makrigiannis_giannis

Το κάρο μπροστά από το άλογο

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η ιδιότυπη “μεταφορά” πλούτου από τα μεσαία στρώματα στα χαμηλότερα, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι πέρα από μία φενάκη και ένας ελιγμός, για πολιτικούς λόγους, πρωτίστως μία αναποτελεσματική οικονομική συνταγή.

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, το υπερπλεόνασμα που προέκυψε και φέτος δεν είναι αποτέλεσμα, ούτε της ανάπτυξης, ούτε της πάταξης της φοροδιαφυγής, όπως διατυμπανίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ναι, υπήρξαν και αυτά τα στοιχεία, όμως δεν ήταν τα καθοριστικά για να φτάσει το συνολικό πλεόνασμα κοντά στα 5,5 δις ευρώ και το υπερπλεόνασμα, από το οποίο θα δοθεί το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα κοντά στα 2 δις ευρώ.

Κυρίως το υπερπλεόνασμα προέκυψε από την υπερφορολόγηση (προφανώς), αλλά και από την περικοπή κρίσιμης σημασίας δαπανών: από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και από κοινωνικές δαπάνες.

Είναι κατ' αρχάς εμφανές ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται. Κι όταν έχουμε υστέρηση εσόδων (και μάλιστα κοντά στα 3 δις ευρώ), αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι και οι ίδιοι “μεσαίοι” πληρώνουν όλο και περισσότερα.

Μάλιστα φέτος την πλήρωσαν τη δουλειά όχι μόνο οι “μεσαίοι”, αλλά και φτωχότερα στρώματα, λόγω αύξησης των έμμεσων φόρων.

Κατά δεύτερο, όταν κόβεις από τις δημόσιες δαπάνες και τα κάνεις έκτακτα επιδόματα, είναι σαν να βάζεις το άλογο μπροστά από το κάρο από οικονομικής, αλλά και κοινωνικής άποψης: Αντί να χρηματοδοτήσεις έργα, τα οποία έχουν διπλό όφελος (θέσεις εργασίας και υποδομές, που βελτιώνουν γενικά τα πράγματα), πριμοδοτείς μία άπαξ καταναλωτική δράση.

Θα μείνουν μεν ευχαριστημένοι πρόσκαιρα όσοι πάρουν μερικά κατοστάρικα, αλλά ο οικονομικός κύκλος που θα τροφοδοτηθεί θα είναι μικρός και ξέπνοος.

Είναι λογικό βέβαια να θες να τονώσεις την ψυχολογία και να δώσεις την αίσθηση ότι όλα πάνε καλά – αναγκαίο στοιχείο και αυτό για την οικονομική ανάκαμψη -, αλλά η επιλογή του επιδόματος δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Και είναι κρίμα η αριστερά να υποβαθμίζει τόσο τη σημασία των δημοσίων επενδύσεων. Διότι την πολιτική των επιδομάτων μπορεί κανείς να την καταλάβει, ειδικά σε μία περίοδο με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο όριο, αλλά την άγνοια των βασικών οικονομικών λειτουργιών, πώς μπορεί να την κάνει δεκτή;

ΣΧΟΛΙΑ (19)

εγραψες !!!

Αν τα εισαγωγικα εβαζες στον πλουτο,κατι θαλεγεςως προς τον τιτλο βεβαιως,βεβαιως.κατα τα ταλοιπα ολοκληρη στηλη διαχειριζεσαι,αλλα.....

υπανάπτυξη

μακρυγιαννη μακριμαλη ειπες παλι τη μπαρούφα

tad

...Μπραβο..τωρα κανεις δηθεν αντιπολιτευση...τι αντικειμενικος λειτουργος που εισαι..

Για φτύσιμο

Πολύ σωστά οικονομικά στοιχεία. Μπορούμε να συμπληρωσουμε και μερικά ακόμη. Όπως σε 10 εκατομμύρια πλυθησμου, μόνο το 1,2 έχει δουλειά σταθερή και μπορεί και πληρωνει φόρους και ασφαληστικα ταμεια. Και συντηρουν όλους τους υπόλοιπους. Και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, το κρατος συμπληρώνει για την σύνταξη τους, τον χρόνο 1.000 ευρώ. Ενώ για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, χρειάζεται να συνεισφέρει 16.000 ευρω. Είναι επειδή αυτοί των δεκο ανηκουν σε κομματικούς στρατούς, τους διορησαν με τον γνωστό πελατειακο τρόπο, από τα κόμματα της Βουλής, της δικτακτοριας του κοινοβουλίου. Ο δε στρατος κατοχής έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, τα ταμεία έχουν σχεση εργαζομενοι προς συνταξιούχους, άστα να πάνε. Γιναμε οι ζητιανοι της Ευρωπης.Χωρις κανένα μέλλων. Αυτά τα στοιχεία, με τα αναφερόμενα στο άρθρο ποιο πάνω και τον ισχυρότατο δημοσιουπαληλλικο κατεστημενο, το παλικάρι μας την πενταημερη, μας καθιστούν λαό για φτύσιμο. Και ενώ έπρεπε να διοικούν αυτοι που πληρώνουν ,διοικούν αυτοι πού καταναλωνουν.

Το παραμύθι του σύριζα...

Περί της δήθεν ύπαρξης σημαντικού χρονικού διαστήματος μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εθνικών εκλογών, το οποίο μπορεί να του επιτρέψει να ανακάμψει δημοσκοπικά. Τα πραγματικά δεδομένα σήμερα, (15-11-2017), είναι ότι ο σύριζα ευρίσκεται στην εξουσία για τριάντα τέσσερις, (34), μήνες περίπου και ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του σύριζα συντριπτικά στις δημοσκοπήσεις ήδη για τους τελευταίους εικοσιδύο, (2), μήνες περίπου. Ας υποθέσουμε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με τη λήξη τες τετρεατίας του σύριζα. Ποια είναι αυτή η ημερομηνία; Είναι η Κυριακή, 15-09-2019. Πόσο απέχει η ημερομηνία αυτή από σήμερα; Απέχει εικοσιδύο, (22), μήνες. Τι μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία αυτή; Οι ευρωεκλογές του 2019. Πότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές αυτές; Την Κυριακή, 19-05-2019. Πόσο απέχει η ημερομηνία αυτή από σήμερα; Απέχει δεκαοκτώ, (18), μήνες.

Είναι προφανές ότι...

Εάν δεν έχει πέσει ενωρίτερα ο σύριζα, θα διεξαγάγει ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, στις 19 Μαίου 2019, (δηλαδή σε 18 μήνες από σήμερα), προκειμένου το διαφαινόμενο καταστροφικό εις βάρος του αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μη λειτουργήσει ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, (στις 15 Σεπτεμβρίου 2019, , (δηλαδή 4 μήνες μετά τις ευρωεκλογές...)) και οδηγήσει στην πανωλεθρία του!!! Φυσικά, θα ητηθεί συντριπτικά από τη Νέα Δημοκρατία.

@@@@

Εντός του κειμένου γράφετε το σωστό, δηλαδή "το άλογο μπροστά από το κάρο" ....... Να υποθέσω ότι είναι λάθος εκ παραδρομής ή υπενίσσεσθε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς πράττει ?

κωστας

Για τον Αλεκσις ολα αυτα δεν εχουν σημασια. Το μονο που μετραει ειναι να εχει επιχειρημα στην Βουλη να ταπωσει τον Κουλη "εσεις δεν θελετε να δωσετε επιδομα σε φτωχους;;;" Γιατι ο Κουλης ειναι Κουλα και δεν εχει τα γκατς να πει "οχι, θελω επενδυσεις να τους δωσω δουλεια, οχι επιδομα". Και οσο η κατασταση παρατεινεται, τοσο παγιωνονται αυτες οι πρακτικες, τοσο ο κοσμος συνηθιζει την φτωχεια, τοσο αυτο που μενει ειναι "ο καλος Αλεκσις μου εδωσε δωρο Χριστουγεννων." Λοιπον, εκει, με τον Αλεκσις μεχρι να αλλαξουν οι Πασοκοελληνες μυαλα... καλη τυχη!

Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ...

163 βουλευτές. Οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη κυβέρνησης. Συνεπώς, το μέγεθος το οποίο μετρά σε μία δημοσκόπηση είναι ο αριθμός των βουλευτών τον οποίο αναμένεται να εκλέξει κάθε κόμμα. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου και του ποσοστού ψήφων κάθε κόμματος, (το οποίο προκύπτει αφαιρώντας τασ ποσοστά όσων δηλώνουν αποχή, ακύρο ή λευκό και κατανέμοντας αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος το ποσοστό των αναποφάσιστων). Στη πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 16 % και κατανεμόμενο αναλογικά δίνει: Νέα Δημοκρατία 36,90 %, Σύριζα 21,43 %, Χρυσή Αυγή 8,33 %, Δημοκρατική Συμπαράταξη 7,74 %, ΚΚΕ 6,55 %, Ένωση Κεντρωων 3,57 %. Σε αριθμό βουλευτών προκύπτει: Νέα Δημοκρατία 163, Σύριζα 63, Χρυσή Αυγή 25, Δημοκρατική Συμπαράταξη 23, ΚΚΕ 19, Ένωση Κεντρώων 11. Δηλαδή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, σε εξακομματική βουλή

Ιδού η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής...

Του Σύριζα!!!! Στην τεράστια λίστα των οφειλετών της Εφορίας προστέθηκαν το Σεπτέμβριο ακόμη 410.322 φορολογούμενοι. Αριθμός ρεκόρ μέσα σε ένα μήνα που συμπίπτει με την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο μήνα ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 11% και εκτινάχθηκε στα 4.267.408 άτομα, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς και γυρίζει πίσω στα επίπεδα του 2015. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που έρχονται ο ένας μετά τον άλλο, με έναν στους δυο φορολογούμενους να χρωστάει στην Εφορία. Τον περασμένο μήνα έμειναν απλήρωτες οφειλές ύψους 706 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 662 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Από την αρχή του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 9,257 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων στα 98,745 δισ. ευρώ, μια ανάσα πριν τα 100 δισ. ευρώ. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εισοδήματα των οφειλετών. Στα δίχτυα κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι, με αύξηση περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα. Από τις αρχές του έτους, κατασχέσεις και ρυθμίσεις έχουν καταφέρει να οδηγήσουν στο ταμείο της εφορίας ποσό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και επιμερίζεται σε 2,146 δισ. ευρώ εισπράξεων από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,404 δισ. ευρώ από φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Νέο κατόρθωμα των συριζανέλλ: προς αύξηση ο ΕΝΦΙΑ

Φωτιά στις λαϊκές περιοχές απειλούν να λάβουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, σβήνοντας από το χάρτη τιμές της τάξης των 600 και 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, με βάση τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, αλλά και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων, θα υπάρξει ελάχιστη τιμή 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, εκεί όπου σήμερα οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 600 και τα 700 ευρώ. Με διάταξη νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται η σύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα οι οποίες θα εισηγηθούν μέσα σε ένα μήνα τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία