Οι εμμονές του Κυριάκου και το σύνδρομο της καρδάρας
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Οι εμμονές του Κυριάκου και το σύνδρομο της καρδάρας

Το «θέμα» στη φετινή δεν ήταν κυρίως ο Τσίπρας, όσο ο Μητσοτάκης. Αυτό ήταν γνωστό εξ αρχής. 

 Ο Τσίπρας έχει βρει μεν κουτσά στραβά ένα αφήγημα – πρωτίστως για να πείσει τους δικούς του και μετά να παρασύρει τους υπόλοιπους -, όμως κρίνεται περισσότερο όχι γι’ αυτά που λέει, αλλά γι’ αυτά που κάνει - ή δεν κάνει τέλος πάντων! Ο Τσίπρας κατέβηκε στο γήπεδο της ΔΕΘ για να πάρει ισοπαλία. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος των πρωθυπουργών στην Έκθεση: να μην «φάνε» τζάμπα γκολ και να μην βάλουν αυτογκόλ. Λίγο το επικοινωνιακό χάρισμα, που έχει, λίγο ο ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, που έχει πετύχει στο μεταξύ ο κυβερνητικός μηχανισμός, του επέτρεψαν να φύγει από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να χάσει κάτι ιδιαίτερο. Να κερδίσει ούτε λόγος, ήταν εξαρχής δύσκολο. Ήρθε μετά και η «διαβολοβδομάδα» με τις «επενδύσεις», τις διαρροές Τσακαλώτου για νέα μέτρα το 2018 και την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και γίνανε μαντάρα τα πράγματα για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό μικρή σημασία είχε το πώς θα πήγαινε στη ΔΕΘ, αφού έχει την ίδια την κυβέρνησή του να… «καθαρίσει» - από την ανάποδη! – το παιχνίδι!

Το κύριο ενδιαφέρον της φετινής ΔΕΘ ήταν ο Μητσοτάκης: Τι θα έλεγε - αν έχει ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο δηλαδή -, αλλά και πώς θα τα έλεγε – για να δούμε τι αρχηγικό εκτόπισμα διαθέτει πλέον. Με τον Τσίπρα αδύναμο κι αμήχανο και την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση γενικώς, ο Μητσοτάκης βρέθηκε με την μπάλα μόνος μέσα στη μικρή περιοχή και μπροστά σε άδειο τέρμα. Και κατάφερε να κάνει τόσα λάθη, όσα ήταν αρκετά για να αποδείξει ότι απέχει πολύ από το να πείσει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει – ανεξάρτητα εάν διαφωνεί κανείς ή συμφωνεί με τις όποιες προτάσεις του.

Αφενός έβαλε το… αυτογκόλ της χρονιάς: ευχήθηκε καλή ευρωπαϊκή πορεία στον… ΠΑΟΚ, που έχει ήδη αποκλειστεί από την Ευρώπη. Πάλι καλά που η γκάφα αφορούσε στο ποδόσφαιρο και όχι σε ένα πεδίο πιο καθοριστική για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Έδειξε όμως ότι είναι ικανός να κάνει και το πιο απίθανο λάθος! Πάλι καλά που δεν ευχήθηκε στον Ηρακλή να πάρει το πρωτάθλημα φέτος ή στον Ντάνο να βγει νικητής στο Survival, ή όπως αλλιώς λένε αυτή την αμπάριζα που παίζουν στην Κουρούτα!!!

Κλείσιμο
Το χειρότερο το φύλαγε για μετά: Εμφανίστηκε θιασώτης της κοινωνίας των ανισοτήτων και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί για να αντιμετωπιστούν, διότι μία τέτοια προσπάθεια ίσως αποβεί και… επικίνδυνη – τύφλα να έχει η σχολή του Σικάγου.

Πέντε χρόνια έχει λυσσάξει η ΝΔ να μιλά για ιδεοληπτικούς και εμμονικούς αριστερούς και τελικά είναι ο Μητσοτάκης που έσπασε όλα τα κοντέρ της ιδεοληψίας και της εμμονής, καθώς έβγαλε στον αέρα το βαθύτερο ιδεολογικό στίγμα του νεοφιλελευθερισμού. Πήγαν στράφι όλα όσα είχε πει νωρίτερα περί… αλληλεγγύης, προσπαθώντας να υπερκεράσει τον Τσίπρα σε κοινωνική ευαισθησία!

Το χειρότερο για τον Κυριάκο ίσως δεν είναι τελικά ότι εκπροσωπεί μία σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την κοινωνία και την οικονομία. Δεν είναι ακροδεξιός ο άνθρωπος, όπως τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπρουτάλ δεξιός είναι – και σίγουρα παραείναι… Μητσοτάκης.

Το χειρότερο είναι μήπως πάσχει από το σύνδρομο της καρδάρας. Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση με τις αδυναμίες της, τού γεμίζει την καρδάρα με το γάλα, εκείνος είναι ικανός κάθε φορά να το χύνει. Κι αν το χύνει τώρα, ίσως είναι μικρό το κακό. Αλλά αν το χύσει στο 90’; Εκτός κι αν νομίζει ότι οι ομάδες δεν αποκλείονται, παρά τις ήττες – όπως πίστευε με τον ΠΑΟΚ!

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK