antipas

Αύξηση της στρατιωτικής ισχύος και... επίθεση φιλίας στην Τουρκία

Γιάννης Αντύπας

Το πρώτο σκέλος του τίτλου δε συνιστά επιθετική ενέργεια, το δεύτερο δε σημαίνει υποχώρηση.

 Οι λέξεις κλειδιά του άρθρου είναι σοβαρότητα και αξιοπιστία. Για να μην πέφτουμε από τα σύννεφα κάθε φορά που μας «ακουμπά» η Τουρκία και καταλήγουμε να ρωτάμε όπως η Καρακώστα «και τι να κάνουμε πόλεμο;». Οι εξοπλισμοί για τα έθνη είναι κάτι σαν τη γυμναστική και την μόρφωση για τα άτομα. Κερδίζουν σεβασμό, όχι φόβο.

Για να σε λαμβάνουν στα σοβαρά φίλοι, εχθροί, απλά άγνωστοι και περαστικοί από τη ζωή σου οφείλεις να είσαι αξιόπιστος. Όταν πηγαίνεις στο εστιατόριο να έχεις να πληρώσεις, όταν δουλεύεις να κάνεις το έργο που σου αναλογεί, όταν σε χρειάζονται οι φίλοι σου να είσαι δίπλα τους με πράξεις, όταν σε απειλούν να μπορείς να χειριστείς την κατάσταση ορθολογικά και όχι με το θυμικό. 

Στην περίπτωση των κρατών αξιοπιστία σημαίνει ότι ενισχύουν όλους τους συντελεστές ισχύος: ενωμένη κοινωνία, εύρωστη οικονομία, διεθνείς συμμαχίες, καλά οργανωμένες και εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις, ανάλυση κινδύνων, ολοκληρωμένη στρατηγική κοκ. Τι από όλα αυτά έχουμε σήμερα; Απάντηση δε θα δώσω σε αυτό το άρθρο. Ας το σκεφτεί όποιος θεωρήσει ότι τον αφορά το θέμα. 

Προτάσεις θέλω να κάνω, όχι κριτική:

1. Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες, με ουσιαστικό περιεχόμενο, όχι απλά για φασίνα κτλ, κτλ, κτλ. Να γίνει η θητεία χρήσιμος και όχι χαμένος χρόνος. Και να δίνει προβάδισμα για να γίνει κάποιος λειτουργός του δημοσίου. 

2. Να έχουν δικαίωμα επιλογής και οι γυναίκες. Δεν υποστηρίζω την υποχρεωτική θητεία τους γιατί δε θέλω να δημιουργηθεί αίσθηση στρατικοποίησης της κοινωνίας. Το αντίθετο έχω στο μυαλό μου. Εκπαιδευμένη κοινωνία, όχι ανεκπαίδευτο στρατό. 

3. Οι στρατεύσιμοι να παρουσιάζονται σε ακριτικές μονάδες (και σε μονάδες υποστήριξης όσοι κριθεί σκόπιμο, αλλά με αιτιολόγηση) και να μένουν εκεί για το σύνολο της θητείας τους. 

4. Στο ίδιο σημείο θα σπεύδουν σε περίπτωση επιστράτευσης χωρίς άλλη ειδοποίηση.  

5. Πρόσληψη νέων μόνιμων οπλιτών. Μάχιμων και εξειδικευμένων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. 

6. Εξοπλιστικό πρόγραμμα στο όριο αντοχών της οικονομίας. Είναι επένδυση. Δεν είναι χαμένα χρήματα αν έχεις σχεδιασμό.

7. Συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

8. Το τελευταίο, με την υποστήριξη υπηρεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών, ειδικών επιστημόνων, θα αποφασίσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

9. Έχω στο μυαλό μια γενικευμένη επίθεση φιλίας και συνεργασίας σε όλα τα μέτωπα, χωρίς να μπαίνουν στο τραπέζι κυριαρχικά δικαιώματα. 

10. Δεν έχουμε λόγο να αφήνουμε την τουρκική κοινωνία έρμαιο στα χέρια όσων χρησιμοποιούν την εχθρότητα με την Ελλάδα για τα δικά τους συμφέροντα. 

Φαντάζομαι το πρώτο που θα σκεφτούν κάποιοι είναι και «εσύ που υπηρέτησες Αντύπα;». Αυτό είναι το λάθος κυρίες και κύριοι. Θέλουμε τον διπλανό μας απολογούμενο. Ντροπιασμένο. Κάνουμε ο ένας στον άλλον ότι κάνει η Τουρκία σε όλους μας. Δε θέλουμε διπλανό σε παράταξη «μάχης». Δεν ψάχνουμε γείτονα ή εταίρο. Θέλουμε ένα άλλοθι. Για κάθε χρήση. Βασικά όμως άχρηστο. 

Κοιτάμε το δένδρο και όχι το δάσος. Το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι. Το παρελθόν και όχι το μέλλον. Τη Novartis και όχι τα ελληνοτουρκικά. Και φθάνουμε στη δεύτερη σκέψη: «να ξεχάσουμε τα σκάνδαλα»; «Εκεί ήθελες να καταλήξεις Αντύπα»; Όχι βρε κουτά. Να διαχωρίσουμε τα πράγματα θέλω για να τελειώνουμε κάποτε και να μη συζητάμε για πάντα.  
Προτείνω:

Την εκλογή δύο κοινοβουλίων. Ένα για όλα τα θέματα του παρελθόντος. Από το που υπηρέτησε ο Αντύπας μέχρι τα δάνεια της απελευθέρωσης. Και ένα για το σήμερα και το αύριο. Το κοινό μας μέλλον.

Στο πρώτο υποψήφιοι θα είναι άτομα και στο δεύτερο κόμματα. Στο πρώτο το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και στο δεύτερο τα ψηφοδέλτια θα είναι ανταγωνιστικά. Θα μου πείτε και δε θα ξέρουμε ποιος είναι τι; Θα το ξέρουμε. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία. 

Θέλω να προχωρήσω. Χωρίς να παραγραφεί τίποτα από το χθες. Αλλά με λογική. Γιατί έχουμε καταντήσει όμηροι όχι της Τουρκίας, αλλά του παρελθόντος και τους μίσους τους ενός για τον άλλον. Και αν οι πολιτικοί έχουν ως έπαθλο την εξουσία, όλοι οι υπόλοιποι τι κερδίζουμε; Ψηφίσαμε, τιμωρήσαμε τους πασόκους και τους δεξιούς και πετύχαμε τι; Τη σκίζουμε τη γάτα ή κάνουμε το παγώνι;

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Κακόμοιρη Ελλάδα...

O Μακρόν φέρνει υποχρεωτική θητεία και των γυναικών, αλλά εμείς όχι, για να μην "στρατιωτικοποιήσουμε την κοινωνία". Δε βλέπει κανείς πως η ισορροπία έχει ανατραπεί και θα ανατραπεί πολύ περισσότερο όταν ολοκληρωθεί το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των 50 δις το 2022-23. Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια δε θα είναι και σε θέση να στείλει ενισχύσεις στα νησιά, λόγω S400 και F35, καθώς και συνεχώς αυξανόμενου τουρκικού ναυτικού και στην Ελλάδα φοβάστε "μη στρατιωτικοποιηθεί η κοινωνία". Υπάρχουν έθνη όπως το Ισραήλ που θέλουν να ζήσουν και γι αυτό θα ζήσουν. Υπάρχουν και άλλα έθνη, όπως η Ελλάδα, που όπως έγραφε ο άγγλος ιστορικός Τόυνμπυ, "κάποια στιγμή αυτοκτονούν". Η Ελλάδα είναι στη 2η κατηγορία. Μιλάει για "νηφαλιότητα" και ψυχραιμία, για να μην πει ανοιχτά ότι φοβάται. Όποιος νομίζει πως το Αγαθονήσι με μια διμοιρία στρατιωτών, μπορεί να αποκρούσει ξαφνική επίθεση με 4 τουρκικά Black Hawk, πλανάται. Και το αυτό για πάμπολλα άλλα μικρά νησιά. Η Ελλάδα έχει σε λειτουργία 2 Zubr που μπορούν να μεταφέρουν 900 στρατιώτες και καμιά 10αριά, αργά αρματαγωγά, που στο Αιγαίο είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να φτάσουν ποτέ. Και με αυτά, περιμένει να στείλει ενισχύσεις σε μερικές εκατοντάδες νησιά. Εκτός κι αν στείλει σε αποστολή αυτοκτονίας τα Huey του Βιετνάμ. Και σεις φοβάστε μη "στρατιωτικοποιηθεί η κοινωνία". Μέρες 1453... Δυστυχώς. Ελπίζω μόνο μετά τον εθνικό ακρωτηριασμό, κατά πάσα πιθανότητα για την επέτειο της Τουρκίας 1923-2023, να γίνει ένα Γουδή στην Ελλάδα, μήπως και σωθεί ό,τι απομείνει. Ένας Έλληνας του εξωτερικού.

lost country

Οσα αναφέρατε περί θητείας έπρεπε να έχουν γίνει χθες.Τεράστια η ευθύνη των αρμοδίων.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΤΟΚΟΣ

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ;

ΚΩΣΤΑΣ

Δεν ειστε ο μονος που προτεινει αυτα κ δημοσιογραφε.Αλλα επειδη γυιος μου εκανε προσφατα την θητεια του εχω να πω τα εξης. Εφ οσον εχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕς ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑς-ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕς ΤΙςΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΛΠ.ΕΠΙΣΗς ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕς ΕΞΑΓΓΕΛΙΕς ΟΤΙ ΟΛΟΙ 6 ΜΗΝΕς ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ - ΤΟ ΒΙΣΜΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕς ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΒΙΣΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ.ΚΑΙ 9 ΜΗΝΕς ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Τακης

Αρες μαρες κουκουναρες...

Στρατός κατοχής εσωτερικού

Όπως στις εκλογές, ο στρατος κατοχης,ο εσωτερικός, ορίζει, εκλεγεί, αποφασίζει, ποιος θα κυβερνά, ποιος κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Σε περίπτωση πολέμου , τα πράγματα ίσως είναι λίγο διαφορεκτικά.Ο ιδιωτικος τομέας ,τα μόνιμα υποχειρια, θα συνεχίζουν να τροφοδοτούν, να τρέφουν, τον δημόσιο τομέα. Τα λεφτά δεν φθάνουν ούτε για ζήτω, και γιαυτό δανειζομαστε ακόμα από τους εταίρους. Αυτό βέβαια είναι μυστικό, δεν επιτρέπεται να λέγεται, ούτε τα εγκλήματα που πραγματοποιουνται κατ 'συρροή και εξακολουθηση κατά του πληθυσμού,το κοματι που χρεισιμοποιειται ως κολιγοι, ως υποδουλοι , να τον αφαιμαζουν, να συντηρεί τους τεράστιους κομματικους στρατούς. Και ο εχθρός ξέρει. Άσχετα αν οι δικτακτορες του Ελληνικου κοινοβουλιου κάνουν τα αδύνατα δυνατα να μην βγαίνουν προς τα έξω, με κάθε τρόπο να μην μαθευτουν ,περιτο να πουμε για λογοκρισια ,και τούς αναγαγουν σε μη ισορροπημενους σε γραφικούς .Βεβαίως όλοι ξέρουν το αποτέλεσμα του πολέμου. Ελλα μωρέ ας πάρουν και αυτοί κάτι , να μην χάσουμε τα κεκτημένα , μια και εμείς περνάμε καλά. Ούτε το παλικάρι μας ξέρει από αυτά, τι τον περάσατε για πολεμοκαπηλο;Τον εξελεξαν αρχηγό του στρατού κατοχής, εσωτερικού.

Φατιμε

ΑΜΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΟ.ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΡΑΠΕ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ.ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΆΡΑΝΙΚΑ!!!ΣΙΧΑΜΑ.

Σου...

...πήρε τη θέση και πείσμωσες...?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία