δεν εκτίμησε τις αντοχές των ΑΝΕΛ και δεν είναι βέβαιο ότι κάνει καλά που θεωρεί πως η κεντροαριστερά θα προστρέξει να στηρίξει μία λύση, για να κυβερνούν ο ίδιος και ο Καμμένος ανενόχλητοι. Προς το παρόν ελπίζει ότι μπορεί να προκύψουν θετικές συνθήκες σε όλα τα αναγκαία μέτωπα. Αλλά, εάν δεν προκύψουν και κινδυνεύει η κυβέρνηση, ξέρει τον τρόπο να ξεφύγει: θα ανακαλύψει τον… λαϊκό παράγοντα και τη σημασία του, θα τα ρίξει στην αντιπολίτευση, αλλά και στους Σκοπιανούς. Το λένε και kolotoumpa έξω, αλλά όταν το κόλπο έχει πετύχει σε άλλες περιπτώσεις, γιατί να μην εφαρμοστεί και τώρα;     

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Κ. Μακρυγιάννη

σίγουρα η εξουσία ενώνει και η οικονομία είναι ο κύριος λόγος ανόδου ή πτώσης μιας κυβέρνησης στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μου είναι, ωστόσο, δύσκολο να δεχτώ ότι ο πρωθυπουργός θα τρενάρει τις εκλογές μέχρι τον Μάιο του 2019. Δεδομένου ότι έρχονται περικοπές συντάξεων 01/01/2019, θα ήταν πολιτικά αυτοκτονικό για τον σύριζα να "αργήσει" τις εκλογές μέχρι τότε. Εξάλλου, οι δανειστές μας δε δείχνουν πρόθυμοι να τρενάρουν τις περικοπές μέχρι 01/07/2019 (πράγμα στο οπόιο ελπίζουν πολλοί στο σύριζα). Υπάρχει, όμως, μια σκέψη που λέει ότι ούτως ή άλλως (είτε με εκλογές Φθινόπωρο του 2018 είτε με εκλογές Άνοιξη του 2019) ο σύριζα θα χάσει. Τότε και μόνον τότε ο σύριζα θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού θα τη χάσει ούτως ή άλλως. Από την άλλη, η οικονομία με όλες τις διαφημιζόμενες "επιτυχίες" που η Κουμουνδούρου προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη βαραίνει στην κρίση του απλού πολίτη. Τα εισοδήματα μειώθηκαν, οι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν, οι συντάξεις περικόπηκαν και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα (πάνω από 20%). Έχω την εντύπωση πως αυτά είναι πράγματα που και πολλοί στον στενό κομματικό πυρήνα του σύριζα αναγνωρίζουν και αντιλάμβανονται. Γνωρίζω, επίσης, πως με φιλοδωρήματα με μορφή επιδομάτων δύσκολα κερδίζονται έκλογες. Να μη ξεχνάμε επίσης ότι το 2018 η Ελλάδα δε θα έχει μαζέψει τόσο χρήμα όσο το 2017 για λόγους για τους οποίους δε θα ήθελα να επεκταθώ. Εξάλλου, η μεσαία τάξη υπερφορολογήθηκε κατά κοινή παραδοχή όλων. Το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και τα συναφή αλυτρωτικά των Σκοπίων είναι ο άγνωστος Χ. Ας πούμε ότι είναι το κερασάκι στην τουρτα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα του 2018. Ως τώρα ο κατά κοινή παραδοχή άγαρμπος και υπέρ του δέοντος βιαστικός τρόπος των σχετικών χειρισμών από την κυβέρνηση είναι κάτι που γίνεται παραδεκτό σχεδόν απ'όλους. Το θέμα είναι πόσο ο Τσίπρας μπορεί να "σηκώσει" μια σχεδόν εχθρική κοινή γνώμη στις προτάσεις του (με ποσοστά που κυμαίνονται ανάμεσα στο 60% και στο 80%), όταν μάλιστα ο ελληνικός λαός ήταν και είναι πλήρως απροετοίμαστος για τις λύσεις που προτείνονται. Θα έλεγα ότι ο ελληνικός λαός είναι απρόθυμος να "λυθεί" το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και τώρα (πόσο μάλλον όταν τα Σκόπια βιάζονται). Το Σκοπιανό ήδη αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων στην Ελλάδα και διαβλέπω ότι κόβει πόντους στον κυβερνητικό σχήμα (βλέπε αλλοπρόσαλλη στάση ανελ και σύριζα). Είναι με άλλα λόγια επιταχυντής εξελιξεων σε ένα ήδη βεβαρυμένο οικονομικό κλίμα.

OLOI STO SYLLALHTHRIO !! NA BOYLIAXEI TO SYNTAGM

Πτωχευμένος, με Υπερταμείο, καταργημένο το δικαίωμα της Απεργίας, κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια, υπερφορολόγηση - δήμευση και Ακροδεξιό συνεταίρο ΠΑΣ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΤΗ ΖΩΗ !! ΔΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ !! ΔΙΟΤΙ, ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΘΕΣΕΩΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ !! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ !! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΛΕΜΕ ....

Οι σχολιαστές την έχωσαν...

Mεγαλοπρεπώς, σβουριχτή και περιποιημένη τη σφαλιάρα, στον γνωστότατο συριζαίο μπαρουφολόγο Γιάννη Μακρυγιάννη.

θα καταπιεις

την γλωσσα σου οταν τον δεις στο ψηφοδελτιο του κουλη!

Ελβενιζελος

Ειτε την ριξει ειτε οχι αυτοι που σκεφτονται να ψηφισουν ωφειλουν να γνωριζουν οτι η πλειοψηφια ειναι αντιθετη. Οτι δεν ερωτηθηκε ποτε ο κοσμος για να παραχωρηθει - δια της αναγνωρισης - το ονομα

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΟΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Το ετεροκλητο πληθος των αγανακτισμένων του 2011 είναι εδώ! Τωρα ομοιογενοποιημενο για την Ελλάδα. Εχουν απέναντι τους μια μειοψηφική εξουσια. Μια εξουσια εδώ και τρια χρόνια που πέφτει στους ξένους και την Τροικα στα ΤΕΣΣΕΡΑ. Η απάντηση του λαού σε αυτή την εξουσία είναι την Κυριακή.

Δεν ειναι κυβερνηση

Ειναι καθεστως, και ως τετοιο μπορει να πεσει μονο με τροπους που συνηθως ριχνονται τα καθεστωτα. Ειτε μαζικες διαδηλωσεις ειρηνικες, ειτε πληρης ανυπακοη απο τον κρατικο μηχανισμο, ειτε μεσω ενοπλης εξεγερσης. Μην εκπλαγειτε αν του χρονου προσπαθησει να παρατεινει την κοινοβουλευτικη περιοδο του με καποιο τροπο. Αν προβλεπεται κατι τετοιο θα μας συρει ακομα και σε πολεμο για να μην χασει την καρεκλιτσα, και ο αλεξακης και ο πανουλης.

νηρέας

Τρώμε χαλβά?? - Ξεκίνησε ως εξωτερική πολιτική . Αριστερών . Αφού βλέπει στης 4 του μήνα θα μαζευτει λαός . Το γυρίσαμε ( το συμφέρων της πατρίδας ) , ( εθνική συνεννόηση) , ( πατριωτική κυβέρνηση ) . Χαλβάς με φιστική !!!

Στελιος

Εννοειται οτι το Σκοπιανο μπορει να ριξει την Κυβερνηση. Ξυδακι στα παπαγαλακια του ΣΥΡΙΖΑ

Προδότης, ΤΕΛΟΣ

Μετά την επαίσχυντη ΠΡΟΔΟΣΙΑ, να ονομάσει τα Σκόπια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, δε θα πέσει ο Χαχανούλης !! Θα σταθεί όρθιος !! Διότι θα τον κρεμάσουν !!

Απέραντη περιφρόνηση και βαθύτατη αηδία...

Αισθάνομαι για οτιδήποτε αριστερό και για οποιονδήποτε αριστερό. Για τον τσίπρα, τα αισθήματα αυτά είναι υψωμένα εις την νιοστή δύναμη. Προφανώς, στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα το ρίξω μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα, ενώ θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία, με χέρια και με πόδια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία