antipas

Κεντροαριστερά: Μπροστά και πολιτικά...

Γιάννης Αντύπας

Μπροστά και αριστερά ή μπροστά και κέντρο; Ιδού η απορία. Ιδού και η απάντηση: μπροστά και πολιτικά. Με λύσεις και όχι με θεωρίες. Με αποτελέσματα και όχι με διακηρύξεις.

Οι διαφορετικές τοποθετήσεις Σταύρου Θεοδωράκη- Γιώργου Καμίνη ή της Φώφης Γεννηματά και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με εκείνες του Γιάννη Μανιάτη, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Ραγκούση είναι κάτι σαν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Ανήκουν στην παράταξη. Χωρίς διαφορετικές απόψεις δε θα υπήρχε παράταξη. Θα ήταν ένα μονολιθικό κόμμα. Και η προοδευτική παράταξη είχε πάντα περισσότερους πρωταγωνιστές από όσους η ίδια μπορούσε να αντέξει και η χώρα να καταναλώσει.

Δεκτές όλες οι προσφορές. Για να έχει ο κόσμος να συγκρίνει και να κρίνει. Καλοδεχούμενοι και ο δικηγόρος Πόντας, ο επικοινωνιολόγος Τζιώτης και ο καθηγητής Γάτσιος. Προσθέτουν στο εγχείρημα. 

Μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά αυτή είναι η ιστορία του κέντρου στη χώρα μας. Ενός κέντρου που μερικές φορές έπαιρνε κλίση δεξιά και άλλες φορές αριστερά. Ούτε αυτό θα αρέσει σε κάποιους, αλλά τι να κάνουμε. Φανατισμοί εδώ δεν χωράνε. Και δε θα βοηθήσει το σενάριο του μέλλοντος αν μένουμε κολλημένοι στο να γράφουμε και να ξαναγράφουμε την ιστορία του χθες. Η κεντροαριστερά είναι παράταξη, είναι εργαλείο και όχι εξωραϊστικός σύλλογος. 

Το στοίχημα για τους αρχηγούς είναι διπλό: να προτείνουν λύσεις για να βγει η χώρα από την κρίση και να αποκαταστήσουν έτσι το κύρος και τη χρησιμότητα της πολιτικής. Μόνο έτσι θα κάνουν ξανά την παράταξή τους μεγάλη και θα στηρίξουν την απειλούμενη δημοκρατία μας. 

Αυτό οφείλει να κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να έχει επιλέξει για τον εαυτό του τον ρόλο του σχολιαστή από την εξέδρα. Μέχρι στιγμής έχει κάνει δύο απαξιωτικές δηλώσεις για τη διαδικασία και τους υποψήφιους. Μόνο που δεν έχει φωνάξει ακόμη σε κάποιον...«τι παλτό είναι αυτός»! 

Αν ήθελε να είναι υποψήφιος όφειλε να θέσει υποψηφιότητα. Πρόβλημα για τα 2000 ευρώ δεν έχει, ούτε και για τις 1000 υπογραφές. Από τη στιγμή που δεν το έκανε θα πρέπει να έχει τη στοιχειώδη μεγαλοψυχία να αφήσει τη σκηνή σε όσους ρίσκαραν για να τη διεκδικήσουν. Άλλωστε, ο ίδιος ήταν για δεκαετίες στην πρώτη γραμμή. Με καλές και κακές στιγμές. Προσωπικά δε θα κάνω το λάθος να απαξιώσω το έργο του στα ελληνοτουρκικά ή τις προτάσεις εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου (διαύγεια, αξιολόγηση κοκ) επειδή έριξε το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα στο «όρος Μνημόνιο». Μπορεί και να έχει δίκιο. Να μην είχε άλλη επιλογή. Αλλά δεν θα το βρει σκάβοντας τον λάκκο στους επόμενους. 

ΣΧΟΛΙΑ (5)

harko

Δηλαδή από όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των υποψηφίων, με τις αντίθετες απόψεις επί της διαδικασίας σε ενόχλησε η σύσταση του Γιώργου Παπανδρέου να ασχοληθούν με προτάσεις και λύσεις και όχι με διαδικασίες. Δεν μπορείτε, κάποιοι, να απαλλαγείτε από το κόμπλεξ που σας διακατέχει για τον Γιώργο. Επειδή λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Επειδή είναι ο μόνος πολιτικός που τα έβαλε με την διαπλοκή και τους θαλασσοδανειζόμενους ΜΜΕδες Επειδή προσπάθησε να κάνει μεταρρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση δεν έκανε και δεν τολμάει-λόγω πολιτικού κόστους-να κάνει. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την πατρίδα και την κεντροαριστερά. Οσο και αν πονάει κάποιους.

Έλενα Παπανδρέου

Η απορία σας ίσως θα έπρεπε να εστιάζεται στο γιατί οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν συνεργάστηκαν την κρίσιμη διετία της κρίσης (2009-11). Είναι κοινό μυστικό, ότι αν το είχαν πράξει, η Ελλάδα σήμερα θα είχε βγει απο την κρίση. Πρότυπό μας η Κύπρος, που το έπραξε με άριστα αποτελέσματα. Τότε που η Ελλάδα, αν και εβρίσκετο στην χειρότερη δυνατή θέση απο άποψη οικονομική και αξιοπιστίας (μετά την διεφθαρμένη διακυβέρνηση Καραμανλή), επειδή υπήρξε πολιτική βούληση για πραγματικές, ποιοτικές Αλλαγές και ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, επιτελέστηκε σε μόλις 2 χρόνια και σε δυσμενείς - ως γνωστόν - εξωτερικές και δυστυχώς εσωτερικές συνθήκες, μια υπεύθυνη μεταρρυθμιστική πολιτική στη λειτουργία του Κράτους και της Δημ.Διοίκησης (Διαύγεια, Ηλεκτρ.Διακυβέρνηση, Δημόσια Διαβούλευση, Καλλικράτης, Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κ.α.), που δυστυχώς διεκόπη. Ιδού και η απάντηση: ...μπροστά, πολιτικά. Με λύσεις και όχι με θεωρίες. Με αποτελέσματα και όχι με διακηρύξεις. ... κάτι επίσης σημαντικό : O πραγματικός Ηγέτης, πρέπει να μπορεί να πάρει την κρίσιμη απόφαση και να πεί την αλήθεια. Μια πολύ επικίνδυνη απόφαση στην πολιτική, αλλά μια ειλικρινής, τολμηρή στάση που δίνει λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες.... Καθοριστικός παράγοντας για τη μεγάλη προοδευτική Αλλαγή, είναι η Κατανόηση των Αιτιών που μας οδήγησαν λίγο πριν την Εθνική καταστροφή.

Να μην φαίνεται

Σκαβοντας τον λάκκο στους επομένους.Σοφή παρατηρηση. Ένα συνονθύλευμα ηλιθιων, κατεβαίνουν με το παλαιό δελεαρ. Θα σας διορισω στο δημοσιο , θα πάρετε σύνταξη από τα 45,θα δοσουμε επιδόματα. Ο πελατειακος φασισμός. Η γνωστη αμαγουλα όταν τους βλέπεις. Ο πελατειακος φασισμός σε ολη του την μεγαλοπρεπεια.Και φυσικά η οικονομα , το κλέψιμο. Πολύ γνωστά, από δεκαετίες θέματα δεν λένε να περιοριστούν. Αντίθετα αυξανουν.Αφού έχουν διαφθείρει τον Ελληνικό λαο μέχρι τον λαιμό. Με την Σταλινικη προπαγάνδα, ότι δεν χρειάζεται η εργασία, ζουμε και χωρίς να δουλεύουμε.Θα παίρνουμε λεφτα από τους καπιταλιστες. Αλλά και η δεξιά εκμεταλλευονται την κατάσταση, διατηρώντας τεράστιους κομματικούς στρατους. Όλοι πάρε τον ένα και κτυπά τον άλλο. Ευτυχώς υπάρχει ένα κομμάτι του λαού αυτοί που δεν πανε να ψηφίσουν στις εκλογές, η λεγόμενοι 'αποχή' ,που το ποσοστό τους είναι 45% .Οι άλλοι είναι της οικονόμας.Και μπορδολογουν μέχρι αηδιας. Τι να κάνουμε, αυτοί είμαστε αλλά δεν το λέμε. Το κρύβουμε, να μην φαίνεται.

Theodore

Κοίτα φίλε.Αυτά που γίνονται εδώ είναι αλιά,πολύ παλιά.Δες τι έγραφε ο Εμμ. Ροίδης που έζησε κατά τον 19ο αιώνα. Τι είναι κόμμα; Την, ίσως πιο πλήρη, απάντηση την έχει δώσει ο Ροδης (1836-1904-Πεζογράφος και κριτικός): Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν αναγιγνώσκωσι και ν αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι. Κατάλαβες;Ομάς ανθρώπων,μεγάλη ομάς μάλιστα,αφού καταφέρνει και βγάζει κυβέρνηση...Ο κόσμος φταίει επομένως,ο κόσμος.

VAGANEMOS

Ας ευχηθούμε ότι κάτι καλό θα βγει από αυτό, όταν σταματήσουν τα κόμματα να λένε ψέματα, και να χαϊδεύουν αυτάκια Ίσως κάποιο καλό να γίνει κάποια στιγμή για την Ελλάδα ένα τεράστιο καλό που κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει τεράστια ψέματα παράδειγμα προς αποφυγή!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία