LIVE

Κορωνοϊός

makrigiannis_giannis

Η «φτώχεια» φέρνει πιο σκληρή γραμμή

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η δημοσκοπική πτώση της παράταξης αλλά και η καλή αντιμετώπιση των απανωτών κρίσεων από την κυβέρνηση οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα σε αλλαγές - Υιοθέτηση της «γραμμής ΠΑΣΟΚ» στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και στροφή στην Πατριωτική Aριστερά

Η παρατεταμένη δημοσκοπική αναιμία του ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος του εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο μιας ατέρμονης ομφαλοσκόπησης, αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να επανεξετάσει το τελευταίο διάστημα και εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων σε οικονομία και Ελληνοτουρκικά την αντιπολιτευτική του στρατηγική.

Από το μείγμα σκληρής κριτικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας μετατοπίζεται σε μια γραμμή ολομέτωπης σύγκρουσης, με καθολική απόρριψη των κυβερνητικών επιλογών και άρνηση οποιασδήποτε συναίνεσης ακόμη και σε πεδία όπου μέχρι τώρα είχε δείξει συγκαταβατική διάθεση. Στο μέτωπο της πανδημίας, για παράδειγμα, είναι πλέον αποφασισμένος να επιρρίψει στην κυβέρνηση βαριές ευθύνες ακόμα και στο υγειονομικό κομμάτι, για το οποίο είχε πει καλά λόγια ως προς τη διαχείριση κατά το δίμηνο Μάρτιος - Απρίλιος. Αλλά και στα Ελληνοτουρκικά, φαίνεται πλέον ότι ανάμεσα στη σκληρή «γραμμή ΠΑΣΟΚ» και την ήπια «γραμμή Μπίστη» επιλέγει την πρώτη, έστω κι αν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι θιασώτες του διαλόγου με την Τουρκία είναι αρκετοί. Φυσικά η αιχμηρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για θέματα οικονομικής πολιτικής, κοινωνικού κράτους, εργασιακών σχέσεων και διαφθοράς παραμένει και θα γίνει ακόμη πιο οξεία, ειδικά εν όψει των οδυνηρών επιπτώσεων που θα έχει σε οικονομία και κοινωνία η ύφεση που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Νέα αντιπολιτευτική τακτική

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε για καιρό να εξασκήσει την ικανότητά του σε μια αντιπολίτευση δομικού και εποικοδομητικού χαρακτήρα που θα ενσωμάτωνε βέβαια τον γνωστό καταγγελτικό λόγο και κάποια ακραία ρητορική, αλλά θα έδινε και την εντύπωση μιας ώριμης και υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και ρίχνει βάρος στην προγραμματική αντιπαράθεση. Ωστόσο, αυτή η επιλογή απέτυχε. Είτε για αντικειμενικούς λόγους, καθώς ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίστηκε σχετικά καλά τις μείζονες κρίσεις έως τώρα, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είτε για υποκειμενικούς, που έχουν να κάνουν με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κάπως πιο ορθολογικές συνθήκες από εκείνες της περιόδου 2012-2014.

Η περίοδος των ταλαντεύσεων είναι πιθανό πλέον να λήξει εντελώς, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, αν τα πράγματα ξεφύγουν στο μέτωπο της πανδημίας, είτε αν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση. Η προσπάθεια να συνδεθεί η παροχή συναίνεσης -ειδικά στα εθνικά θέματα- με την παύση της σκανδαλολογίας δεν φαίνεται να έχει συνέχεια, είτε γιατί εκθέτει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε επειδή μειώνονται οι ψευδαισθήσεις ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα φτάσει τη διερεύνηση περίεργων (ου μην αλλά σκοτεινών) υποθέσεων μέχρι το τέλος, με δεδομένη μάλιστα και την πίεση που ασκείται από το εσωτερικό της Ν.Δ. και από διόλου ευκαταφρόνητης πολιτικής ισχύος στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης.

Ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Τσίπρα είναι η στάση απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε, έτσι κι αλλιώς, δεχτεί κριτική από το εσωτερικό του κόμματός του για το πώς κινήθηκε -ή δεν κινήθηκε- στην περίοδο της καραντίνας, όταν άρχιζε το πρόβλημα. Τούτη τη φορά, όμως, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι περί έξαρσης της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να κατηγορήσει ευθέως την κυβέρνηση ότι έκανε καταστροφικούς χειρισμούς και άφησε τη χώρα στο έλεος του κορωνοϊού. Αιχμή της κριτικής θα είναι, μεταξύ άλλων, η πολιτική για τον τουρισμό και τον έλεγχο των συνόρων, η έλλειψη σχεδίου για την επόμενη φάση της καραντίνας, η πλημμελής προσπάθεια στη λήψη και τήρηση των προστατευτικών μέτρων, τα αντιφατικά μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας προς την κοινωνία, η προβληματική πολιτική στο testing, η μη επαρκής ενδυνάμωση και προετοιμασία του συστήματος υγείας.

Στα Ελληνοτουρκικά τα πράγματα είναι περισσότερο δυσδιάκριτα, καθώς υπάρχει θολή εικόνα σχετικά με τα όρια των τουρκικών κινήσεων και τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα - και άρα ως προς τον χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της όποιας κρίσης ή διπλωματικής κίνησης. Υπάρχει ως δεδομένο όμως στην αντιπολιτευτική φαρέτρα η κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τη μη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και άρα μη χάραξης ενιαίας εθνικής γραμμής. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει γείρει οριστικά προς την άποψη που εκφράζουν κυρίως οι λεγόμενοι «πασοκογενείς», ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ξανακερδίσει την πλειοψηφία μόνο εάν εκφράσει την Πατριωτική Αριστερά».

Η σκληρή δήλωση που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του προ δεκαημέρου με τον πρωθυπουργό «είχε κάτι από Ανδρέα Παπανδρέου», σημειώνουν οι καλοί παρατηρητές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κόψει τη στενή επικοινωνία για τέτοια θέματα με τους κομματικούς ή την ομάδα των εκσυγχρονιστών κεντροαριστερών (Μπίστης, Λιάκος κ.ά.), που έχουν άλλη λογική για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην κλειστή σύσκεψη για τον χειρισμό της όλης ιστορίας ο κ. Τσίπρας δεν κάλεσε κανένα κλασικό κομματικό στέλεχος παρά μόνο τον πρώην υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και πρώην ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Χ

Γι αυτόν τον τύπο δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα.Μιλαει το έργο του μετά από τσσεραμησι εφιαλτικά χρόνια στην κυβέρνηση.17 ωρη διαπραγμάτευση κατοχικό υπερταμείο, απώλεια τραπεζών από το δημόσιο (παρότι τις είχαμε χρυσοπληρωσει),Κάπιταλ κοντρόλ,νόμος Κατρούγκαλου, Πρέσπες,χοτ σποτ, ορδές μουσουλμάνων να μπουκαρουν και ΜΚΟ να αλωνίζουν,αναρχοάπλυτοι να καίνε και αστυνομία εξαφανισμένη για να μην τους ενοχλεί, επιπλέον χρέος λόγω διαπραγμάτευσης καμιά εκατό δις(τριάντα πέντε ήταν μόνο η απώλεια των μετοχών των τραπεζών από το δημόσιο), κόψιμο εκας στις συντάξεις ξεφτιλας (κανείς δεν τόλμησε να πείραξε τις κατώτερες συντάξεις και το έκανε αυτός ο ξεφτιλας ο αριστερός)και γενικά αυτό το γελοίο υποκείμενο ήταν ότι χειρότερο πέρασε από την Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια.Τώρα τί πατριωτική αριστερά και μπούρδες μα λες δεν καταλαβαίνω.Οπως δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να συγκρίνετε αυτόν που χωρίς πίεση και λόγο υπέγραψε τις Πρέσπες και ξεπούλησε τη Μακεδονία,με τον Ανδρέα που όταν ανελαβε πρωθυπουργός επέβαλε εμπάργκο στα Σκόπια, είχε πολύ σκληρότερη γραμμή από τον Μητσοτάκη και είχε πει ότι"αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας είναι σαν να δίνουμε την ψυχή μας". Αυτός ο γελοίος βγήκε μια φορά με ψέματα εκμεταλλευόμενος την κατάσταση με τον πιό ελεεινό τρόπο και τώρα πρέπει να πάει στα σκουπίδια.

MARINA.

Αριστερή χούντα με πρώην καραβανάδες της κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ, ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Οι επιτελείς αυτοί του Πενταγώνου επί ΣΎΡΙΖΑ επέτρεπαν στον Καμμένο να κάνει τον καραγκιόζη και να φοράει πουλάδες και στρατιωτικές στολές, κατά ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Επίσης επέτρεπαν σε Καμμένο και Δούρου να βγάζουν σέλφι τις μούρες τους μέσα σε στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και στον Ελληνικό Στρατό επέβαλαν και μάλιστα με ποινές για τους μη υπάκουους, να σιτίζουν, να στεγάζουν και να ξεσκατίσουν τους Ισλαμιστές κακοποιούς λαθρομετανάστες. Εάν αυτό είναι που βαφτίζει ο ΣΎΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον της αριστεράς, όχι ευχαριστώ αλλά σαφώς προτιμώ την σθεναρή στάση έναντι των Τούρκων της σημερινής Ελληνικής κυβέρνησης.

Σαν τις κατάμαυρες μύγες, στο πάλλευκο γάλα...

Ξεχωρίζουν οι αριστεροί αρθρογράφοι. Τους αναγνωρίζουμε αμέσως και τους απορρίπτουμε αμέσως. Τα όσα γράφουν μας αφήνουν παγερότατα αδιάφορους. Ήμουν επαρκώς σαφής κ. Μακρυγιάννη;

Εσύ ήσουν επαρκέστατα σαφής...

Ο πάσχων από την ανίατη "αριστερίλα" είναι σε θέση να κατανοήσει;;;

Πατριώτικη

Αριστερά; Τι είναι αυτό; Τρώγεται;

Σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 981 νεκρούς.

Ας συγκρίνουμε σήμερα το πρωϊ της 06-08-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10.740.000 και η Γερμανία έχει πληθυσμό 82.790.000. Δηλαδή, η Ελλάδα ως πληθυσμό έχει το 12,97 % του πληθυσμού της Γερμανίας. Από την πανδημία κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει 210 νεκρούς και η Γερμανία έχει 9.179 νεκρούς. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 12,97 % του γερμανικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (12,97 % Χ 9.179 νεκρούς) = 1.191 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (1.191 - 210) νεκρούς = 981 νεκρούς, σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία... Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (210/1.191) % = 17,63 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Γερμανίας.

ΑΟΖ

Πάει το Καστελόριζο & η μισή Ρόδος. Ενω Τα Δωδεκάνησα πλεον θα λέγονται οκτανησα...

Ο Σύριζα και ο Τσίπρας είναι πολιτικά νεκροί...

Και ο αρθρογράφος προσπαθεί να μας πείσει, (μέσω της αριστερής χοντροκομμένης προπαγάνδας του...), ότι δήθεν δείχνουν κάποια σημάδια ζωής!!!

Να τα λεμε ολα

Στον συριζα παντως που η φτωχεια φερνει φαγωμαρα...πεφτουν πισωπλατες και απο τις περικοπες χανουν και φερεφωνα .

Εγω

Τι μας γράφει ο κ. Μακρυγιαννης; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή, νεκροί από πανδημία, ήττα από τους Τούρκους και ουτο καθεξής, για να κερδίσει κάποιους ψηφοφόρους. Κ. Μακρυγιαννη είμαι σίγουρος πια ότι είστε κρυφός νεοδημοκράτης, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι αυτά που γράφετε περισσότερη ζημιά κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ παρά καλό.

Μαζοχας

''Με τον Σύριζα θα ασχολούμαστε τώρα;;; 06/08/2020, 08:54''--Κι ομως με τον Συριζα ασχολεισαι ! Αυτος σε ''ξυπναει'' καθημερινα απο τα αγρια χαραματα για να πιασεις στασιδι πρωι-πρωι στα σχολια. Αυτος οριζει την καθημερινοτητα σου, ειναι η καθημερινοτητα σου.

Μakiss

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της Capital Economics για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση 15%, αύξηση των «κόκκινων» δανείων σε νέο ιστορικό υψηλό και αύξηση της ανεργίας στο 25%. Σύμφωνα με την Capital Economics, το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξαιτίας και της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ο οίκος προσθέτει πως το πλήγμα για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο οίκος προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 15% στο σύνολο του 2020, έναντι 12% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη και 10% που «βλέπει» το ΔΝΤ. Και παρά την ισχυρή ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η Capital Economics κάνει λόγο για «έκρηξη» της ανεργίας στο 25%, ποσοστό που θα έφτανε στο 32% αν δεν εφάρμοζε η κυβέρνηση το σχέδιο επιδότησης των μισθών. Εκτιμά, επίσης, ότι το ποσοστό των NPLs θα αυξηθεί πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες και θα ξεπεράσει το 50% των συνολικών δανείων αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο κορονοϊός θα αποτελέσει ακόμη ένα χτύπημα για τις ελληνικές τράπεζες παρά τη βοήθεια της ΕΚΤ, σημειώνεται στην έκθεση. Τέλος, η Capital Economics επισημαίνει πως όσο θα αυξάνονται η ανεργία και τα επιχειρηματικά λουκέτα, τόσο θα «κοκκινίζουν» τα δάνεια, αντιστρέφοντας πλήρως την πρόσφατη τάση μείωσης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία