makrigiannis_giannis

Το μνημόνιο και η «παράλληλη» απογοήτευση

Γιάννης Μακρυγιάννης

Είναι προφανές ότι, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα – από την αρχή της κρίσης έως και τις τελευταίες κινήσεις - από τους δανειστές δεν την γλιτώνουμε

Τα μνημόνια ήρθαν και θα μείνουν, αφού η πολιτική τάξη της χώρας δεν είναι έχει κανένα σοβαρό, επεξεργασμένο και πειστικό εναλλακτικό σχέδιο. Κανενός είδους και καμίας κατεύθυνσης εναλλακτικό σχέδιο. Ήδη, πριν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, ένα τέταρτο είναι προ των πυλών. Διότι μνημόνιο είναι η συνέχιση της επιτροπείας και η λήψη μέτρων λιτότητας για μετά το 2018, όπως και η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, ούτε «αριστερό», ούτε καλό μνημόνιο υπάρχει, κι ας έχουν ειπωθεί διάφορα κατά καιρούς.

Με δεδομένο λοιπόν το μνημόνιο, μέχρι νεωτέρας, θα ήλπιζε κανείς ότι τα όσα μπορούσε να κάνει μία κυβέρνηση και ειδικά μία κυβέρνηση της αριστεράς,  «παράλληλα» και πέρα από τις αυστηρές μνημονιακές της δεσμεύσεις, θα έκαναν τη διαφορά και θα έδιναν την αίσθηση ότι τουλάχιστον στα πεδία που καθορίζονται αποκλειστικά από την ικανότητα και τη διάθεση των ανθρώπων της θα ήταν μία θετική νότα.

Κι όμως. Και δω απογοήτευση, λάθη, ανικανότητα και αδιανόητες προκλήσεις.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Πρώτον ο ΕΦΚΑ και η (μη) οργάνωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος: Η συγκρότηση του νέου υπερταμείου φανερώνει την κραυγαλέα ανικανότητα, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια πολίτες. Είχαν τόσους μήνες και τόση ευχέρεια για να φέρουν σε πέρας μία κρίσιμη αποστολή και τα έκαναν θάλασσα. Από την αδυναμία υπολογισμού των νέων συντάξεων, έως το χάος με τον ΕΦΚΑ, όπου χάνονται φάκελοι και γελά ο κόσμος.  

Δεύτερον, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις αλλαγές στον ΚΟΚ μετά τις τραγωδίες στην άσφαλτο. Αντί να αυστηροποιήσουν με κάθε τρόπο τον ΚΟΚ, να ενισχύσουν την αστυνόμευση και τον έλεγχο, ή να δουν δράσεις, όπως η εισαγωγή μαθήματος οδικής συμπεριφοράς στα σχολεία, σκέφτονται κάτι κολοσσιαίες βλακείες, όπως η επιβολή λέει… κοινωνικής εργασίας στους παραβάτες, η μείωση των προστίμων και ο καθορισμός τους με… εισοδηματικά κριτήρια. Ας τους μαζέψουν, γελοιοποιούνται.

Και τρίτον, η υπόθεση με τις φοροαπαλλαγές και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό. Αντί να πάνε προς την κατεύθυνση των περικοπών, ώστε να δώσουν το παράδειγμα, πάνε προς την αντίθεση, αυτή των προνομίων. Μειώνοντας ακόμη περισσότερο το όποιο κύρος τους και εξευτελιζόμενοι.

Έτσι όπως πάει το πράγμα, αυτά που φέρνει το μνημόνιο, μπορεί να είναι και λιγότερο προκλητικά από τις πολιτικές και τις ενέργειες του «παράλληλου» προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Νίκος Γεραπετρίτης

Μα τι λέτε κ. Μακρυγιάννη, εσείς που τόσο πολύ αγωνιστήκατε για να έχουμε για πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς δεν πρέπει να μιλάτε για μνημόνιο και παράλληλη απογοήτευση αφού ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. Γιατί διακαιώνεται; 1. Τη Δευτέρα διάβασα στον τύπο ότι ο πρόεδρος της βουλής και στέλεχος των συριζΑνεΛΗΤΩΝ κ. Βούτσης (κατά κόσμο ταβερνιάρης) είχε δώσει (από τον προυπολογισμό της βουλής) 25.000 ευρώπουλα σε εταιρεία για την ανάδειξη της ιστορίας της αριστερής νεολαίας. Αυτό δεν είναι δικαίωση των αγώνων της αριστεράς; 2. Την τρίτη διάβασα στον τύπο ότι με τους ψήφους των βουλευτών των συριζΑνεΛΗΤΩΝ και μόνο, στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την περικοπή του ΕΚΑΣ των μικροσυνταξιούχων υπήρχε και διάταξη με την οποία υπήρξε φορολογική ελάφρυνση κατά 2.000 ευρώπουλα περίπου κάθε εκλεγμένου (πρωθυπουργού, υπουργού, βουλευτή, περιφερειάρχη κ.λ.π.). Αυτή η νομοθετική ρύθμιση δεν είχε ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας όπως έχει πει τόσες φορές ο αυτΑΠΑΤΕΩΝΑΣ πρωθυπουργός μας; 3. Την Τετάρτη διάβασα στον τύπο ότι ο διοικητής της ΔΕΣΦΑ πήρε σε διάστημα 10 ημερών δυο προαγωγές έτσι ώστε με τη συνταξιοδότηση του να πάρει επιπλέον εφάπαξ 100.000 ευρώπουλα. Και φυσικά τον υπερασπίστηκε ο κ. Σταθάκης ο οποίος: α. Οχυρώθηκε πίσω από τη βουλευτική ασυλία για να μη δικαστεί (μαζί με άλλους) για οικονομικές ατασθαλίες στο πανεπιστήμιο Κρήτης. β. Ξέχασε να δηλώσει (στο χρόνο που έπρεπε) καταθέσεις 1.000.000 ευρώπουλων και 40 περίπου ακίνητα. γ. Είναι υπουργός της κυβέρνησης των συριζΑνεΛΗΤΩΝ. Όλα αυτά δεν δείχνουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς; 4. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας άκουσα τον αυτΑΠΑΤΕΩΝΑ πρωθυπουργό μας να λέει στο υπουργικό συμβούλιο ότι το ελατήριο της οικονομίας εκτινάχθηκε αφού το 2016 έχουμε ανάπτυξη 0,3% και μετά από 20 λεπτά η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2016 είχαμε ύφεση 0,05 %. Πέστε μου δεν έχουν άδικο αυτοί οι οποίοι αποκαλούν ψεύτη τον πρωθυπουργό μας. Συμπέρασμα. Κακώς διαμαρτύρεστε. Θα πρέπει να είστε μπροστά σε έναν καθρέφτη και να ρίχνετε ................. υ.γ. Σύμωνα με την Google: ΑΥΤΑΠΑΤΕΩΝΑΣ: Ο άνθρωπος που εξαπατά τον εαυτό του από άγνοια, ανοησία ή τεμπελιά με στόχο την αποτροπή της αλλαγής (προσωπικής ή κοινωνικής). Σύνθεση της αυταπάτης και της προσωπικής αυτό-εξαπάτησης.

Grorge

Φιλε είχα την εντύπωση οτι είχατε σταθερότητα στις σποψεις σας αλλα ως φαίνεται όπως και οι φίλοι σας οι Συριζαίοι έτσι και εσείς. Παίρνεις στροφές και σήμερα κατηγορείτε οτι έλεγαν και έκαναν οι γερμανοτσολιάδες και τους ανατρέψετε διαμορφώνοντας μαζί τους την κοινή γνώμη μήπως τελικά οι γερμανοτσολιάδες έλεγαν αλήθειες αλλα εσείς θέλατε εξουσία ; και σήμερα σαφώς όχι μόνο γελάμε με τα χάλια τους και την ανικανότητα αλλα Κλαίμε γιατι κυριολεκτικά οι αριστεροί τάχιστες μας έχουν ρημάξει κυριολεκτικά

Tassos

Στα σχολεια δεν υπαρχει χωρος για οσδικη αγωγη. Υπαρχει χωρος για μαθηματα ομοφυλοφιλιας και αλλων τασεων. Αλλα για το πως θα σεβεσαι τους αλλους και θα προστατευεις και τον εαυτο σπυ και τους νομους του κρατους ουτε κουβεντα.

SPYRAKLAS

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΕ ΒΡΙΖΩ ΠΙΑ..........................................ΣΑΛΙΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΧΑΛΑΩ............

Sanos Pkourletis

Κυρ Γιάννη, υπονοείς πως τελικά το μνημόνιο είναι μονόδρομος???? Μα αυτά τα έλεγαν οι γερμανοστσολιάδες που τους ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχηματίζοντας Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας με στόχο 100 ημερών την εφαρμογή του προγράμματος Θεσσαλονίκης. Τελικά ούτε αυτό θα εφαρμοστεί ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία