Αλήθεια τώρα;
antipas

Γιάννης Αντύπας

Αλήθεια τώρα;

... Ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως που με τις νόμιμες προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις φτάνει συνολικά τις 140.000 ευρώ, για την «χορηγία» ύψους 450.000 μάρκων που έλαβε από τη Siemens, επέβαλλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή.

... Η μείζονα, 25μελής, Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε με οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν προ του «νόμου Κατρούγκαλου».

... Αντισυνταγματικές κρίθηκαν με τέσσερις αποφάσεις του Μισθοδικείου οι περικοπές των συντάξεων δικαστών και εισαγγελέων και το Ελληνικό Δημόσιο να οφείλει να αναπροσαρμόσει άμεσα τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012, δημιουργώντας έτσι ένα νέο πονοκέφαλο στα δημοσιονομικά.

  • Αλήθεια πως να αισθάνεται ένας συνταξιούχος- δικαιούχος του ΕΚΑΣ, που το έχασε με την τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης στις συντάξεις; Η οποία, δυστυχώς, δε θα είναι και η τελευταία.
  • Αλήθεια πως να αισθάνεται ένας πατέρας που αγόρασε σπίτι με δάνειο και ημιυπαίθριο, που τον νομιμοποίησε, πλήρωσε αναδρομικά ΕΝΦΙΑ και που τώρα για να το γράψει στο παιδί του χρειάζεται νέο σχέδιο, νέο κανονισμό πολυκατοικίας, βεβαίωση μηχανικού, ηλεκτρολόγου, ΤΑΠ και καμιά δεκαριά ακόμη χαρτιά;
  • Αλήθεια πως να αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης που βλέπει απέναντί του ένα κράτος- Προκρούστη και μια δικαιοσύνη με το ένα μάτι κλειστό και το άλλο ανοιχτό;

Το αδίκημα του κυρίου Μαντέλη έλαβε χώρα τα έτη 1998 και 2000. Έχουν περάσει 20 χρόνια. Στα αλήθεια οι δικαστές αισθάνονται πως απέδωσαν δικαιοσύνη; Στα αλήθεια οι δικαστές πιστεύουν ότι οι περικοπές των δικών τους συντάξεων είναι αντισυνταγματικές, ενώ όλων των υπολοίπων συνταγματικές;

Θα μου πείτε, οι δικαστές δικάζουν με βάση του νόμους. Σωστό. Ως θεσμός και εξουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όμως, η δικαιοσύνη οφείλει να συνεργαστεί με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ώστε να υπάρχει ισότητα δικαίου. Οι ίδιες πρόνοιες που υπάρχουν σε νόμους για τους μεν να υπάρχουν και στους νόμους για τους δε. Αλλιώς δεν υπάρχει ισότητα. Απλά θεσμοθετημένη αδικία.

Αν θέλουμε στα αλήθεια όλοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία.

Κλείσιμο
Με την ευκαιρία επαναλαμβάνω μια μικρή σειρά παλαιότερων προτάσεών μου, απλά ως «τροφή» για διάλογο:

  • Ενιαίοι κανόνες εργασίας, ασφάλισης και φορολόγησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλοι οι Έλληνες τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις.
  • Όταν το κράτος χρειάζεται ένα χαρτί από έναν πολίτη να το βρίσκει. Όταν μια τράπεζα θέλει ένα κρατικό χαρτί από έναν πολίτη να απευθύνεται στο κράτος.
  • Όταν ένας πολίτης θέλει να ανοίξει μία δουλειά, να απευθύνεται στη «ρεσεψιόν» του κράτους που θα αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.
  • Διαφορετικές αμοιβές για διαφορετικές δουλειές στην ίδια υπηρεσία: Παραδείγματος χάριν: 2000 ευρώ ο άνδρας/γυναίκα της Άμεσης Δράσης, 1000 ευρώ όποιος βγάζει ταυτότητες.
  • Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων, επιδοτήσεων, προνομίων κοκ. Αντικατάσταση με τη λογική των κινήτρων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ