makrigiannis_giannis

Το σύνδρομο της καμήλας και οι νέες ιδεοληψίες

Γιάννης Μακρυγιάννης

Άλλο πράγμα οι ιδέες, για τις οποίες μπορεί να πεθάνει κανείς - και ενδεχομένως να αξίζει τον κόπο, διότι οι ιδέες κινούν τον κόσμο – κι άλλο η ιδεοληψία. Σύμφωνα με την ψυχολογία ή την ψυχιατρική, ό,τι τραβάει η ψυχή σας, διακρίσεις δεν κάνουμε, ιδεοληψία νοείται «η ακούσια εμφάνιση και επιβολή στη συνείδηση κάποιου επίμονων ιδεών ή συναίσθημάτων (ενίοτε αδιάφορων και ενίοτε -πολύ- ενοχλητικών για τον ίδιο ή τους γύρω του)».

Είχαμε για χρόνια στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ – τις πλήρωσε ως κυβέρνηση και μάλλον δικαιολογημένα. Αν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεις ιδεοληπτικά τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης, ως προνομιούχα ή κάθε ελεύθερο επαγγελματία ως κλέφτη, τότε και το στόχο σου χάνεις και την ουσία, σίγουρα και τους ψηφοφόρους.

Το πρόβλημα είναι ότι μας άφησαν οι «αριστερές», ας το πούμε έτσι, ιδεοληψίες και πλακώσουν οι δεξιές. Κανονικές αυτές. Χωρίς εισαγωγικά. Μόνο με τον μανδύα των «αρίστων» εμφανίζονται αυτές, ώστε να επιβληθούν ως θέσφατα, ως επιτομή της «κοινής λογικής», ή και ως «σύγχρονες λύσεις» - τρομάρα και αυτών, τρομάρα και όσων τα λένε χωρίς αιδώ και χωρίς να υπομειδιούν έστω, καθότι ξέρουν ότι κοροϊδεύουν – σε όσους πραγματικά τα πιστεύουν, εύχομαι απλά υπομονή, χρόνος είναι και περνάει.

Η κυβέρνηση υπέπεσε λοιπόν στο αμάρτημα των ιδεοληψιών, που τόσο κατακεραύνωνε. Σαν την καμήλα, που δεν βλέπει τη δική της καμπούρα, συμπεριφέρεται. Νομίζει ότι το πρόβλημα είναι οι καμπούρες των άλλων.

Η κυβερνητική ιδεοληψία, περί της υπεροχής του ιδιωτικού τομέα σε όλα και η συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, των δημόσιων αγαθών, απογύμνωσε το σύστημα υγείας στην πιο κρίσιμη μάχη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και προκαλεί πλείστα προβλήματα. Ιδού μερικά αποτελέσματα:

-Δεν έκανε τις αναγκαίες προλήψεις γιατρών, με αποτέλεσμα να τρέχει και να επιστρατεύει τώρα ιδιώτες για τα νοσοκομεία, αφαιρώντας τους όμως από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και από τη μάχη κατά άλλων νοσημάτων. Μία τρύπα στο νερό δηλαδή. Έχασε δε, ως προς τούτο μία μοναδική ευκαιρία. Να πετύχει τον επαναπατρισμό αξιόλογων γιατρών και επιστημόνων που κατέφυγαν στο εξωτερικό – αν όχι τώρα, τότε πότε; Ή μήπως έχουν την εντύπωση οι κυβερνώντες ότι θα φύγουν οι πανδημίες και δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ, παρά μόνο για δυο τρεις μήνες ακόμα;

-Δεν ενίσχυσε τις υποδομές. Ούτε καν τόλμησε να ανοίξει και πάλι τα δύο Λοιμωδών που έκλεισε πανηγυρικά και αυτοϊκανοποιούμενη το 2014. Αν όχι τώρα τα Λοιμωδών, πότε θα τα χρειαστούμε;; Οι δε πραγματικές ΜΕΘ, μόλις τελειώσει η μεγάλη μπόρα, τότε θα μετρηθούν κανονικά. Τα περί 1400 είναι για να περνάμε κάτι απογεύματα με τις ενημερώσεις μέσα στο παραμύθιασμα.

-Δεν επίταξε ιδιωτικές δομές, ώστε να μην διασωληνώνονται οι ασθενείς στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων – και κυρίως να μην πεθαίνουν τζάμπα κι άδικα. Για τους ιδιώτες η πανδημία αποδεικνύεται μία καλή μπίζνα – είναι παλιό αυτό, ισχύει σχεδόν πάντα και στους πολέμους. Σε μία χώρα που το 55% των δαπανών για την υγεία κατευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, είναι τουλάχιστον πρόκληση όλη αυτή η ιδεοληψία περί «συνεργασίας» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- Ακόμα και στο testing, επικρατεί η ιδεοληψία της ατομικής ευθύνης, η πιο απεχθής, υποκριτική και καταστροφική μεταβίβαση ευθυνών, από αυτούς που την διεκδικούν (την ευθύνη) την ημέρα των εκλογών για να τη ρίξουν σε όλους τους άλλους από την επομένη. Προφανώς το τελευταίο που τους ενδιαφέρει με αυτή την τραγελαφική ιδέα των εκατομμυρίων self test, είναι πώς θα γίνει σωστά η δουλειά, προς ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης. Για το τι πραγματικά τους ενδιαφέρει θα το δούμε μόλις γνωστοποιηθεί όλο το σχέδιο, που ανακοινώθηκε τσάτρα πάτρα.

-Αντί να προσλαμβάνουν γιατρούς και νοσοκόμους, προσλαμβάνουν αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Η ιδεοληψία του «νόμου και της τάξης» στην πιο καινούργια παλιά της εκδοχή.

- Δείγμα ιδεοληψίας, αλλά και ανικανότητας είναι και η προσπάθεια ανάθεσης του προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις σε ιδιώτες. Μα, το πρόβλημα είναι πώς θα φτιαχθεί μία σύγχρονη, αποτελεσματική και αξιοκρατική δημόσια διοίκηση, όχι πώς θα μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητές της σε ιδιώτες. Αν είναι έτσι, ας αναθέσουν και την ευθύνη διακυβέρνησης σε ιδιώτες – δεν απέχουν και πολύ από αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network